Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  36975
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  118
  • Content Count:  3968
  • Reputation:   23324
  • Achievement Points:  3030
  • Days Won:  115
  • With Us For:  1650 Days
  • Status:  Online
  • Last Seen:  
  • Age:  16

Δημοσιεύτηκε

 Animasyros 2024

Το φεστιβάλ επιστρέφει «φορτωμένο» αφρικανικά animation και... ενστάσεις

 

animasyros.jpg.jpg.f3c89d4969508ecdae61e79a1d97c7bd.png

The legacy of the rubies

 

Νόρα Ράλλη

 

«Αφρική: μια ήπειρος κινουμένων σχεδίων» είναι η κύρια φετινή θεματική τής πανευρωπαϊκά σπουδαίας διοργάνωσης, που όμως δέχεται πυρά, μεταξύ άλλων, για την υποστήριξή της από την ισραηλινή πρεσβεία. ● Τι απαντά στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του φεστιβάλ, Βασίλης Καραμητσάνης.

 

Διανύει τη 17η χρονιά του και παρ’ όλη τη δυναμική του, το Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros έχει να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πλέον φεστιβάλ στο είδος του στην Ευρώπη και ένα από τα πιο αναγνωρισμένα παγκοσμίως, γεγονός διόλου εύκολο αν σκεφτεί κάποιος πως, πριν από 17 χρόνια που ξεκίνησε, ίσως ελάχιστοι να γνώριζαν ακόμα και τη λέξη «animation» στην Ελλάδα. Μα και έως σήμερα οι ταινίες κινουμένων σχεδίων διατηρούν μια «παιδικότητα» για αρκετούς.

 

image.png.6c99497986adde9fd4bd00359ae821cb.png

Sultana_Still

 

Κι ωστόσο πρόκειται για ένα αναπόσπαστο κομμάτι της 7ης Τέχνης και μάλιστα είναι ίσως ακόμη πιο περίπλοκο, καθώς αφορά ταινίες «χειροποίητες» από την αρχή έως το τέλος τους, που μπορούν να δουν με την ίδια ευκολία τόσο οι μικρότεροι όσο και οι μεγαλύτεροι. Επιπλέον, μέσω μιας ταινίας animation μπορεί να περάσει πολύ πιο εύκολα το όποιο μήνυμα του σκηνοθέτη και αυτό γίνεται απολύτως σαφές αν κάποιος παρακολουθήσει έστω και μία μέρα αυτό το φεστιβάλ.

 

Η κύρια θεματική της φετινής διοργάνωσης, «Αφρική: μια ήπειρος κινουμένων σχεδίων», είναι αφιερωμένη στη σύγχρονη αφρικανική δημιουργία και παραγωγή κινουμένων σχεδίων και διατρέχει όλους τους πυλώνες του φεστιβάλ. Το «παρών» στο φεστιβάλ θα δώσουν διεθνείς καλεσμένοι από την Αφρική, όπως οι Ebele Okoye, Raymond Malinga και Comfort Arthur, ενώ ένα πρόγραμμα 40 ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους θα αναδείξει το πλούσιο μωσαϊκό της αφήγησης και της καλλιτεχνικής καινοτομίας που προέρχεται απ’ αυτήν την περιοχή του πλανήτη. Δεν ήταν διόλου εύκολο να γίνει ένα τέτοιο αφιέρωμα στη Μαύρη Ηπειρο, καθώς υπήρχαν ζητήματα που δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει ούτε μία τόσο μεγάλη και σοβαρή διοργάνωση, όπως αυτό με τις βίζες κάποιων καλεσμένων καλλιτεχνών.

 

image.png.e22f793dca375c23dd76a8290769f048.png

Plea or Protest 1

 

image.png.cbc028c6a48da33ba31c3df8e3eadc55.png

Black Barbie

 

Πράγματι σε ορισμένους, παρότι είχαν σταλεί πρόσκληση και εισιτήριο, δεν δόθηκε ποτέ βίζα βάσει της Συνθήκης Σένγκεν, που επέτρεψε σε αυτούς που αρνήθηκαν αυτή τη βίζα σε δημιουργούς να μην αιτιολογήσουν καν την άρνησή τους. Ο πρόεδρος, ωστόσο, του φεστιβάλ, Βασίλης Καραμητσάνης, είχε έναν λόγο να δηλώσει πως όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι «τo Animasyros είναι ένα φεστιβάλ δίχως εθνοτικούς, φυλετικούς, θρησκευτικούς ή οποιουσδήποτε άλλους περιορισμούς, πέραν των καλλιτεχνικών κριτηρίων. Αυτό έχει φανεί και στα 17 χρόνια του θεσμού και σίγουρα αν δεν ίσχυε δεν θα μπαίναμε σε όλη αυτή την επίπονη διαδικασία για το αφιέρωμα στην Αφρική, που δεν ήταν διόλου εύκολο πρακτικά».

