Jump to content

INTERVIEW CORNER #4: Μιχάλης Διαλυνάς [Παπαδημητρόπουλος Θωμάς, comicdom.gr, 22/06/2010]


Recommended Posts

Μετά την απουσία δύο εβδομάδων, εξαιτίας του αφιερώματος στον Alan Moore, η στήλη INTERVIEW CORNER επιστρέφει με το βλέμμα της στραμμένο στην ελληνική σκηνή και σε έναν από τους πιο αγαπητούς εκπροσώπους της, το Μιχάλη Διαλυνά.

 

Μια μικρή διευκρίνιση για τη φράση “από τους πιο αγαπητούς εκπροσώπους της” νομίζω είναι απαραίτητη, μιας και σκοπός μου δεν ήταν να χρησιμοποιήσω ένα απλό κλισέ για να συστήσω το Μιχάλη. Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι θεωρώ την παραπάνω έκφραση 100% κατάλληλη στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς, δε θυμάμαι ποτέ να έχω ακούσει κάποιον να πει κάτι άσχημο για αυτόν. Και, παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις μου με την ελληνική σκηνή των comics δεν είναι αυτές που θα μου επέτρεπαν να γνωρίζω πολλές καταστάσεις και φήμες, πιστέψτε με, έχω ακούσει πολλά κουτσομπολιά…

 

1.jpg

 

Κανένα, όμως, για το Μιχάλη Διαλυνά (κάτι, βέβαια, που δε βοηθάει την αναγνωσιμότητα αυτού του post, αλλά τι να κάνεις;). Και δε νομίζω ότι είναι ανεξήγητο κάτι τέτοιο. Οι λίγες επαφές που είχα κατά καιρούς μαζί του (κυρίως κατά την περίοδο των Con) μου φανέρωσαν έναν άνθρωπο ήρεμο και χαλαρό, αλλά κυρίως έναν άνθρωπο που αγαπάει αυτό που κάνει (θα μου πείτε ότι όλοι οι καλλιτέχνες αγαπούν αυτό που κάνουν και θα συμφωνήσω – δεν το δείχνουν, όμως, όλοι τόσο έντονα και ανεπιτήδευτα).

 

Και αυτό νομίζω πως γίνεται φανερό και από τα comics του. Όσο περίεργη κι αν είναι η κατάσταση που εξιστορεί, όσο κι αν οι πρωταγωνιστές της ιστορίας του βαδίζουν προς το χάος ή την καταστροφή, ο τρόπος που τη διηγείται και τα χαρακτηριστικά του σχεδίου του δε θα σε αγχώσουν ούτε θα σε ταράξουν. Οι ιστορίες του έχουν τον τρόπο να σε καθησυχάζουν, αλλά και να σου δείχνουν ότι ο δημιουργός τους ενδιαφέρεται για τους πρωταγωνιστές.

 

Και δε μιλάμε για λίγες δουλειές. Η υπογραφή του έχει μπει σε δεκάδες δουλειές, σε περιοδικά, εφημερίδες και ανθολογίες, όπως τα 9, ΓΑΛΕΡΑ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13, MOV και BLAST COMICS (των εκδόσεων Giganto). Επιπλέον, έχει συμμετάσχει στο LYNCH (ένα εξαιρετικό συλλογικό project από τις εκδόσεις KΨΜ), σε διεθνείς εκδόσεις (όπως τα POPGUN VOL.3 και 4 της Image και το GHOSTBUSTERS: DISPLACED AGGRESSION της IDW), ενώ έχει αυτοεκδόσει comics όπως τα ΜΙΑ ΑΤΙΘΑΣΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΕΝΟΣ ΠΕΟΚΕΦΑΛΟΥ ΙΠΠΟΥ και THE SNEAKY STORIES OF SNITCH & SNATCH.

