Jump to content
comicos

ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ [ Au Cœur des Grandes Catastrophes ]

Recommended Posts

Εκδόσεις στις οποίες δημοσιεύτηκε:

Megales Katastrofes 00.png

 

Στα πρώτα τεύχη της Αστραπής, είχαμε την ευκαιρία να διαβάσουμε κάποιες μικρές αυτοτελείς ιστορίες κόμικ (4-6 σελίδων η καθεμιά), η θεματολογία των οποίων είχε να κάνει με διάφορες μεγάλες καταστροφές που συνέβησαν στην ανθρωπότητα. Ποιά είναι όμως η προέλευσή τους και ποιοί κρύβονται πίσω από τη δημιουργία τους..;

 

Jean-Michel Charlier.jpgEddy Paape.jpgOctave Joly.jpg

Jean-Michel Charlier  -  Eddy Paap-  Octave Joly

 

Όλα ξεκίνησαν το 1951, όταν δύο "ιερά τέρατα" από το χώρο των Bandes Dessinées, αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους : ο σεναριογράφος Jean-Michel Charlier (δημιουργός του Blueberry) και ο σκιτσογράφος Eddy Paape (σχεδιαστής του Luc Orient), ετοιμάζουν κάποιες ιστοριούλες κόμικ για λογαριασμό του γνωστού περιοδικού Spirou. Η σειρά που μόλις είχε ξεκινήσει, ονομάστηκε αρχικά Les Belles Histoires de l'Oncle Paul και έμελλε να γίνει μια από τις μακροβιότερες που φιλοξενηθήκαν στις σελίδες του βελγικού εντύπου. Το ντεπούτο της έγινε στο τεύχος 668, το Φεβρουάριο του 1951. Ένα χρόνο μετά, ο Charlier παραδίδει τη σκυτάλη στον Octave Joly, ο οποίος έγραψε το σενάριο για περίπου 1100 (!) ιστορίες, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '70. Ο Eddy Paape αποσύρθηκε επίσης νωρίς από το project (επανήλθε μετά από χρόνια για μερικές ακόμη ιστορίες), δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς νέους σχεδιαστές να αρχίσουν να ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους σε αυτή τη σειρά, προτού γίνουν γνωστοί για τα δικά τους έργα. Μερικοί από αυτούς ήταν ο Dino Attanasio, ο Hermann Huppen (δημιουργός του Jeremiah), ο Gérald Forton (γνωστός από το Bob Morane) και πολλοί άλλοι. Στην πορεία η σειρά μετονομάστηκε σε Les Plus Belles Histoires de l'Oncle Paul και αργότερα σε L'Histoire en Mille Morceaux. Με αρκετά κενά στο μεσοδιάστημα, φτάνουμε στην τελευταία ιστορία να δημοσιεύεται το 2015 στο τεύχος 4027 του Spirou, με τίτλο Le fabuleux destin de Napolén.

 

Oncle Paul.jpg

 

Αφηγητής της σειράς είναι ο θείος Παύλος (οποιαδήποτε συνωνυμία με γνωστό admin, είναι εντελώς συμπτωματική..! :P ), ένας σοφός και καλλιεργημένος άνθρωπος. Χρησιμοποιώντας συνήθως σαν αφορμή τις σκανταλιές και τις επιπολαιότητες των δύο ανιψιών του, παίρνει πάτημα για να τους διηγηθεί διάφορες μικρές ιστορίες εκπαιδευτικού και διδακτικού χαρακτήρα. Οι ιστορίες αυτές μπορεί να αφορούν τη ζωή ενός ιστορικού προσώπου, μια εφεύρεση, ένα ιστορικό γεγονός ή μια ιστορία που έχει λάβει χώρα στο παρελθόν.

 

histoireenbandedessinee08_26743.jpg

 

Κάπου μέσα στο 1979, η εκδοτική Dupuis κυκλοφορεί τον 8ο τόμο της σειράς L'histoire en Bandes Dessinées, με τίτλο Au Cœur des Grandes Catastrophes (Στην Καρδιά των Μεγάλων Καταστροφών). Πρόκειται για μια συλλογή εννέα μικρών ιστοριών, που σχετίζονται με μεγάλες καταστροφές μέσα στην ιστορία, διαλεγμένες όλες μέσα από την πλούσια γκάμα της σειράς L'Oncle Paul. Οι επτά από αυτές είχαν βγει παλιότερα στο Spirou, ενώ οι δύο ήταν καινούργιες. Οι τίτλοι τους, η χρονολογία κυκλοφορίας, ο σχεδιαστής/σεναριογράφος και το τεύχος του Spirou στο οποίο πρωτοκυκλοφόρησαν, φαίνονται παρακάτω (σύμφωνα με τη σειρά που εμφανίζονται στο album) :

 

1. Epouvante à Mexico (Φρίκη στο Μεξικό) (1979) (Fernan/Joly) (-)

2. Tragique Lancement (Η Τραγική Καθέλκυση) (1979) (Cicuendez/Joly) (τεύχος 2131)

3. Un Effroyable Abordage (Μια Φριχτή Σύγκρουση) (1979) (Cicuendez/Joly) (-)

4. Panique au Théâtre (Πανικός στο Θέατρο) (1975) (Pascal/Joly) (τεύχος 1949)

5. New York en Feu (Πυρκαγιά στην Νέα Υόρκη) (1977) (Cicuendez/Joly) (τεύχος 2061)

6. Tonnerre sur Toulon (Κεραυνός στην Τουλόν) (1976) (Pascal/Joly) (τεύχος 1970)

7. Le Saucisson Infernal (Το Καταραμένο "Λουκάνικο") (1975) (Pascal/Joly) (τεύχος 1919)

8. Quand la Chance Sonne Deux Fois (Να Έχεις Τύχη Δυο Φορές) (1979) (Cicuendez/Joly) (τεύχος 2125)

9. Les Naufragés du Téléphérique (Ναυαγοί στην Άβυσσο) (1973) (Cicuendez/Joly) (τεύχος 1842)

 

Το παραπάνω album επανεκδόθηκε από την Dupuis το 1985, με βελτιωμένα χρώματα.

