Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις

Μια βάση με πολλά στοιχεία και πολλές φωτογραφίες, για κάθε χαρακτηριστικό του ανθρώπινου σώματος, σε κάποιο βαθμό σχετική με την πολυμορφία του, και από ένα σημείο και πέρα σχετική με γονίδια που εκδηλώνονται στην μορφή του σώματος. Φτιαγμένη στις Ηνωμένες Πολιτείες από το National Human Genome Research Institute.

 

Μια προειδοποίησηΣτα links πέρα από γενικές φωτογραφίες σχετικές με τη μορφολογία, υπάρχουν και φωτογραφίες ενηλίκων και πολλών παιδιών με συγκεκριμένες παθήσεις που οδηγούν σε συγκεκριμένη μορφολογία. Η υπερβολική έκφραση των χαρακτηριστικών είναι μεν χρήσιμη σε αυτόν που φτιάχνει χαρακτήρες, αλλά δεν είναι ευχάριστη εμπειρία να βλέπεις πρόσωπα ανθρώπων που σε κάποιες περιπτώσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη ζωή τους. Ίσως μετά από αυτές τις φωτογραφίες να δούμε με λίγο διαφορετικό μάτι κάποια από τα αγαπημένα μας κόμιξ.

 

Ο γενικός κατάλογος:

https://elementsofmorphology.nih.gov/index.cgi

 

Το τμήμα για το κεφάλι και το πρόσωπο:

https://elementsofmorphology.nih.gov/index.cgi?lid=fcb5dcb0a3c3dae5

 

Ο προγναθισμός για παράδειγμα:

https://elementsofmorphology.nih.gov/index.cgi?tid=cf3eb35245d52feb

 

Αξίζει να τη μελετήσει κάθε κομίστας και γελοιογράφος, επειδή ο μέσος όρος δεν είναι "χαρακτηριστικός", δηλαδή δεν έχει δύναμη να προσδώσει χαρακτήρα. Η ανίχνευση της διαφοράς και η έμφαση σε αυτή είναι βασικό στοιχείο του κόμικ αλλά και της καλλιτεχνικής ερμηνείας γενικότερα. Το μυαλό είναι φτιαγμένο για να ανιχνεύει διαφορές, και στην περίπτωση του σώματος οι διαφορές υποτίθεται ότι μας βοηθούν να εντοπίσουμε το "όμορφο" και το "άσχημο" δηλαδή το καλό και κακό από πλευράς γονιδίων και υγείας, καθώς και να αναγνωρίζουμε γρήγορα τα πρόσωπα που συναντάμε. Στα κόμιξ ο χαρακτήρας προσδίδει αναγνωρισιμότητα, το πιο πολύτιμο ίσως συστατικό.

 

Η εξιδανίκευση είναι η άλλη πλευρά της καλλιτεχνικής έκφρασης, η προσέγγιση του μέσου όρου στην ουσία, που κάνει τους χαρακτήρες ομοιόμορφους και κυριολεκτικά αδιάφορους.

 

Σε συγκεκριμένα είδη κόμιξ, πχ στη γιαπωνέζικη σχολή, τα χαρακτηριστικά του σώματος τυποποιούνται και προδίδουν πολλά στο γνώστη του είδους, πχ τα μάτια, όπως ακριβώς τα ρούχα και το χτένισμα. Είναι συμπυκνωμένη πληροφορία, όπως ο τυποποιημένος χαρακτήρας του Pantalone ή της Colombina στην Commedia dell' arte. Σε άλλα, όλοι οι χαρακτήρες του κόσμου έχουν μοναδική και αναγνωρίσιμη μορφολογία, όπως το πηγούνι των χαρακτήρων των Simpsons.

 

Στη λογοτεχνία και το σινεμά βλέπουμε την ίδια ακριβώς μέθοδο, πχ στο χαρακτήρα του ΕΤ του Εξωγήινου.

 

Σε πάρα πολλά χρησιμοποιούνται συστατικά που προκύπτουν από κληρονομικές παθήσεις για να αποδοθεί εύκολα κάποιο γνώρισμα, πχ η χαμηλή νοημοσύνη κάποιου χαρακτήρα ή απλά η αφέλειά του.

 

Σαν υλικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη σύνθεση χαρακτήρα από το μηδέν, σαν μια παλέτα χαρακτηριστικών, γιατί η έμπνευση δε θα βρεθεί απαραίτητα μπροστά μας όταν τη χρειαζόμαστε.

 

  • Like 5

Κοινή χρήση αυτής της καταχώρησης


Σύνδεσμος προς την καταχώρηση
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Links για PDF από το American Journal of Medical Sciences. Χειρότερες εικόνες σε ανάλυση και συμπίεση, αλλά μαζεμένα σε 126 σελίδες.

 

Introduction

https://pdfs.semanticscholar.org/6235/8809bfa2ae2c556d8a24c09a71a0e58e1e7b.pdf

 

Head and Face

https://pdfs.semanticscholar.org/c066/680b61091d07d5b5570e1e87ed3ea8344632.pdf

 

Periorbital Region

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ajmg.a.32597/pdf

 

Ear

https://pdfs.semanticscholar.org/3573/9fdba14da3546fbbc0817a0b09d8fdfe210e.pdf

 

Nose and Philtrum

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ajmg.a.32600/pdf

 

Lips, Mouth, and Oral Region

https://pdfs.semanticscholar.org/046a/149be8290d8df9294457b5a893461bfb2b1c.pdf

 

Hands and Feet

https://pdfs.semanticscholar.org/ed56/f775787d6d6932451323513022202082f710.pdf

 

Κοινή χρήση αυτής της καταχώρησης


Σύνδεσμος προς την καταχώρηση
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Αυτό μου θυμίζει την Φυσιογνωμική  αν το διατύπωσα σωστά. Η οποία με βάση κάποια χαρακτηριστικά του προσώπου φαίνονται τα ελαττώματα και τα προτερήματα του. Όμως από την άλλη ,μήπως όλο αυτό δύναται να οδηγήσει σε μεγάλες παρεξηγήσεις; :thinking:

Κοινή χρήση αυτής της καταχώρησης


Σύνδεσμος προς την καταχώρηση
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Οροι χρήσης μας.