Μετάβαση στο περιεχόμενο

INTERVIEW CORNER #62: Τάσος Μαραγκός [Παπαδημητρόπουλος Θωμάς, comicdom.gr, 04/10/2011]


DJO

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  556
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  1537
  • Content Count:  22474
  • Reputation:   121003
  • Achievement Points:  22479
  • Days Won:  791
  • With Us For:  6346 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

INTERVIEW CORNER #62: Τάσος Μαραγκός

 

Written by Θωμάς Παπαδημητρόπουλος on October 4th, 2011 – 08:43

 

Πολλοί ίσως θεωρούν ότι το να αποτυπώσεις την καθημερινότητα σε μια ιστορία είναι εύκολο. Και ίσως είναι. Αλλά το να φτιάξεις μια καθημερινή ιστορία που έχει ενδιαφέρον για μια μεγάλη μερίδα αναγνωστών και να καταφέρεις να κρατήσεις το ενδιαφέρον τους όχι για εβδομάδες ή μήνες, αλλά για χρόνια, είναι σίγουρα μια δύσκολη αποστολή. Πόσο, μάλιστα, αν πάρεις τη δύσκολη απόφαση να εντάξεις την ιστορία σου σε ένα από τα πιο απαιτητικά είδη, στο χιουμοριστικό!

 

post-556-0-89823700-1321386240_thumb.jpg

 

Ευτυχώς, όμως, που υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν κάτι τέτοιο να φαίνεται εύκολο! Και ένας από αυτούς είναι ο καλεσμένος αυτής της εβδομάδας, ο Τάσος Μαραγκός. Με το KRAK KOMIKS (το έβδομο τεύχος του κυκλοφορεί από σήμερα στα comic shops και τα βιβλιοπωλεία) έχει καταφέρει να μας βάλει μέσα σε μια ιστορία καθημερινή, η οποία δε στηρίζεται τόσο σε υπερβολικές καταστάσεις ή εξωφρενικούς διαλόγους για να γίνει ενδιαφέρουσα ή αστεία. Μιλάω συγκεκριμένα για το HARD ROCK, την ιστορία που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του κάθε τεύχους του KRAK και εξιστορεί καταστάσεις που, λίγο-πολύ, τις έχουμε ζήσει όλοι.

 

post-556-0-86280500-1321386279_thumb.jpg

 

Παράλληλα, στα τεύχη του KRAK υπάρχουν και μικρότερες ιστορίες, οι οποίες αφήνουν πιο ελεύθερο το δημιουργό ανάμεσα στις δόσεις καθημερινότητας που καλείται να συμπεριλάβει. Τα strips Κ.ΟΜΙΣΤΑΣ και GREEK COMICS WONDERWORLD είναι, επιπλέον, και πιο “δηλητηριώδη”, όπως ήταν και κάποιες δουλειές του Μαραγκού πριν και παράλληλα με το KRAK KOMIKS. Αναφέρομαι στο fanzine (που πλέον εκδίδεται από την 9η Διάσταση) με τον τίτλο BIG BANG! COMICS, αλλά και σε άλλες δουλειές του παρελθόντος που είδαμε σε ανθολογίες, περιοδικά, εφημερίδες και εκθέσεις. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζει το SUPER CONDOM, η συμμετοχή του καλλιτέχνη στην ανθολογία AT THE DRIVE INK, αλλά και το ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΙΚΞΣ, το strip που εκδιδόταν στο περιοδικό 9 της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Εκεί ο Μαραγκός τα έβαζε με την επικαιρότητα, η αναστολή της κυκλοφορίας του περιοδικού, όμως, δε μας επέτρεψε να χαρούμε περισσότερα strips.

 

Ας είναι, όμως. Η χρονιά που διανύουμε είναι ιδιαίτερα απλόχερη, όσον αφορά στις δόσεις που μπορούμε να πάρουμε από τα έργα του Τάσου Μαραγκού. Πρώτα απ’ όλα, έχουν ήδη κυκλοφορήσει δύο τεύχη του KRAK KOMIKS και αναμένεται σύντομα κι ένα τρίτο. Επιπλέον, ο δημιουργός συμμετέχει και στο blog The Very Closed Circle, όπου μπορούμε να δούμε (αν και σπάνια) κάποια μικρά strips με την υπογραφή του. Και, φυσικά, έχει κι άλλα σχέδια στα σκαριά, τα οποία θα πραγματοποιήσει μόλις το επιτρέψει ο ελεύθερος χρόνος του.