 

02.jpg 06.jpg 12.jpg

 

Στην Αστραπή (1986) κυκλοφόρησαν αυτές οι 9 ιστορίες του album Au Cœur des Grandes Catastrophes  αλλά με μπερδεμένη σειρά, μία κάθε φορά, στο καθένα από τα πρώτα 9 τεύχη του περιοδικού. Πιο αναλυτικά :

 

1. Πανικός στο Θέατρο (τεύχος 1) (σελίδες 5)

2. Μια Φριχτή Σύγκρουση (τεύχος 2) (σελίδες 5)

3. Ναυαγοί στην Άβυσσο (τεύχος 3) (σελίδες 5)

4. Φρίκη στο Μεξικό (τεύχος 4) (σελίδες 4)

5. Πυρκαγιά στην Νέα Υόρκη (τεύχος 5) (σελίδες 6)

6. Η Τραγική Καθέλκυση (τεύχος 6) (σελίδες 6)

7. Το Καταραμένο "Λουκάνικο" (τεύχος 7) (σελίδες 4)

8. Κεραυνός στην Τουλόν (τεύχος 8) (σελίδες 5)

9. Να Έχεις Τύχη Δυο Φορές (τεύχος 9) (σελίδες 6)

 

Μπορείτε να τις βρείτε όλες σκαναρισμένες εδώ. :bookclub:

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

*EDIT (29-12-17)* :

58.jpg58.jpg

Η πρώτη εμφάνιση των παραπάνω ιστοριών στη χώρα μας ΔΕΝ ήταν τελικά το 1986, μέσα από τις σελίδες της Αστραπής, αλλά στα πρώτα τεύχη του πολυθεματικού περιοδικού SUPER ΜΠΟΫ το 1983! Τουλάχιστον μέχρι να...αποδειχτεί κάποια στιγμή το αντίθετο, ανακαλύπτοντας και κάποια άλλη προγενέστερη διαπιστωμένη έκδοση, η οποία μπορεί να μας ξεφεύγει προς το παρόν! :)  Δεν γνωρίζω πόσες ιστορίες βγήκαν συνολικά στο SB, σίγουρα πάντως είδαμε στο 2ο τεύχος το "Όταν η τύχη χτυπάει δύο φορές" και στο 5ο τεύχος την "Θανάσιμη σύγκρουση" (τα αντίστοιχα "Να έχεις τύχη δυο φορές" και "Μια φριχτή σύγκρουση" της Αστραπής).

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Πηγές

Bdoubliees

Wikipedia

Bedetheque

Bd-basiliensis
Αστραπή (1986)

SUPER ΜΠΟΫ (1983)

  • Like 27
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ωραία παρουσίαση φίλε! Αν και δεν το γνώριζα, πρέπει να θεωρείται σημαντικό κόμικ, τουλάχιστον στα πρώτα του χρόνια.

Μάλιστα το 1986 βγήκε και ένα άλμπουμ (Les Histoires merveilleuses de l' Oncle Paul) από διάφορους καλλιτέχνες, που απέδιδαν φόρο τιμής στην σειρά.

 

edit: Η εκδοτική λέγεται Dupuis, όχι Dubuis. :P

Edited by GeoTrou
  • Like 13

Share this post


Link to post
Share on other sites

...edit: Η εκδοτική λέγεται Dupuis, όχι Dubuis. :P

 

Διορθώθηκε! :thanks:  που το πρόσεξες! Μάλλον την ώρα που ετοίμαζα την παρουσίαση θα σκεφτόμουν μια παλιά ηθοποιό, γι' αυτό και το έγραψα τόσο ανορθόγραφα :P :

 

 

tales10.jpg

 

 

 

Το κόμικ θεωρείται σίγουρα σημαντικό για τα BD, από τους λίγους αξιόλογους εκπροσώπους της κατηγορίας εκπαιδευτικά/διδακτικά. Μακάρι να βλέπαμε περισσότερα μεταφρασμένα στη γλώσσα μας, αλλά έστω κι αυτά τα λίγα κάτι είναι. Για να είμαι πάντως ειλικρινής, όταν πριν από 30 χρόνια έπαιρνα την Αστραπή, το προσπερνούσα για να διαβάσω τα υπόλοιπα κόμικς του περιοδικού, χωρίς να εκτιμήσω την αξία του! Στερνή μου γνώση, να σ' είχα πρώτα...  :(

  • Like 14

Share this post


Link to post
Share on other sites

Από τις σειρές-ιστορίες που κεντρίζουν το ενδιαφέρον μου.Μακάρι να είχαν εκδοθεί περισσότερες από αυτές τις εννιά...Ευχαριστώ Άγγελε!

  • Like 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ανεβαίνει ο αριθμός των διαπιστωμένων εντύπων στα οποία κυκλοφόρησαν ιστορίες των Μεγάλων Καταστροφών, μιας και πρόσφατα εντόπισα κάποιες από αυτές σε τεύχη του SUPER ΜΠΟΫ:NoNo:  Έγινε σχετικό edit στο πρώτο ποστ, όπου μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες! :)

  • Like 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.