Jump to content

Recommended Posts

Τα κόμικ στριπς που αποτελούνται αποκλειστικά ή σχεδόν αποκλειστικά από συνεχείς διαλόγους μεταξύ δύο χαρακτήρων σε παρόμοια στάση είναι συνηθισμένα ως φόρμα, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι είναι και παρωχημένα σεναριακά.

 

 

01.thumb.jpg.06f608e5819b3774db5c8dcd271e8b81.jpg

 

 

Αξεπέραστος στο είδος ήταν ο Αργεντινός Copi τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, κυρίως με την «Καθιστή Γυναίκα» του, ενώ ο Ιταλός Altan εφάρμοσε εν μέρει αυτήν την τεχνική στο «Τρίνο». Ο Αρκάς χρησιμοποίησε μια παρόμοια μέθοδο, εμπλουτίζοντας όμως το σενάριο με πολλούς ακόμα χαρακτήρες που εισέβαλαν στις ιστορίες του σε σειρές όπως ο «Κόκορας», ο «Ισοβίτης» και οι «Χαμηλές Πτήσεις» που εξελίσσονταν ως διάλογοι ανάμεσα σε δύο πόλους: έναν κακότυχο και βασανισμένο χαρακτήρα «εναντίον» ενός άλλου, ζαμανφουτίστα, καλοπερασάκια, συμφεροντολόγου και κυνικού. Πιο πρόσφατα οι Λουκάς Τσουκνίδας, Τάσος Ζαφειριάδης και Πέτρος Χριστούλιας φιλοτέχνησαν με έναν αντίστοιχο τρόπο τη σειρά «Σλαπ» ως μια έξυπνη σάτιρα της κοινοτοπίας και ως μια έργω εκδίκηση απέναντι στα κλισέ και την κενολογία.

 

 

02.thumb.jpg.dc52eae9ae1e73c64cc9a63f16a4c3ab.jpg

 

 

Αξιοποιώντας αυτό το στυλ ο Κλήμης Κεραμιτσόπουλος, ένας δημιουργός κόμικς που με τις απανωτές αυτοεκδόσεις του («Τεύχος Μηδέν» είναι ο τίτλος της εκδοτικής) τα τελευταία χρόνια αποδεικνύει ότι γνωρίζει πολύ καλά τις χιουμοριστικές τεχνικές, στήνει μια απολαυστική σειρά με τίτλο «Ωμέγα 2 – Αστεία Λιπαρά» και πρωταγωνιστές δύο ψάρια, πότε στον βυθό της θάλασσας και πότε σε μια γυάλα και πότε σε ένα τηγάνι, που συζητούν και συζητούν και συζητούν...

 

 

03.thumb.jpg.010d802a033924b1faf92de09ed95a3f.jpg

 

 

Πρόκειται για τη συνέχεια των «Αποδομημένων Αστείων» που είχαν κυκλοφορήσει το 2019 και όπως γράφει ο Κεραμιτσόπουλος: «Ψαράκια. Άλλοτε σουρεάλ, άλλοτε με εκπαιδευτική διάθεση, άλλοτε λάτρεις των ταινιών του Κιούμπρικ, άλλοτε λάτρεις της καλής μουσικής, πάντα με οικολογική συνείδηση, έρχονται για να κάνουν το χειλάκι σας να χαμογελάσει».

 

 

04.thumb.jpg.8ce6d10eba96750692b4d6ff10addbd0.jpg

 

 

Τα δύο πανομοιότυπα ψάρια σκοτώνουν την ώρα τους μιλώντας για τη φύση και το περιβάλλον, για τις ανθρώπινες (ψαρίσιες μάλλον) σχέσεις, για τη μοναξιά, για την πολιτική ορθότητα, για τα social media. Αλλά δεν γνωρίζει το ένα ούτε το όνομα του άλλου! Αυτό δεν τα εμποδίζει να εκμυστηρεύονται τις σκέψεις τους, να τσακώνονται, να φιλιώνουν, να συζητούν για κόμικς, να δημιουργούν ακόμα και έργα τέχνης με τα σκουπίδια που μαζεύουν από τη θάλασσα και να τα ονομάζουν, τι άλλο, «Άνθρωπος». Σε μια πανέξυπνη σειρά γεμάτη κινηματογραφικές, μουσικές και άλλες αναφορές που βρίσκεται ήδη στο δεύτερο μέρος της και φαίνεται ότι μπορεί να έχει ακόμα περισσότερες συνέχειες.

 

 

05.thumb.jpg.0e334fbe25569ef8c3788f9c2f0a15cd.jpg

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

  • Like 4
  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.