Μετάβαση στο περιεχόμενο

Age of Conan: The Strategy Board Game [ Fantasy Flight Games (2009) ]


sneaker

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  29
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  149
  • Content Count:  1759
  • Reputation:   2294
  • Achievement Points:  1759
  • Days Won:  0
  • With Us For:  6388 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  43

Εδώ και πολύ καιρό είχε ανακοινωθεί η κυκλοφορία ενός επιτραπεζίου βασισμένο στον κόσμο του Conan. Πριν κάποιους μήνες αυτό το παιχνίδι κυκλοφόρησε τελικά ενώ πρόσφατα ήρθε και στη χώρα μας. Ήθελα να κάνω μια παρουσίαση του εδώ σε περίπτωση που κάποιος ενδιαφερόταν απλά ήθελα να το έχω παίξει πρώτα ώστε να μπορώ να εκφέρω μια άποψη. Αυτές τις μέρες λοιπόν, μου δόθηκε η ευκαιρία να το δοκιμάσω και αυτές λοιπόν είναι οι εντυπώσεις μου:

 

Age_Of_Conan_Boardgame__COVER.jpg

 

Το Age of Conan: The Boardgame είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής. Οι παίχτες δηλαδή (από 2 έως 4) χειρίζονται 4 φυλές που μάχονται για τον έλεγχο των περιοχών της Hyboria. "Και ο Conan που κολλάει;" θα μου πείτε; Επειδή ο Conan είναι ένας, οι παίχτες όμως πολλοί δε θα ήταν σωστό να εχει μόνο ένας τον Conan, αλλά ούτε και να λείπει από το παιχνίδι. Οι δημιουργοί του λοιπόν σκέφτηκαν κάτι άλλο: Τον Conan δεν τον ελέγχει μόνο ένας παίχτης. Υπάρχει στο ταμπλό και όλοι μπορούν να τον επηρεάσουν. Κάθε μερικούς γύρους λοιπόν, με ένα μηχανισμό "κλειστού πληστηριασμού" (bidding), προσπαθούν να κερδίσουν τον έλεγχο του. Για όσο τον ελέγχει ο κάθε ένας λοιπόν, ο Conan τον βοηθάει στις μάχες όπου είναι παρών ενώ του δίνει και κάποια ακόμα bonuses.

 

Ας δούμε όμως λίγο το παιχνίδι:

 

Age_Of_Conan_Boardgame_Board1.jpg

 

Κατ' αρχήν ένα γενικό σχόλιο για το παιχνίδι: Το Age of Conan είναι ένα σχετικά "βαρύ" παιχνίδι. Είναι δηλαδή αρκετά πιο πολύπλοκο από τα ευρέως γνωστά επιτραπέζια (Monopoly, Risk κλπ). Αυτό δε σημαίνει ότι είναι δύσκολο και πρέπει να έχεις master για να το παίξεις. Απλά αν δεν έχετε εμπειρία από παρόμοιοα παιχνίδια θα σας φανεί πολύ περίπλοκο και ίσως δυσκολευτείτε την πρώτη φορά που θα το δοκιμάσετε. Αν όμως του αφιερώσετε λίγο χρόνο και βρείτε και άλλα άτομα που να τα ενδιαφέρει το θέμα θα σας προσφέρει πολλές ώρες διασκέδασης.

 

Όπως μπορείτε να δείτε και στη φωτογραφία πιο πάνω, το ταμπλό έχει το χάρτη του παιχνιδιού μαζί με κάποιες αρχικές φιγούρες. Κάποιες από αυτές είναι μέρος του στρατού της κάθε φυλής, ενώ κάποιες αλλες είναι "απεσταλμένοι" του κάθε ηγεμόνα ή αλλιώς emissaries. Χρησιμοποιώντας τις μονάδες του λοιπόν ο καθένας, προσπαθεί να καταλάβει γειτονικές περιοχές είτε απευθείας με μάχη, στέλνοντας το στρατό του (military contests) είτε με διπλωματία στέλνοντας τους emissaries του (intrigue contests). Οι στρατιωτικές νίκες του δίνουν πόντους νίκης ή αλλιώς "Empire Points" ενώ οι διπλωματικές νίκες του δίνουν χρήματα με τα οποία μπορεί να αγοράσει περισσότερο στρατό ή να αναβαθμίσει τα φρούρια του.

 

Δε θα μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες για τους κανόνες του παιχνιδιού, απλά θα πω ότι η παρουσία του Conan σε κάποιες μάχες είναι πολύ σημαντική και μπορεί να βοηθήσει πολύ. Παράλληλα όμως ο Conan μπορεί να εκτελέσει και κάποιες περιπέτειες (adventures). Αν λοιπόν ο παίκτης που ελέγχει τον Conan φροντίσει να τον στείλει στην κατάλληλη περιοχή όπου ολοκληρώνεται μια adventure του, τότε έχει κι άλλα οφέλη όπως έξτρα νομίσματα, πόντους νίκης, δυνατότητα re-roll των ζαριών στις μάχες κλπ.

