Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το άγνωστο έργο του σκιτσογράφου Φελίνι παρουσιάζεται στην Αθήνα [ 5 Ιουνίου έως 20 Σεπτεμβρίου ]


dionik

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  2393
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  594
  • Content Count:  6421
  • Reputation:   30824
  • Achievement Points:  6434
  • Days Won:  13
  • With Us For:  6186 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  42

Το άγνωστο έργο του σκιτσογράφου Φελίνι παρουσιάζεται στην Αθήνα

Πολυτάλαντος δημιουργός

1014691_b.jpg

Η Ιζαμπέλα Ροσελίνι θαυμάζει τα σκίτσα του σπουδαίου δημιουργού, σε έκθεση στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης

 

Μία άγνωστη πλευρά του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Φεντερίκο Φελίνι, αυτή του σκιτσογράφου, αποκαλύπτει η έκθεση Όνειρα και εμμονές: τα σχέδια του Φεντερίκο Φελίνι που παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Θεοχαράκη (Β. Σοφίας 9 και Μέρλιν) από 5 Ιουνίου έως 20 Σεπτεμβρίου.

 

Σύμφωνα με τα Νέα, η έκθεση περιλαμβάνει 80 πρωτότυπα σχέδιά του από τη δεκαετία του '30 ώς τα τελευταία του, λίγο πριν το θάνατό του, το 1993, όπου απεικονίζει τον εαυτό του να κρατάει το Όσκαρ συνολικής προσφοράς στον κινηματογράφο και να πετάει.

 

«Πρόκειται για μια σειρά από απολαυστικά έγχρωμα σχέδια που έχουν αυτόνομη καλλιτεχνική αξία, όχι μόνο επειδή φέρουν την υπογραφή του Φεντερίκο Φελίνι» τονίζει η επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα.

 

Αυτοδίδακτος σκιτσογράφος, ο Φεντερίκο Φελίνι κέρδισε το πρώτο του χαρτζιλίκι σε ηλικία 17 ετών, όταν ο διευθυντής ενός κινηματογράφου στο Ρίμινι του ζήτησε να φτιάξει καρικατούρες διάσημων ηθοποιών για να διακοσμήσει την αίθουσα.

 

Αργότερα συνεργάστηκε με γνωστά ιταλικά περιοδικά («Ρopolo di Roma», «Cine illustrato», «La signorina grandi firme», «Cinemagazzino», «Μarc΄Αurelio») και άνοιξε το δικό του μαγαζί, όπου έκανε καρικατούρες για τους Αμερικανούς στρατιώτες που απελευθέρωσαν τη Ρώμη.

 

Η έκθεση είναι χωρισμένη σε τρεις ενότητες: Η πρώτη αφορά στα σκίτσα που απεικονίζονται φίλοι του, όπως ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και ο Νίνο Ρότα. Η δεύτερη σε εκείνα που αποτύπωνε τους ήρωες των ταινιών του και η τρίτη είναι αφιερωμένη στα όνειρα, τα δικά του και φίλων του, που σχεδίαζε στο χαρτί.

 

Η έκθεση θα συμπληρωθεί με προβολή πέντε ταινιών του Φελίνι με αυτοβιογραφικές αναφορές, διάλεξη και κατάλογο.

 

 

Πηγή in.gr

 

:beer: :beer:

  • Like 8
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 2 weeks later...

  • Member ID:  1271
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  716
  • Content Count:  3479
  • Reputation:   20269
  • Achievement Points:  3536
  • Days Won:  16
  • With Us For:  6296 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

από εδώ

 

ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΕΜΜΟΝΕΣ: ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ FEDERICO FELLINI

5 Ιουνίου 09 - 20 Σεπτεμβρίου 09

Χώρος > Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη

 

Ώρα > 19:30

 

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα εκτεθούν σχέδια του διάσημου Ιταλού σκηνοθέτη Federico Fellini στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη. Το ευρύ κοινό, αν και γνωρίζει τις περισσότερες ταινίες του μεγάλου σκηνοθέτη, μάλλον αγνοεί ότι ο Fellini προτού ασχοληθεί με τον κινηματογράφο συνεργάστηκε ως σκιτσογράφος με διάφορα περιοδικά. Στη διάρκεια της ζωής του ουδέποτε εγκατέλειψε τη συνήθειά του να σχεδιάζει, είτε σκιτσάροντας φιγούρες για τις ταινίες του είτε απεικονίζοντας τα πολλά και παράξενα όνειρά του.

 

Το Ίδρυμα Θεοχαράκη σε συνεργασία με το Ίδρυμα Federico Fellini που εδρεύει στο Rimini τής Ιταλίας, γενέτειρα του σκηνοθέτη, διοργανώνει μια σημαντική έκθεση με περιεχόμενο 80 πρωτότυπα σχέδιά του (διαστάσεων περίπου 30 x 22 εκ.). Θα εκτεθούν επίσης 10 αναπαραγωγές (διαστάσεων περίπου 36 x 49 εκ.) σελίδων από το Libro dei Sogni (Βιβλίο των ονείρων) που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Ιταλία, σε άλλες χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική και το οποίο περιέχει καταγραφές των ονείρων του Fellini από τον ίδιο τόσο με λέξεις όσο και με σχέδιά του.