Διαβάστε, λοιπόν, τη συνέντευξη του καλεσμένου αυτής της εβδομάδας, Τάσου Μαραγκού, (ή, εναλλακτικά, κάντε scroll down στο τέλος της συνέντευξης και ακούστε τη) και μάθετε τι μας είπε για το KRAK KOMIKS και τα μελλοντικά σχέδιά του:

 

post-556-0-15571400-1321386417_thumb.jpg

 

Έχεις περάσει κι εσύ, όπως και πολλοί Έλληνες δημιουργοί, από την περίοδο της αυτοέκδοσης. Τι κέρδισες από εκείνη την εμπειρία και γιατί τελικά αποφάσισες να δοκιμάσεις την τύχη σου στις εκδοτικές;

Πιστεύω ότι κάθε δημιουργός comics θα πρέπει να περάσει από την αυτοέκδοση ή από τη φάση του fanzine, γιατί έχει πολλά να κερδίσει – πολλές εμπειρίες. Από το να τρέχει στα φεστιβάλ, να μοιράζει το comic του και γενικά να παλεύει από την αρχή της δημιουργίας του μέχρι να το δώσει στον αναγνώστη.

 

Παίρνει μαθήματα, δηλαδή;

Αρκετά μαθήματα, ναι.

 

Και πότε είναι η ώρα να σταματήσεις την αυτοέκδοση;

Δεν ξέρω ποια μπορεί να είναι η ώρα. Μπορεί να σου βγαίνει καλά και να το συνεχίζεις. Ο λόγος που εγώ σταμάτησα την αυτοέκδοση είναι ότι δεν υπήρχαν χρήματα για να εκδίδω το δικό μου comic και να πηγαίνει σε όλη την Ελλάδα και σε βιβλιοπωλεία κτλ. Ήταν αρκετά δύσκολο.

 

Οπότε σε μια εκδοτική είχες περισσότερες δυνατότητες.

Σε μια εκδοτική, ναι, φεύγουν πολλά από πάνω μου. Δηλαδή, εγώ μόνο το φτιάχνω, το στέλνω και πλέον τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η εκδοτική.

 

Σε τι βαθμό διαθέτoυν αυτοβιογραφικά στοιχεία οι ιστορίες και τα strips του KRAK KOMIKS;

Όχι σε πολύ μεγάλο βαθμό. Εξαρτάται κι από το τεύχος, φυσικά. Ας πούμε, το #1 έχει αρκετά τέτοια στοιχεία. Από εκεί και πέρα, βασίζομαι σε κάποια πράγματα και κάποιες καταστάσεις που έζησα εγώ, αλλά τις αλλοιώνω τελείως. Δεν είναι αληθινά όλα αυτά που έχουν συμβεί στις ιστορίες του HARD ROCK.

 

post-556-0-05096800-1321386515_thumb.jpg

 

Κατά πόσο πρέπει να παίρνουμε στα σοβαρά αυτά που γράφεις στα strips Κ.ΟΜΙΣΤΑΣ και GREEK COMICS WONDERWORLD; Έχουν κάποια δόση αλήθειας ή είναι απλά χαβαλές;

Και τα δύο, βασικά. Κάποιες ιστοριούλες μπορεί να είναι απλά χαβαλές, κάποιες να έχουν και κάποια αλήθεια. Αλλά για το αν πρέπει να το πάρει κάποιος στα σοβαρά, ο καθένας όπως το κρίνει – κι ό,τι βγάλει από την ιστορία όταν τη διαβάσει.

