Jump to content

Γιατί τόση πόρωση με τον Wolverine; [Γεωργοστάθης Μιχάλης, white-echoes.eu, 14/06/2017]


Recommended Posts


 • Member ID:  12,189
 • Group:  Veterans
 • Topic Count:  848
 • Content Count:  3,050
 • Reputation:   41,683
 • Achievement Points:  3,061
 • Days Won:  28
 • With Us For:  5,152 Days
 • Status:  Offline
 • Last Seen:  
 • Age:  51

Γιατί τόση πόρωση με τον Wolverine;

 

i0kTvVR.jpg

 

Το κείμενο αυτό διαβάστηκε (με μερικές αλλαγές) στο Reflections At Death Disco σε εκδήλωση με αφορμή την ταινία Logan. Δεν κάνει κανένα απολύτως spoiler

 

 

Wolverine. Αναμφίβολα ο πιο δημοφιλής χαρακτήρας των X-Men και από τους πιο δημοφιλείς της Marvel Comics.

 

Ποτέ δεν κατάλαβα όμως το γιατί τόση πόρωση πια μαζί του. Εμένα οι αγαπημένοι μου X-Men ήταν πάντα άλλοι.

 

Λάτρευα για παράδειγμα τον Gambit. Αντιήρωας μέχρι το κόκαλο, κακό παιδί, αλλά είχε στυλ. Και ήταν πάντα ένα αίνιγμα.

 

Είχα λατρέψει και τη Psylocke (πριν γίνει νίντζα). Πραγματίστρια, δε διστάζει να πάρει δύσκολες αποφάσεις.

 

Και φυσικά η Storm. Έχει ένα καταπληκτικό character arc καθώς, από φοβισμένο παιδί σταδιακά μετατρέπεται στην απόλυτη μητρική φιγούρα

 

Όταν ήρθε η στιγμή να κάνω λοιπόν αυτό το αφιέρωμα αναρρωτιόμουν: μα καλά, τι πάει τόσο στραβά μαζί μου; Τι βλέπουν στο Logan όλοι και δεν το βλέπω εγώ. Και ξαφνικά συνειδητοποιώ ότι, όλα αυτά που περιγράφω στους αγαπημένους μου χαρακτήρες τα έχει και ο Wolverine, απλά τον βλέπεις παντού και δεν το συνειδητοποιείς παρά μόνο αν τον παρατηρήσεις από απόσταση…

 

Ποιος είναι ο Wolverine:

 

Δημιουργοί του οι Roy Thomas, Len Wein και John Romita Sr στο The Incredible Hulk τεύχη 180 και 181, όπου, ως το Weapon X του Καναδά, πολεμάει τον Hulk. Και αυτό γιατί η Μάρβελ έκανε άνοιγμα στην Καναδική αγορά και χρειαζόταν έναν Καναδό ηπερήρωα.

 

Ναι, ο κυνικός καπιταλισμός γκρεμίζει τα παιδικά μας είδωλα, deal with it!

 

Στη συνέχεια εμφανίζεται στο Giant Size X-men και συνεχίζει ως μέλος της ομάδας των μεταλλαγμένων. Πέρασε από τα χέρια πολλών δημιουργών, όμως τον Wolverine που ξέρουμε ήδη μας τον έδωσε το δίδυμο Chris Clairemont και John Byrne. Με μία μικρή σφήνα από τον Frank Miller, που έκανε το σχέδιο στη μίνι σειρά Wolverine και, κλασικά, έβαλε μέσα σαμουράι και νίντζα. Ευτυχώς, σε αντίθεση με τον Daredevil και τον Batman, είδε τον Wolverine σαν σαμουράι.

 

H μίνι αυτή σειρά ήταν η βάση για το Wolverine 2, που ευτυχώς δεν ήταν έκτρωμα όπως το Origins…

 

Ο Byrne, σχεδιαστής των X-men, σπρώχνει τον Wolverine σαν χαρακτήρα, επειδή είναι κι αυτός Καναδός.

 

fa301e083ca6eed112a08c026a75776b.jpg

 

Έχουμε λοιπόν τους X-men. Υπάρχει ο Cyclops, που έχει πανίσχυρες οπτικές ακτίνες και φοράει γυαλιά για να μην καταστρέφει τα πάντα. Έχουμε τη Storm που τη λατρεύανε σα θεα στην Αφρική, ελέγχει τον καιρό και κάνει γυμνισμό.

