Jump to content
DJO

Εκτύπωση φανζίν από το Α ως το Ω

Recommended Posts

Το βάζω εδώ αν και είναι το μετά το σχέδιο. Είναι όμως εξίσου σημαντικό εφόσον θέτε να δείτε το σχέδιό σας τυπωμένο:

 

 

Εκτύπωση φανζίν

 

Αναρτήθηκε από

georgeRgR. 25 Jun, 2011 στις 12:34

 

 

Μετα την ολοκλήρωση ενός zine, ο πρώτος ύφαλος τον οποίο θα συναντήσετε είναι η εκτύπωση. Το άρθρο έχει ως σκοπό να δώσει μερικές χρήσιμες συμβουλες για να αποφύγετε τις κακοτοπιές.

 

 

Πρωτό βήμα και βασικό

 

Πρωτού προχωρείσετε σε “μαζική” παραγωγή του zine σας, πάντα να κάνετε μια δοκιμαστική εκτύπωση. Ένα δείγμα μπορεί να φανερώσει τυχόν -ολέθρια- λάθη στη σελιδοποίηση. Επίσης, το δοκιμαστικό τεύχος είναι ένα crash test όσον αφορά την ποιότητα του χαρτιού (Α4 80άρι με Α4 80άρι μπορεί να είναι η μέρα με τη νύχτα) και την αντίθεση της εκτύπωσης (contrast). Σε σελίδες με πολύ μαύρο κάποιοι φωτοτυπείς προσπαθούν να εξοικονομήσουν γραφίτη και για το λόγο αυτό μειώνουν το contast, κάτι μη επιθυμητό. Στο παρελθόν θυμάμαι ένα φωτοτυπάς μου χρέωσε παραπάνω την κάθε σελίδα επειδή ξόδεψε παραπάνω γραφίτη!

 

Φροντίστε λοιπόν να επισημάνετε αν κάτι δε σας αρέσει στη δοκιμαστική εκτύπωση, ειδάλλως προχωρείτε στο επόμενο κατάστημα.

woman_sitting_on_photocopier_and_holding_pages_in_zz036024.jpg

 

 

Φωτοτυπία ή τυπογραφείο;

 

Αυτό το ερώτημα απαντάται αυτόματα από τον αριθμό των αντιτύπν που έχετε σκοπό να τυπώσετε. Το 300-400 είναι ένας οριακός αριθμός που μπορεί να σας στείλει στο τυπογραφείο. Από κει και κάτω είναι προτιμότερη η φωτοτυπία/ψηφιακή εκτύπωση, καθαρά λόγω κόστους. Γιατί όμως το τυπογραφείο είναι τόσο ακριβό;

 

Για μια εκτύπωση offset υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο σταθερό κόστος, είτε τυπώσετε 100 είτε 10.000 αντίτυπα, τα φίλμ. Αφού βγουν αυτά, το κόστος εκτύπωσης είναι μηδαμινό. Σε ένα τυπογραφείο λοιπόν πρέπει να τυπωθεί μεγάλος αριθμός αντιτύπων για να επιμεριστεί καλύτερα το κόστος των φιλμ. Το καλό είναι είναι πως έχοντας τα φιλμ μπορείτε να επανατυπώνεσετε το έντυπο σε οποιοδήποτε τυπογραφείο με ελάχιστα χρήματα (για να είμαι ειλικρινής έχω ακούσει για ανατύπωση μόλις μια φορά). Γι’ αυτό να μην ξεχάσετε να τα ζητάτε από τους τυπογράφους σας. Είναι κάτι που ήδη έχετε πληρώσει.

 

Τέλος, έχετε υπ’ όψιν πως η διανομή ενός zine γίνεται με σχετικά αργούς ρυθμούς, οπότε αν δεν έχετε μια εικόνα για το τι θα πουλήσετε καλύτερα δοκιμάστε ψηφιακή εκτύπωση. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να τυπώνετε μικρές ποσόστητες (λ.χ. 50άδες) με φυσιολογικό κόστος όποτε σας χρειάζονται. Με το τυπογραφείο είναι σίγουρο πως θα έχετε στοκ για αρκετά χρόνια…

 

 

Φωτοτυπίες

 

Ένα φωτοτυπείο που κάνει πολύ καλή και φθηνή δουλειά είναι ο Στριλιγγάς στην Αριστείδου. Στα συν και η μεγάλη ποικιλία κουκουρούκου χαρτιών και χαρτονιών για να πειραματιστείτε. Επιλέξτε να πάτε μια νεκρή ώρα για να σας δώσουν περισσότερη προσοχή (αυτό ισχύει για όλα τα καταστήματα).