 

Έχει ενοχληθεί ποτέ κάποιος;

Όχι, δεν έχω μάθει κάτι σχετικό, αλλά δε νομίζω ότι θα έπρεπε να ενοχληθεί κάποιος. Θα ήθελα να το μάθω, πάντως…

 

post-556-0-69736100-1321386564_thumb.jpg

 

Στο HARD ROCK δε συναντάμε τόσο υπερβολικά στοιχεία ή ασυνήθιστα γεγονότα, παρόλα αυτά, όμως, η ιστορία είναι πάντα ενδιαφέρουσα και το χιούμορ άφθονο. Πώς το καταφέρνεις αυτό με μια κατά βάση “συνηθισμένη” ιστορία;

Να σου πω ότι δεν έχω ιδέα; Κοίτα, βασικά – φαίνεται κιόλας – το HARD ROCK είναι πολύ επηρεασμένο από το HATE του Peter Bagge. Όταν διάβασα για πρώτη φορά το ΗΑΤΕ (το 2004, το 2005, δε θυμάμαι), είπα ότι θέλω να κάνω ένα τέτοιο comic. Και απλώς έγραφα τις ιστορίες. Βέβαια, σκεφτόμουν ότι δε μπορείς να γράψεις μια ιστορία για το ότι πήγες στο σούπερ μάρκετ, γύρισες και τέλος – κάτι πρέπει να γίνεται κιόλας, είτε αστείο είτε μη.

 

Ποιοι είναι οι λόγοι της μεταγραφής του KRAK KOMIKS από τη Giganto Books στη Jemma Press;

Με τον Τάσο (σ.σ.: εννοεί τον Τάσο Παπαϊώαννου, εκδότη της Giganto) τα πηγαίναμε μια χαρά και ακόμη τα πηγαίνουμε, απλώς εγώ ήθελα, ας πούμε, μια αναβάθμιση – να βγαίνουν περισσότερα τεύχη το χρόνο, να γίνεται μια καλύτερη διανομή. Το συζητήσαμε με τον Τάσσο και δε γινόταν κάτι τέτοιο στη Giganto, κι έτσι επέλεξα τη Jemma Press.

 

Επομένως, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε σε τακτά διαστήματα το KRAK;

Αν όλα πάνε καλά, ναι. Τώρα θα βγει το καινούργιο τεύχος, μετά, απ’ όσο έχουμε προγραμματίσει, πάμε για Δεκέμβριο και, την Άνοιξη, για το Comicdom Con, ετοιμάζουμε το #9.

 

post-556-0-41104400-1321386628_thumb.jpg

 

Μπορείς να μας πεις δυο λόγια για το KRAK #7;

Στο #7 υπάρχει, όπως πάντα η κεντρική ιστορία του HARD ROCK, η δεύτερη από τις τρεις ιστορίες που έχουν να κάνουν με στρατό. Είναι και λίγο πιο ζόρικη η φάση που περνά ο Μάρκος στο στρατό, καθώς πηγαίνει σε ένα νησί στην παραμεθόριο, με τρελαμένους αξιωματικούς που νομίζουν ότι θα γίνει πόλεμος ανά πάσα στιγμή και χαίρονται για αυτό. Υπάρχουν και οι συνηθισμένες ιστοριούλες – ο Κ.ΟΜΙΣΤΑΣ, ο χαρακτήρας που εμφανίστηκε στο προηγούμενο τεύχος, ο Fanboy, και το GREEK COMICS WONDERWORLD.

 

Για πόσο καιρό ακόμη σκοπεύεις να συνεχίσεις το HARD ROCK; Έχεις κάποιο τέλος κατά νου;

Θα το συνεχίσω όσο μπορώ. Όσο μπορώ και όσο αρέσει στον κόσμο – γιατί είναι και αυτό ένα σημαντικό στοιχείο, να ακούμε οι δημιουργοί τους αναγνώστες και να μην κάνουμε μόνο του κεφαλιού μας. Υπάρχουν, φυσικά, και στιγμές που μπορούμε να κάνουμε του κεφαλιού μας, αλλά από τη στιγμή που κάνουμε comics και θέλουμε να τα διαβάσει κάποιος, μετράει πολύ η γνώμη τους, σίγουρα. Και, βέβαια, όσο το επιτρέπει η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα

Τέλος για το HΑRD ROCK, δεν έχω. Ίσα-ίσα που συνεχώς μου έρχονται καινούργια storylines. Ειδικά τώρα που τελειώνω με το στρατό και είμαι σε άλλη φάση.

