Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις

• Member ID:  33354
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  657
  • Content Count:  4928
  • Achievement Points:  2310
  • Days Won:  284
  • With Us For:  2488 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε

O επίσημος καλεσμένος του φετινού Φεστιβάλ Κόμικς μιλά στη larissanet - Ο Μύλος του Παππά, το σιτάρι και η φιλοσοφία της φύσης με την τέχνη

202408221535444499.png

Συνέντευξη στον Λάμπρο Αναγνωστόπουλο

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, το «Καμπίσιο» Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς και Εικονογράφησης θα γίνει στην πόλη της Λάρισας. Ένα Φεστιβάλ το οποίο έχει γίνει θεσμός καθώς όπως είχε τονιστεί και τα προηγούμενα χρόνια τα κόμικς δεν αφορούν μια ηλικιακή ομάδα, ούτε μια τάξη, αλλά στέκονται απέναντι στην εξουσία, προάγουν έννοιες, όπως η ειρήνη, η αλληλεγγύη, η ισότητα και η αποδοχή της διαφορετικότητας.

Όπως έχει γίνει γνωστό, επίσημος καλεσμένος του φετινού Φεστιβάλ θα είναι ο Κολομβιανός Sako-Asko, ένα πολύ μεγάλο όνομα της διεθνούς σκηνής αυτή τη στιγμή, ο οποίος μάλιστα είναι και ο δημιουργός της αφίσας του Φεστιβάλ. Κι ενώ οι άνθρωποι του LA Comics Festival ετοιμάζονται αυτή την περίοδο πυρετωδώς για να είναι όλα έτοιμα στις 6 Σεπτέμβρη που θα ανοίξει τις πύλες του, η larissanet συνομίλησε με τον καλλιτέχνη για το πώς αισθάνεται που θα επισκεφθεί τη Λάρισα, για τη διεθνή και ελληνική σκηνή comics, αλλά και για όσα θα γίνουν στο μεγάλο Φεστιβάλ σε λίγες μέρες στην πόλη.

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

Κατ’ αρχάς πως αισθάνεσαι που έρχεσαι στην πόλη της Λάρισας, ως επίσημος καλεσμένος στο 6ο Φεστιβάλ κόμικς; Τι γνωρίζεις για την περιοχή μας;

Αισθάνομαι μεγάλη τιμή γι’ αυτήν την πρόσκληση! Κατά την διάρκεια των εφηβικών μου χρόνων ένα από τα όνειρά μου ήταν να γνωρίσω την Ελλάδα από κοντά, οπότε αυτή η πρόσκληση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός για μένα, πόσο μάλλον το ότι το όνειρό μου αυτό θα πραγματοποιηθεί μέσα στο πλαίσιο ενός φεστιβάλ κόμικς, ενός από τα μεγάλα μου πάθη. Χάρη στην ομάδα του LA Comics Festival κατάφερα να μάθω περισσότερες πληροφορίες για την Λάρισα, μια όμορφη περιοχή, όπου η γη είναι γενναιόδωρη, ο ήλιος δυνατός και το φαγητό γευστικό. Και είμαι σίγουρος πως κατά τη διάρκεια αυτής της περιπέτειας θα ανακαλύψω περισσότερα ενδιαφέροντα πράγματα για την Λάρισα.

Στην Ελλάδα τα κόμικς περνούν θα έλεγα μια περίοδο ακμής. Πόσο έχει αλλάξει παγκόσμια η σκηνή των comics τα τελευταία χρόνια;

Θα έλεγα πως οι νέες γενιές, όπως η δική μας, έχουμε επηρεαστεί έντονα από τα κόμικς και τα κινούμενα σχέδια από πολύ μικρή ηλικία και αυτό ακριβώς ήταν που παρακίνησε πολλούς νέους ανθρώπους να ακολουθήσουν αυτό το μονοπάτι στη ζωή τους. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ταλαντούχων ανθρώπων που μέσα από τις ζωγραφιές τους εκφράζονται και εξελίσσονται χρησιμοποιώντας τη δική τους γλώσσα επικοινωνίας. Άλλωστε μας το μαρτυρά η μεγάλη παραγωγή-δημιουργία τέτοιων εικόνων. Επίσης, μέσα από την οπτική μου, προερχόμενη από το περιβάλλον της Λατινικής Αμερικής, μπορώ να εκτιμήσω πως αυτή η επιρροή ολοένα και αυξάνεται, όπως φαίνεται από το πλήθος των ατόμων που ενδιαφέρονται για τα κόμικς.