 

Στη Ζωοδόχου Πηγής, καθώς βγαίνουμε από τη Λόντου βρίσκεται ακόμη ένα καλό φωτοτυπείο. Αξιοπρεπής δουλειά, πολύ φθηνό (το Μάιο του 2011 είχε 0,03€/σελίδα) και εξυπηρετικό.

 

Πρωτού τυπώσετε καλό είναι να ενημερώνεστε για τις χρεώσεις μιας και στον τομέα των γραφιστικών οι τιμές είναι γενικά αρκετά ρευστές. Ρωτείστε επίσης εκ των προτέρων αν η συρραφή των τευχών είναι έξτρα ή μπορεί να γίνει δωρεάν.

 

 

Τυπογραφείο

 

Πολλοί φίλοι, φανζινάδες και μη, για τιράζ 400 αντιτύπων και πάνω τυπώνουν στο Δεκάλογο. Η εκτύπωση είναι άψογη κι έχει και τις καλύτερες τιμές.

 

 

Black-list

 

Νύχτα έρχεσαι και φεύγεις νύχτα, μπήκες μόνος σου στη μαύρη λίστα όπως τραγουδάει και η Λέιντι.

 

Κάνοντας μια γύρα στα Εξάρχεια (Απρίλιος 2011), παρατήρησα πως οι φωτοτυπάδες λειτουργούν ως καρτέλ. Έχουν παραπλήσια πολιτική εκτυπώσεων και τιμολόγηση, γι’ αυτό καλύτερα μείνετε μακρυά. Μόνη εξαίρεση το φωτοτυπάδικο που ανέφερα παραπάνω στη Ζωοδόχου Πηγής.

 

Ειδικά στο Spot (στη Στουρνάρη) είναι και πονηροί και πανάκριβοι.

 

 

Επιπλέον πληροφορίες

 

Επειδή για να φτάσουμε μέχρι το “Ω” θέλει ακόμη δρόμο, μπορείτε να γράφετε κι εσείς ως σχόλια τις εμπειρίες σας, να προτείνετε καταστήματα που κάνουν καλή δουλειά κλπ

 

 

 

 

 

 

:Book:

 

(για τον πανεύκολο FMIL way θα τα πούμε εντός του FMIL)

  • Like 30

Share this post


Link to post
Share on other sites

Έχοντας εκτυπώσει κάθε έκδοση μη-FMIL σε διαφορετικό τυπογραφείο, οφείλω να γράψω εδώ μία το φωτοτυπάδικο-τυπογραφείο/εργαστηριάκι που κάναμε την έκδοση της Ρίτας και μας έκανε πολύ καλή τιμή (~1.50 το τευχάκι):

 

 

(Συγκεκριμένα σε εκείνο στη Σόλωνος πήγαμε, γιατί έχουνε τρία)

  • Like 14

Share this post


Link to post
Share on other sites

Βρε παιδια...αυτο το ''χαρτι'' που χρησιμοποιθηκε για την δημιουργια του Ανακλινδρου πως λεγεται;;;Σκεφτομαι να φτιαξω ενα φανζινακι ;)

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Απλό χαρτί velvet (γυαλιστερό δηλαδή) των 100+ γραμμαρίων από όσο θυμάμαι. Αλλά δε λέει για ιστορίες, είναι κυρίως για έγχρωμες εικονογραφήσεις. Για ασπρόμαυρα καλύτερα χαρτί ματ (μη γυαλιστερό). Τα γραμμάρια σημαίνουν το πόσο πάχος έχει. Πχ. πάνω από 200gr είναι το χοντρό που πάει για εξώφυλλο ή για ολιγοσέλιδο.

 

:best::beer6:

  • Like 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.