Jump to content

GOTLIB [ (1934 - 2016) ]


GeoTrou

Recommended Posts

Δημιουργός:
GOTLIB
Επίσημη Ιστοσελίδα:
Ημερ. γέννησης:
14/07/1934
Τόπος γέννησης:
Παρίσι, Γαλλία
Ημερ. θανάτου:
04/12/2016
Εργογραφία:

  • Member ID:  30,061
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  464
  • Content Count:  6,111
  • Reputation:   54,017
  • Achievement Points:  6,111
  • Days Won:  49
  • With Us For:  3,801 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  30

gotlib.jpg

 

Ο Gotlib ήταν κομίστας και εκδότης εκ Γαλλίας. Αποτελεί κεντρική φιγούρα στην ενηλικίωση των γαλλοβελγικών (κωμικών ιδίως) κόμικς, που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960, και συγκαταλέγεται στους κορυφαίους χιουμορίστες του μέσου.

 

Το πραγματικό του όνομα ήταν Marcel Mordekhaï Gottlieb. Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1934, μέλος μιας τετραμελούς οικογένειας εβραιο-ουγγρικής καταγωγής. Σύντομα την είδε Κρο-Μανιόν κι άρχισε να σχεδιάζει στους τοίχους της σπηλιάς του διαμερίσματος. Ο πατέρας του τα καθάριζε κάθε Κυριακή, προσφέροντας έτσι στον μικρό Gotlib κενές επιφάνειες για να ξαναρχίσει τα έργα του.

 

Couv.jpg

 

Η εισβολή των Ναζί στη Γαλλία άλλαξε εκ βάθρων τη ζωή των Gottlieb. Ο πατέρας συλλαμβάνεται το 1942 (με τη συμβολή του καλοθελητή επιστάτη της πολυκατοικίας), στέλνεται στο Auschwitz και φονεύεται στο Buchenwald το 1945. Ο Marcel ακολούθησε τη μητέρα και την αδερφή του σε ένα κοντινό χωριό, ώσπου να ελευθερωθεί η Γαλλία, και το 1947, πηγαίνει σε ορφανοτροφείο. Πολλά χρόνια αργότερα, όντας κάτι παραπάνω από διάσημος, ο Gotlib θα επισκεφτεί την περίοδο αυτή μέσα από το αυτοβιογραφικό J'existe, je me suis rencontré (1993).

 

Προς το παρόν, όμως, βρισκόμαστε στο 1951. Αυτό το έτος, ο Gotlib αφήνει το σχολείο, πρώτον για να πιάσει δουλειά σε μια φαρμακευτική εταιρεία και δεύτερον και κυριότερον για να παρακολουθήσει απογευματινά μαθήματα στη Σχολή Duperré. Ένας από τους δασκάλους του, ο Georges Pichard. Κάπου εδώ έπιασε δουλειά ως letterer στην Opera Mundi και σύντομα βρέθηκε να γεμίζει με λέξεις τα μπαλονάκια του Μίκυ Μάους. Μετά από ένα χαλαρωτικό διάλειμμα 28 μηνών στον στρατό, καταπιάστηκε με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων.

 

nanar.jpg gotlib_nanarjujube.jpg gai.jpg

 

Το πρώτο κόμικ του Gotlib ήταν το Le Général Dourakine (1959), που βασιζόταν στο ομώνυμο παιδικό μυθιστόρημα. Το 1962 άρχισε να παράγει στριπάκια, όπως τα Gilou και Klop, για το δημοφιλές περιοδικό Vaillant. Μακράν το σημαντικότερο, ωστόσο, ήταν το Nanar, Jujube et Piette. Μέσα από αυτή τη σειρά, βγήκε το 1964 ο Gai-Luron, ένα μελαγχολικό basset hound. Σταδιακά, με τη βοήθεια του μακρινού αυτού ξαδέρφου του Droopy, ο Gotlib ξέφευγε από τους κανόνες των κόμικς, προκαλώντας μερικά από τα διασημότερα σπασίματα τέταρτου τοίχου της γαλλοβελγικής παράδοσης. Ο Gai-Luron άρεσε τόσο στο κοινό, που η σειρά μετονομάστηκε σε (guess what) Gai-Luron. Γύρω στο 1969 όμως ο Gotlib βαρέθηκε και παρέδωσε τον χαρακτήρα στον βοηθό του, Henri Dufranne.

 

Gotlib-et-Pilote-5b99a.jpg?1468941150

Η συντακτική ομάδα του Pilote. Ο Gotlib στραβώνεται από τον ήλιο που πιθανώς δεν υπήρχε στο δωμάτιο

 

Ήδη από το 1965 όμως, ο Gotlib είχε ενταχθεί στο δυναμικό του Pilote. Αμέσως-αμέσως συμμάχησε με τον René Goscinny και μαζί σκάρωσαν το Les Dingodossiers. Πέρα από τα γαλλικά σύνορα ίσως ο τίτλος να μη λέει πολλά (δεν ξέρω και αν έχει μεταφραστεί ιδιαίτερα), αλλά εντός αυτών θεωρείται κορυφαίο χιουμοριστικό κόμικ. Παρόλα αυτά, η σύμπραξη των δύο αντρών δεν κράτησε πολύ, λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας του Goscinny.