 

Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει την εξαιρετική καλλιτεχνική αξία των σχεδίων του Fellini και να φέρει σε επαφή το ελληνικό κοινό με αυτή τη σημαντικότατη πτυχή του μεγάλου σκηνοθέτη, η οποία αν και αυτόνομη μέσα στο σύνολο του έργου του, ταυτόχρονα έχει βαθιά και άρρηκτη σχέση με τη σύλληψη και την πραγματοποίηση των ταινιών του.

 

Η έκθεση θα συμπληρωθεί με προβολή στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη πέντε ταινιών του Federico Fellini οι οποίες έχουν αυτοβιογραφικές αναφορές. Τις ταινίες θα προλογίσει και θα σχολιάσει ο Πλάτων Ριβέλλης. Θα έχει προηγηθεί στην ίδια αίθουσα και από τον ίδιο ομιλητή μία δίωρη διάλεξή του την Πέμπτη 11 Ιουνίου στις 19.30 για το σύνολο του έργου του Fellini με παράλληλη προβολή αποσπασμάτων από τις σημαντικότερες ταινίες του.

 

Πρόγραμμα προβολής ταινιών

 

-16 June: I vitelloni (Οι Βιτελόνι), 1953.

-18 June: La dolce vita (Γλυκιά Ζωή), 1960.

-22 June: Οκτώμισι [8½], 1963.

-23 June: Roma (Ρώμη), 1972.

-25 June: Intervista (Συνέντευξη),1987.

Ώρα έναρξης: 19.30

 

Η έκθεση συνοδεύεται από πλήρως εικονογραφημένο κατάλογο που θα περιέχει επίσης κείμενα ειδικών σχετικά με τη σημασία των σχεδίων στη ζωή και στο κινηματογραφικό έργο του Fellini.

 

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της ιταλικής πρεσβείας στην Αθήνα και θα συμπεριληφθεί στο σύνολο των εκδηλώσεων που διοργανώνει η πρεσβεία με τον τίτλο Italia in Piazza 2009 (Τεχνόπολις, Γκάζι, 1-6 Ιουνίου).

 

 

Επιμέλεια έκθεσης: Ελισάβετ Πλέσσα, Πλάτων Ριβέλλης

Διάρκεια έκθεσης: 5 Iουνίου-20 Σεπτεμβρίου 2009

 

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ., Τετ., Παρ., Σαβ., Κυρ. 10:00-18:00, Πεμ. 10:00-22:00

Τρίτη κλειστά.

Θερινό ωράριο λειτουργίας (Ιούλιος-Αύγουστος): Δευτ., Τετ., Παρ., Σαβ., Κυρ. 10:00-18:00, Πεμ. 10:00-22:00, Τρίτη κλειστά.

 

---------------------------------

 

από:

Ελευθεροτυπία, Τρίτη 19 Μαΐου 2009

 

Με το πενάκι του Φελίνι

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ

 

Μια άγνωστη πτυχή -η σκιτσογραφική- του αείμνηστου σκηνοθέτη αποκαλύπτει η έκθεση, με τολμηρά σκίτσα, που θα φιλοξενηθεί στο Ιδρυμα Θεοχαράκη (από 5 έως 20 Σεπτεμβρίου).

Οπως σημειώνει η Μελίνα Αδαμοπούλου («Νέα»), πρωταγωνίστριες στα σκίτσα είναι οι γυναίκες. «Προκλητικές. Τολμηρές. Σεξουαλικές. Γυναίκες γεννημένες πρωταγωνίστριες, πάνω σε χαρτοπετσέτες και τσαλακωμένα χαρτιά».

 

- «"Πρόκειται για μια σειρά από απολαυστικά έγχρωμα σχέδια που έχουν αυτόνομη καλλιτεχνική αξία, όχι μόνο επειδή φέρουν την υπογραφή του Φεντερίκο Φελίνι" λέει στα "ΝΕΑ" η ιστορικός τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα, που επιμελείται την έκθεση».

 

---------------------------------

 

Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Σκιτσάκια και σχεδιάκια αλλά από maestro

 

Μια έκθεση στο Ιδρυμα Θεοχαράκη φέρνει πρώτη φορά στην Ελλάδα τα «όνειρα και τις εμμονές» του Φελίνι σε λευκά χαρτιά με χρωματιστούς μαρκαδόρους

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΟΥΖΑΚΗ

 

Η εικόνα του Φεντερίκο Φελίνι παιδιού να σκιτσάρει σε λευκά χαρτιά με χρωματιστούς μαρκαδόρους ταιριάζει απόλυτα με τον πολύχρωμο κόσμο που ο Ιταλός μετρ αποκάλυψε στη διάρκεια της ζωής του.

