Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο φανταστικός κόσμος της Χανιώτισσας Jo [Βρέκα Νικολέτα, haniotika-nea.gr, 17/3/2024]


Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  32676
  • Group:  Members
  • Topic Count:  52
  • Content Count:  725
  • Reputation:   5708
  • Achievement Points:  775
  • Days Won:  8
  • With Us For:  2256 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  38

image.thumb.png.23a350d051cdbbc7059cdfb1454b661b.png

Ο φανταστικός της κόσμος περιλαμβάνει δράκους, μαγεία και πολλά… μανιτάρια! Από μικρή τη γοήτευαν τα παραμύθια, ενώ αν και μεγάλωσε στην επαρχία δεν στερήθηκε την επαφή με τα αγαπημένα της κόμικς χάρη στους γονείς της.

 

ergo1.thumb.webp.edccaadcb63ea41d463f7af5e00a9b5e.webpergo2.thumb.webp.176eeb394d9ecdb3984073a7f3113a49.webp

 

 

Μιλώντας στο “Μολύβι μελάνι”, η νεαρή Χανιώτισσα Jo (Γεωργίνα Λελεδάκη) με καταγωγή από τον Αποκόρωνα δηλώνει αρκετά πεισματάρα για να κυνηγήσει το όνειρό της να ασχοληθεί επαγγελματικά με την προσιτή σε όλους 9η τέχνη και να εμπλουτίσει τον μαγικό αυτό κόσμο με τις δικές της ιδιαίτερες ιστορίες.

ergo3.jpg?resize=180%2C300&ssl=1

• Ποια τα ερεθίσματα στην χανιώτικη επαρχία για να ασχοληθείς και να σπουδάσεις τελικά την 9η τέχνη;
Μεγαλώνοντας στα Χανιά, δεν υπήρχαν πολλά – έως καθόλου – μέρη για να πάρει κανείς κόμικ πέρα απ’ τα περίπτερα, τα ένθετα των εφημερίδων και λίγα βιβλιοπωλεία. Τα μέρη για να εκτεθείς σε αυτά ήταν ακόμα λιγότερα. Αυτό, όμως, δεν σταμάτησε τους γονείς μου απ’ το να μου παίρνουν διαφορά κόμικς που βρίσκανε. Στο σπίτι δεν ήταν ποτέ πολυτέλεια το να πάρουμε βιβλία ή κόμικς, ενώ θυμάμαι πως είχαν συλλογές οι γονείς μου τις οποίες διάβαζα και όταν πήγα πια δημοτικό ξεκίνησαν να “χτίζουν” τη δική μου συλλογή με… Αστερίξ και Οβελίξ! Μας συντροφεύανε κυρίως όταν πηγαίναμε Αθήνα να επισκεφτούμε τους παππούδες μου, καθώς το μαγαζάκι του πλοίου είχε πάντα όλο και κάποιο τεύχος που δεν είχαμε. Αργότερα, έπεσαν στα χέρια μου τα κόμικς “Κόναν ο βάρβαρος”, “Logicomix” και η σειρά “Οι κωμωδίες του Αριστοφάνη σε κόμικ”· όλα αυτά, μαζί με πολλά άλλα, με έκαναν να καταλάβω ότι ο κόσμος των κόμικς ήταν τεράστιος και κάπως έτσι από πολύ νωρίς συνειδητοποίησα ότι ήθελα να τον εμπλουτίσω με τις δικές μου ιστορίες.

 

• Πέρα από εικονογραφήσεις, σκέφτεσαι να προχωρήσεις σε έκδοση δικής σου ολοκληρωμένης ιστορίας; Υπάρχει κάτι στα σκαριά;
Διαβάζοντας πάρα πολλά παραμύθια από μικρή ηλικία, η φαντασία μου οργιάζει. Θα έλεγε κανείς πως έχω έναν εντελώς δικό μου “κόσμο” μέσα στο κεφάλι μου, στον οποίο ζουν οι συνεχώς αυξανόμενες ιστορίες μου. Φέτος, φιλοδοξώ να αυτοεκδώσω το πρώτο μου εικονογραφημένο παραμύθι για ένα γκόμπλιν που γίνεται πεταλούδα και το πρώτο μου κόμικ που θα είναι άρλεκιν με αρλεκίνους. Μάλιστα, το τελευταίο είναι η πρώτη ιστορία που έχω γράψει ολόκληρη και όλα τα τεύχη θα εκτυλίσσονται στον κόσμο μου.