 

Οι καταγγελίες του BDS και η απάντηση του φεστιβάλ

Αυτό έρχεται και ως απάντηση του ίδιου σε καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα. Συγκεκριμένα το BDS Greece (Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων, Κυρώσεις, ένα παγκόσμιο κίνημα που ξεκίνησε ύστερα από το αίτημα της παλαιστινιακής κοινωνίας για ελευθερία, δικαιοσύνη και ισότητα και υποστηρίζει την απλή αρχή ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν τα ίδια δικαιώματα με την υπόλοιπη ανθρωπότητα) έβγαλε μια ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία: «Στο Φεστιβάλ Animation στη Σύρο φιγουράρει ανάμεσα στους υποστηρικτές και η πρεσβεία του Ισραήλ, βάφοντας το Φεστιβάλ και το νησί με το αίμα δεκάδων χιλιάδων δολοφονημένων από το Ισραήλ άμαχων Παλαιστινίων στη Γάζα. Επίσης στους κριτές περιλαμβάνεται και η μεγαλύτερη ισραηλινή εταιρεία παραγωγής ανιμέισον The Hive. Καταγγέλλουμε την στήριξη και συμμετοχή στο Φεστιβάλ εκπροσώπων του δολοφονικού κράτους του Ισραήλ, την στιγμή που επιτελεί εθνοκάθαρση και γενοκτονία στη Γάζα αλλά και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, με καταγεγραμμένους μέχρι χθες 40.878 δολοφονημένους άμαχους, εκ των οποίων πάνω από 17.000 παιδιά, και 94.454 τραυματίες! Ενώ υπάρχουν και πάνω από 10.000 αγνοούμενοι στα συντρίμμια. Καλούμε την διοίκηση του Φεστιβάλ να αποσύρει άμεσα την στήριξη της πρεσβείας του Ισραήλ και να εκδιώξει από την κριτική επιτροπή τον παραγωγό και ιδρυτή της ισραηλινής εταιρείας The Hive. Είναι ντροπή για το Φεστιβάλ της Σύρου να ξεπλένει τα εγκλήματα του Ισραήλ μέσω της Τέχνης».

 

image.png.97fa197c49a3ef571b15afc4a645b2e7.png

Yellow-fever

 

image.png.e6ee451ea29ce9892d1f1bd0016c3be3.png

The legacy of the rubies

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ, ο ιδρυτής του Hive Studio, κορυφαίου στην παραγωγή ανιμέισον, Amit Gilceter, έχει κατέβει σε πορείες ενάντια στην πολιτική Νετανιάχου και δεν στηρίζει επ’ ουδενί την αιματοχυσία στην Παλαιστίνη. Φυσικά, όλα μπορούν να χαρακτηριστούν πολύ ρευστά όταν μιλάμε για μια γενοκτονία τέτοιου μεγέθους, ωστόσο είναι γνωστό πως δεν είναι καθόλου λίγοι όσοι πολίτες στο Ισραήλ αντιτίθενται στις αποφάσεις της εξουσίας της χώρας. Από τη μεριά του ο κ. Καραμητσάνης επανέλαβε τα περί μη εθνοτικών, φυλετικών, πολιτισμικών κριτηρίων του φεστιβάλ και συνέχισε: «Εδώ και 17 χρόνια το φεστιβάλ προσπαθεί να προάγει τη διαφορετικότητα κάθε είδους και κάθε καλλιτεχνικής έκφρασης στο μέτρο που δεν βλάπτει την ελευθερία του άλλου ατόμου ή άλλων κοινωνικών ομάδων.

 

image.png.3f83cbbc0054e27f77ae64db4224c19a.png

The Black Pharaoh, the Savage and the Princess

 

Ετσι, λοιπόν, τυχόν αποκλεισμός των Ισραηλινών καλλιτεχνών από το φεστιβάλ εξαιτίας του πολέμου στην Παλαιστίνη θα κατέστρεφε μία γέφυρα που αυτή τη στιγμή είναι απολύτως απαραίτητη: σε περιόδους έντασης και κρίσης, ο πολιτισμός και η τέχνη βοηθούν στην αλληλοκατανόηση και ίσως στην εμπέδωση ενός κλίματος περισσότερης εμπιστοσύνης. Σε κάθε περίπτωση, η στήριξη από την πρεσβεία του Ισραήλ εδώ και 12 χρόνια δεν έχει καμία πολιτική διάσταση. Η τέχνη είναι ο αποκλειστικός στόχος του Φεστιβάλ AnimaSyros, που στην ουσία στηρίζει τη μετάκληση καλλιτεχνών από το Ισραήλ στην Ελλάδα για το φεστιβάλ. Ερχονται στη Σύρο ως καλλιτέχνες, όπως ακριβώς έχει γίνει και με Παλαιστίνιους στο παρελθόν. Καλλιτεχνικά είναι τα κριτήριά μας και μόνο».