 

post-1271-1243539173_thumb.jpg

Γυναίκα λεοπάρδαλη (1974) - Γυναίκα με καπέλο νεράιδας (1990) - Η Νόρμα με ψηλά τακούνια: «Στενγκ! Σγκνιφ! Σγκιαν! Σγκιονγκ!» του 1976

 

 

Ο σκηνοθέτης του «Σατυρικόν» και της «Ντόλσε Βίτα» διατήρησε την παιδική συνήθεια να σκιτσάρει μέχρι και τον θάνατό του, το 1993. Αρκετά από τα σχέδιά του διασώθηκαν είτε επειδή τα χάριζε σε φίλους είτε επειδή κάποιοι τα τραβούσαν από τα χέρια του για να μην τα τσαλακώσει και πετάξει. Πριν ασχοληθεί με τον κινηματογράφο υπήρξε, άλλωστε, σκιτσογράφος διαφόρων περιοδικών, ενώ αξιοποιούσε τη συνήθειά του να σχεδιάζει στην προετοιμασία των ταινιών του.

 

Από τις 5 Ιουνίου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε, πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β.&Μ. Θεοχαράκη, τον παιγνιώδη, σουρεαλιστικό κόσμο του Φελίνι μέσα από 80 πρωτότυπα σχέδιά του. Δίπλα στα σχέδια (διαστάσεων 30x22 εκ.) θα εκτεθούν και 10 αναπαραγωγές σελίδων από το περίφημο «Βιβλίο των Ονείρων» («Libro dei Sogni») του σκηνοθέτη. Το βιβλίο -κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Ιταλία, σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική- περιέχει καταγραφές των ονείρων του Φελίνι τόσο με λέξεις όσο και με σχέδια. Η έκθεση μας επιτρέπει να ρίξουμε και μια λοξή ματιά στα ήθη, στον κύκλο των φίλων του σκηνοθέτη και στο κλίμα της εποχής που έζησε.

 

«Disegnetti, disegnucci» (σκιτσάκια, σχεδιάκια) αποκαλούσε ο ίδιος ο Φελίνι τα απειράριθμα έργα του σε χαρτί, υπενθυμίζει στο κείμενο του καταλόγου η Ελισάβετ Πλέσσα, που επιμελήθηκε μαζί με τον Πλάτωνα Ριβέλλη την έκθεση. «Σκιτσάριζε», προσθέτει, «για να ονειροπολήσει, να φαντασιωθεί ερωτικά, να γοητεύσει μια γυναίκα, για να καταλάβει καλύτερα αυτό που έφευγε διαρκώς από μπροστά του, για να εξηγήσει στους συνεργάτες του ένα ρόλο, μια σκηνή, ένα ντεκόρ, για να απεικονίσει ένα κινηματογραφικό πρόσωπο το οποίο είχε φανταστεί πρώτα στο χαρτί...».

 

Ο διευθυντής του Ιδρύματος Φελίνι, Βιτόριο Μποαρίνι, αναγνωρίζει στα φελινικά σχέδια αναφορές από τον εξπρεσιονισμό, τον σουρεαλισμό, τη ζωγραφική των Γκροτζ, Ντιξ, Ερνστ, Νταλί και Μαγκρίτ, ενώ γράφοντας για τον φαινομενικό «πρωτογονισμό» των σχεδίων επισημαίνει: «Δεν είναι άλλο παρά η κατάργηση των παραδοσιακών μορφών και η επανάκτηση του αυθορμητισμού και της αυτόματης λειτουργίας της ψυχής, κυρίως προς την κατεύθυνση μιας διεστραμμένης ποικιλομορφίας». Στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη θα προβληθούν (16 έως 25 Ιουνίου) πέντε από τις ταινίες του Φελίνι με αυτοβιογραφικές αναφορές. Πρόκειται για τις ταινίες: «Ι Vitelloni», Αργυρό Λιοντάρι στη Βενετία (1953), «Ντόλτσε Βίτα», Χρυσός Φοίνικας στις Κάνες (1960), το βραβευμένο με Οσκαρ «Οκτώμισι» (1963), «Ρώμη» (1972) και «Συνέντευξη» (1987). Τις ταινίες θα προλογίσει και θα σχολιάσει ο Πλάτων Ριβέλλης. Ο ίδιος θα δώσει (11 Ιουνίου, 7.30 μ.μ.) δίωρη διάλεξη για το έργο του Φελίνι με παράλληλη προβολή αποσπασμάτων από τις σημαντικότερες ταινίες του.

 

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως 20 Σεπτεμβρίου, τελεί υπό την αιγίδα της ιταλικής πρεσβείας στην Αθήνα. *

  • Like 7
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.