Jump to content

Το πρόβλημα των δικαιωμάτων της MARVEL πέρα από την μεγάλη οθόνη [Γεράκου Γιώτα - Χαβρεδάκης Σίφης, gr.ign.com, 8/6/2015]


Recommended Posts

Ένα άσχημο πλήγμα στην κοινότητα της Marvel.

 

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στον κόσμο του Κινηματογραφικού Σύμπαντος της Marvel (Marvel Cinamatic Universe ή εν συντομία MCU) είναι τα δικαιώματα των ηρώων που είναι διαμοιρασμένα σε διαφορετικά στούντιο. Η Marvel ενδιαφερόταν να βγάλει τους ήρωές της στη μεγάλη οθόνη, αλλά δεν είχε τους απαραίτητους πόρους οπότε άρχισε να πουλάει franchises σε διάφορα στούντιο (Fox, Universal, Artisan - o Spider-Man είναι μια πονεμένη ιστορία καθώς έχει αλλάξει διάφορα χέρια). Μάλιστα αυτό έγινε με μεγάλη δυσκολία καθώς τα οικονομικά της προβλήματα το '93-'96 που σχεδόν την κατέστρεψαν, δεν βοηθούσαν στο να πείσουν να αγοραστεί κάτι που φαινομενικά δεν πουλούσε. Όποιο στούντιο έπαιρνε έναν χαρακτήρα (και τον κόσμο στον οποίο άνηκε), εμπόδιζε τη χρήση του από οποιοδήποτε άλλο στούντιο. Όταν όμως τα X-Men και Blade ξεκίνησαν να βγάζουν χρήματα, η Marvel αποφάσισε να κάνει και εκείνη την κίνησή της στον κινηματογραφικό κόσμο.

 

 

Σχετικά πρόσφατα κατάφερε να πάρει πίσω τον Iron Man που απογείωσε το στούντιο στα ύψη με την πρώτη ταινία. Για να πάρει πίσω τα δικαιώματα κάποιου χαρακτήρα πρέπει να περάσει ένας συγκεκριμένος χρόνος Χ που έχει συμφωνηθεί, με το άλλο στούντιο να μην χρησιμοποιεί τους χαρακτήρες. Οι Iron Man, Thor και Captain America ανήκαν στην Artisan, η οποία δεν έκανε τίποτα μ' αυτούς και ευτυχώς για την Marvel γύρισαν πίσω. Στην πορεία πήρε και τους Hulk και Namor που ανήκαν στην Universal, αλλά και τον Punisher. Προφανώς, η Fox και η Sony με τα χρήματα που έβγαζαν δεν είχαν και ούτε έχουν διάθεση να πουλήσουν ή να δώσουν τίποτα πίσω. Ακόμα και η πρόσφατη συμφωνία με την Sony, δεν είναι 100% υπέρ της Marvel Studios. Υπάρχουν χαρακτήρες που παραδόξως μπορούν να χρησιμοποιηθούν από δύο στούντιο (βλ. Scarlet Witch και Quicksilver), αλλά δεν επιτρέπεται να αναφερθούν η μια ταινία στην άλλη (κόσμος ή ήρωες).

 

 

Αυτό φέρει μια σύγχυση στις ταινίες μεγάλων γεγονότων που προσπαθεί να χτίσει η εταιρεία. Τουλάχιστον για τους παλαιότερους. Η Marvel θέλει να "ζωντανέψει" τα μεγαλύτερα events της αλλά το αποτέλεσμα δεν πρόκειται να βγει όπως το πρωτότυπο χωρίς να υπάρχουν τα δικαιώματα. Φτάνουμε και σε σημείο να μη θέλουμε να παρακολουθήσουμε τέτοια ταινία γιατί θα καταστρέψει τη φαντασίωσή μας. Ευτυχώς το σώσαμε λίγο στο "Captain America: Civil War" με την παρουσία του Spiderman που προστέθηκε αργότερα σαν "φιλική συμμετοχή" (αν όντως εμφανιστεί όπως λένε), αλλά και πάλι έχουμε δρόμο... Ναι, το ξέρουμε ότι οι ταινίες είναι "βασισμένες" στα κόμικς και όχι πιστή αντιγραφή τους, αλλά από την άλλη πλευρά, αν ήθελες μία ταινία που είναι απλά επηρεασμένη από το κόμικ, μην χρησιμοποιείς το όνομα ενός από τα μεγαλύτερα event του! Αφού ούτε ίδια ιστορία μπορείς να κάνεις, ούτε θα έχεις όλους τους απαραίτητους ήρωες.

