Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μια εικόνα, 326 λέξεις [Κουκουλάς Γιάννης, efsyn.gr, 7/01/2023]


ramirez

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  2298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1619
  • Content Count:  5057
  • Reputation:   34590
  • Achievement Points:  5065
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6189 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Η Aline Kominsky-Crumb φιλοτέχνησε πολλά έργα με φεμινιστικό περιεχόμενο σε πρωτοποριακά περιοδικά.

 

 

21.thumb.jpg.85371b8a36c5844d0940ee0cc87ee545.jpg

 

 

Πέθανε στις αρχές του Δεκέμβρη σε ηλικία 74 ετών η Aline Kominsky-Crumb, μια εμβληματική καλλιτέχνις των underground και των εναλλακτικών κόμικς. Μπορεί η παραγωγή της να μην ήταν μεγάλη αλλά ήταν σίγουρα ξεχωριστή. Έχοντας σπουδάσει Καλές Τέχνες, μπήκε στους κύκλους των κόμικς όταν μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Εκεί γνώρισε τον Robert Crumb, ήδη τότε μια τεράστια μορφή του underground ρεύματος. Μια σύμπτωση βοήθησε τη γνωριμία και τη σχέση τους: ένας πολύ δημοφιλής χαρακτήρας του Crumb, ο Honeybunch Kaminski, είχε ομόηχο επίθετο με αυτό της Aline, κάτι που αποτέλεσε τη χιουμοριστική αφορμή να έρθουν πιο κοντά μέσω κοινών φίλων, όπως ο Spain Rodriguez και ο Kim Deitch. Η γνωριμία οδήγησε στον γάμο τους και τη γέννηση της κόρης τους Sophie, διάσημης σήμερα δημιουργού κόμικς.

 

Η Aline Kominsky-Crumb φιλοτέχνησε πολλά έργα με φεμινιστικό περιεχόμενο σε πρωτοποριακά περιοδικά όπως το Wimmen’s Comix και το Twisted Sisters, ενώ θεωρείται η πρώτη γυναίκα δημιουργός αυτοβιογραφικών κόμικς πάντα με μια έντονη δόση αυτοσαρκαστικού χιούμορ. Σε πολλά από αυτά μάλιστα, συνεργάστηκε με τον Robert συνθέτοντας απολαυστικές ιστορίες για τη σχέση τους ως ζευγαριού, κυρίως στη σειρά Aline & Bob’s Dirty Laundry στην οποία συχνά συμμετείχε με δικά της έργα και η κόρη τους Sophie.

 

 

22.thumb.jpg.b61cf0778539761349eee822660c1ba8.jpg

 

 

Για ένα μεγάλο διάστημα ανέλαβε τη διεύθυνση του περιοδικού Weirdo, το οποίο κατά το παρελθόν είχαν διευθύνει επίσης ο Robert Crumb και ο Peter Bagge. Από τη δεκαετία του 1990 αποφάσισαν μαζί με τον σύζυγό της να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ και να μετακομίσουν στο Παρίσι έπειτα από μια δημόσια καταγγελία ενάντια στην πολιτική Μπους και στην αφόρητη πολιτισμική και κοινωνική κατάσταση της Αμερικής. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της η Aline Kominsky-Crumb απασχολούνταν ως ζωγράφος, ενώ το 2007 κυκλοφόρησε το βιβλίο της Need More Love: A Graphic Memoir με τα απομνημονεύματά της και μια συλλογή με τα κόμικς της, τα ζωγραφικά της έργα, φωτογραφίες από τη ζωή της και αυτοβιογραφικά κείμενά της. Πέθανε έπειτα από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο στο πάγκρεας.

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.