 

Έχουμε την Jean Grey που είναι νέα, ωραία, τηλεκινητική και εμ… τώρα πως να εξηγήσω το Phoenix Saga με λίγες λέξεις;

 

Έχουμε επίσης έναν Ιρλανδό που τραγουδάει και ελέγχει τον ήχο, τον Banshee, έναν Γερμανό με δαιμονική εμφάνιση που τηλεμεταφέρεται και έναν Ρώσο που είναι καλούλης και έχει μεταλλικό δέρμα.

 

Όλοι τους νέοι, ωραίοι (ακόμα και ο Nightcrawler) και με εντυπωσιακές δυνάμεις.

 

Και μετά έχουμε έναν κοντό, ασχημάντρα, με εμφάνιση σαραντάρη, που δύναμη του είναι να κάνει καλύτερα αυτό που κάνει καλύτερα ή αλλιώς snikt!

 

Ο Wolverine ξεχωρίζει οπτικά και μόνο σαν τη μύγα μέσα στο γάλα. Είναι πολύ μακριά εμφανισιακά από τον κλασικό ήρωα της Μάρβελ, είναι μεγάλος σε ηλικία, δεν είναι παραδοσιακά όμορφος (ψηλός, με καθαρά χαρακτηριστικά ή έστω με καρτουνιστικά τερατόμορφα χαρακτηριστικά όπως ο Nightcrawler ή ο Beast) και του λείπει μοναχά μία κρεατοελιά για να είναι ο Lemmy των Motorhead σε ηπερήρωα.

 

Και έπειτα είναι και ο χαρακτήρας του που δεν έχει σχέση με την υπόλοιπη υπερηρωική ομάδα: είναι κλειστός, εσωστρεφής, οργίλος, κακοδιάθετος, κυνικός. Τον βλέπουμε να έχει κρίσεις αυτολύπησης, ιδίως όταν ο Clairemont τον βάζει να σκέφτεται για τον έρωτά του για την Jean Grey πόσο δεν την αξίζει. Επίσης, πίνει, καπνίζει και είναι αλητάμπουρας. Και δεν παίρνει και πολύ στα σοβαρά τον καθηγητή Ξαβιέ.

 

Και έχει και κάτι άλλο που δεν ταιριάζει με την ομάδα, σκοτώνει. Πριν πάει στους X-men ήταν μέρος των ενόπλων δυνάμεων και λέει συχνά ότι έχει κάνει άσχημα πράγματα. Δεν έχει ξεκάθαρη μνήμη όμως και κατά τις συγκρούσεις με άλλους μεταλλαγμένους πέφτει σε φονικές κρίσεις, τα berserker rages (που φοβάμαι να μάθω πως μεταφράστηκαν στα Ελληνικά) και συχνά δε φοβάται να σπάσει μερικά αυγά.

 

Μία από τις πρώτες ιστορίες που εκμεταλλεύεται αυτό το χαρακτηριστικό του Λόγκαν είναι εκείνη όπου οι Xmen έχουν απαχθεί από τους εξωγηίνους brood και έχουν εμφυτευτεί μέσα τους οι μελλοντικές βασίλισσες της εξωγηίνης φυλής. Η δύναμη του Λόγκαν να θεραπεύεται αποβάλει το παράσιτο, καθώς όμως οι Xmen δραπετεύουν, ο Λόγκαν έχει το δίλημμα αν θα πρέπει να σκοτώσει τους συντρόφους του ή όχι.

 

Με άλλα λόγια, ο ρόλος του Wolverine στους αρχικούς X-men είναι κάτι μεταξύ αντιήρωα και μέντορα. Είναι μεγάλος σε ηλικία και με ικανότητες, αλλά, σε αντίθεση με τον Xavier δεν έχει ένα αισιόδοξο όραμα και σε αντίθεση με τον Cyclops δεν παίζει ομαδικά.

 

Και εδώ είναι που το κοινό τον λατρεύει, γιατί είναι κάτι που δεν έχει ξαναδει, πίσω στα τέλη των 70’s. Έναν σκληρό αντιήρωα πολύ διαφορετικό από τα καλόπαιδα υπερήρωες της εποχής.