 

Dingos1.jpg newton.jpg rubrique.jpg
 

 

Επόμενο βήμα ήταν το Rubrique-à-brac, που ξεκίνησε το 1968 στο Pilote. Το σουρεαλιστικό του χιούμορ, ο πολύχρωμος θίασος (που περιελάμβανε από τον Isaac Newton μέχρι έναν ντετέκτιβ φτυστός ο Goscinny και μια ανθρωπόμορφη πασχαλίτσα) και το δυναμικό σχεδιαστικό στυλ τοποθέτησαν τον Gotlib στην αφρόκρεμα της τούρτας των χιουμοριστικών BD. Στα ελληνικά έχουμε δει δύο άλμπουμ στη Συλλογή Zoo (υπό τον τίτλο «Διαβολομαζέματα») και, αν δεν το μπερδεύω με κάποιο άλλο κόμικ, κάποιες σελίδες στο περιοδικό Αστερίξ (με την ονομασία «Φύρδην Μίγδην»).

 

hamsterjovial.jpg rhaalovely.jpg

 

Τη δεκαετία του 1970 είχαν αρχίσει οι τριβές στο Pilote, ενώ ο Gotlib είχε δημιουργήσει το 1971, για το μουσικό περιοδικό Rock et Folk, το πρώτο ενήλικο στριπ του, το Hamster Jovial. Όταν ο Goscinny αρνήθηκε να δημοσιεύσει μια ιστορία του Nikita Mandryka, αυτός πρότεινε στον Gotlib να ξεκινήσουν κάτι δικό τους. Έτσι, το 1972, μαζί με την Claire Bretécher, ίδρυσαν το L'Écho des Savanes. Το περιεχόμενο του περιοδικού στράφηκε σε ενήλικα μονοπάτια, επηρεασμένο από την αισθητική του αμερικανικού Mad. Τα Rhââ Lovely και Rhâ-Gnagna του Gotlib περιείχαν μεγάλες δόσεις σεξουαλικής θεματολογίας.

 

fluide-glacial-1.jpg superdupont.jpg 51.jpg

 

Η απειρία των διαχειριστών του L'Écho des Savanes οδήγησε το έντυπο σε τρικυμίες, οπότε πουλήθηκε. Ο Gotlib, βλέποντας τον ελεύθερο χώρο στον τομέα των ενήλικων χιουμοριστικών κόμικς, ίδρυσε την εκδοτική AUDIE και μέσω αυτής εκδιδόταν, αρχής γενομένης το 1975, το περιοδικό Fluide Glacial. Στις σελίδες του, πήρε μεταγραφή το Superdupont, μια δημιουργία των Gotlib και Jacques Lob που είχε εμφανιστεί για λίγο στο Pilote. Εκτός αυτού, ο Gotlib έγραφε το editorial, σχεδίαζε εξώφυλλα και σκάρωνε διάφορα άλλα στριπ, όπως το Pervers pépère, που στα ελληνικά μας συστήθηκε ως Πορνόπαπος.

 

harakiri.jpg 

 

Το Fluide Glacial έδωσε στον Gotlib τη δυνατότητα να συνεργαστεί με ένα από τα ινδάλματά του, τον André Franquin. Μαζί δημιούργησαν αρκετά στριπάκια, μεταξύ των οποίων και ορισμένα για το γνωστό Idées Noires του Franquin. Άλλοι συνήθεις συνένοχοι ήταν ο Alexis, εκ των συνιδρυτών του περιοδικού, ο Solé, ο Lob και ο René Hausman.

 

Πλέον, ο Gotlib συμπεριλαμβανόταν στο πάνθεον των γαλλικών κόμικς. Άρχισε να ρίχνει τους ρυθμούς, χωρίς ωστόσο να πέσει σε χειμερία νάρκη. Το 1984 ξανάπιασε τον Gai-Luron, που για τα επόμενα χρόνια αποτέλεσε τη σημαντικότερη ασχολία του.

 

Affiche.jpg

 

Το 1991, ο Gotlib τιμήθηκε με την κορυφαία διάκριση των γαλλικών κόμικς, το Grand Prix του Διεθνούς Φεστιβάλ της Ανγκουλέμ. Ως είθισται, σχεδίασε την αφίσα της διοργάνωσης του επόμενου χρόνου και προέδρευσε αυτής. Το 2007 του απονεμήθηκε και το Grand Prix στα βελγικά βραβεία Saint-Michel, ένας από τους ελάχιστους δημιουργούς που έχουν κατακτήσει και τα δύο. Δυο χρόνια νωρίτερα, ένας αστεροειδής πήρε το όνομά του. Πλάκα-πλάκα, φαντάζεστε ένα ουράνιο σώμα σαν το κεφάλι του Gotlib να σουλατσάρει στο διάστημα; :P 

 

youp.jpg

 

Μεγάλος καπνιστής κάποτε, ο Gotlib αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Έφυγε για άλλους κόσμους τον Δεκέμβριο του 2016.

 

Οι επιρροές του Gotlib ήταν λίγο απ’ όλα: André Franquin, Harvey Kurtzman, Robert Crumb, Tex Avery, αδερφοί Marx, Monty Python, Frank Zappa και διάφορες άλλες προσωπικότητες είχαν αφήσει από κάτι στο μυαλό του. Κι αυτός με τη σειρά του πείραξε το μυαλό των Édika, Daniel Goossens, Lewis Trondheim, Zep και πολλών ακόμη.

 

coccinelle-à-la-bière.jpg :beer5:

  • Like 17
  • Respect 2
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.