 

 

Καλώς ή κακώς, οι ταινίες έχουν δύναμη και εδώ είναι που περνάμε σ' ένα μεγαλύτερο και πιο σημαντικό θέμα, που βγαίνει εκτός κινηματογράφου. Βλέπετε, η Marvel βγάζει μόλις ένα 5% από την Fox (σύμφωνα με το The Wall Street Journal) και καταλήγει σε άσχημα κόλπα για να πάρει πίσω ό,τι της άνηκε.

 

marvel-rights_wkyc.jpg

Image via The Geek Twins

 

 

Οι ανησυχίες και η σύγχυση των fans τους τελευταίους μήνες σχετικά με τις φήμες για την υποβάθμιση των X-Men και Fantastic Four κόμικ από την Marvel, πληθαίνουν όλο και περισσότερο. Η εταιρεία προσπαθεί να δώσει έμφαση στα franchises για τα οποία κατέχει τα κινηματογραφικά δικαιώματα, όπως Avengers, Inhumans, Guardians of the Galaxy και τον "μισό-μισό" Spider-Man.

 

 

Δεν είναι σίγουρο κατά πόσο αυτές οι φήμες είναι αλήθεια, αλλά αν πάρουμε για παράδειγμα το merchandise (video games, παιχνίδια, ρούχα, φιγούρες, κ.α.) είναι εμφανές ότι υπάρχει έλλειψη προϊόντων στα συγκεκριμένα franchises. Και τελικά, αυτοί που υποφέρουν περισσότερο είναι fans της Marvel.

 

 

Προσφάτως είχαμε παράδειγμα αυτού του προβλήματος, όταν η εταιρεία φιγούρων, XM Studios, αποκάλυψε ότι της "ζητήθηκε να σταματήσει όλους τους X-Men χαρακτήρες" για άγνωστο διάστημα χρόνου. Αυτό ανάγκασε την εταιρεία να ακυρώσει αρκετά προϊόντα της που βρίσκονταν ήδη υπό ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων ενός αγαλματιδίου του μεταλλαγμένου Cable και ενός διοράματος μεταξύ ενός X-Men και ενός Sentinel. Η XM επίσης επιβεβαίωσε ότι ισχύει το ίδιο για τους Fantastic Four.

 

xmstudios1jpg-427651_eq2k.jpg

Ακυρωμένο Sentinel Diorama (credit: XM Studios’ Facebook)

 

 

Η XM προφανώς δεν είναι η μόνη εταιρεία που πάσχει από το ban της Marvel. Εταιρείες όπως οι Diamond Select Toys, Topps, Kotobukiya και Sideshow Collectibles έχουν επίσης περιορισμό στο τι μπορούν να επικεντρωθούν. Ακόμα και στα ίδια τα βιντεοπαιχνίδια των Disney και Marvel (Disney Infinity 2.0 και Marvel Future Fight) πρέπει να κάνεις τάμα για να δεις ήρωες από X-Men και FF.

 

 

Όπως στα περισσότερα θέματα, η Marvel δεν συζητάει ανοιχτά για την κατάσταση. Κάποια στιγμή, ο executive editor, Tom Brevoort, αναφέρθηκε στο πρόβλημα όταν ένας χρήστης στο Tumblr τον ρώτησε γι' αυτό και απάντησε, "Εάν είχες δύο πράγματα και το ένα σου έφερνε 100% έσοδα από την προσπάθεια που έβαζες σ' αυτό και το άλλο ένα πολύ μικρότερο ποσοστό για την ίδια προσπάθεια και χρόνο, σε ποιο θα ήταν πιο πιθανό να επικεντρωθείς πρώτα;".