 

Όπως η δεκαετία του 60 μας έδωσε τους ήρωες με πραγματικά προβλήματα, και μιλάω για τους Fantastic Four και, κυρίως, τον Spiderman, το 1970 μας δίνει τους απόκληρους ήρωες των X-men και τον απόκληρο ανάμεσά τους Wolverine.

 

7whaXD8.jpg

 

ΟΚ, είπαμε, δεν ταίριαζε στην ομάδα, Παρόλα αυτά, μένει σε αυτήν και, σταδιακά, αρχίζουμε να βλέπουμε και άλλες πλευρές του. Προσπαθεί να γίνει μέλος της ομάδας, σέβεται το όραμα του Xavier, χτίζει σχέσεις με τους υπόλοιπους – ακόμα και τον Cyclops αρχίζει να εκτιμά, ιδίως αφού η Jean Grey, σπόιλερ, έχει πεθάνει.

 

Αποδεικνύεται επίσης πολύ στοργικός πατέρας, παίρνοντας υπό την προστασία του πρώτα την Kitty Pride, μετά την Jubilee και ακόμα πιο μετά την κλώνο του X23.

 

Με άλλα λόγια, αρχίζει να μαλακώνει, να γίνεται κομμάτι της ομάδας και από εκεί που ήταν ο σκληρός και πονεμένος αποδεικνύεται ότι έχει καλή καρδιά και μέσα του είναι τρυφερούλης. Κάτι σαν τον Ξανθόπουλο της Marvel Comics ένα πράγμα…

 

Γιατί όχι Κούρκουλος; Επειδή ο Κούρκουλος των X-men είναι μάλλον ο Cyclops.

 

Αυτός είναι ο λόγος νούμερο δύο για τη δημοτικότητά του, φαίνεται αντιπαθής μόλις περάσει η πρώτη αίσθηση γαματοσύνης και όταν αρχίζει να σου τη σπάει η ματσίλα του σου σκάει αυτή η ανάπτυξη χαρακτήρα και απλά θες να του συγχωρέσεις τα πάντα. Είναι σαν το κακό παιδί που ξετρελαίνει τις γυναίκες: πίνει, καπνίζει, φέρεται άσχημα, πέφτει σε τυφλές εκρήξεις θυμού, αλλά κατά βάθος είναι καλός και απλά χρειάζεται αγάπη να το δείξει.

 

Με άλλα λόγια οι κομιξόφιλοι έχουμε μία τοξική σχέση με τον Wolverine. Πριν καν αρχίσει να παίζει στο ρόλο ο Hugh Jackman.

 

GGo4c2A.jpg

 

Ο τρίτος λόγος που ο Γούλβεριν είναι τόσο αγαπητός είναι ότι για πολλά χρόνια δεν ξέραμε σχεδόν τίποτα για αυτόν. ΟΚ, έχω διαβάσει πολύ λιγότερα κόμιξ των X-men από πολύ κόσμο, αυτό δεν αρνούμαι να το παραδεχτώ. Ας πούμε καμία διακοσιαριά με τριακοσαριά τεύχη Xmen χωρίς να βάζω μέσα τον Deadpool. Τίποτα δηλαδή.

 

Αλλά σε σχέση με αυτόν που είδε τις ταινίες ή κάποιο από τα animated series κάτι παραπάνω έχω διαβάσει…

 

Ε, δεν έχω ιδέα ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΓΟΥΛΒΕΡΙΝ!!!

 

Διάβασα και στη wikipedia και απλά το μάτι μου άρχισε να ρετάρει στην τρίτη σειρά και, σε τελική, δε με ένοιαζε κιόλας. Αλλά, έχετε έναν badass χαρακτήρα, με αμνησία, που είναι γαμηστερός και αφήνει συνέχεια hints για ένα πολύ εντυπωσιακό παρελθόν αλλά ποτέ δεν το μαθαίνουμε. Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι διάβαζαν τα δέκα τεύχη που είχαν τον Γουλβεριν κάθε μήνα μήπως και πέσει κάποιο ψίχουλο ιστορίας για το παρελθόν του.

