Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις

• Member ID:  33354
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  921
  • Content Count:  5621
  • Achievement Points:  2310
  • Days Won:  295
  • With Us For:  2868 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε

photo_04-14-e1781422788432.jpg

ΜΙΑ ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Το βιβλίο «Η μυρωδιά του μετά τη βροχή» (τίτλος πρωτοτύπου: Son odeur après la pluie) είναι ένα εξαιρετικά τρυφερό και συγκινητικό έργο του Γάλλου συγγραφέα Cédric Sapin-Defour. Πρόκειται για μια αυτοβιογραφική συγκινητική ιστορία για τον ίδιο τον συγγραφέα και τον σκύλο του Ουμπάκ. Το βιβλίο κυκλοφόρησε στη Γαλλία τον Μάρτιο του 2023 από τις εκδόσεις Editions Stock χωρίς ιδιαίτερη διαφημιστική καμπάνια, αφού ο συγγραφέας ήταν άγνωστος στο ευρύ λογοτεχνικό κοινό. Οι αναγνώστες που το διάβασαν αλλά και ένα κύμα ανεξάρτητων βιβλιοπώληδων το λάτρεψαν και άρχισαν να το προτείνουν ανεπιφύλακτα. Έτσι, μέσα σε λίγους μήνες βρέθηκε στις λίστες των ευπώλητων μυθιστορημάτων, πουλώντας 70.000 αντίτυπα. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε το 2025 από τις εκδόσεις «Κόκκινη Κλωστή Δεμένη».

photo_01-21.jpg

Σήμερα, έχει πουλήσει πάνω από 500.000 αντίτυπα και η εμπορική του επιτυχία οδήγησε στη μεταφορά της ιστορίας και σε άλλες μορφές τέχνης: Το βιβλίο διασκευάστηκε σε κόμικς από τον εκδοτικό οίκο Le Lombard, η συγκινητική σχέση του Cédric και του Ubac μεταφέρθηκε στη θεατρική σκηνή, κάνοντας πρεμιέρα στο θέατρο Lucernaire στο Παρίσι, ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί η μεταφορά της ιστορίας στη μεγάλη οθόνη. Το βιβλίο έχει αποσπάσει πολλαπλά βραβεία, μεταξύ των οποίων: Βραβείο «Goncourt dex animaux 2023», Συγγραφέας της χρονιάς 2023 (περιοδικού Livres Hebdo), Βραβείο Q d’or 2024 de l’auteur (par l’émission Quotidien), Βραβείο Terre de France 2023, Βραβείο Grand Prix Centrale Canine 2023.

ΠΛΟΚΗ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

photo_02-28.jpg

Η ιστορία ακολουθεί τη ζωή του ίδιου του συγγραφέα, καθηγητή φυσικής αγωγής και λάτρη της ορειβασίας να συναντάει τον Ουμπάκ, έναν μεγαλόσωμο ορεινό σκύλο της Βέρνης. Μέσα από την καθημερινή τριβή, τις βόλτες, τις προκλήσεις της ζωής, ο Σέντρικ ένας ομολογουμένως μοναχικός τύπος αναπτύσσει μια σχέση βαθιάς σύνδεσης και αγάπης με τον σκυλάκο του Ουμπάκ. Η γήρανση του σκύλου και η απώλειά του, αφού ένας ανθρώπινος χρόνος ισοδυναμεί με εφτά σκυλίσια έτη, αποτυπώνεται αναπόφευκτα. Συχνά, το βίωμα μιας τέτοιας σχέσης μπορεί να οδηγήσει στην ανιδιοτελή αγάπη, στην ευγνωμοσύνη για τη ζωή, μαθήματα που ένα ζώο απλόχερα μας μαθαίνει. Όπως γράφει ο συγγραφέας στον επίλογο του κόμικς: «Όταν με ρωτούν γιατί έγραψα τη “Μυρωδιά μετά τη βροχή”, μονάχα μια απάντηση μου έρχεται. Είναι τρομερά απλή: ήθελα να κάνω μία τελευταία βόλτα με τον Ουμπάκ. Διότι, ένα από τα δώρα της συγγραφής είναι ότι σου δίνει την ελπίδα να ξαναζήσεις πράγματα».

«Η Μυρωδιά μετά τη βροχή» το γαλλικό κόμικς του Jose Luis Munuera βασισμένο στο μυθιστόρημα του Cedric Sapin-Defour μεταφράστηκε και εκδόθηκε από την Chaniartoon Press τον Μάιο του 2026. Πρόκειται για μια τρυφερή ιστορία που αποτυπώνει τη βαθιά σχέση του Σέντρικ με τον σκύλο του Ουμπάκ.

Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΕ ΚΟΜΙΚΣ

photo_03-16.jpg

Ο συγγραφέας δεν μπορούσε να φανταστεί τη μεταφορά του βιβλίου του σε κόμικς. Γράφει στον επίλογο του κόμικς: «Πίστευα πως το ξόρκι έπιανε μόνο και μόνο επειδή ήμουν εγώ αυτός που έγραφε. Επειδή η ψυχή μου, η καρδιά μου και το σώμα μου ήταν αφιερωμένο εξ΄ ολοκλήρου στην πράξη της συγγραφής. Είχα άδικο. Το ανακάλυψα όταν έπιασα για πρώτη φορά στα χέρια μου τα σχέδια που μου έστειλε ο Jose Luis Munuera. Η εντύπωση ήταν τόσο μεγάλη που κλόνισε την ευτυχή κι επώδυνη νοσταλγία. Κι όμως, δεν είχα κάνει τίποτα, δεν κρατούσα κανένα μολύβι, δεν είχα κουνήσει κανένα από τα δάχτυλά μου, δεν είχα εισπνεύσει ή εκπνεύσει, οι σελίδες αυτές ήταν δική του δουλειά». Αντίστοιχα, ο Jose Luis Munuera ευχαριστεί τον Σέντρικ που του δάνεισε την ιστορία του για να διηγηθεί τη δική του…

Το εντυπωσιακό σχέδιο του Jose Luis Munuera δίνει στην ιστορία μια άλλη διάσταση, τα μεγάλα σαλόνια, οι ταυτόχρονα ρεαλιστικές αλλά και ονειρικές αποτυπώσεις του ταξιδεύουν τον αναγνώστη, προσφέροντάς του μια απολαυστική εμπειρία ανάγνωσης. Ταυτόχρονα, η δομή του κόμικς σε εφτά κεφάλαια, καθένα από τα οποία ο αφηγητής αλλάζει, αφηγούμενος την ιστορία μέσα από τη δική του οπτική δημιουργεί μια συνολική και βαθιά αποτύπωση της σχέσης του ήρωα με τον αγαπημένο του σκύλο.

Μια απλή αλλά τελικά σύνθετη ιστορία για το πόσο βαθιά μπορείς να δεθείς με τον σκύλο σου. Μας δείχνει πώς ένα ζώο γίνεται οικογένεια, πώς γεμίζει τις μέρες μας με αγάπη και πόσο πονάει όταν έρχεται η ώρα να το αποχαιρετήσουμε.

Πηγή

Σημείωση δική μου: Οι φωτογραφίες δεν είναι σε καλή ποιότητα από το άρθρο και δε μπόρεσα να τις ενισχύσω στα pixels, οπότε τις αποδελτιώνω αυτούσιες.