Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γιατί πήγε ο Ερίκ Καστέλ στην Παρί; [Γκουτζουρής Διονύσης, Η Άποψη.gr, 05/08/2017]


Retroplaymo

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  31159
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  283
  • Content Count:  5004
  • Reputation:   32746
  • Achievement Points:  5005
  • Days Won:  99
  • With Us For:  3089 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  46

5a2e3aee96ebf_-.thumb.jpg.8f0e03892ea6ab9c18bd9e8129caa694.jpg

 

 

 

Αρχές δεκαετίας του ’80 και η σχετικά νεοσύστατη γαλλική ομάδα που λέγεται Παρί Σεν Ζερμέν δεν μπορεί να γίνει πρωταγωνίστρια.  Είχε ιδρυθεί το 1970 με σκοπό να εκπροσωπηθεί επιτέλους η πρωτεύουσα της Γαλλίας επάξια από μία ποδοσφαιρική ομάδα. Μέχρι τότε, η γαλλική επαρχία κυριαρχούσε και το ενδιαφέρον των Παριζιάνων για το ποδόσφαιρο ήταν μάλλον ανύπαρκτο.

 

Έπρεπε κάτι να συμβεί για να αποκτήσει κύρος η συγκεκριμένη ομάδα που ναι μεν είχε ανέβει στην πρώτη κατηγορία της χώρας, αλλά δεν μπορούσε να διεκδικήσει τίτλους. Ξένοι ποδοσφαιριστές δεν έπαιζαν τότε στη Γαλλία, μόνο κάποιοι νατουραλιζέ Αφρικανοί, ενώ οι καλοί παίκτες των επαρχιακών ομάδων αδιαφορούσαν για τα καλέσματα της Παρί, προτιμούσαν να μείνουν στην πόλη τους.

 

Ο τρόπος με τον οποίο επιχείρησε η Παρί Σεν Ζερμέν να ζεστάνει τον κόσμο της, να διαφημίσει το όνομά της και να αποκτήσει μία δυναμική ήταν πραγματικά πρωτοποριακός. Σε συνεργασία με τον Βέλγο συγγραφέα-σκιτσογράφο Ρεϊμόντ Ρεντίνγκ, επινοήθηκε ένας φανταστικός ποδοσφαιριστής, ο ήρωας μίας σειράς κόμιξ, με το όνομα Ερίκ Καστέλ. Ήταν ένας Γάλλος υπερπαικταράς, ο οποίος είχε αφήσει την πατρίδα του για να παίξει μπάλα στην  Ίντερ, απ’ όπου γρήγορα τον απέκτησε η Μπαρτσελόνα για να μετατραπεί στον σούπερ ήρωα της ομάδας. Επαναλαμβάνουμε, φανταστικός σούπερ ήρωας.

 

Μετά από επτά τεύχη, ο Ερίκ Καστέλ είχε γίνει ήδη αγαπητός σε όλη τη Βαρκελώνη και το ποδοσφαιρικό αυτό κόμιξ είχε μεγάλη απήχηση στους απανταχού φιλάθλους. Έτσι, λοιπόν, όταν στο όγδοο τεύχος, το καλύτερο αριστερό εξτρέμ στον κόσμο αποφασίζει να πάει να παίξει μπάλα στην Παρί Ζεν Ζερμέν επικρατεί πανικός! Πως είναι δυνατόν ο καλύτερος παίκτης του κόσμου να πηγαίνει στην ανύπαρκτη αυτή ομάδα, την Παρί;

 

Κι όμως, το καλοσχεδιασμένο κόλπο του Βέλγου συγγραφέα σε συνεργασία με την τότε διοίκηση του Παριζιάνικου συλλόγου έπιασε και το σούσουρο έκανε γνωστή την Παρί Σεν Ζερμέν σε όλη την Ευρώπη! Ήταν τόσο σοκαριστική η μετεγγραφή αυτή, που όταν μερικά τεύχη αργότερα ο Ερίκ Καστέλ σήκωσε την Ευρωκούπα στον τελικό με την Μπαρτσελόνα – χάρη φυσικά στα δικά του γκολ – οι επιστολές διαμαρτυρίας που έφτασαν στο σπίτι του συγγραφέα από αγανακτισμένους οπαδούς της Μπαρτσελόνα δεν είχαν προηγούμενο! Η δουλειά όμως είχε γίνει και η Παρί, έστω και σε φανταστικό επίπεδο, είχε κάνει δικό της τον καλύτερο παίκτη του κόσμου. Αργότερα, ο Ερίκ Καστέλ επέστρεψε στην Μπαρτσελόνα για να κλείσει την καριέρα του.

 

Η Παρί Σεν Ζερμέν μετά από αυτή την ιστορία έλαβε υπόσταση και οι παίκτες της σαν να απέκτησαν… εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους. Αποτέλεσμα: Κύπελλο Γαλλίας το 1982 και το 1983 και πρωτάθλημα Γαλλίας το 1986. Φανταστικό;

 

Κι όμως, η φαντασία γίνεται πραγματικότητα

 

Η φαντασία, όμως, γίνεται σήμερα πραγματικότητα. Ο Νεϊμάρ είναι ο πραγματικός Ερίκ Καστέλ και η μετεγγραφή του από την Μπαρτσελόνα στην γαλλική ομάδα αποτελεί ένα νέο… φανταστικό παραμύθι, καθώς πρόκειται για την πιο ακριβή μετακίνηση όλων των εποχών στο ποδόσφαιρο. Μιλάμε για 222.000.000 ευρώ, ποσό που συγκλονίζει.

 

Στην Ελλάδα η σειρά κόμιξ  Έρικ Καστέλ έκανε την εμφάνισή της το 1985 με πέντε χρόνια καθυστέρηση. Για κάποιο λόγο μεταφράστηκαν μόνο τα εννέα από τα 15 συνολικά τεύχη που εξέδωσε ο Βέλγος συγγραφέας. Η επιτυχία ήταν τεράστια και δεν είναι ψέμα ότι η Μπάρτσα απέκτησε πολλούς φίλους στην Ελλάδα από τον Ερίκ Καστέλ. Οι περιπέτειές του αποτυπώθηκαν και στο περίφημο περιοδικό Μπλεκ της εποχής.

 

Ο Καστέλ ήταν στην ουσία μετεμψύχωση ενός άλλου ποδοσφαιριστή ήρωα κόμιξ, του Βάλτερ Μίλερ, ο οποίος επινοήθηκε το 1974, αλλά ο συγγραφέας εγκατέλειψε γρήγορα την ιδέα, καθώς οι πωλήσεις τότε δεν είχαν πάει καλά. Επανέκαμψε, ωστόσο, το 1979 μετά την προτροπή του τότε προέδρου της Παρί, Φρανσίς Μπορελί, ενός αλέγκρου χαρακτήρα, διοικητικού ηγέτη με πολλές φιλίες στο χώρο της σόου-μπιζ και που αργότερα, άλλωστε, παραχώρησε τις μετοχές του στο γνωστό γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο, Canal Plus.

 

iapopsi.gr

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.