Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το «Αϊβαλί» στα δικαστήρια [Μαλανδράκης Άρης,protagon.gr, 11/6/2015]


Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  30604
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  536
  • Content Count:  6810
  • Reputation:   55520
  • Achievement Points:  6810
  • Days Won:  161
  • With Us For:  3423 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  32

Ένα ακόμα άρθρο σχετικά με το Αϊβαλί:


 


1.jpg


 


Σε περιπέτειες μπήκε το «Αϊβαλί» και ο δημιουργός του (δες εδώ). Ο γνωστός γελοιογράφος και σχεδιαστής κόμικς Αντώνης Νικολόπουλος (Soloup) οδηγείται στα δικαστήρια από τους κληρονόμους του Φώτη Κόντογλου, επειδή στο ομώνυμο graphic novel που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος (έχοντας αποσπάσει πολύ θετικά σχόλια) χρησιμοποίησε, μεταξύ άλλων, σύντομα αποσπάσματα από κείμενα του Κόντογλου και δημιούργησε κάποια πρωτότυπα σχέδια βασιζόμενος σε γνωστά εικαστικά έργα και γενικότερα το βυζαντινότροπο ύφος του σπουδαίου εικονογράφου.


 


Το «Αϊβαλί», ωστόσο, αποδίδει επί της ουσίας φόρο τιμής στους μεγάλους δημιουργούς της γενιάς του ’30, όπως ο Φώτης Κόντογλου και ο Ηλίας Βενέζης, το έργο των οποίων αποτέλεσε την πρώτη ύλη και το έναυσμα για τη δημιουργία του κόμικς. Η δικαστική δίωξη του Soloup προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, δεδομένης της σχετικής έγγραφης άδειας από τις εκδόσεις Άγκυρα που έχουν κυκλοφορήσει το μυθιστόρημα του Κόντογλου. Όπως και το γεγονός, άλλωστε, ότι οι κληρονόμοι των υπολοίπων συγγραφέων που «αιμοδότησαν» με τα έργα τους το σενάριο (Ηλίας Βενέζης, Αγάπη Βενέζη και Αχμέτ Γιορουλμάζ) δεν έφεραν καμία αντίρρηση στην κυκλοφορία του graphic novel. Αντίθετα, έχουν εκφραστεί με τα καλύτερα λόγια για αυτό.


 


2.jpg


 


Στην ανοιχτή επιστολή συμπαράστασης με αφορμή τη δικαστική περιπέτεια του γνωστού σχεδιαστή, αναφέρεται σχετικά: «Δεν θεωρούμε ότι η αξιέπαινη αυτή καλλιτεχνική προσπάθεια του Soloup ενέχει κάποιο στοιχείο παρανομίας, πονηρίας ή έστω ασέβειας προς τους κλασικούς αυτούς δημιουργούς. Ελπίζουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική και ότι η αντιπαράθεση αυτή θα αρθεί συναινετικά και καλόπιστα, προς όφελος της ίδια της τέχνης». Ίσως η καλύτερη συνηγορία, ενόψει της δίκης που έχει οριστεί για την Παρασκευή 12 Ιουνίου, είναι τα λόγια του Λόρενς Λέσιγκ, ακαδημαϊκού, πολιτικού ακτιβιστή και υπέρμαχου της μείωσης των νομικών περιορισμών στην πνευματική ιδιοκτησία: «Το συνταγματικό σύστημα οφείλει να θέτει όρια στην πνευματική ιδιοκτησία, για να εξασφαλίζει ότι οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων δεν επηρεάζουν σε υπερβολικό βαθμό την ανάπτυξη και τη διάδοση του πολιτισμού μας».


 


Πηγή


Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.