Υπάρχει κάτι που θέλεις να περάσεις μέσα από τα έργα σου;

Αφιερώνω τη δουλειά μου στο να κάνω ορατές όλες εκείνες τις αόρατες διαδικασίες που υπάρχουν στον εσωτερικό μας κόσμο. Θέλω τα έργα μου να αντικατοπτρίζουν την ανθρώπινη κατανόηση.

Φαντάζομαι παρακολουθείς τη διεθνή σκηνή των comics. Πόσο εφικτό είναι να ζει κάποιος από την τέχνη του μόνο;

Το μεγάλο ζήτημα της εποχής μας είναι η διασφάλιση της αειφορίας, ένα ιδιαίτερα ορατό κομμάτι όσον αφορά στην επιβίωση ενός ανθρώπου μέσα από την τέχνη του. Νομίζω ότι είναι μια ερώτηση που χρειάζεται χρόνο για να απαντηθεί, αλλά θα προσπαθήσω να είμαι συνοπτικός ως προς την απάντησή της, βάσει της πρόσφατης εμπειρίας μου.

Πιστεύω πως στην εποχή που ζούμε δεν αρκεί μόνο το να έχεις ταλέντο. Αντιθέτως, πιστεύω πως η ειλικρίνεια είναι το στοιχείο εκείνο, το οποίο θα οδηγήσει στην δημιουργία αυθεντικών έργων. Χρειάζεται σαφήνεια για το τι θέλει να πει ο καλλιτέχνης στον κόσμο και τι θέλει να προτείνει.

Επίσης, άλλο απαραίτητο στοιχείο που χρειάζεται για να τεθούν στόχοι και να επιτευχθεί αυτή η διαδρομή είναι η πειθαρχία. Το αν κάποιος μπορεί να βγάλει τα προς το ζην από την τέχνη του εξαρτάται από πολλά πράγματα και μερικά από αυτά βρίσκονται πέρα από τον έλεγχό μας, αλλά αυτό που ανέφερα πριν, σε γενικές γραμμές, είναι αυτό που μπορεί να κάνει ένας καλλιτέχνης για να επιτύχει. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, που δεν εξαρτώνται από εμάς. Όμως, παρόλα αυτά πρέπει να το προσπαθήσεις.

202408261006078664.jpg

202408261006087114.jpg

Από την ελληνική σκηνή, υπάρχουν γενικότερα εικαστικοί δημιουργοί που σου έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον;

Χωρίς αμφιβολία, η ελληνική γλυπτική και ζωγραφική σηματοδοτούν την εκπαίδευση οποιουδήποτε παθιασμένου ανθρώπου με την τέχνη, αλλά θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαίτερα στην ελληνική μυθολογία, η οποία πυροδοτεί επαρκώς την έμπνευσή μου και τραβάει την προσοχή μου.

Τι θα συμβούλευες κάποιον νέο δημιουργό που θέλει να ασχοληθεί με αυτό το είδος τέχνης;

Να σεβαστεί την πορεία του, να δώσει στον εαυτό του την ευκαιρία να πειραματιστεί, να αποτύχει και να αναπτυχθεί. Να σεβαστεί την επιθυμία του για δημιουργία, να την τιμήσει και να τηρήσει την δέσμευσή του, κάνοντας ό,τι είναι συνεπές βάσει των στόχων του.

