Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πουλάει ακόμα η λαγνεία; [ Φωτάκης Νίκος, Πρώτο Θέμα, 15/07/2010 ]


DJO

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  556
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  1537
  • Content Count:  22474
  • Reputation:   120954
  • Achievement Points:  22479
  • Days Won:  791
  • With Us For:  6308 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

 

Μια από τις ειδήσεις που προκάλεσαν κλυδωνισμούς στο σύμπαν της ποπ κουλτούρας αλλά πέρασαν απαρατήρητες στην Ελλάδα (φυσικά) αφορά στην αλλαγή του look της Wonder Woman. Εδώ και 60 χρόνια η εξωγήινη αμαζόνα των κόμικ έχει τροφοδοτήσει τις φαντασιώσεις εκατομμυρίων προεφήβων με το αποκαλυπτικό της μπουστάκι που άφηνε τα σφριγηλά της μπούτια εκτεθειμένα, αποτελώντας ένα διαχρονικό πρότυπο σεξουαλικότητας. Στα τελευταία τεύχη με τις περιπέτειες της ηρωίδας, τα μακριά της πόδια είναι καλυμμένα με ένα (εφαρμοστό μεν, πλην) παντελόνι, ενώ οι γυμνοί της ώμοι ζεσταίνονται από ένα (εντελώς ροκ) δερμάτινο τζάκετ.

 

Οι αναλυτές της ποπ κουλτούρας είναι μπερδεμένοι. Να είναι αυτό ένδειξη καθωσπρεπισμού; Ή μια επίδειξη καθυστερημένων φεμινιστικών αντανακλαστικών, μια ένδειξη μετανοίας για τις δεκαετίες που η εικόνα της χαρωπής μαινάδας δημιουργούσε στο μυαλό των παιδιών μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τη σχέση γυναικείου δυναμισμού και ξετσίπωτης εμφάνισης; Ο,τι και να είναι, μάλλον έρχεται πολύ αργά. Η ξετσιπωσιά είναι η κυρίαρχη συμπεριφορά στην ποπ κουλτούρα. Την ίδια στιγμή που η Wonder Woman σοβαρεύει, η Κέιτι Πέρι και η Lady Gaga (στις τελευταίες τους εμφανίσεις) εξοπλίζουν τα σουτιέν τους με εκτοξευτήρες για κρέμα σαντιγί και σπινθήρες (αντιστοίχως). Αλλά το πιο ενδιαφέρον δεν είναι αυτό. Είναι το ότι αυτές οι εμφανίσεις δεν καταφέρνουν να «γράψουν», είναι πληροφορίες εντελώς κενές περιεχομένου.

 

Ο,τι και να κάνουν οι σύγχρονες ποπ σταρ δεν μπορούν να σοκάρουν κανέναν. Η πρόκληση, ως μέθοδος διεκδίκησης της προσοχής, προδίδει τεράστια απελπισία. Από αυτήν την άποψη, ίσως θα ήταν πολύ πιο «προχωρημένη» και προκλητική μια πιο συντηρητική προσέγγιση. Εχουμε τόσο συνηθίσει να μας σερβίρουν τη μουσική (αλλά και το σινεμά, την τηλεόραση, την πολιτική) με σεξουαλικό περιτύλιγμα που είναι σχεδόν βέβαιο ότι τη στιγμή που θα εμφανιστεί κάποιος να διεκδικήσει την προσοχή μας με τη δουλειά του και μόνο θα κλείσουμε τα μάτια και τ' αφτιά σε κατάσταση σοκ. Ευτυχώς, στην Ελλάδα απέχουμε πολύ από κάτι τέτοιο.

 

Το ελληνικό σταρ σίστεμ συνεχίζει να είναι γεμάτο από κορίτσια πρόθυμα να τουρλώσουν τον πισινό τους σε μια ημίγυμνη φωτογράφηση, θεωρώντας ότι μόνο έτσι θα καταφέρουν να κάνουν καριέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και αυτή η κάπως αγχωμένη προσπάθεια της Δέσποινας Βανδή να αρθρώσει έναν ποπ θούριο για τα δεινά του σεξισμού γίνεται με την τραγουδίστρια ντυμένη με μαθητική ποδιά, σαν πρωταγωνίστρια γιαπωνέζικου πορνογραφικού κόμικ. Την ίδια στιγμή, η μεγαλύτερη κινηματογραφική επιτυχία των τελευταίων ετών περιγράφει την ερωτική σχέση μιας έφηβης με έναν βρικόλακα, μια σχέση βασισμένη στην αποχή από το σεξ. Λογικό: όταν η εικόνα του σεξ σού προσφέρεται τόσο σπάταλα, αυτό που γίνεται πραγματικά σέξι είναι η στέρησή του. Η αποχή είναι λαγνεία. Κάπως έτσι, βρεθήκαμε να ζούμε μια άνευ προηγουμένου νίκη του συντηρητισμού, ο οποίος εκμεταλλεύεται τη βαθιά σύγχυση στην οποία είμαστε βυθισμένοι.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.