Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις

• Member ID:  556
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  1534
  • Content Count:  22474
  • Achievement Points:  22479
  • Days Won:  792
  • With Us For:  7163 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε

Αφιέρωμα-συνεντευξούλα από το DOWN TOWN:

Tα pin-up girls του Gianluca Mattia

Άννα Παπαρίζου - 17/04/2011

Αν σας αρέσουν τα pin-up κορίτσια με μια δόση punk, πολύ ερωτισμό και μία σεξουαλικότητα που ξεχειλίζει από τις πολύ κοντές φουστίτσες τους, τότε καλωσήλθατε στον κόσμο του Gianluca Mattia.

post-556-13047194824796_thumb.jpg

O Gianluca Mattia είναι ένας 36χρονος illustrator από το Bari της Ιταλίας που, αφού δούλεψε σε διάφορες εταιρείες, κάνοντας 2d και 3d για videogames και αρχιτεκτονικά σχέδια, το 2003 έκανε το break through του: δημιούργησε στον υπολογιστή του το μοντέρνο pin-up girl. Το 2006, ολοκληρώθηκε η πρώτη του συλλογή με κορίτσια pin-up και γνώρισε τεράστια επιτυχία. Έγινε, έτσι, η καλλιτεχνική του ταυτότητα και από τότε, αυτά τα κορίτσια έχουν εξελιχθεί πολύ. Το 2007 τα pin-ups ξεκόλλησαν από την οθόνη του υπολογιστή του και έγιναν logos για gadgets (από κινητά μέχρι μπλουζάκια και φωτιστικά), ενώ το laptop που κρατούσε στα χέρια του ο Justin Timperlake στην πρώτη του σκηνή στο Social Network ήταν διακοσμημένο με ένα από τα κορίτσια του Mattia.

Ο Ιταλός καλλιτέχνης μίλησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο www.downtown.gr για τα κορίτσια του και την τέχνη του.

Έχεις σπουδάσει Τέχνη, Αρχιτεκτονική και Γραφικές Τέχνες και έχεις δουλέψει με 2d και 3d design. Πώς τελικά δουλεύεις μόνος σου και μάλιστα με digital art;

Πάντα ζωγράφιζα για μένα και πειραματιζόμουν στον υπολογιστή από όταν ακόμα ήμουν φοιτητής. Έχω μάθει πολλά πράγματα μόνος μου. Εξειδικεύτηκα όταν πια έπιασα δουλειά σε γραφεία design και εκεί ασχολήθηκα περισσότερο με γραφιστική και σχέδιο, αλλά πάντα μου άρεσε η εικονογραφία.

Σίγουρα, όμως, δεν ξεκίνησες να σχεδιάζεις όταν πήγες στην Καλών Τεχνών…

Σχεδιάζω από παιδί. Η επιθυμία μου να δημιουργώ με οδήγησε να ανακαλύψω τον κόσμο της τέχνης. Η δημιουργία είναι για μένα αναγκαιότητα.

post-556-13047195533761_thumb.jpg

Και ποιες είναι οι επιρροές σου;

Είναι πολλές και συνεχώς αλλάζουν ή επανέρχονται: μία βόλτα, ένα βιβλίο, μία ταινία, ένα όνειρο, τα ταξίδια μου, όλα είναι πηγές έμπνευσης και αναπόφευκτα σε κάθε έργο μου προστίθεται κάτι προσωπικό. Λατρεύω τα κόμικ (τα αμερικάνικα, τα ευρωπαϊκά, τα γιαπωνέζικά). Μεγάλωσα βλέποντας βιβλία με την τέχνη σύγχρονων εικονογράφων, όπως ο Luis Royo, ο Milo Manara, ο Guido Crepax (σ.τ.σ. διασκεύασε σε κόμικ την Ιστορία της Ο, παρακαλώ). Στην Σχολή έμαθα για τους μεγάλους ζωγράφους στην Ιστορία της Τέχνης. Όλα αυτά, κάπου, κάπως έχουν τρυπώσει στο υποσυνείδητό μου.

Μίλησέ μας για τα κορίτσια σου.

Είναι γεμάτα χρώματα και σχήματα, είναι γυναίκες γεμάτες περιεχόμενο. Είναι ειρωνικές φιγούρες, όλο θράσος. Είναι χρωματιστές, ζωντανές, ερωτικές, κοινωνικές, λυπημένες, συχνά χαρούμενες. Είναι λίγο punk, λίγο emo, πολύ sexy και γεμάτες ερωτισμό. Τους αρέσει να προκαλούν. Είναι ανατρεπτικές, ζουν σε ένα βασίλειο όπου ομορφιά είναι τα τατουάζ, το αίμα, τα δάκρυα, οι επίδεσμοι, οι ανοιχτές πληγές, οι νεκροκεφαλές, τα μυστήρια πλάσματα και τα πιστόλια. Ακροβατούν ανάμεσα στον ρεαλισμό και τον σουρεαλισμό.

post-556-13047195973116_thumb.jpg

Ωραίο το στυλ τους. Ποιο είναι, όμως, τελικά το στυλ των εικόνων σου;

Δεν ξέρω, δεν με νοιάζει και τόσο να ανήκω κάπου. Σίγουρα είναι μία μίξη από όλα αυτά που έχουν περάσει μέσα μου. Πάντα μου άρεσαν οι προκλητικές γυναικείες φιγούρες στη σύγχρονη εικονογραφία, καθώς και τα manga, η τέχνη low brow, ο ποπ σουρεαλισμός…Σε όλα αυτά έδωσα χρώμα και σχήμα και έτσι δημιουργήθηκαν τα pin-up κορίτσια μου.

Ποια είναι η καλλιτεχνική διαδικασία για να δημιουργηθεί ένα pin-up girl;

Συνήθως, ξεκινάω από μία ιδέα. Κάνω στα γρήγορα ένα draft στον υπολογιστή και μετά προχωρώ στις λεπτομέρειες προσθέτοντας χρώμα, φωτοσκιάσεις κ.λπ. Άλλες φορές, το draft γίνεται στο χαρτί και το σκανάρω στον υπολογιστή. Το ίδιο είναι, πάντως. Το χέρι και το μυαλό κάνουν τις γραμμές πάντα, ακόμα και αν είναι ψηφιακή η τέχνη.

post-556-13047197346901_thumb.jpg

Ο Gianluca Mattia δεν έχει εκθέσει ποτέ τα ψηφιακά του κορίτσια στην Ελλάδα. Μπορείς, όμως, να τα δεις στην επίσημη ιστοσελίδα του, στις γκαλερί του στο myspace, στο tumblr και στο facebook, ενώ αν θες να αγοράσεις gadgets και διακοσμητικά ή ρούχα με τα σχέδιά του, δεν έχεις παρά να μπεις εδώ. Αν πάλι σου άρεσε πολύ, ακολούθησέ τον στο twitter!

post-556-13047198730132_thumb.jpgpost-556-13047198775817_thumb.jpgpost-556-13047198804408_thumb.jpg

post-556-13047197790896_thumb.jpgpost-556-13047198746703_thumb.jpg

post-556-1304720072387_thumb.jpg