 

image.png.f6d4969d3a6f17980438dff4f842da6e.png

Red Heart Poster

 

image.png.d8bea7876c1602900d7bdde4df84bdb3.png

Red Heart The Protagonists

 

Πληροφορίες: To Animasyros πραγματοποιείται 23-29/09 στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, τη Σύρο, με μέγα χορηγό τη ΔΕΗ. Η συμμετοχή σε όλα τα εργαστήρια είναι δωρεάν (αρκεί ένα mail στο education2@animasyros.gr έως την Παρασκευή 20/09).

 

Ενστάσεις και απαντήσεις και για το τμήμα Anima Pride που αφιερώνεται στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα

Αντίστοιχη ήταν και η εξήγηση που έδωσε για το ξεχωριστό τμήμα Anima Pride του φεστιβάλ, που προάγει τις διεκδικήσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Η αλήθεια είναι πως το να ξεχωρίζεις με ένα ειδικό βραβείο ή ένα ειδικό τμήμα προβολής όσους/ες ανήκουν στην κοινότητα αυτή ενώ την ίδια στιγμή μιλάμε για αποδοχή δίχως διαφοροποιήσεις ακούγεται αντιφατικό. Ωστόσο, ταυτόχρονα, είναι αλήθεια πως, ακόμα κι αν δεν χρειάζεται να συμβαίνει κάτι τέτοιο (που σημαίνει πως οι δίκαιες διεκδικήσεις αυτές έχουν πραγματωθεί), αρκετά φεστιβάλ είχαν πρόβλημα στην προβολή τέτοιων ταινιών και τις έπαιζαν μεταμεσονύχτια. Πλέον, έχουμε δει ακόμα και συντηρητικές, καθολικές οικογένειες να πηγαίνουν σε prime time να δουν αυτές τις ταινίες δίχως να υπάρχει πρόβλημα, καθώς είναι ένα ειδικό τμήμα του φεστιβάλ, όπως πολλά άλλα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι έχει επιλυθεί το ζήτημα της αποδοχής της διαφορετικότητας. Οσο ακόμη μιλάμε για «διαφορετικότητα» λες και είναι κάτι προς επίλυση, θα υπάρχει θέμα.

 

Ο κ. Καραμητσάνης διευκρινίζει σχετικά: «Είμαστε περήφανοι που φιλοξενούμε ισότιμα και χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις έναν ειδικό διαγωνισμό, το Anima Pride, που προβάλλει ταινίες που πραγματεύονται θέματα ταυτότητας και φύλου. Το αίτημα για ισότητα για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, και όχι μόνο, είναι διαρκές και παρόν και το AnimaSyros έχει βρει εδώ και οκτώ χρόνια μια μόνιμη στέγη στον διαγωνισμό Anima Pride. Μάλιστα φέτος είχαμε την τιμή και τη χαρά το πρόγραμμα αυτό να παιχτεί λίγο πριν από το δικό μας φεστιβάλ στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στη Δράμα. Θέλουμε να πιστεύουμε πως, όπως κάθε χρόνο, οι δυνατές φωνές της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας θα ακουστούν και στη γλώσσα των animation. Οσο υπάρχει το αίτημα για ίσα δικαιώματα και αποδοχής της διαφορετικότητας πιστεύουμε ότι ένας τέτοιος διαγωνισμός έχει αξία και το βλέπουμε στην ανταπόκριση του κοινού: παλαιότερα έπρεπε να τις παίζουμε μετά τα μεσάνυχτα, ενώ πλέον, στο ειδικό αυτό τμήμα του φεστιβάλ, οι ταινίες προβάλλονται σε prime time, σε κύριες δηλαδή ώρες προβολής, και έχουν μεγάλη προσέλευση».

 

Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ είναι πλούσιο, με εργαστήρια, ομιλίες και ειδικές εκδηλώσεις για παιδιά και σπουδαστές. Ωστόσο τα παραπάνω ήταν πολύ σημαντικά για να μην τους δώσουμε τον απαιτούμενο χώρο. Ολο το πρόγραμμα του φετινού Animasyros που ξεκινάει τη Δευτέρα στο animasyros.gr.

 

Το σχετικό link

 

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.