Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ενα κόμικ χωρίς λέξεις που άφησε ιστορία [Γιαννακόπουλος Σπύρος, kathimerini.gr, 06/09/2015]


leonidio

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  12189
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  848
  • Content Count:  3050
  • Reputation:   41670
  • Achievement Points:  3061
  • Days Won:  28
  • With Us For:  5136 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  51

Ενα κόμικ χωρίς λέξεις που άφησε ιστορία

 

flood1-thumb-large.jpg

Το εξώφυλλο της επανέκδοσης του «Flood!», το οποίο ο Eric Drooker ολοκλήρωσε σε διάστημα επτά ετών.

 

ERIC DROOKER

Flood!

Thunder’s Mouth Pr

 

Το «Flood!» ξεκίνησε ως αυτοέκδοση από έναν νεαρό καλλιτέχνη με κοινωνικές ανησυχίες που μεγάλωσε στο πολυτάραχο Lower East Side του Μανχάταν, έναν πολιτικό ακτιβιστή που φιλοτεχνούσε αφίσες με ανθρωπιστικά μηνύματα, τα οποία τοιχοκολλούσε στη γειτονιά, για να γίνει ένας αστικός θρύλος της περιοχής, ένας urban ζωγράφος. Αυτό το πρώτο του ολοκληρωμένο βιβλίο ξεκίνησε ως πείραμα, ένα τολμηρό πρότζεκτ εξπρεσιονισμού: μια ιστορία ειπωμένη εξολοκλήρου με εικόνες, χωρίς καθόλου λέξεις. Μια προσπάθεια που στέφθηκε με επιτυχία. Το «Flood!» του 1992, που πρόσφατα επανεκδόθηκε από την Dark Horse σε μια πολυτελή έκδοση που περιλαμβάνει επιπλέον υλικό –προσχέδια, σκίτσα και μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του δημιουργού, η οποία είχε δημοσιευθεί στο περιοδικό The Comic Journal το 2003– αποτελεί ένα κόμικ-σταθμό για την εξέλιξη του είδους. Καρέ από το «Flood!» χρησιμοποιήθηκαν σε εξώφυλλα δίσκων των Rage Against the Machine και Faith No More, ενώ η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου το 2006 ενδιαφέρθηκε και απέκτησε πρωτότυπα σχέδια του εν λόγω κόμικ.

 

Το «Flood!» του Eric Drooker ολοκληρώθηκε σε διάστημα επτά ετών. Το πρώτο μέρος με τίτλο «Home» κυκλοφόρησε το 1986 σε 500 αντίτυπα. Διπλώθηκε και σελιδοποιήθηκε στο χέρι και αφέθηκε ως παρακαταθήκη σε κομικσάδικα της πόλης. Οταν δούλευε το πρώτο μέρος, ο Drooker, που μέχρι τότε είχε ολοκληρώσει μόνο ολιγοσέλιδα κόμικς, δεν είχε κατά νου πώς θα ήταν το πρώτο από τα τρία κεφάλαια.

 

Ομοίως χειροποίητο και το δεύτερο μέρος με τίτλο «L», που κυκλοφόρησε το 1990 σε 1.000 αντίτυπα. Και το τρίτο κεφάλαιο με τίτλο «Flood», αυτό που έδωσε και τον τίτλο στο έργο, ήρθε το 1992, όταν το έργο συγκεντρώθηκε και παρουσιάστηκε ως ενιαίο, ένας τόμος 150 περίπου σελίδων που παραξένεψε τότε την αγορά με τη σχεδόν μηδενική παρουσία λέξεων – πολλά βιβλιοπωλεία δεν ήξεραν σε ποια κατηγορία να το κατατάξουν. Είναι κόμικ ή κάτι άλλο;

 

Είναι ένα σπουδαίο κόμικ. Δημιουργημένο από έναν ταλαντούχο εικαστικό, με μια πρωτότυπη για το είδος αυτού του μέσου τεχνοτροπία που λέγεται scratchboard και η οποία «συγγενεύει» με τη χαρακτική.

 

Πρόκειται για μια διαδικασία αφαιρετική: στο «Flood!» το μελάνι προϋπήρχε, και ο Drooker το χάραζε με μια λεπίδα για να φεύγει και να δημιουργεί εικόνες. Εικόνες άσπρου και μαύρου με την περιστασιακή εμφάνιση ενός ονειρικού γαλάζιου, εικόνες που αφηγούνται μια ιστορία σκοτεινή – το μαύρο κυριαρχεί. Τα καρέ είναι άρτια δουλεμένα και ταιριασμένα σε ένα πολύ καλό παράδειγμα sequential art (όπως την όριζε αυτήν τη μορφή ο μεγάλος Will Eisner) που, πέραν του underground χαρακτήρα, είναι στιγμές που φέρνουν στον νου τις απαρχές της, τον βωβό κινηματογράφο, τις σπηλαιογραφίες και τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά.

 

Απεικονίζονται σκηνές από μια αφιλόξενη Νέα Υόρκη, σκηνές με ανθρώπους μόνους και περιθωριακούς, που βιώνουν συναισθηματικά αδιέξοδα, που συναντούν σκιερούς τοίχους, κλειστές πόρτες και ψυχρούς ανθρώπους. Και ανθρώπους που αναζητούν μέσα σε αυτόν τον εφιάλτη λίγη ελπίδα, λίγη γαλήνη. Μέχρι που μια ασταμάτητη και επίμονη βροχή αρχίζει να πέφτει, και το σκηνικό πλημμυρίζει. Μια βιβλική καταστροφή. Τα κακώς κείμενα πνίγονται. Μια κιβωτός επιπλέει, περισώζει και όλα θα ξαναρχίσουν από την αρχή. Και αυτήν τη φορά ίσως η κοινωνία δομηθεί καλύτερα.

 

O Drooker, που μελέτησε τους Γερμανούς εξπρεσιονιστές, συγκεκριμένα τους Kollwitz, Nolde, και Grosz, και αγάπησε τον παραμυθά και εικονογράφο Dr. Seuss και τον underground κομίστα R. Crumb, ξεκίνησε να δουλεύει το «Flood!» όταν ήταν 27 ετών. Και το βιβλίο αποπνέει τόλμη, όνειρα, νεανικούς προβληματισμούς, άγχη και φοβίες για τον ερχομό της νέας χιλιετίας και την ειλικρινή και πηγαία θέληση του δημιουργού να αλλάξει μέσα από την τέχνη του τον κόσμο. Ή έστω να προβληματίσει. Και τα καταφέρνει με μεγάλη αμεσότητα να προβληματίσει. «Εδιωχνα τις λέξεις και άφηνα μόνο τις εικόνες για να αφηγηθούν την ιστορία. Η πρόκληση για μένα, ως εικαστικός, ήταν να εξερευνήσω το πόσο μακριά μπορούσα να επικοινωνήσω χωρίς να καταφύγω στις λέξεις», αναφέρει για το «Flood!» ο Drooker, και οι «βουβές» εικόνες του φωνάζουν.

 

Πηγή

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.