Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο λυκάνθρωπος που γέννησε έναν βαμπιροσφάχτη [ Βαγγελάτος Βαγγέλης, Ελευθεροτυπία, 11/04/2009 ]


ramirez

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  2298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1631
  • Content Count:  5076
  • Reputation:   34674
  • Achievement Points:  5084
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6208 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Νομίζω πως το παρόν άρθρο μας είχε ξεφύγει πάνω στην αναστάστωση και τον ευχάριστο πανικό του Comicdom. Κάλλιο αργά παρά ποτέ όμως.

 

 

 

post-2298-1247170396_thumb.jpg

 

 

Έχει δημιουργήσει... τάγματα ηρώων και υπερηρώων κόμικς. Η τέχνη του έχει ξεχυθεί από τα όρια των καρέ τους σε όλα τα μέσα: από τα βιβλία και τα μυθιστορήματα στο ανιμέισον, τα παιδικά παιχνίδια, την τηλεόραση, τον κινηματογράφο, τα βίντεο γκέιμ, τα διαδικτυακά παιχνίδια ρόλων, ακόμα και κάποια θεματικά πάρκα. Χάρη στο φεστιβάλ κόμικς Comicdom (Ελληνοαμερικανική Ενωση, 11 και 12 Απριλίου) ο Μαρβ Γούλφμαν έρχεται στην Αθήνα για να δώσει τις γνώσεις του σε ένα σεμινάριο για τη δομή του σεναρίου, αλλά και για να βραβευτεί για τη δουλειά του.

 

Το ίδιο το βιογραφικό του θα μπορούσε να γίνει ένα πολυσέλιδο κόμικς. Η λίστα με τα δημιουργήματά του, όπως τα «Blade The Vampire Slayer», «The Tomb of Dracula» και «The New Teen Titans», διαδέχεται τη θέση του ως διευθυντή στη Μάρβελ Κόμικς (όπου δούλεψε πάνω στον Σπάιντερμαν και τους Fantastic Four) και το βραβείο National Jewish Book Award για την εικονογραφημένη ιστορία του Ισραήλ («Homeland: The Illustrated History of the State of Israel»).

 

Το όνομά του σε δεκαπέντε τίτλους graphic άλμπουμ για μαθητές λυκείου με μαθησιακά προβλήματα αλλά και στους Transformers, που βλέπει και παίζει το ανίψι σας, μαζί με τη δουλειά του στο σύμπαν του Σούπερμαν με το «Crisis on Infinite Earths», αλλά και η εμπλοκή του με το ΜΜΟ (massive multiplayer online game) DCU με τις περιπέτειες του Σούπερμαν, με έκανε να αναρωτιέμαι: «Από πού ξεκινάς τη συζήτηση με έναν τέτοιο τύπο;». Χμ... Μάλλον από την αρχή.

 

 

post-2298-1247170442_thumb.jpg

 

 

Ποιο είναι το πρώτο κόμικς που θυμάστε να διαβάζετε;

 

«Ένα τεύχος του Σούπερμαν. Είχα μόλις δει το τηλεοπτικό επεισόδιο της σειράς με τον Σούπερμαν και στο τέλος έγραφε πως ήταν βασισμένο στο κόμικς. Σηκώθηκα και βγήκα να το αγοράσω εκείνη τη στιγμή. Με παγίδευσε...».

 

Τι ήταν αυτό που σας τράβηξε και σας οδήγησε από εκείνο το τεύχος του Σούπερμαν στην επαγγελματική ασχολία σας με τα κόμικς;

 

«Το ότι ήταν ευφάνταστα, με απολαυστικές ιστορίες και καταπληκτικούς ήρωες. Μεγάλωσα στα φίφτις και δεν υπήρχε τίποτα άλλο σαν αυτά τότε».

 

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας σουπερήρωας;

 

«Ο Σούπερμαν. Ίσως γιατί ήταν ο πρώτος σουπερήρωας που είδα και ο αγνότερος. Αντιπροσωπεύει ό,τι καλύτερο στον άνθρωπο».

 

Ποιο είναι το κλειδί που κάνει ένα κόμικς, όπως το Blade, επιτυχία; Το σενάριο, το χτίσιμο του χαρακτήρα, το στιλ του;

 

«Όταν έφτιαξα τον Blade δεν υπήρχαν άλλοι χαρακτήρες σαν αυτόν. Οι ιστορίες τρόμου διαδραματίζονταν στο παρελθόν, ενώ εδώ είχαμε έναν "περπατημένο" τύπο που μιλούσε στα βαμπίρ, με τρόπο που δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ πριν. Επίσης, ήταν ο πρώτος χαρακτήρας της Μάρβελ που δεν φορούσε κοστούμι αλλά ξεχωριστά ρούχα, που θα μπορούσες, ίσως, να φορέσεις έξω στο δρόμο. Ήταν διαφορετικός».

 

Αλήθεια πώς προέκυψε το κόνσεπτ για τον Blade; Ήταν μια άλλη οπτική πάνω στον Δράκουλα του Μπραμ Στόκερ ή μια προσπάθεια να δημιουργήσετε μια συνολικά νέα μοντέρνα μυθολογία βαμπίρ;

 

«Μετέφερα μια μοντέρνα ματιά στις ιστορίες με βαμπίρ και χρειαζόμουν έναν νέο χαρακτήρα, που να την αντιπροσωπεύει. Ακόμα ήμουν αποφασισμένος πως η επόμενη δημιουργία μου θα ήταν μαύρη και έτσι ο Blade έγινε μαύρος, κάτι που τον έκανε μοναδικό τότε».

