Jump to content

Κόμικς για τα ανθρώπινα δικαιώματα [Κουκουλάς Γιάννης, efsyn.gr, 03/07/2016]


Recommended Posts


 • Member ID:  12,189
 • Group:  Veterans
 • Topic Count:  848
 • Content Count:  3,050
 • Reputation:   41,766
 • Achievement Points:  3,061
 • Days Won:  28
 • With Us For:  5,220 Days
 • Status:  Offline
 • Last Seen:  
 • Age:  52

Κόμικς για τα ανθρώπινα δικαιώματα

 

pestomecomics1.jpg

 

Συντάκτης:Γιάννης Κουκουλάς

 

Εκατοντάδες παιδιά από δημόσια σχολεία της Θεσσαλονίκης πήραν μέρος σε μια σειρά εκπαιδευτικών εργαστηρίων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στη συνέχεια έγραψαν τα σενάρια πολλών ιστοριών και 21 δημιουργοί κόμικς ανέλαβαν να τις σχεδιάσουν. Το αποτέλεσμα είναι πέντε θεματικά τεύχη ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τον σχολικό εκφοβισμό.

 

Η πρωτοβουλία με τίτλο «Πες το με Κόμικς» ανήκε στην οργάνωση «Αντιγόνη - Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία» σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Addart, με αποκλειστική δωρεά από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες των δυο τελευταίων τάξεων από τα δημοτικά σχολεία Ταγαράδων, 18ο και 24ο Θεσσαλονίκης, 8ο Αμπελοκήπων και 6ο Διαπολιτισμικό Ελευθέριου Κορδελιού.

 

Οι βασικοί τομείς των εκπαιδευτικών εργαστηρίων, στα οποία συμμετείχαν τα παιδιά, ήταν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα του παιδιού, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, ο σχολικός εκφοβισμός και η σχολική βία. Ακολούθησαν τα καλλιτεχνικά εργαστήρια στα οποία τα παιδιά διδάχτηκαν τις βασικές τεχνικές των κόμικς και ιδιαίτερα της γραφής σεναρίων και ανά θεματική ενότητα πρότειναν τις δικές τους λύσεις και διαμόρφωσαν τις τελικές τους προτάσεις και ιδέες.

 

pestomecomics.jpg

 

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι στόχοι ήταν: «Oι μαθητές και οι μαθήτριες να προβληματιστούν και να διαμορφώσουν δημοκρατικές συμπεριφορές και στάσεις ζωής σε κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο, σύμφωνα με νέα δεδομένα την ύπαρξη των οποίων ίσως αγνοούσαν ή παραγνώριζαν. Να αναπτύξουν ατομικές και κοινωνικές μαθησιακές και καλλιτεχνικές δεξιότητες, όχι με τρόπο μοναχικό και παθητικό, αλλά μέσα από την πλήρη και ενεργή διάδρασή τους σε ένα περιβάλλον συνεργατικής μάθησης, ελεύθερης έκφρασης και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Και οι εκπαιδευτικοί να έρθουν σε επαφή με την καινοτόμo μεθοδολογία της μη τυπικής εκπαίδευσης και να κάνουν χρήση των εργαλείων της στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία».

 

Τα σενάρια των παιδιών παρέλαβαν 21 δημιουργοί κόμικς (Αλέξια Οθωναίου, Σταύρος Κιουτσιούκης, Απόστολος Ιωάννου, Δήμητρα Αδαμοπούλου, Βίκτωρας Μοσχόπουλος, Νικόλας Στεφαδούρος, Γιάννης Τεξής, Σοφία Σπυρλιάδου, Αλεξία Λουγιάκη, Αγγελική Σαλαμαλίκη, Σιαδώρα Παπαθεοδώρου κ.ά.) δημιουργώντας ένα μικρό τεύχος ανά θεματική ενότητα που διαβάζεται ευχάριστα από κάθε παιδί και υπηρετεί τους στόχους που είχαν τεθεί. Τα αντίτυπα θα διανεμηθούν σε δημοτικά σχολεία της Β. Ελλάδας, σε παιδικές βιβλιοθήκες, ιδρύματα παιδιών, παιδιατρικά τμήματα νοσοκομείων, ορφανοτροφεία κ.α. ενώ το σύνολο των κόμικς διατίθεται δωρεάν και στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.antigone.gr/gr/projects/project/27/description/

 

Πηγή

 

Πραγματικά αξιέπαινη προσπάθεια. :) 

 • Like 10
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.