Τέλος, κάτι που ξεχνάμε συχνά για το λόγο της δημοτικότητας του Λόγκαν είναι η φύση των δυνάμεών του: σε μία ομάδα όπου οι χαρακτήρες έχουν σχεδόν θεϊκές δυνάμεις, πχ η Storm και η Phoenix και ο Professor X και ο Iceman και… να συνεχίσω;

Ανάμεσα σε όλους αυτούς υπάρχει και o Γουλβεριν έχει την ικανότητα να τρώει πολύ ξύλο και να επιβιώνει. Είναι ο πιο ανθρώπινος, σε επίπεδα δύναμης, από τους κλασικούς Xmen (τουλάχιστον μέχρι να μπει στην ομάδα η Kitty Pride) και συχνά τα καταφέρνει χάρη στην εκπαίδευσή του και στην ακατάβλητη επιμονή του να ξελασπώσει τους υπόλοιπους X-Μen.

Αυτό κάνει πολύ εύκολο το να ταυτιστούμε μαζί του και να χαρούμε που απλά και μόνο το να βγει όρθιος από μία σύγκρουση είναι ηρωικό κατόρθωμα, πόσο μάλλον αν βγει και θριαμβευτής.

Και ξέρετε κάτι, όταν οι δημιουργοί καταφέρουν να πάρουν όλα τα παραπάνω στοιχεία και να τα αναδείξουν μέσα στο έργο τους, τότε παίρνουμε αριστουργηματικά έργα, όπως πχ στην ταινία Logan.

 

Πηγή

 • Like 10
Link to comment
Share on other sites


 • Member ID:  31,587
 • Group:  Members
 • Topic Count:  62
 • Content Count:  574
 • Reputation:   1,130
 • Achievement Points:  574
 • Days Won:  0
 • With Us For:  2,882 Days
 • Status:  Offline
 • Last Seen:  
 • Age:  49

     Αγαπητέ κύριε Leonidio καλησπέρα σας .Καταρχάς, το άρθρο το οποίο καταχωρήσατε (όπως και η ενέργειά σας αυτή) είναι πολύ ωραίο διότι, θέτει ερωτηματικά με έξυπνο και ειλικρινή  τρόπο για τον συγκεκριμένο χαρακτήρα. :best: Ούσα κυρία, και καθώς έχω εκφράσει την προτίμησή μου σε δύο ήρωες κόμικ εν τούτοις, δεν θα ήθελα να παρεξηγηθώ ως, ένας πολύ φανατισμένος φάν με μεροληπτική στάση.Αντιθέτως, θα ήθελα να δείξω κάποια πράγματα με αντικειμενικότητα  .Όσον αφορά τον συγκεκριμένο ήρωα κόμικς συνέβη, αυτό που συμβαίνει καθημερινά στην Ζωή. :xm: Πόσες φορές δεν έτυχε να αναρωτηθούμε όταν δούμε περιπτώσεις και να λέμε από μέσα μας (και αυτό δεν είναι κακό διότι και εγώ έχω σκεφτεί το ίδιο): Μα καλά τι στο διάβολο έχει αυτός΄ή αυτή; :thinking: Είναι το α το β .Έτσι έγινε και με τον Λυκομάτη. Γιατί ;: θα προσπαθήσω να λύσω την απορία σας με όσο γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο .

     

Το θέμα με τους υπέρ-ήρωες έγκειται στο γεγονός ότι είναι, σαν τους δικούς μας ημίθεους (κατά κάποιο τρόπο όχι πάντοτε).Τέλειοι όσον αφορά τον αισθηματικό τους κόσμο, και πως αυτοί αντιδρούν και εκεί έρχεται ένας νέος υπερήρωας ο οποίος, διαθέτει τα χαρακτηριστικά που αναφέρατε :κλειστός, εσωστρεφής, οργίλος, κακοδιάθετος, και κυνικός. :fish2: Όπως ήταν στην πραγματικότητα, κάποιοι σπουδαίοι πετυχημένοι άνδρες .Ίσως, να είναι αυτό που προσέλκυσε, και προσελκύει ακόμη κόσμο. Στο να είναι ανθρώπινος. Τώρα, αν είναι απαισιόδοξος αυτό έγκειται, στην οδυνηρά δύσκολη ζωή του. Δολοφονίες γονέων, θάνατοι αγαπημένων προσώπων, το γεγονός ότι έχασε καλούς φίλους λόγο της αθανασίας του .Το να βλέπεις κάποιον να γερνά και εσύ να είσαι ακόμη νέος, δεν είναι και τόσο εύκολο αν, και αρχικά η ιδιότητα αυτή ήταν επιθυμητή και όλα αυτά τον έκαναν κυνικό.Μπορεί όλοι οι άνθρωποι που πέρασαν τα ίδια με τον συγκεκριμένο ήρωα, να μην αντιδρούν το ίδιο αλλά η ζωή μας έχει διαπιστώσει και δή αποδείξει ότι όντως οι άνθρωποι που πέρασαν τέτοιες καταστάσεις συμπεριφέρονται το ίδιο και εκεί κέρδισε ο Wolverine:thinking: 