 

 

Αν το πάρεις από άποψη οικονομικών το θέμα (που λογικά έτσι σκέφτονται), δεν μπορείς να διαφωνήσεις μ' αυτήν τη λογική. Οι ταινίες με σούπερ ήρωες μπορεί να βγάζουν $500 εκατομμύρια στο box office, αλλά επιπλέον φέρνουν πολλά εκατομμύρια σε merchandise και το αντίθετο - ένα κόμικ ή νέες φιγούρες οδηγούν τον κόσμο στις αίθουσες. Το ένα προϊόν (βίντεο παιχνίδι, φιγούρες, κτλ είτε είναι από κόμικ, είτε από ταινία) κάνει hype το άλλο με αποτέλεσμα να γίνονται τρελές πωλήσεις στα πάντα. Αλλά δυστυχώς για την Marvel, ό,τι προϊόν ανήκει κάτω από την ομπρέλα της ταινίας, έχει το ανάλογο συμφωνητικό με τα έσοδα των ταινιών. Οπότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι στόχος της Marvel λοιπόν είναι να μειώσει τα κέρδη και το hype για τις ταινίες της Fox μέσω των προϊόντων που ελέγχει πλήρως, αρκετά ώστε να κλείσει κάποια συμφωνία μαζί τους και να πάρει πίσω τα δικαιώματα που θέλει ή τουλάχιστον να βρουν έναν τρόπο να συνεργαστούν.

 

quicksilvercommercial.jpg

 

 

Όλα αυτά βγάζουν νόημα από την πλευρά της επιχείρησης, ικανοποιώντας όσους έχουν ποσοστά στην Disney. Αλλά τι γίνεται με τους κακόμοιρους fans που απλά τυχαίνει να αγαπούν και υποστηρίζουν αυτά τα franchises; Εκεί η Marvel όχι μόνο χάνει πιθανούς μελλοντικούς πελάτες, αλλά ρισκάρει να "νευριάσει" αρκετά τα άτομα που έχουν ξοδέψει χρόνο, χρήματα και αγάπη σ' αυτήν και τελικά να τους διώξει τελείως.

 

 

Σαν μεγάλοι fans των περισσότερων από τα προαναφερθέντα franchises και φανατικοί αναγνώστες και υποστηρικτές της Marvel τόσα χρόνια, σίγουρα όλη αυτή η κατάσταση θλίβει βάναυσα. Είναι δυνατόν η εταιρεία που έχει καταφέρει να σε κερδίσει τόσα χρόνια με τους ανεπανάληπτους ήρωές της, οι οποίοι έχουν μεγαλώσει γενεές και γενεές, να αρχίσει να τους απομακρύνει σίγα σιγά από τα ράφια των μαγαζιών και να τους διαγράφει στεγνά από τις ιστορίες τους; Είναι σαν να λέει ότι "οι μόνοι που μας νοιάζουν πια είναι όσοι φέρνουν χρήματα πίσω. Δεν μας νοιάζει τι ιστορία έχουν χτίσει οι υπόλοιποι τόσα χρόνια". Οι Fantastic Four που ξεκίνησαν το χτίσιμο του Marvel κόσμου, δεν έχουν καν πια το δικό τους κόμικ. Οι χαμηλές πωλήσεις είναι η αιτιολογία, αλλά ίσως τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Ο Wolverine και ο Deadpool πέθαναν φέτος και δεν ήταν καν στο βασικό story του Secret Wars.

 

 

