Jump to content
Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε όλους και όλες! Υγεία και Αγάπη! ×

Recommended Posts

Τίτλος:
ΧΡΩΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ
Σενάριο/Kείμενα:
Angel De La Calle
Σχέδιο:
Angel De La Calle
Εκδοτική:
Hμερ. έκδοσης:
04-2022
Εξώφυλλα:
1 + 1 Οπισθόφυλλα ΕΔΩ - Λίστα Κυκλοφορίας
Τεύχη:
1
Κατηγορία:
Αυτοτελές
Είδος εντύπου:
Κόμικ
Βιβλιοδεσία:
Ράχη με μαλακό εξώφυλλο
Περιεχόμενο:
Ιστορικό,Πολιτικό
Μέγεθος:
14.0 x 21.0
Σελίδες:
296
Χρώμα:
Ασπρόμαυρο (ΑΜ)
Μετάφραση:
Κρίτων Ηλιόπουλος
Πρωτότυπος τίτλος:
Pinturas de guerra (2017)
Προέλευση:
Ισπανική
ISBN:
978-618-5684-03-7
Ονομαστική τιμή:
22€

• Member ID:  34,230
  • Group:  Members
  • Topic Count:  9
  • Content Count:  554
  • Achievement Points:  626
  • Days Won:  1
  • With Us For:  2,212 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Posted

XROMATAPOLEMOY_0001.jpg  XROMATAPOLEMOY_0001z.jpg

Παρουσίαση νο3 και έχουμε να κάνουμε με ένα πυκνογραμμένο πολιτικό κόμικ

Σενάριο

Παρακάτω ακολουθεί μια περιγραφή που δανείστηκα από την σελίδα της εκδοτικής:

Ένα γκράφικ νόβελ για τα βασανιστήρια στις δικτατορίες της Λατινικής Αμερικής. Από τα καρέ περνούν διάσημοι ζωγράφοι και συγγραφείς της εποχής, Τουπαμάρος και περονιστές, Χιλιανοί κομμουνιστές και επαναστατικές νεολαίες του Μεξικού, εφήμερη τέχνη και πλαστοί πίνακες, η Λατινική Αμερική και το Παρίσι, πινέλα και καλάσνικοφ. Κυρίως όμως περνούν κι αφήνουν το αποτύπωμά τους, βασανισθέντες και βασανιστές. Στις 290 σελίδες ξετυλίγονται η ελπίδα, η τόλμη, η ήττα, η φυγή, η εξορία, η απελπισία όσων συμμετείχαν στα κινήματα μα κυρίως περιγράφεται, τελείως κυνικά, η φρίκη των βασανιστηρίων.

Επειδή δεν βρήκα κάποια περιγραφή ικανοποιητική για τη υπόθεση, θα προσθέσω αυτή την φορά λίγα πράγματα. Στην ουσία αφηγείται την ιστορία ενός Ισπανού δημοσιογράφου που μετακομίζει στο Παρίσι της δεκαετίας του ’70 και έρχεται σε επαφή με εξόριστους Λατινοαμερικανούς καλλιτέχνες, ζωγράφους κτλπ. Καθώς ερευνά τις ζωές τους, ανακαλύπτει τις τραγικές επιπτώσεις των στρατιωτικών δικτατοριών στη Λατινική Αμερική. Το κόμικ μπλέκει τη μυθοπλασία με ιστορικά γεγονότα και πολλά από τα πρόσωπα θα βρεθούν μπλεγμένοι σε μια κοινή ιστορία.

Η ιστορία

Το συγκεκριμένο το πήρα στο φετινό παζάρι βιβλίου περίπου στα 10 ευρώ αν θυμάμαι καλά.

Όπως είπα έχουμε να κάνουμε με ένα αρκετά πυκνογραμμένο κόμικ που γενικά έχει μέσα πολύ πληροφορία, ονόματα, ιστορικά γεγονότα, καλλιτεχνικά ρεύματα, πολικές ιδεολογίες. Γενικά χαμός. Η αρχική περίπου 30 σελίδων εισαγωγική ιστορία που έχει , είναι εξαιρετική. Την διάβασα και ετοιμάστηκα ότι θα διαβάσω κάτι πολύ δυνατό.