     Συν των άλλων, και όπως σωστά αναφέρατε είναι πολύ μακριά εμφανισιακά από τον κλασικό ήρωα της Μάρβελ, είναι μεγάλος σε ηλικία, δεν είναι παραδοσιακά όμορφος (ψηλός, με καθαρά χαρακτηριστικά ή, έστω με καρτουνιστικά τερατόμορφα χαρακτηριστικά όπως ο Nightcrawler ή ο Beast) και εκεί κέρδισε το κοινό .Διότι δεν είναι κλασσικά όμορφος, όχι με την έννοια που προσδόθηκε στους χάρτινους ήρωες και εκεί έκανε την διαφορά. Διαθέτοντας όμως την δική του προσωπικότητα, όντας κοντός κάπου στο 1 και 60 με περίεργο παρουσιαστικό κατάφερε, με τα χαρτιά που διέθετε να κερδίσει όχι μονάχα τους ήρωες της Μάρβελ .Αλλά και το κοινό.Διότι εκτός από την εμφάνιση μετρά και η προσωπικότητα. Όπως, και η γοητεία. Άλλωστε, δεν γίνεται το ίδιο και στην πραγματικότητα; Στο να κερδίζεις την Ζωή με τα χαρτιά που σου δόθηκαν; :thinking: 

     Σε όλα αυτά κέρδισε ο Logan .Ο γιος καρπός μιας παράνομης σχέσης ,της μητέρας του μιας συναισθηματικά αδιάφορης και αναίσθητης γυναίκας (διότι άλλο, είναι το σοβαρό συναισθηματικό σοκ ύστερα από το θάνατο ενός παιδιού, και άλλο είναι η κατακριτέα στάση σου έναντι στους άλλους και στα πάντα) και του κηπουρού του υποστατικού της οικογένειάς, του Tomas Logan.Ενός ελεεινού, και δειλού καθάρματος το οποίο λειτουργούσε ως επιβήτορας της κυρίας σπάζοντας παράλληλα στο ξύλο το άλλο του το παιδί .Τον Σκύλο και αυτό το γεγονός ότι ήταν μπάσταρδος, με έναν αδελφό είναι από μόνο του πολύ πικρό. Όμως, παρά τις όποιες αντιξοότητες τα κατάφερε να σταθεί έστω και τρεκλίζοντας και εκεί, έκανε γκέλα στις καρδιές πολλών αναγνωστών οι οποίοι δύναται να προέρχονται από τέτοιες περιπτώσεις για γονείς.

    Ο Wolverine σε σχέση με άλλους ήρωες των Καρέ, μιλά περισσότερο στις καρδιές των πολλών μπορεί όμως, να κάνω και λάθος .Επειδή είναι πάνω κάτω σαν εμάς, όχι βέβαια όλοι μας . Ούτε βεβαίως σε όλα μας, αλλά διαθέτει λίγο από όλα. Ίσως, να είναι το μέτρο και το σταθμό για όσους αντιήρωες εμφανιστούν στο μέλλον. Πάντως την περίπτωσή του θα την παρομοίαζα ως εξής:Αν υπήρχαν και υπάρχουν άλλοι γοητευτικοί  αντί-ήρωες αυτοί θα ήταν σαν τους Προφήτες της Βίβλου ενώ ο Wolverine θα ήταν ο Μεσσίας . :fish2: Κάτι τέτοιο. 

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας και βεβαίως δέχομαι την κριτική σας όπως και των λοιπών φίλων μας.

Edited by ΤασίαΚούτ
 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.