Jump to content

Επιστημονική Φαντασία - Η Χρυσή Εποχή και ένα μεγάλο άγνωστο μέρος της


Argail

131 views

 Share

Από μικρός είχα μια αγάπη γενικότερα με την φαντασία, Ηρωική και Επιστημονική, από τα χρόνια της εφηβείας και μέχρι πριν λίγα χρόνια διάβαζα πιο πολύ Ηρωική Φαντασία, τα τελευταία χρόνια ψάχνω περισσότερο την Ε.Φ. και ιδιαίτερα την χρυσή εποχή της. Πια είναι η χρυσή εποχή? μα φυσικά τα 50's-60's-70's που η κούρσα του διαστήματος μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ ήταν στα καλύτερα της. 

 

Αυτή η περίοδος ενέπνευσε πάρα πολλούς Δυτικούς συγγραφείς και δημιούργησε μία τεράστια σχόλη Ε.Φ. που απολαμβάνουμε ακόμα και τώρα (με τα μεγαθήρια Asimov, Clark, Dick κτλ). Τι γινόταν όμως στο αντίπαλο στρατόπεδο? Γιατί δεν υπάρχει κάτι σε Ε.Φ. από την Σοβιετική Ένωση? Γιατί οριακά ξέρουμε μόνο τον Πολωνό Στάνισλαβ Λεμ (που έχει γράψει το Solaris που είναι και ταινία) ο οποίος δεν είναι αμιγώς Σοβιετικός αλλά Πολωνός (ναι η Πολωνία ήταν μέρος του συμφώνου της Βαρσοβίας αλλά δεν ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης). Φταίει το καθεστώς που δεν επέτρεπε "ευτελή" τέχνη? Φταίει ότι δεν είχαν έμπνευση? Φταίει ότι δεν τους ενδιέφερε η φαντασία παρά μόνο η επιστήμη? Τίποτα από τα παραπάνω, το μόνο που φταίει είναι ότι δεν έχουν μεταφραστεί πολλά στην γλώσσα μας ή ακόμα και στα Αγγλικά. Τα έργα της Ε.Φ. εκείνης της περιόδου στην ΕΣΣΔ είναι όχι απλά πολλά αλλά σχεδόν ατελείωτα, μιλάμε για 1000δες διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα και πάρα πολλά από αυτά είναι εξαιρετικά από ότι διαβάζω σε κριτικές, μιας και δεν ξέρω Ρώσικα για να διαβάσω πολλά από αυτά.

 

Η αλήθεια είναι πως δεν είχα αναρωτηθεί νωρίτερα, το έναυσμα έγινε με 2 εκδόσεις που βρήκα από την "Άγνωστη Καντάθ" η πρώτη είναι μια συλλογή Σοβιετικών διηγημάτων Ε.Φ. που λέγεται "Ο Άχρηστος Πλανήτης". Περιέχει 7 διηγήματα που είναι ένα πολύ καλό δείγμα διαφόρων συγγραφέων. Το 2ο είναι το "Καβαλάρηδες από το Πουθενά" των Αλεξαντρ και Σεργέι Αμπράμοφ (Πατέρας και Γιος) που γράφτηκε το 1969 και έχει και 2 συνέχειες τις οποίες δυστυχώς δεν έχουμε στα Ελληνικά. Ψάχνοντας ανακάλυψα ότι έχουν βγει μερικά ακόμα βιβλία στα Ελληνικά τα προηγούμενα χρόνια πολλά από τα οποία δυστυχώς είναι εξαντλημένα.

 

Ένα άρθρο υπάρχει εδώ που έχει μια ανάλυση και στο τέλος έχει και αρκετά βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει στα Ελληνικά, εκτός από αυτά που λέει στην λίστα η οποία είναι λίγο παλιά υπάρχουν τα 2 που είπα παραπάνω, "Ο Ανίκητος" του Στανισλαβ Λεμ πάλι από την Καντάθ και "Ο Μηχανικός Μένι" του Αλεξαντροβιτς Μπογντάνοφ από την Σύγχρονη Εποχή (απο την Σ.Ε. είναι και οι 3 συλλογές που αναφέρονται στο άρθρο προηγουμένος) , το τελευταίο είναι prequel ενός πολύ σημαντικού έργου Ε.Φ. που λέγεται Red Star (Ο Κόκκινος Πλανήτης στα Ελληνικά) το οποίο και ψάχνω να βρω μιας και είναι εξαντλημένο. Κυκλοφόρησε το 1908 από τον Αλεξαντροβιτς Μπογντάνοφ στον απόηχο της Ρώσικης επανάστασης του 1905, δεν θα γράψω για το σενάριο όποιος ενδιαφέρεται καλό είναι να το ανακαλύψει μόνος του. Το συγκεκριμένο έχει επηρεάσει συνολικά την Ε.Φ. παγκοσμίως μιας και είναι αρκετά πίσω από την χρυσή εποχή.

