Jump to content

ΛΗΣΤΑΡΧΟΙ #1 Review από Βασίλη Χειλά και Παναγιώτη Τσαούση [Ανδριανός Σπύρος, comicmaniacsgr.blogspot.com, 12/11/2018]


Recommended Posts

ΛΗΣΤΑΡΧΟΙ

 

Την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου κυκλοφόρησε στην Αθήνα (και αργότερα τον Φλεβάρη και στην υπόλοιπη Ελλάδα) η νέα δουλειά του Βασίλη Χειλά και του Παναγιώτη Τσαούση Λήσταρχοι. Οι δημιουργοί που είχαν ξεκινήσει καμπάνια στο indiegogo χάρις στην οποία έβγαλαν το πρώτο τεύχος στην Αγγλική γλώσσα(σε πολύ καλή μετάφραση του Διονύση Τζαβάρα) επιστρέφουν και με την ελληνική εκδοχή του κόμικ.

 

λησταρχοι.jpg

 

Έιναι μία υπέροχη δουλειά που έχει γίνει με μεράκι και όρεξη από όλους τους συντελεστές της σειράς.
Το κόμικ μας μεταφέρει με απίστευτο τρόπο στο κλίμα της εποχής που διαδραματίζεται.
Ο Βασίλης Χειλάς για μια ακόμα φορά δείχνει πόσο μεγάλος τεχνίτης του λόγου είναι αφού τα κείμενα του,οι αφηγήσεις των προσώπων που εξιστορούν τα γεγονότα,οι διάλογοι ανάμεσα στους πρωταγωνιστές δίνονται με ολοζώντανο τρόπο και συγκλονιστική αμεσότητα.
 
λησταρχοι 2.jpg
 
Παράλληλα ο Χειλάς αποδεικνύει ξανά το συγγραφικό του ταλέντο αφού δοκιμάζεται σε ένα καινούργιο είδος (ιστορικό κόμικ)
που δεν είχε ασχοληθεί ξανά στο παρελθόν με άριστα αποτελέσματα.
 
λησταρχοι 3.jpg
 
Γνώστης της ιστορίας,έχει μελετήσει αρκετά τα γεγονότα εκείνης της εποχής,το πολιτικοκοινωνικό υπόβαθρο που τα συνοδεύει,τα ήθη και έθιμα,τις συγκυρίες και τα χρονικά πλαίσια που διαδραματίζεται η ιστορία. Ο συγγραφέας μπορεί σχεδόν να γράψει όλα τα είδη
(από φαντασία, θρίλερ, μυστήριο, περιπέτεια, επιστ.φαντασία) ότι υλικό και αν έχει στα χέρια του
και αυτό το δείχνουν όλες οι προηγούμενες δουλειές του.
 
λησταρχοι 4.jpg
 
Οι σελίδες διαβάζονται απνευστί και δυστυχώς τελειώνουν γρήγορα(η ιστορία είναι 24 σελίδες)κάνοντας τον αναγνώστη να περιμένει με αγωνία μέχρι την κυκλοφορία του επόμενου τεύχους(που ελπίζω να μην αργήσει πολύ)και αυτό νομίζω είναι και το σημαντικότερο επίτευγμα αυτής της φιλόδοξης προσπάθειας (ο συγγραφέας είναι και ο εκδότης)
Για το σχέδιο του Παναγιώτη Τσαούση ότι και να πει κανείς θα ήταν πολύ λίγο για να περιγράψει το μεγάλο ταλέντο του καλλιτέχνη.Λεπτομερέστατο,τόσο αληθοφανές που νομίζεις ότι βλέπεις φωτογραφίες της εποχής εκείνης,έχει αποτυπώσει τέλεια το περιβάλλον που η ιστορία αναφέρεται,με έντονο δυναμισμό τόσο στις σωματικές ανατομίες,όσο και στις εκφράσεις των προσώπων,με καθαρή και κοφτή γραμμή και έμφαση στις λεπτομέρειες(ολοζώντανα τοπία της ελληνικής υπαίθρου της δεκαετίας του '20,οι στολές των χωροφυλάκων και τα όπλα των ληστών). Νομίζω ότι για το συγκεκριμένο κόμικ ο Βασίλης Χειλάς δεν θα μπορούσε να έχει διαλέξει πιο κατάλληλο συνεργάτη από τον πολυτάλαντο Παναγιώτη Τσαούση που η εξέλιξη του μέσα στα χρόνια είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη,και σίγουρα η επιτυχία του μόνο τυχαία δεν είναι στο χώρο. Μεγάλο ταλέντο το μέλλον δικαιωματικά του ανήκει.
 
λησταρχοι 5.jpg

 

Ένα κόμικ που σε κερδίζει από τις πρώτες του σελίδες, μία ιστορία τιμής, προδοσίας&εκδίκησης όπου τα όρια ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα (Ληστών&Εξουσίας) είναι δυσδιάκριτα και το σίγουρο είναι ότι θα χυθεί αδελφικό αίμα,όλα αυτά σε μία προσεγμένη έκδοση με πολυτελές χαρτί, γυαλιστερό εξώφυλλο μόνο στην τιμή των 2.95 ευρώ, αποτελεί μία must αγορά για όλους τους φίλους των κόμικ,και μία ευκαιρία να στηρίξετε αυτή την ελληνική προσπάθεια από δύο ταλαντούχους δημιουργούς.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Phase Productions. Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του κόμικ στο FaceBook.

 

comicmaniacsgr.blogspot.com

 

 

  • Like 6
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.