 

• Τι το γοητευτικό έχει ο κόσμος του φανταστικού και τα… μανιτάρια που κυριαρχούν στα έργα σου;
Πάντοτε συνέδεα το φανταστικό με τη μαγεία, τους δράκους και τα παραμύθια. Προτιμούσα το κλασικό είδος του fantasy, καθώς υποσυνείδητα – ίσως και συνειδητά – ήθελα να γίνω βατράχι από ξόρκι κακιάς μάγισσας ή να πεθάνω από δράκο. Εξερευνώντας και προσπαθώντας να συμφιλιωθώ με την ιδέα του θανάτου, άρχισα να ανακαλύπτω περισσότερα για τα μανιτάρια και φυσικά δεν εννοώ μόνο συνταγές. Με γοητεύει το γεγονός ότι ως μύκητες ζουν από κάτι που έχει πεθάνει. Ξεκίνησαν όμως να εμφανίζονται στη ζωγραφική μου αφού άρχισα και πάλι να δημιουργώ, μετά από ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα αδράνειας. Κι επειδή η ζωγραφική αποτελεί μια μορφή ψυχοθεραπείας για μένα, κάπου στο μυαλό μου τα μανιτάρια έχουν συνδεθεί με τον μυθικό φοίνικα και την αναγέννηση.

 

• Θεωρείς ότι τα κόμικς έχουν απήχηση στη νεολαία; Τι τα διαφοροποιεί από άλλες τέχνες;
Δεν γνωρίζω κατά πόσο τα κόμικς έχουν περισσότερη απήχηση στη νεολαία απ’ ότι είχαν παλιότερα, αλλά σίγουρα ωφελεί το ότι πλέον είναι πολύ πιο εύκολη η προώθηση και κατανάλωσή τους μέσω του διαδικτύου. Παλιότερα, υπήρχαν γεωγραφικοί περιορισμοί και κάποια κόμικς μπορεί να μην έβλεπαν το φως της ημέρας αν δεν εκδίδονταν από αναγνωρισμένους εκδοτικούς οίκους. Πλέον, δεν είναι αμελητέος ο αριθμός των μικρών εκδοτικών και των αυτοεκδόσεων.


Αυτό που διαφοροποιεί τα κόμικς από άλλες τέχνες, κυρίως οπτικές, είναι το ότι υπόκεινται σε πολύ λίγους περιορισμούς. Πιστεύω μάλιστα ότι ο καθένας μπορεί να φτιάξει ένα κόμικ, αν έχει μια ιστορία να πει. Είναι μια προσιτή τέχνη και συχνά δεν χρειάζεται καν λόγια για να είναι ολοκληρωμένο ένα κόμικ. Προσωπικά, σε αντίθεση με πολλά βιβλία, με ευχαριστεί ιδιαίτερα ο συνδυασμός εικόνας και λόγου, καθώς μπορώ να διαβάσω με τον δικό μου ρυθμό. Πολλές φορές μάλιστα οφείλω να ομολογήσω πως μου είναι δύσκολο να αρχίσω και να τελειώσω ένα βιβλίο, ενώ με τα κόμικς δεν προκύπτει αντίστοιχο πρόβλημα.

 

• Πόσο εύκολο είναι για ένα νέο άτομο να ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτόν τον χώρο στην Ελλάδα, ακόμη και στην πρωτεύουσα στην οποία ζεις και δραστηριοποιείσαι;
Είναι αρκετά δύσκολο, καθώς ακόμα και σήμερα πολύς κόσμος πιστεύει ότι τα κόμικς αποτελούν μια μορφή διασκέδασης μόνο για παιδιά και όχι πάντα ιδιαίτερα ποιοτική. Ωστόσο, έχω περίσσιο πείσμα και είμαι αρκετά ξεροκέφαλη για να κυνηγήσω την επαγγελματική μου ενασχόληση με την 9η τέχνη. Όπως συμβαίνει εξάλλου και με τις άλλες τέχνες, ο βιοπορισμός από αυτές φαίνεται απίθανος μέχρι που γίνεται εφικτός. Έχοντας συμμετάσχει σε κάποια φεστιβάλ κόμικ, με πρώτο το Chaniartoon του 2022 στη γενέτειρά μου, το όνειρό μου να ζω από την τέχνη μου έγινε “ξαφνικά” πολύ πιο πραγματικό. Με την συμμετοχή μου στο φετινό Comicdom στην Αθήνα, νιώθω ότι μου ανοίγονται ακόμα περισσότερες πόρτες και αν μη τι άλλο ανυπομονώ για τη νέα αυτή εμπειρία!

 

 

γραμμοσκιάσεις… jo

 

grammoskiaseis-Jo.jpg?resize=696%2C250&s

 

Πηγή: https://www.haniotika-nea.gr/o-fantastikos-kosmos-tis-chaniotissas-jo/

 

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.