 

Επίσης πολύ ωραίο είναι το άρθρο-πρόλογος στην έκδοση της Καντάθ "Ο Άχρηστος Πλανήτης" που βάζει χρονολογικά όλη την ιστορία της Ε.Φ. στην ΕΣΣΔ και αναφέρει μερικά από τα σημαντικότερα έργα. Και μία πολλή σημαντική πληροφορία είναι ότι εκείνες τις δεκαετίες υπήρχαν λέσχες φίλων της Ε.Φ. και στις 2 πλευρές οι οποίες είχαν σχέσεις αλληλογραφίας και αντάλλαζαν μέχρι και βιβλία.

 

Τι κάνει όμως μεγάλη εντύπωση σε αυτή τη σχόλη? πρόκειται για ένα πολύ διαφορετικό είδος Ε.Φ. που ενώ έχει φουλ όλη την "μυρωδιά" της χρυσής εποχής που οι λάτρεις γνωρίζουν, είναι σε πολύ διαφορετική κατεύθυνση, τι θέλω να πω, είναι σχεδόν ανύπαρκτο το μοντέλο της δυστοπίας που τόσο εμφανίζεται στα Δυτικά βιβλία, εδώ έχουμε στις περισσότερες περιπτώσεις όταν μιλάμε για μέλλον ανεπτυγμένες κοινωνίες που τα προβλήματα που εμφανίζονται είναι πιο σύνθετα και διαφορετικά από τα τυπικά, ψάχνουν οι συγγραφείς πιο βαθιά να επινοήσουν προβλήματα και δυσκολίες που θα μπορούσε να έχει μια κοινωνία χωρίς ανισότητες έτσι ώστε να υπάρχει κάτι άξιο να γίνει σενάριο, είναι φυσικά και αυτό που είχαν στο μυαλό τους οι κάτοικοι της ΕΣΣΔ, ότι κάποια στιγμή η κοινωνία θα περάσει σε ένα άλλο επίπεδο, όπου θα λυθούν όλα τα βασικά προβλήματα. 

Στην περίπτωση του "Καβαλάρηδες από το πουθενά" που διαδραματίζεται στην εποχή του, το 1969 δηλαδή και έχουμε επίσκεψη από εξωγήινους, φαίνεται και το ψυχροπολεμικό περίβλημα, με μία μεγάλη διαφορά από αυτό που έχουμε συνηθίσει από την απέναντι πλευρά.

Spoiler

εδώ ενώ γίνεται κριτική στους Αμερικάνους για το μιλιταριστικό τους πνεύμα, βλέπουμε ότι ο συγγραφέας ελπίζει πως η πλειοψηφία των λαών είναι με το δίκιο και δεν στηρίζει αυτό το μιλιταριστικό προφίλ (αυτοί δηλαδή που δεν θέλουν να μπουν σε πόλεμο με τους εξωγήινους υπερισχύουν αυτών που θέλουν) και μας δείχνει πως με έρευνα και σωστή επικοινωνία μπορούμε να βρούμε την λύση

 

Κλείνοντας, είμαι πολύ χαρούμενος για 2 λόγους

Πρώτα γιατί μου άνοιξε μια πόρτα σε ένα πολύ ωραίο κόσμο Ε.Φ.

Δεύτερο γιατί θα μπω σε διαδικασία αναζήτησης παλιών βιβλίων που τόσο μ' αρέσει!

(Αν έχει κάποιος τον Κόκκινο Πλανήτη το θέλω!!!)

0443ded9-67ca-4a5d-8518-5d95d6875132.thumb.jpg.918add8ff0ea768e8761739663701a11.jpg

 

:beer:

 

 

Edited by Argail

  • Like 4
  • Respect 2
  • Thanks 1
 Share

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.