 

Τέλος, την προηγούμενη άνοιξη συγκέντρωσε πολλά από τα mini comics του (ανέκδοτα και μη) στο TRINKETS, μια έκδοση της Comicdom Press. Για όλα τα παραπάνω, αλλά και για τα μελλοντικά σχέδιά του, μας μιλάει ο ίδιος παρακάτω:

 

Η υπογραφή σου έχει μπει σε πολλά και διαφορετικά projects. Από προσωπικές δουλειές και αυτοεκδόσεις μέχρι εφημερίδες και διεθνείς ανθολογίες. Τι δυσκολίες έχεις συναντήσει σε κάθε περίπτωση και ποια από αυτές σημαίνει πιο πολλά για σένα;

 

Με μεγάλη ερώτηση βλέπω ξεκινήσαμε, δεν χάνεις τον χρόνο σου Θωμά. Όλα τα comics σημαίνουν κάτι για μένα, αλλά ναι, ρίχνω πιο πολλή αγάπη και φροντίδα στα προσωπικά projects και στις αυτοεκδόσεις μου. Μου αρέσει να έχω στα χέρια μου την παραγωγή.

 

2.jpg

 

Δυσκολίες πολλές, πάντως, δεν μπορώ να πω ότι υπάρχουν πέρα από τις συνηθισμένες, π.χ. να βρεις το χρόνο που θα αφιερώσεις, να βρεις τα χρήματα για να το τυπώσεις ή, στην περίπτωση ενός webcomic, για να φτιάξεις σελίδα και τέλος να βρεις μια ιστορία, η οποία θα σε τραβήξει να δουλέψεις πάνω σε αυτήν και να θες να την μοιραστείς με άλλους.

 

Αλλά πέρα από αυτά, κάθε project έχει και τις όμορφες “δυσκολίες” του. Για παράδειγμα, στο TRINKETS έπρεπε να κάνω ένα σωρό βόλτες στην Αθήνα, αναζητήσεις και τηλεφωνήματα για να βρω ένα όμορφο και όχι πάρα πολύ ακριβό τρόπο να δέσω τις 100 ειδικές εκδόσεις. Χάζευα για σπάγκους, χάρτινες και υφασμάτινες τσάντες, χαρτιά περιτυλίγματος, πηλό για την μάσκα λύκου κλπ. Όλα αυτά ήταν σαν καινούργιο level σε παιχνίδι για μένα και για την ολοκλήρωση του βιβλίου. Στο επόμενα projects ξέρω ότι θα βρω νέες ευχάριστες “δυσκολίες” να αντιμετωπίσω και κάποια στιγμή ίσως κανένα Big Boss σαν τον Bowser στο MARIO BROS.

 

 

Ποιοι είναι οι καλλιτέχνες που σε επηρέασαν;

 

Μπορώ να πω σίγουρα ότι οι τρεις μεγάλοι και σταθεροί είναι οι Mike Mignola, Guy Davis και Manu Larcenett. Tα βιβλία τους είναι σε θέση… ευκολίας στο ράφι. Τον τελευταίο καιρό, όμως, ανακαλύπτω ξανά τον Nicola De Crecy και μαθαίνω το δίδυμο Kerascoet (Marie Pommepuy και Sebastien Cosset). Όμορφα πράγματα δηλαδή :) 

 

 

Τι είναι αυτό που σε εμπνέει να γράψεις τις ιστορίες σου;

 

Έλα ντε. Δύσκολη ερώτηση, ποτέ δεν έχω κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου για έμπνευση, κυρίως διαβάζω μικρές ιστορίες, κοιτάζω διάφορες εικόνες και παραμύθια απ’ όλο τον κόσμο. Από εκεί και πέρα είναι θέμα του να πιαστώ από κάτι στην καθημερινή μου ζωή που με ιντριγκάρει να αναπτύξω σε μια νέα ιστορία. Και να μην ξεχνάμε ότι, στις δύσκολες στιγμές, το Wikipedia σε βοηθάει να βρεις το κατάλληλο συστατικό που χρειάζεσαι για να το ολοκληρώσεις.

