Jump to content
gkosk

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

Recommended Posts

Τίτλος:
ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ (ΤΑ)
Εκδοτική:
Hμερ. έκδοσης:
1965
Εξώφυλλα:
1 + 1 Οπισθόφυλλα ΕΔΩ ΛΙΣΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ  (Λείπουν τα: 1-2)
Τεύχη:
3
Είδος εντύπου:
Βιβλίο
Σελίδες:
130

tn_LOVEBOOKS_0003.jpg tn_LOVEBOOKS_0003z.jpg

 

Το 1965, ο Δ. Σαμαράς εκδίδει τη σειρά βιβλίων τσέπης με γενικό τίτλο, «Τα Βιβλία του Έρωτα». Κυκλοφόρησαν 8 διαφορετικά, αυτοτελή τέτοια βιβλία, με 130 σελίδες το καθένα, κόστος 6 δραχμές και με θέμα που κινούνταν διακριτικά, ανάμεσα στο αισθηματικό και το αισθησιακό, θα έλεγα! Όλα αυτά εναρμονισμένα στο κλίμα της εποχής, χωρίς "ακρότητες" και καινοτομίες και πάντα σε ιστορίες κειμένου, οι οποίες μεταφράζονταν από τις εκδόσεις «Πελαργός». Προσωπικά, ούτε ο Ζώρζ Ονέ, ούτε ο Πιτιγκριλί, ούτε ο Ζαν Σιρβέν, ούτε κανείς από τους υπόλοιπους Γάλλους συγγραφείς μου λέει τίποτα! Παντελώς άγνωστοι, εκτός και αν χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα, ή ακόμα χειρότερο, αν δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένα γνωστό εκδοτικό κόλπο της περιόδου. Να επρόκειτο δηλαδή, για κείμενα δικών μας συγγραφέων, που απλά οι υπεύθυνοι του εκδοτικού οίκου τα αντικατέστησαν με ονόματα ξένων δημιουργών! Συμβαίνει και στα καλύτερα σπίτια, ξέρετε!!! :beer::beer:
 

 

post-2265-1232022031_thumb.jpg post-2265-1232022040_thumb.jpg

  • Like 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Οι συγγραφείς που αναφέρεις είναι πάρα πολύ γνωστοί στο ελληνικό κοινό και τα βιβλία τους εκδίδονται ακόμα και σήμερα και υπάρχουν στις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

 

Ο Ζωρζ Ονέ, Γάλλος συγγραφέας, έχει γράψει τον "Αρχισιδηρουργό" ένα πάρα πολύ γνωστό μυθιστόρημα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει από 3 εκδοτικούς οίκους .

 

Ο Πιτιγκρίλι, μεσοπολεμικός Ιταλός συγγραφέας, έγραψε έργα από αυτά που διαβάζονταν κρυφά στην εποχή του και ερέθιζαν τη μικροαστική σεμνοτυφία. Ο Ουμπέρτο Εκο, που μας εισάγει στο μυθιστόρημα "Κοκαΐνα", εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, με το κείμενο "Ο συγγραφέας που έκανε τη μαμά να κοκκινίζει", ανέσυρε τον Πιτιγκρίλι από την αφάνεια στην οποία είχε περιπέσει για λόγους πολιτικούς και θρησκευτικούς. Ο Πιτιγκρίλι υπήρξε, όπως υπογραμμίζει, "συγγραφέας ευχάριστος, πνευματώδης, γρήγορος, ακαριαίος" και η "Κοκαΐνα" (1921) ένα από τα "ανήθικα" έργα του που τον κατέταξαν στους κυνικούς, καταραμένους και έκφυλους.

 

Δεν είναι λοιπόν παντελώς άγνωστοι, δεν είναι ψευδώνυμα, ή ακόμα χειρότερα, δεν είναι τίποτα παραπάνω από το γνωστό εκδοτικό κόλπο της περιόδου. "Να επρόκειτο δηλαδή, για κείμενα δικών μας συγγραφέων, που απλά οι υπεύθυνοι του εκδοτικού οίκου τα αντικατέστησαν με ονόματα ξένων δημιουργών!"

 

Καλό είναι, επειδή, κατά τη γνώμη μου, το forum είναι και μία τεράστια τράπεζα πληροφοριών, αν δεν γνωρίζουμε κάτι και δεν μπορούμε να το διασταυρώσουμε ή να διαπιστώσουμε αν ισχύει, να μην μπαίνουμε σε διαδικασία τέτοιου είδους ανεπιβεβαίωτων προσωπικών παρατηρήσεων και κριτικής.

 

:cheers3:

  • Like 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

το είπε ο άνθρωπος. "προσωπικά δε μου λένε τίποτα" :) Δεν είπε ότι έτσι είναι και τελείωσε. Μια εκτίμηση έκανε, η οποία δεν είναι και αβάσιμη. Όντως ήτο σύνηθης τακτική :) Και ο gkosk έχει ψαχτεί με όλα αυτά τα μυστήρια όσο λίγοι. Δεν είναι εκτίμηση του πρώτου τυχόντα.

 

Από εκεί και πέρα, δεκτή η χρησιμότητα του να το ψάχνουμε λίγο, αλλά ούτε εμένα μου λέγαν κάτι οι συγκεκριμένοι, ούτε και εγώ θα το έψαχνα (για να πω την αμαρτία μου) :) Και ένα από τα καλά του φόρουμ είναι ότι όλοι μας κουβαλάμε τις γνώσεις μας και τις εμπειρίες μας για να αλληλοσυμπληρωνόμαστε. :cool:

 

ειρήνη ημίν! :papas:

 

:cheers5:

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλό είναι, επειδή, κατά τη γνώμη μου, το forum είναι και μία τεράστια τράπεζα πληροφοριών, αν δεν γνωρίζουμε κάτι και δεν μπορούμε να το διασταυρώσουμε ή να διαπιστώσουμε αν ισχύει, να μην μπαίνουμε σε διαδικασία τέτοιου είδους ανεπιβεβαίωτων προσωπικών παρατηρήσεων και κριτικής.

 

 

 

Έχεις απόλυτο δίκιο. Με τη μόνη διαφορά, αν πρόσεξες το κείμενο, αναφέρω κάπου τη λέξη ....ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ..... Αυτό υποδηλώνει τη δική μου γνώση ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. Οπότε είναι καλό να διαβάζουμε ΟΛΟΚΛΗΡΟ το κείμενο και μετά να απαντάμε....Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. :cheers3::thanks:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.