Jump to content

Πιο πέρα από τους πέρα κάμπους [Κουκουλάς Γιάννης, efsyn.gr, 02/06/2018]


Recommended Posts


 • Member ID:  12,189
 • Group:  Veterans
 • Topic Count:  848
 • Content Count:  3,050
 • Reputation:   41,338
 • Achievement Points:  3,058
 • Days Won:  27
 • With Us For:  4,661 Days
 • Status:  Offline
 • Last Seen:  
 • Age:  50

Πιο πέρα από τους πέρα κάμπους

 

kampos_1.jpg

 

 

Δεν είναι και πολύ συνηθισμένο ένας εκδοτικός οίκος που ειδικεύεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο είδος, εν προκειμένω τα κόμικς, να έχει την έδρα του μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα και να καταφέρνει επί σειρά ετών να κυκλοφορεί με συνέπεια και σταθερότητα καλά βιβλία. Οι «Εκδόσεις του Κάμπου» τα καταφέρνουν περίφημα και πρόσφατα παρουσίασαν ταυτόχρονα πέντε νέα κόμικς

Παράλληλα με το επίσημο σύστημα εμπορίας, διακίνησης και πώλησης κόμικς υπήρχε πάντα και το ανεπίσημο ή ημιεπίσημο. Από τα σατιρικά-πορνογραφικά «Tijuana Bibles» των δεκαετιών του 1920 και του 1930 μέχρι τα underground κόμικς των δεκαετιών του 1960 και του 1970, μια σειρά δημιουργών και εκδοτών, που πολλές φορές ήταν το ίδιο πρόσωπο, αναζήτησαν το κοινό τους χέρι με χέρι, αδιαμεσολάβητα, σε καθεστώς παρανομίας. Συχνά, από τέτοιες «υπόγειες» διαδρομές αναδύθηκαν μεγάλοι καλλιτέχνες και η τέχνη των κόμικς τροφοδοτήθηκε με μοναδικά ταλέντα.

 

kampos_4.jpg

 

Εναν τέτοιο υπόγειο ρόλο ανιχνευτή ταλέντων στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα παίζουν οι «Εκδόσεις του Κάμπου» του Μέλανδρου Γκανά, με έδρα τη Λάρισα, εξ ου και το όνομα του εκδοτικού οίκου αλλά και της σειράς μικρού τιράζ «Pineiada Bibles» με παρωδίες πορνογραφικού τύπου, που με απανωτές κυκλοφορίες εδώ και περίπου μια επταετία δίνουν βήμα και χώρο σε νέους δημιουργούς των εναλλακτικών κόμικς, ενώ παράλληλα διατηρούν και εκφράζουν ξεκάθαρα τις πολιτικές και κοινωνικές θέσεις τους σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα χωρίς να μασάνε τα λόγια τους.

Ο Γκανάς, άλλωστε, θεωρείται όχι άδικα ένας γκουρού των ανεξάρτητων ελληνικών κόμικς με ειδίκευση στα φανζίν και τις αυτοεκδόσεις, ένας συλλέκτης low budget τίτλων, αρθρογράφος και δημοσιογράφος για τα εναλλακτικά κόμικς και ένας αεικίνητος και ανήσυχος εκδότης, που με το έργο του στηρίζει καθοριστικά επί σειρά ετών τους νέους δημιουργούς.

Στα πρόσφατα μεγάλα events των ελληνικών κόμικς (Comicdom και The Comic Con) οι «Εκδόσεις του Κάμπου» παρουσίασαν πέντε νέα βιβλία (τουλάχιστον τόσα εντοπίσαμε), το καθένα με το δικό του ενδιαφέρον αλλά όλα ενταγμένα στον εναλλακτικό χώρο του «διαφορετικού» και του πειραματικού.