 

 

post-2298-1247170409_thumb.jpg

 

 

Από πού προκύπτουν συνήθως οι ιδέες σας;

 

«Δεν έχω ιδέα! Και δεν το πολυσκέφτομαι κιόλας. Οι ιδέες είτε θα 'ρθουν είτε όχι. Το ζήτημα δεν είναι να σου 'ρθει η ιδέα, αλλά το τι κάνεις με αυτήν. Πώς την αναπτύσσεις, έτσι ώστε να προκύπτει κάτι πραγματικά καλό. Δέκα άνθρωποι μπορούν να έχουν την ίδια ιδέα και να προκύψουν δέκα διαφορετικά πράγματα. Πολλές φορές η υλοποίηση είναι σημαντικότερη από την ιδέα».

 

Έχετε δημιουργήσει δεκάδες χαρακτήρες. Τι κάνει επιτυχημένο έναν «σουπερήρωα» ή έναν «σουπερκακό»;

 

«Για την ακρίβεια έχω δημιουργήσει μερικές εκατοντάδες. Νομίζω πως τελικά μεγαλύτερο ρόλο παίζει η προσωπική τους ιστορία, που εξηγεί ποιοι είναι, και ο τρόπος που αυτή σε "αρπάζει"».

 

Έχετε χρησιμοποιήσει την αφηγηματική των κόμικς στην ιστορία (με το Homeland: The Illustrated History of the State of Israel) και την εκπαίδευση (με άλμπουμ για παιδιά που έχουν μαθησιακές δυσλειτουργίες). Τι είναι αυτό που κάνει τα κόμικς ένα «υπερμέσο»;

 

«Η καταγωγή των κόμικς πάει πίσω στις βραχογραφίες που κάναμε όταν ζούσαμε στις σπηλιές. Μπορείς να πεις οποιαδήποτε ιστορία έτσι, φανταστική ή μη. Οι άνθρωποι πολλές φορές φαντάζονται τα κόμικς σαν τις ιστορίες των υπερηρώων, αλλά αυτό είναι απλώς ένα είδος τους. Τα κόμικς είναι ένα μέσο και η φόρμα του μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα πάντα. Επίσης τα κόμικς με κάποιο τρόπο σε προσκαλούν και σε κάνουν να θέλεις να τα διαβάσεις. Έχω κάνει πολλά εκπαιδευτικά κόμικς και θα ήθελα να κάνω ακόμη περισσότερα».

 

Πιστεύετε πως με το πέρασμα των κόμικς από το χαρτί στην τηλεόραση, το σινεμά και τα video games η «παραδοσιακή» τους μορφή και αισθητική θα χαθεί;

 

«Σε κάποιο βαθμό όλα αλλάζουν. Αλλά ο συνδυασμός της ιστορίας με την τέχνη δεν θα χαθεί ποτέ. Υποθέτω πως σε λίγο τα κόμικς θα περάσουν από το τύπωμά τους σε χαρτί στην κίνησή τους στην οθόνη του υπολογιστή. Αλλά όσο λένε μια καλή ιστορία αυτό θα είναι το σημαντικότερο».

 

Πώς θα ήταν οι μορφές των υπερηρώων αν οι περισσότεροι λάτρεις των κόμικς ήταν γυναίκες;

 

«Έχω φτιάξει πολλούς θηλυκούς χαρακτήρες κόμικς και πάντα προσπαθώ να φτιάξω τις ιστορίες τους ενδιαφέρουσες. Το μυστικό είναι να τους αφιερώνεις τόσο χρόνο όσο και στους αντρικούς χαρακτήρες, ώστε να έχουν πραγματικά συναισθήματα και πραγματικές ζωές. Σε κάθε περίπτωση, αν νιώθεις ότι ένας χαρακτήρας σου θα μπορούσε να υπάρχει -ακόμα και αν έχει υπερδυνάμεις- τότε έχεις φτιάξει έναν ρεαλιστικό χαρακτήρα. Άλλωστε τα κοστούμια και οι υπερφυσικές δυνάμεις είναι πάντα κάτι έξτρα».

 

Και μια τελευταία ερώτηση που ελπίζω να μου συγχωρέσετε, αλλά δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό. Το όνομά σας (Wolfman=Λυκάνθρωπος) παραείναι καλό για έναν δημιουργό κόμικς. Μήπως είναι ψευδώνυμο;

 

«Είναι το όνομά μου. Και το όνομα των γονιών μου και των παππούδων μου κ.λπ. κ.λπ. Δεν θα άλλαζε κανείς το όνομά του σε Wolfman (Λυκάνθρωπος)!».

 

**Info: Σήμερα στις 3 μ.μ. ο Μαρβ Γούλφμαν μαζί με τον Μπάρι Κίτσον -τον άλλο διάσημο προσκεκλημένο της διοργάνωσης, που έχει δουλέψει πάνω στον Spiderman, τη Legion Of Superheroes, τα Transformers κ.λπ. - θα συμμετάσχουν σε ζωντανή συζήτηση (Μασσαλίας 22). Ενώ από τις 4 μέχρι τις 6 και την Κυριακή από τις 4.30 μέχρι τις 6.30 θα υπογράφουν τα κόμικς τους.

 

 

 

Και το σχετικό link.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  4542
  • Group:  Members
  • Topic Count:  6
  • Content Count:  272
  • Reputation:   476
  • Achievement Points:  272
  • Days Won:  0
  • With Us For:  5973 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  41

O άνθρωπος είναι από μια άλλη εποχή, με τους συγγραφείς που έβγαζαν 3-5 τίτλους το μήνα. Το ότι παρακολούθησα το workshop του φέτος με κάνει ευτυχή, κι ας μην ήμουν ποτέ τρελός φαν των δουλειών του (αν και δεν έχω διαβάσει ακόμα New Teen Titans).

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.