 

 

Μπορείς να μας πεις δυο λόγια για τη διαδικασία που ακολουθείς, από την αρχική ιδέα μέχρι την ολοκλήρωση ενός comic;

 

Ανεβάζω σχετικά τακτικά στο blog μου διάφορες διαδικασίες από εικονογραφήσεις και comics, αλλά σχετικά με την ερώτηση αυτή, είχα ανεβάσει πριν δυο χρόνια ένα post που ανέλυε το τρισέλιδο “Μη-Συμβατό” από την αρχή μέχρι το τέλος. Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

 

 

Η πιο πρόσφατη δουλειά σου είναι το TRINKETS: Ένα Πατάρι Γεμάτο Ιστορίες. Μπορείς να μας πεις λίγα λόγια για αυτό;

 

Ήταν ένα project που είχα στο νου μου καιρό τώρα, είχα μαζέψει πάνω από 200 σελίδες τα τελευταία πέντε χρόνια που κάνω comics και ήθελα να τις συλλέξω σε αλμπουμάκι. Μάζευα-μάζευα, μέχρι που ήρθε η ώρα να πάω στο San Diego πέρσι, όποτε αποφάσισα να δέσω 50+ σελίδες από τα comics μου και τα τύπωσα σε 100 αντίτυπα με το όνομα TRINKETS.

 

3.jpg

 

 

Οι ιστορίες του TRINKETS γράφτηκαν σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, σωστά; Πώς και αποφάσισες να τις συνδέσεις και πώς εμπνεύστηκες τον τρόπο;

 

Ένιωθα την ανάγκη να κάνω κάτι παραπάνω από μια απλή συλλογή. Στην αρχή, πριν κολλήσω με το όνομα TRINKETS ήταν να ονομαστεί ΤΗΕ WOODEN CROWN & OTHER STORIES. Η ιδέα με τα αντικείμενα υπήρχε από την αρχή βασικά, αλλά με πιο περίπλοκη ιστορία. Στην πρώτη έκδοση ήταν ένας πατέρας, ο οποίος ήταν συλλέκτης και έβγαινε βόλτα κάθε βράδυ έξω από τα σύνορα της Βικτοριανής μετά-αποκαλυπτικής πόλης στην έρημο, η οποία την περικύκλωνε, και κάθε βράδυ γύρναγε με ένα τσουβάλι από διάφορα αντικείμενα που έβρισκε. Με αυτά διηγιόταν ιστορίες και παραμύθια στο παιδί του πριν κοιμηθεί. Είχα προχωρήσει με διάφορα προσχέδια, αλλά μετά κόλλησα με την Τρινκ και ένα πατάρι με ιστορίες:)

 

4.jpg

 

 

Έχεις προτιμήσει σε κάποιες περιπτώσεις να φτιάξεις comics στην αγγλική γλώσσα. Ακόμη και το TRINKETS που είναι στα ελληνικά, διαθέτει αγγλική μετάφραση. Για ποιο λόγο;

 

Χα! Να μια εύκολη ερώτηση! Έμεινα στο Λονδίνο μέχρι τα 8 μου και τα αγγλικά είναι η μητρική μου γλώσσα. Γενικά, όλες τις ιστορίες μου τις γράφω στα αγγλικά πρώτα και μετά τις μεταφράζω στα ελληνικά. Είναι περίεργη διαδικασία. Φοβόμουν ότι μερικά πράγματα θα είχαν χαθεί στην μετάφραση από το “original” κείμενο, οπότε γι’ αυτό το λόγο αποφάσισα να έχω και τα αγγλικά στο TRINKETS – είναι ένα σημαντικό κομμάτι τον ιστοριών μου.

 

 

Τι άλλο να περιμένουμε από εσένα στο άμεσο μέλλον;

 

Χμμμμ… ύπουλη ερώτηση :/ Αυτό το καιρό έχω σκορπισμένα 3-4 projects στο γραφείο μου, μερικά είναι έτοιμα και θέλουν μόνο ψήσιμο και άλλα θέλουν ακόμα μπαχαρικά και συστατικά για να δέσουν. Ελπίζω πάντως το ένα να το τελειώσω μέσα στο 2010 και τα άλλα να ολοκληρωθούν σιγά-σιγά τα επόμενα 5 χρόνια  Σίγουρα θα μάθεις όταν έρθει η ώρα.

 

 

Πηγή

  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.