 

kampos_3.jpg

 

Οι «Ιστορίες από Κάτω» του Θωμά Κεφαλά είναι μια συλλογή από μονοσέλιδα ή ολιγοσέλιδα «μονόπρακτα» με έντονη την παρουσία του μαύρου χρώματος και εξπρεσιονιστικά σχέδια που φέρνουν στον νου τα χαρακτικά της ομάδας του «World War 3» ή ακόμα και τα κλειστοφοβικά κόμικς του Max Andersson. Αποκορύφωμα, η τελευταία σελίδα με την ιστορία «Σπλάτερ! Ματοβαμμένο στόρι για γερά στομάχια» με πρωταγωνιστή τον Μάκη, «φιλήσυχο πλην αγανακτισμένο πολίτη που διαβάζει ακίνδυνες αθλητικές εφημερίδες και τα κατοχικά νέα» μέχρι που έρχεται σε επαφή με βιβλίο, ίσως για πρώτη φορά στη ζωή του, για να βρει τραγικό θάνατο από την ξαφνική και αναπάντεχη γνώση.

Το «Φλάι του δε Μουν εν Μπακ» των Μέλανδρου Γκανά (σενάριο) και Kamaris (σχέδια) είναι ό,τι ακριβώς λέει κι ο τίτλος του: ένα ονειρικό ταξίδι στο φεγγάρι υπό την επήρεια ψυχοτρόπων σε άσπρο, κόκκινο και μαύρο χρώμα και χωρίς σχεδόν καθόλου λόγια ενώ «Η Διχάλα» του Λευτέρη Γιακουμάκη είναι μια ακόμη μικρή ασπρόμαυρη ιστορία που πραγματεύεται τις πιθανότητες και τις εναλλακτικές διαδρομές που μπορεί να έχει η ζωή ανάλογα με τις επιλογές της κάθε στιγμής με επίκεντρο το δυσεπίλυτο πρόβλημα της εύρεσης της κατάλληλης ερώτησης που θα οδηγήσει στη σωστή απόφαση.

 

kampos_2.jpg

 

Σε σενάριο του Γιάννη Κουρουμπακάλη και σχέδια του Μάριου Ξυδώνα, το «The 9 Necromancers of Void Main» είναι μια ιστορία φαντασίας με βασίλεια, μαγεία, αθάνατους, αυτοκράτορες, μυστικές κρύπτες, δράκους και άλλα στοιχεία αντίστοιχων αφηγήσεων ενώ, τέλος, το «Sketchophrenic», σε σενάριο του Μέλανδρου Γκανά και σχέδια του Malk είναι μια μεγαλύτερης έκτασης ιστορία απ’ ό,τι μας έχουν συνηθίσει οι «Εκδόσεις του Κάμπου».

Οι δυο δημιουργοί, που είχαν συνεργαστεί και παλιότερα στο βραβευμένο «Freakshow», φιλοτεχνούν και πάλι μια ιστορία τρόμου ως φόρο τιμής στα gialli/slasher θρίλερ παλαιότερων δεκαετιών που άνθησαν κυρίως στoν ιταλικό κινηματογράφο και στα ιταλικά fumetti των pulp περιοδικών.

 

kampos_5.jpg

 

Πέρα όμως από τα καλά βιβλία, οι «Εκδόσεις του Κάμπου», με τη διαδικτυακή τους δραστηριότητα, την παρουσία τους σε φεστιβάλ και συνέδρια, τα stickers που κυκλοφορούν κ.λπ. αφήνουν και ένα σαφές πολιτικό στίγμα. Πολλοί καλλιτέχνες, φίλοι και συνεργάτες του εκδοτικού οίκου, προεξάρχοντος του ταλαντούχου Γιώργου Μικάλεφ, φιλοτεχνούν έργα με κοινωνικά μηνύματα, με αντιφασιστικό-αντιναζιστικό περιεχόμενο, με προτροπές για την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων, την αποποινικοποίηση της κάνναβης κ.ά.

Διαμορφώνοντας έτσι το προφίλ ενός αποκεντρωμένου, ανεξάρτητου και δραστήριου εκδοτικού οίκου που έχει ως θεμελιώδεις αρχές του να δίνει ευκαιρίες σε νέους καλλιτέχνες, να πρωτοπορεί προωθώντας ποιοτικές δουλειές που δύσκολα θα έβρισκαν στέγη κάπου αλλού και να μη μένει αμέτοχος σε κρίσιμα πολιτικά ζητήματα.

 

kampos_6_0.jpg

 

Πηγή

 

 

 • Like 6
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.