 

post-556-0-89602300-1321386690_thumb.jpg

 

Τον τελευταίο καιρό έχεις και διαδικτυακή παρουσία, στο blog The Very Closed Circle. Έχεις κάποιo συγκεκριμένo θέμα στα όσα δημοσιεύεις εκεί ή απλά αυτοσχεδιάζεις κάθε φορά;

Βασικά, στα πρώτα πιανόμουν από άλλα strips που διάβαζα εκεί και έφτιαχνα κάτι. Στα τρία-τέσσερα τελευταία είναι δύο κεντρικοί χαρακτήρες κι εκεί αυτοσχεδιάζω.

 

Εκτός των άλλων, διαθέτεις και διδασκαλική εμπειρία στον τομέα των comics, σωστά;

Περίπου. Δεν είναι ακριβώς στον τομέα των comics, αλλά είναι ένα εργαλείο που χρειάζεται σε κάποιον που θα κάνει comics.

 

Ποια είναι τα βασικά “μαθήματα” που θέλεις να διδάξεις σε επίδοξους κομίστες;

Να διαβάσει πολλά comics. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια συμβουλή. Αν θέλει να κάνει comics θα πρέπει να διαβάσει και πολλά comics.

 

Έχεις και δύο εκκρεμότητες με τους πιστούς αναγνώστες σου: το strip ΟΛΑ ΕΊΝΑΙ ΚΟΜΙΚΞΣ και ένα comic που ετοίμαζες για την περασμένη Άνοιξη για τις εκδόσεις Tilt. Θα δούμε (ή ξαναδούμε) κάτι από αυτά σύντομα;

Κοίτα, αυτό με τις εκδόσεις Tilt έχει μείνει πίσω, διότι έχω “πλακωθεί” τώρα με το KRAK. Φαντάσου, μέχρι το Μάρτιο έχω να ετοιμάσω πόσες σελίδες. Οπότε, είναι αρκετά δύσκολο να ετοιμαστεί μέχρι τότε, αλλά δεν ξεχνιέται. Υπάρχουν μερικές έτοιμες σελίδες και είναι και μια ιστορία που ήθελα να τη βγάλω.

 

post-556-0-75732700-1321386768_thumb.jpg

 

Τι θα είναι αυτό περίπου; Μπορείς να μας πεις;

Θα είναι, φαντάσου κάτι σαν το HARD ROCK, στο ίδιο στιλ, αλλά θα είναι ιστορία τρόμου.

Όσον αφορά στο ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΙΚΞΣ, αυτό δυστυχώς είναι λίγες σελίδες – δηλαδή, τα επεισόδια που είχα κάνει, μαζί με αυτά που είχαν απορριφθεί, ήταν γύρω στα 14 με 15, δηλαδή μιλάμε για 30 σελίδες – επομένως δεν αξίζει να κυκλοφορήσει σε μια έκδοση. Εγώ, φυσικά, θα ήθελα να το συνεχίσω, να βρω ένα Μέσο για να το “υιοθετήσει” και να το δημοσιεύει, αλλά, δυστυχώς, στην παρούσα κατάσταση, πολύ λίγα έντυπα δέχονται comics, δίνοντας μια αμοιβή στο δημιουργό. Εδώ, πριν, στα “καλά” χρόνια σχεδόν δε γινόταν κάτι τέτοιο. Αλλά δεν ξέρω – μπορεί να το ενσωματώσω στο KRAK, υπάρχουν και αυτές οι σκέψεις.

 

Άλλα σχέδια έχεις κατά νου για το άμεσο μέλλον;

Όχι. Είμαι αφοσιωμένος στο ΚRAK. Πάντα, φυσικά, ψάχνω να κάνω κι άλλα πράγματα, όσο το επιτρέπει ο ελεύθερος χρόνος μου, αλλά όσον αφορά στα άμεσα σχέδια, πάλι θα πω για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε τώρα, γιατί είναι δύσκολο να πεις ότι όλο τον επόμενο χρόνο θα κάνεις κάτι συγκεκριμένο, γιατί δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει και πού θα βρίσκεσαι.

 

post-556-0-69605300-1321386860_thumb.jpg

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.