Μετάβαση στο περιεχόμενο

X-MEN: GOD LOVES, MAN KILLS [ CHRIS CLAREMONT - BRENT ANDERSON]


nikolas12

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  33354
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  382
  • Content Count:  3873
  • Reputation:   35177
  • Achievement Points:  2310
  • Days Won:  259
  • With Us For:  2044 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  28

9587ede49c81bb291a69417b41e35d46_l.jpg

 

Το X-Men: God Loves, Man Kills είναι ιστορία του 1982 και αποτελεί μια από τις πολύ γνωστές ιστορίες που έγραψε για τους μεταλλαγμένους ήρωες, ο γνωστότερος και καλύτερος συγγραφέας στην ιστορία της ομάδας, ο Chris Claremont. Η συγκεκριμένη ιστορία αποτελεί τη βάση και για την ταινία X2, ωστόσο πάμε λίγο να δούμε τα επιμέρους χαρακτηριστικά της.

 

Η έκδοση και πως ξεκίνησε

 

p5_10 copy.jpg

 

Αν και αποτελεί γνωστή ιστορία, στην πραγματικότητα το God Loves, Man Kills είναι σχετικά μικρό σε μέγεθος κόμικ. Για την ακρίβεια αριθμεί μόλις 61 σελίδες όσον αφορά το κομμάτι της ιστορίας και η έκδοση εμπλουτίζεται με κάποιες σημειώσεις των συντελεστών και αρκετά εκτεταμένες συνεντεύξεις τους. Αρχικά ο Jim Shooter είχε συμφωνήσει να σχεδιάσει την ιστορία ο πασίγνωστος Neal Adams, ο οποίος στα προσχέδια είχε και μια ιδέα σχετικά με έναν ενδεχόμενο θάνατο του Magneto, μια ιδέα που εγκαταλείφθηκε αφού έφυγε από το project. Για αρκετά χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι το 2003 θεωρούνταν non-canon ιστορία, δηλαδή εκτός κύριου continuity. 

 

Σενάριο

RCO006_1598455403.jpg

Αν και είναι σχετικά μικρή σε μέγεθος, πρόκειται για μια ιστορία με πολύ όμορφο σενάριο από τον Claremont, ο οποίος εξερευνά σε βάθος την πραγματική έννοια του μεταλλαγμένου, πως ζει σε μια κοινωνία και τι γίνεται όταν ένας ημίτρελος που νομίζει πως πραγματοποιεί το θέλημα του Θεού προσπαθεί να αφανίσει τους μεταλλαγμένους. Ο κακός της ιστορίας είναι συγκεκριμένα ο William Stryker, ο οποίος χτίζει έναν στρατό που σκοτώνει μεταλλαγμένους από μικρή ηλικία. 

 

Ύστερα από ένα τηλεοπτικό debate μεταξύ Stryker και Xavier, ο πρώτος απαγάγει τον δεύτερο με σκοπό να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του για να σκοτώσει όλους όσους είναι μεταλλαγμένοι ξεκινώντας από τους Cyclops και Storm που απήχθησαν μαζί του. Ο Magneto, ο οποίος θα βρει δύο μικρά μεταλλαγμένα παιδιά να κείτονται νεκρά, αποφασίζει να εκδικηθεί τον Stryker και έτσι συμμαχεί με τους υπόλοιπους X-Men.

 

X-Men_God_Loves_Man_Kills_cover.jpg

 

Ένα θέμα που θέτει ο Claremont είναι η πραγματική φύση των μεταλλαγμένων. Τι ισχύει τελικά; Μήπως ο man δηλαδή ο άνθρωπος δεν είναι ο κανόνας, αλλά η εξαίρεση στη φύση, γιατί ο πραγματικός human είναι ένας εξελιγμένος mutant; Μήπως ο Stryker έχει δίκιο στα κηρύγματα του και σε όσα λέει; Ένα άλλο θέμα που δεν αναλύεται ιδιαίτερα είναι οι διαφορές μεταξύ X-Men και Magneto. Παρ' ότι εδώ συμμαχούν, η έχθρα τους υποβόσκει και οι διαφορές μεταξύ όσων θέλουν οι Χ-Men και όσων επιθυμεί πραγματικά ο Magneto αποδεικνύονται αγεφύρωτες, παρά την προσπάθεια της ομάδας να τον κατανοήσει και να τον αποδεχθεί. 

 

god-loves-man-kills-nightcrawler.jpg

 

Παρά τις λίγες σελίδες, κάθε μία έχει αρκετά καρέ και ο Claremont τα γεμίζει με κείμενο για να πει την ιστορία που θέλει. Έτσι παρά τις 60 σελίδες περιεχομένου, σου παίρνει σημαντικά περισσότερη ώρα να το διαβάσεις χωρίς να σε κουράζει ποτέ.