Να θυμίσουμε όμως σε όσους το έχουν ξεχάσει, ότι η επιτυχία των ταινιών δεν επηρέασε πρόσφατα την εξέλιξη των κόμικς, αλλά μιλάμε για μια ιστορία που έχει ξεκινήσει από το 2000 και μετά, με την αρκετά μεγάλη επιτυχία της Blade ταινίας. Απλά ίσως τότε η αλλαγή να ήταν σχετικά μικρή με τώρα αφού δεν είχε αρχίσει ακόμα η μαζική παραγωγή τέτοιων ταινιών. Πόσο μας αρέσει λοιπόν, να αλλάζουν οι ιστορίες των ηρώων που υπάρχουν εδώ και 40 ή 30 χρόνια (ασχέτως αυτών που διαγράφονται); Πόσο μας αρέσει να βλέπουμε συνέχεια ασταμάτητα reboots σειρών; Η απάντηση είναι ότι πραγματικά δεν νομίζω να μας πειράζει πάρα πολύ γιατί οι ιστορίες εξακολουθούν να είναι καλές αλλά σίγουρα μας ενοχλεί σε έναν βαθμό, ειδικά όταν η αλλαγή πάει πέρα από την πορεία ενός χαρακτήρα, σ' ολόκληρο το origin του (τρανό παράδειγμα η αλλαγή του origin των διδύμων). Αυτό αποτελεί άλλη μία αδιαφορία της Marvel για την απογοήτευση των παλιών fans της, η οποία τελευταία φαίνεται να αναζητά την εύκολη πρόσβαση στον κόσμο των κόμικς από όλους όσους προέρχονται από τον κόσμο των ταινιών. Ως έναν βαθμό, αυτό είναι κατανοητό διότι το database των fans είναι τεράστιο και τα νούμερα είναι ακόμα ευνοϊκά για την εταιρεία, αλλά είναι σωστό να αγνοείς αυτούς που σε έχτισαν;

 

 

Και ακόμα και αν η Marvel πάρει πίσω τους χαρακτήρες της, αν τους έχει σαμποτάρει τόσο πολύ από πριν, ποιος λέει ότι ο κόσμος θα ενδιαφέρεται το ίδιο πια; Κάποια στιγμή, ιδιαίτερα με τους νεότερους fans, θα σταματήσει η απαίτηση να μπει ο Wolverine στους Avengers γιατί δεν θα τον έχουν μάθει έτσι ή (ανάλογα πόσο συνεχίσει αυτή η κατάσταση) μπορεί να φτάσουμε σε ένα σημείο που κάποιοι δεν τον αναγνωρίζουν καν.

 

msecret_n3wv.jpg

Ωπ...η νέα έκδοση της μπλούζας φαίνεται να έχει κάποιες απώλειες! (φωτογραφία μπλούζας από το Bleeding Cool)

 

Το ίδιο ισχύει και από την απέναντι όχθη βέβαια. Μην στοχεύουμε μόνο Marvel, διότι και οι άλλες εταιρείες αρνούνται να συνεργαστούν, κάτι που είναι επίσης άσχημο. Χωρίς να είμαστε ειδικοί επί των νομικών που επικρατούν, σίγουρα άμα ήθελε η Century Fox μπορούσε να δώσει τα δικαιώματα των X-men ή των Fantastic Four σε μια κοινή συναινέσει ταινία που θα έφερνε κέρδη και στις δύο εταιρείες, χωρίς να χρειαστεί ο διαχωρισμός των fans και ο "απαγχονισμός" των ηρώων που έχουμε μεγαλώσει εδώ και αρκετά χρόνια. Ίσως τους έφερνε και ακόμα περισσότερα κέρδη καθώς όλοι θα βρίσκονταν εκεί που έπρεπε.

 

 

Η κατάσταση που επικρατεί σίγουρα δεν είναι ευχάριστη και πληγώνει άσχημα αυτούς που έκαναν την εταιρεία να ξεχωρίσει - τους fans, είτε έχουν γνωρίσει αυτούς τους ήρωες από τα κόμικς ή τα παλιά κινούμενα σχέδια είτε τους γνώρισαν πριν τον κατακλυσμό ταινιών. Κατανοούμε ότι η Marvel θέλει να βγάλει χρήματα, ειδικά αφού ανήκει σε μια ακόμα μεγαλύτερη εταιρεία, αλλά κάποτε σεβόταν την ιστορία και των χαρακτήρων της. Έχει αλλάξει τόσο πολύ ή έχει κάποιο σχέδιο που δεν βλέπουμε; Είναι η Fox πολύ σκληρή και θα έπρεπε επίσης να κάνει λίγο πίσω όπως η Sony; Το μέλλον θα δείξει...

 

Πηγή

  • Like 18
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.