Εν τέλη στην συνέχεια αλλάζει στην κύρια ιστορία και τους πρωταγωνιστές, όπου εκεί η υπόθεση προχωράει αρκετά πιο αργά, ενώ υπάρχουν παντού αναφορές σε ότι αναφέραμε προηγουμένως (ιστορικά πρόσωπα, γεγονότα κτλπ). Υπάρχουν αναφορές από ιστορίες βασανιστηρίων των διάφορων δικτατοριών, οι οποίες σε κάνουν να σφίξεις λίγο το στομάχι. Χρειάστηκε να κάνω αρκετά μπρος πίσω, ενώ πολλές φορές σταμάτησα την ανάγνωση για να αναζητήσω επιπλέον πληροφορίες στο internet. Γενικά είμαι συνηθισμένος σε τέτοιο τρόπο ανάγνωσης  και ήταν κάτι που δεν μου χάλασε την εμπειρία, αλλά καταλαβαίνω ότι σε κάποιον μπορεί να τον οδηγήσει στο να κουραστεί και να παρατήσει την ανάγνωση . Γενικά πλατειάζει αρκετά, πιστεύω ότι κάνει κοιλιά και σε μπερδεύει στο που θα καταλήξει. Το τέλος πάντως είναι και αυτό αρκετά δυνατό και δένει όμορφα όλη την ιστορία μαζί, από την αρχή μέχρι το τέλος.

Σχέδιο

Το σχέδιο η αλήθεια είναι δεν μου άρεσε. Δεν ήταν καθαρό, πράγμα που δυσκόλευε σε κάποια σημεία αρκετά το να καταλάβεις τι γίνεται η να ξεχωρίσεις εύκολα τα πρόσωπα. Στα αρκετά μπρος-πίσω που έκανα,νομίζω έπαιξε ρόλο και το σχέδιο, καθώς δεν μπορούσα να διακρίνω πάντα καθαρά το πρόσωπο. Επίσης οι σκιάσεις, ήταν γεμισμένες με μικρές γραμμούλες, πράγμα που πολλές φορές έκανα το σχέδιο ακόμα πιο χαοτικό και "πυκνό".

91E91YOnPS._AC_UF10001000_QL80_.thumb.jpg.efd957526fcf0dd4728ea060168241b8.jpg

Έκδοση

Αρκετά καλή και στιβαρή. Σχετικά χοντρό εξώφυλλο και εσωτερικές μη γυαλιστερές σελίδες. Μου άρεσε αρκετά η επιλογή του εξωφύλλου και γενικά καλή επιμέλεια, φαίνεται να είχε καλή μετάφραση, είχε τα απαραίτητα σχόλια και επεξηγήσεις όπου χρειαζόταν. Μια μικρή εισαγωγή στην αρχή λίγες ευχαριστίες στο τέλος και ένα μικρό βιογραφικό του δημιουργού. 

Συμπέρασμα

Προσωπικά την βρήκα ωραίο σαν ανάγνωση και γενικά πέρασα καλά. Με έκανε να μάθω και να ψάξω, πράγματα για την ιστορία της Χιλής, Αργεντινής και άλλον χωρών της Λατινικής Αμερικής στα χρόνια της δικτατορίας. Δεν είμαι κάποιος ιδιαίτερος φαν των πολιτικών κόμικ, αλλά προσωπικά μου αρέσει όταν ένα κόμικ, αποτελεί ερέθισμα στο να βρώ, να μάθω ή να φρεσκάρω πράγματα και γνώσεις. Σε όσους αρέσουν τα πολιτικά, πιστεύω θα τους αφήσει ικανοποιημένους. Γενικά νομίζω απευθύνεται σε άτομα που ξέρουν τι θα πάνε να διαβάσουν. Οι υπόλοιποι που είναι ανοιχτοί στο να διαβάζουν νέα πράγματα και έχουν ξεμείνει απο αναγνώσματα, σε κάποιο παζάρι θα μπορούσαν να δώσουν μια ευκαιρία.

• Like 5
  • Thanks 4