 

Σχέδιο

 

10.jpg

 

Δεν έχω διαβάσει πάρα πολλές ιστορίες των X-Men από Claremont (και κακώς), αλλά ανέκαθεν μου άρεσε το πως έδενε το σενάριο με τον εκάστοτε σχεδιαστή με προσωπικό αγαπημένο φυσικά τον Byrne, αλλά μου αρέσουν και δουλειές με τον Jim Lee. Εδώ η αποχώρηση του Adams έφερε τον Brent Anderson και δε μπορώ να πω ότι είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος. Είναι κλασικό, παλαιάς κοπής X-Men σχέδιο με πολλά καρέ να παρεμβάλλονται, αλλά νομίζω πως θα υπήρχαν και καλύτεροι σχεδιαστές που θα μου έβγαζαν περισσότερες λεπτομέρειες. Δεν έχουμε πολλές μάχες, αλλά λίγες και είναι αρκετά ζωντανές.

 

Σχέση με την ταινία X-Men 2

09.jpg

Το God Loves, Man Kills χρησιμοποιήθηκε σαν βάση για την ταινία X-Men 2, κατά πολλούς την καλύτερη της ομάδας. Κακός είναι και εδώ ο Stryker του Brian Cox και άλλα σημεία που αντλεί έμπνευση είναι η συνεργασία X-Men και Magneto, η απαγωγή του Professor X και κάποιων μελών της ομάδας και κυρίως η προσπάθεια του Stryker να σκοτώσει τους μεταλλαγμένους μέσω των δυνάμεων του με ένα δεύτερο Cerebro. 

 

Από την άλλη υπάρχουν και διαφορές όπως το ότι ο Stryker της ταινίας είναι στρατιωτικός επιστήμονας, ενώ στο κόμικ πρώην στρατιωτικός, νυν υπουργός. Επιπλέον στο κόμικ ο Stryker έχει σκοτώσει τον μεταλλαγμένο γιο του, ενώ στην ταινία τον χρησιμοποιεί για να διεισδύσει και να διαβρώσει το μυαλό του Xavier. Στην ταινία ο Stryker δεν απαγάγει τη Storm, ενώ στο κόμικ δε βλέπουμε πουθενά την Jean Grey, καθώς έχει συμβεί το Dark Phoenix Saga.

 

Σύνοψη

 

_JrdXFHdC_lhTkqlsgUPR26ZcbNYUPL4DNqbYrN9JiI.jpg

 

Αν έχετε δει την ταινία, θα καταλάβετε ότι από το κόμικ δεν εμπνεύστηκαν πολλά κομμάτια της υπόθεσης, αλλά κάποιες θεματολογίες του, κοινώς δεν είναι μια πιστή μεταφορά. Είναι ένα αυτοτελές μικρό έργο δια χειρός του σπουδαιότερου συγγραφέα των μεταλλαγμένων που έχουμε δει, ο οποίος σε λίγες σελίδες θέτει κάποια πολύ όμορφα φιλοσοφικά ερωτήματα, δεν τα σκαλίζει πολύ, αλλά τα αφήνει να αναπτυχθούν στον ίδιο τον αναγνώστη και του ξυπνούν πολλά διαφορετικά συναισθήματα. Σίγουρα μια ωραία ιστορία που προτείνεται σε φαν των παλιών X-Men κόμικ :) 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  5975
  • Group:  Members
  • Topic Count:  4
  • Content Count:  187
  • Reputation:   1774
  • Achievement Points:  208
  • Days Won:  0
  • With Us For:  5778 Days
  • Status:  Online
  • Last Seen:  
  • Age:  44

Παρόλο που το είχα διαβάσει πολύ παλιά σε ηλεκτρονική μορφή, δεν το είχα στη συλλογή μου μέχρι πρόσφατα, κι έτσι δεν πάει πολύ καιρός που ασχολήθηκα ξανά μαζί του .

Πρόκειται για ένα από τα πρώτα Graphic Novel, με την κυριολεκτική έννοια του όρου, αφού εκδόθηκε αυτοτελές και όχι σε τεύχη, ενώ και το θέμα που πραγματεύεται είναι πιο ώριμο από τα κλασικά υπερηρωικά κόμικ. 

Είναι μια ιστορία που μιλάει για ρατσισμό,για διακρίσεις και για διώξεις έναντι στη διαφορετικότητα. Πάντα οι X-Men είχαν παρόμοιες βάσεις στην πραγματικότητα τους, απλά εδώ ο Claremont δίνει μια πιο ωμή ( η πρώτη σκηνή είναι συγκλονιστική ) και ρεαλιστική εκδοχή , που ειδικά στη σύγχρονη εποχή φαντάζει πιο επίκαιρη από ποτέ.

Γενικά , είναι ένα βιβλίο που - παρά το μικρό του μέγεθος - δίνει πάρα πολλά και νομίζω πως είναι απαραίτητο , όχι μόνο για τους φίλους του είδους και των X-Men, αλλά για όλους μας και ειδικά για τους νεότερους αναγνώστες.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.