202408261006060989.jpg

Θα κάνεις και ένα mural για την πόλη μας, θες να μας πεις λίγα λόγια για το κόνσεπτ αυτό;

Ο φίλος μου ο Μάνος, μου μίλησε για το ιστορικό κτίριο «Μύλος του Παππά», εξηγώντας μου ότι εκεί γινόταν η παραγωγή αλεύρων. Γι’ αυτό το λόγο, έκανα την έρευνά μου και αποφάσισα να επιλέξω, ως θέμα, τη διαδικασία παραγωγής αλευριού και ό,τι προκύπτει από αυτή.

Ταυτόχρονα, έκανα έναν παραλληλισμό με την καλλιτεχνική δημιουργία. Η διαδικασία σύμφωνα με την οποία προκύπτει το αλεύρι κίνησε το ενδιαφέρον μου, γιατί νομίζω ότι είναι συγκρίσιμη με αυτή της δημιουργίας. Παίρνουμε μια πρώτη ύλη, στην περίπτωση του αλευριού το σιτάρι, στην περίπτωση της τέχνης την εμπειρία. Η πρώτη ύλη υπόκειται σε διάφορες διεργασίες, όπου ο νους και τα συναισθήματα προσμετρώνται, μέχρι το τελικό στάδιο της απόκτησης του προϊόντος, το οποίο σε αυτόν τον τοίχο που θα γίνει το γκραφίτι, θα απεικονίσουμε μεταφορικά ως ψωμί. Ένα τέτοιο ψωμί αντιπροσωπεύει την τέχνη, η οποία θεωρώ πως είναι τροφή για την ψυχή.

Λίγα λόγια για την αφίσα, από τον δημιουργό:

Ο ήλιος είναι κάτι που μας συνοδεύει στην καθημερινότητα μας, ρυθμίζει τους κύκλους μας και γι’ αυτό ήθελα να τον απεικονίσω ως έναν χαρακτήρα πάνω σε ένα άλογο με δύο κεφάλια, καθένα από τα οποία αντιπροσωπεύει μία πλευρά του ήλιου. Απ’ τη μία, το ένα κεφάλι κοιτάει τη γη και έχει ένα κολιέ με μήλα –δημοφιλή στη Θεσσαλία- που έχουν σκούρα γυαλιά και χαρούμενες εκφράσεις, εκδηλώνοντας τη χαρά που μας δίνει το καλοκαίρι. Απ’ την άλλη, το άλλο κεφάλι φοράει ένα κολιέ από ξερά κλαδιά, συνδεδεμένα με την ξηρασία και την λιακάδα, από τις οποίες υποφέρουμε όλο και περισσότερο.

Στη σκηνή μπορούμε επίσης να δούμε σταγόνες να ανεβαίνουν από τη γη στον ουρανό, αναπαριστώντας έτσι τη διαδικασία της εξάτμισης, θεμελιώδους διαδικασίας ώστε το νερό να μετατραπεί σε αέρια μορφή και να επιστρέψει στη γη και να διατηρήσει τον κύκλο του, καθιστώντας την ύπαρξη μας εφικτή.

Ο πρωταγωνιστής της αφίσας κουβαλάει στο χέρι το σιτάρι για να δείξει την σημασία της καλλιέργειας και της συγκομιδής. Ο ήλιος αναπαρίσταται ως ένας καβαλάρης, που είναι αναφορά στον Θεό Ήλιο, ο οποίος πιλόταρε ένα άρμα το οποίο έσερναν άλογα στην ελληνική μυθολογία. Στα πόδια του υπάρχουν κάποια αντιπροσωπευτικά μέρη της Λάρισας όπως το Αρχαίο Θέατρο και ο Πηνειός, το ποτάμι που διασχίζει την πόλη.

Με αυτή την εικόνα ήθελα να απεικονίσω τη Λάρισα και το περιβαλλοντολογικό σενάριο στο οποίο πραγματοποιείται το φεστιβάλ.

202408261006058608.jpg

Πηγή

• nikolas12 changed the title to Sako-Asko: «Η ελληνική μυθολογία πυροδοτεί την έμπνευσή μου…» [Αναγνωστόπουλος Λάμπρος, larissanet.gr, 27/08/2024]