Jump to content

Ο Dr Νόησις διδάσκει με κόμικς επιστήμες [Μαργαριτίδου Στελλίνα, efsyn.gr, 7/2/2016]


Recommended Posts

noisis.png

Ηλιακή Ενέργεια|

 

Πενήντα επεισόδια κινουμένων σχεδίων που απεικονίζουν με τη μορφή κόμικς αυτοτελείς εκπαιδευτικές ιστορίες σχετικές με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας προβάλλονται από την πλατφόρμα του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για «ζωντανά» εργαστήρια επιστήμης, με βασικούς εικονικούς ήρωες δύο παιδιά, τη Ζωή και τον Οδυσσέα, και φυσικά τον Dr Noesis.

nosis4.png

Εφευρέσεις|

Η θεματολογία τους καλύπτει πέντε βασικούς άξονες: Επιστήμες, Εφευρέσεις, Διάστημα, Περιβάλλον και Υγεία.

Σε ένα επεισόδιο παρουσιάζεται η άνωση με guest star τον ίδιο τον Αρχιμήδη, σε ένα άλλο η εναλλαγή των τεσσάρων εποχών, ενώ δίνονται απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: τι είναι τα μικροκύματα ή η υπεριώδης ακτινοβολία, πώς σπάει το φράγμα του ήχου, πώς μπορεί να λειτουργήσει μια τηλεόραση χωρίς κεραία...

noisis6.png

Τεχνολογία|

Τα εικονογραφημένα επεισόδια φυσικής αναφέρονται και στα επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας, όπως στην τεχνολογία laser, τη δημιουργία τρισδιάστατων εικόνων, τα mp3.

Τα επεισόδια κόμικς αναφέρονται σε θεματικές για το περιβάλλον, όπου περιγράφεται η διαδικασία γένεσης των σεισμών, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, ενώ η θεματική της Υγείας περιγράφει τη διαδικασία της γήρανσης, των ονείρων, τη λειτουργία του εγκεφάλου...

noisis1.png

Βιοκαύσιμα|

Η επιστημονική ομάδα του Noesis εργάστηκε ομαδικά για τη δημιουργία του κατάλληλου σεναρίου - άλλωστε στην πλειονότητά τους οι επιστήμονες που συνεργάζονται με το πολυθεματικό μουσείο και εκπαιδευτικό κέντρο προέρχονται από τον χώρο των Φυσικών Επιστημών, με ιδιαίτερη εμπειρία στη διοργάνωση εκθέσεων και εκπαιδευτικών εργαστηρίων για παιδιά.

«Το Νόησις είναι ένας κατεξοχήν φορέας εκπαίδευσης και πολιτισμού. Απευθύνεται με τις δράσεις του σε όλους τους πολίτες, εστιάζοντας όμως ιδιαίτερα στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μέσα από τα εικονικά εργαστήρια που λειτούργησαν για πρώτη φορά το 2014, προσφέρεται στους μαθητές μια ζωντανή εμπειρία σε συνθήκες πραγματικού εργαστηρίου και με απόλυτη ασφάλεια», λέει ο διευθυντής του Νόησις, Θανάσης Κοντονικολάου.

Εικονικά εργαστήρια Φυσικής

noisis3.jpg

Εικονικό εργαστήριο ηλεκτρισμού| 

 

Η διαδικασία της αποσφαλματοποίησης στο εικονικό εργαστήριο Φυσικής βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αλλά ήδη όσοι το επιθυμούν μπορούν να περιηγηθούν στα εργαστήρια Οπτικής, Θερμότητας, Ηλεκτρισμού για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

«Τα εργαστήρια είναι διαδραστικά και δεν απαιτούν ιδιαίτερη εγκατάσταση λογισμικού, κάτι που γινόταν παλαιότερα. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των εικονικών εργαστηρίων της Φυσικής εργάστηκαν τρεις ομάδες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Η επιστημονική ομάδα του τμήματος Φυσικής, η ομάδα της Πληροφορικής που δημιούργησε τους αλγόριθμους και παιδαγωγοί που συνεργάστηκαν με τους προγραμματιστές και τους φυσικούς στη διαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού» λέει ο φυσικός με εξειδίκευση στη Διδακτική Φυσική, Α. Μολοχίδης.

noisis5.jpg

Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας Noesis | 

 

Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας Noesis, στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης, με μόνιμες και θεματικές εκθέσεις που εξιστορούν την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, μετά από μια περίοδο μεγάλης οικονομικής δυσκολίας, έχει νέο διοικητικό συμβούλιο και μια σειρά νέων δράσεων που απευθύνονται σε όσους ενδιαφέρονται για την επιστήμη.

 

Πηγή

Edited by leonidio
  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.