 

Το παιχνίδι υποτίθεται ότι διαρκεί τρεις εποχές (Ages) με κάθε μία να αποτελείται από 4 περιπέτειες του Conan. Όταν ολοκληρωθεί και η τρίτη, τότε οι παίκτες ανάλογα με το τι έχουν καταφέρει στο παιχνίδι προσθέτουν κάποια Empire Points σε αυτά που ήδη έχουν και όποιος έχει μαζέψει τα περισσότερα θεωρείται νικητής.

 

Age_Of_Conan_Boardgame_Board2.jpg

 

Έτσι όπως το περιέγραψα ίσως να ακούγεται πάρα πολύ απλό, αλλά δεν είναι. Το παιχνίδι έχει πολύ βάθος, πολύ πλούσια στρατηγική και θα πρέπει οι παίχτες να δίνουν σε πολλά πράγματα σημασία αν θέλουν να κερδίσουν. Οι μηχανισμοί του παιχνιδιού είναι πολύ έξυπνοι και ειδικά αν κάποιος δεν έχει παίξει άλλα παρόμοια παιχνίδια θα του φανούν πολύ πρωτότυποι και θα τον εντυπωσιάσουν. Πρέπει επίσης να αναφέρω ότι όλα τα υλικά από τα οποία αποτελείται το παιχνίδι είναι πάρα πολύ καλής ποιότητας. Οι κάρτες είναι από καλό χαρτόνι, δε φθείρονται εύκολα δηλαδή, όλα τα χαρτονένια markers που χρησιμοποιούνται είναι κι αυτά πολύ χοντρά και ανθεκτικά ενώ το παιχνίδι περιέχει πάνω από 100 μινιατούρες συνολικά. Οι κάρτες επιπλέον έχουν πάρα πολύ ωραία σχέδια, ενώ οι περιπέτειες του Conan που αναγράφονται σε αυτές είναι βγαλμένες από τις ιστορίες του. Η εταιρεία άλλωστε που το εκδίδει (Fantasy Flight Games) θεωρείται ίσως η κορυφαία παγκοσμίως από πλευράς ποιότητας υλικών στα παιχνίδια της.

 

Age_Of_Conan_Boardgame__COMPONENTS.jpg

 

Εμένα προσωπικά το παιχνίδι μου άρεσε πάρα πολύ. Αν και δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα κόμικ του Conan ή τις ιστορίες του, το παιχνίδι το ευχαριστήθηκα και θα το ξαναέπαιζα ευχαρίστως ξανά. Ένα κακό που έχει είναι η διάρκεια του. Την πρώτη φορά που θα το παίξει κάποιος δεν είναι απίθανο να κρατήσει πάνω από 4 ώρες μια παρτίδα. Αν το ξέρουν όλοι οι παίχτες τότε η διάρκεια αυτή μειώνεται στις 2 ώρες περίπου (είπαμε - είναι βαρύ παιχνίδι! ) Ένα άλλο κακό που έχει είναι η τιμή του η οποία ανέρχεται κάπου στα 70-75€. Γενικά παιχνίδια τέτοιου επιπέδου (ποιότητας, περιεχόμενων, βάθους) κυμαίνονται στα 60-70€ περίπου οπότε αν και για το είδος του δεν είναι υπερβολικά ακριβό, σε κάποιον που δεν παίζει συχνά θα του φανεί πανάκριβο και δικαιολογημένα.

 

Εάν είστε φαν του Conan αξίζει να του ρίξετε μια ματιά. Η ώρα που κρατάει δεν είναι περισσότερη από ένα RPG session και το κόστος του ενδεχομένως θα μπορούσε να μοιραστεί ανάμεσα στους παίκτες. Εάν θέλετε να πάρετε περισσότερες πληροφορίες για το παιχνίδι μπορείτε να δείτε το entry του στο boardgamegeek.com ένα site - βάση δεδομένων για επιτραπέζια (link παρακάτω). Εκεί θα μπορέσετε να βρείτε πολλές φωτογραφίες (από εκεί είναι και αυτές που δείχνω εδώ), σχόλια, reviews κλπ και να σχηματίσετε ακόμα καλύτερη άποψη. Για όσους ενδιαφέρονται να το αγοράσουν θα το βρείτε στα καταστήματα Κάισσα. Ίσως το φέρει και το FNAC στο MALL μια και φέρνει κατά καιρούς επιτραπέζια, την τελευταία φορά όμως που πήγα δεν το είδα.

 

Χρήσιμα links:

Official site

boardgamegeek.com entry

Καταστήματα Κάισσα

 

Age_Of_Conan_Boardgame_CONAN.jpg

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  8532
  • Group:  Members
  • Topic Count:  2
  • Content Count:  77
  • Reputation:   144
  • Achievement Points:  77
  • Days Won:  0
  • With Us For:  5546 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  43

Πολύ καλό Review. :thinking:

Eγώ το παιχνίδι το πρόσθεσα στα υπ'όψην μου :best:

Επεξεργασία από Helmet
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.