Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  2818
  • Group:  Members
  • Topic Count:  73
  • Content Count:  916
  • Reputation:   3632
  • Achievement Points:  916
  • Days Won:  2
  • With Us For:  6583 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  37

Δημοσιεύτηκε (Επεξεργασία)

Άρθρο του Βασίλη Τζελεπόπουλου με αφορμή την έκθεση γελοιογραφίας "Η Γελοιογραφία στην Ευρώπη Των 27".

 

post-2818-1231176798_thumb.jpg post-2818-1231176857_thumb.jpg

 

Το πανόραμα του ευρωπαϊκού χιούμορ

Τι κοινό μπορεί να έχουν τα σκάνδαλα, η ακρίβεια, η ευρωπαϊκή πολιτική, ο Σαρκοζί, ο Τσάβες, το περιβάλλον και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου;

Αποτελούν την έμπνευση 91 Ευρωπαίων γελοιογράφων που σχολιάζουν με τον δικό τους, μοναδικό τρόπο, την επικαιρότητα, σε μια έκθεση στο Ζάππειο.

 

Απο τον Βασίλη Τζελεπόπουλο (vatzel@gmail.com)

 

Σαν τους «τρελούς» του Βασιλιά, έχουν την ευχέρεια να κριτικάρουν και να σατιρίσουν κάθε μορφής εξουσία. Ζηλευτή «θέση» για πολλούς, καθημερινός αγώνας για τους ίδιους, οι γελοιογράφοι αποτελούν μια κατηγορία που έχει αναλάβει ένα δύσκολο έργο: να συμπυκνώσει τον παλμό της επικαιρότητας σε λίγες γραμμές και ελάχιστες λέξεις.Όταν μάλιστα ο σχολιασμός της επικαιρότητας μπαίνει σε ευρωπαϊκή τροχιά, τότε το πράγμα

γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον.

Μια μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν ένα πανόραμα της τρέχουσας ευρωπαϊκής γελοιογραφικής σκηνής θα έχουν όσοι επισκεφθούν την έκθεση «Η Γελοιογραφία στην Ευρώπητων 27 / Cartoons from the 27 countries of the European Union» που διοργανώνει η Βουλή

των Ελλήνων σε συνεργασία με τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων. Πρόκειται για μια πανευρωπαϊκή συνάντηση γελοιογράφων, στην οποία εκπροσωπούνται όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τουλάχιστον έναν/μία σκιτσογράφο. Συμμετέχουν συνολικά 90 γελοιογράφοι,από τις 27 χώρες, και καθένας συνεισφέρει με πρόσφατα έργα του, που δεν ξεπερνούν τα τρία.Από ελληνικής πλευράς, τα σκίτσα τους παρουσιάζουν 34 καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων και ο «δικός» μας Σπύρος Δερβενιώτης, ενώ από τις υπόλοιπες χώρες συμμετέχουν 56 γελοιογράφοι.

 

Πρώτες εντυπώσεις

Καλοστημένη και σωστά δομημένη, όπως διαπιστώσαμε αλλά και μας ανέφεραν τόσο οι Έλληνες όσο και οι ξένοι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, η έκθεση φιλοξενεί μια σειρά έργων που αποτυπώνουν, άλλοτε με καυστικό και άλλοτε με γλυκόπικρο χιούμορ, θέματα της διεθνούς και κυρίως της ευρωπαϊκής επικαιρότητας.

Η θεματική της έκθεσης ποικίλλει. Η έμπνευση αρκετών Ελλήνων δημιουργών προέρχεται από την καθημερινότητά μας, ενώ οι ξένοι είναι περισσότερο εξωστρεφείς. Ο «διάλογος», όμως, που αναπτύσσεται μεταξύ τους είναι όχι μόνο ενδιαφέρων αλλά και απόλαυση για τον επισκέπτη.

 

Η δύναμη του σκίτσου

Αν μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις, ένα σκίτσο φέρνει χίλιες σκέψεις. Δεν είναι τυχαίο πως αρκετοί από εμάς (μεταξύ αυτών και ο υπογράφων), μετά από μια σύντομη ματιά στους κεντρικούς τίτλους μιας εφημερίδας, θα ανατρέξουμε στο εσωτερικό της, αναζητώντας στη μόνιμη θέση της τη γελοιογραφία ή το σκίτσο του δημιουργού που αγαπάμε. Μπορεί να μη γελάμε πάντα, σπάνια όμως μας προδίδει ο τρόπος που η γελοιογραφία αποτυπώνει το σφυγμό της επικαιρότητας. Με αιχμηρό, πρωτότυπο και εμπνευσμένο τρόπο, δημιουργεί τους δικούς της ιδιόμορφους και ιδιαίτερους (όπως άλλωστε και οι δημιουργοί της) κώδικες επικοινωνίας με τον αναγνώστη, λειτουργώντας ταυτόχρονα λυτρωτικά. Όπως πολύ εύστοχα επισημαίνει ο Παντελής Μπουκάλας στον πρόλογο του καταλόγου της έκθεσης, «με την ευρηματικότητα και το χιούμορ της, η γελοιογραφία μάς αιφνιδιάζει,ναι. Αλλά μας αιφνιδιάζει όχι επειδή μας λέει κάτι που δεν το έχουμε νιώσει ή δεν το έχουμε σκεφτεί, αλλά επειδή μας παραδίδει καίρια συνοψισμένο και παραστατικά εικονισμένο κάτι που, χαοτικό έστω, θολό και συγχυσμένο, έχει ήδη θίξει το μυαλό και την ψυχή μας. Ζηλεύουμε την κυριολεξία του σκίτσου και την ευθυβολία του να μετατρέπουμε τη ζήλια μας σε γέλιο». Ένα πολύχρωμο καλειδοσκόπιο, όπου η πραγματικότητα αναδομείται και μας χαρίζει χαμόγελα.

Μπορεί όμως ένα επιτυχημένο σκίτσο ή μια καυστική γελοιογραφία να αναδιαμορφώσει την αντίληψή μας για τον κόσμο; Η απάντηση που πήραμε από τους συμμετέχοντες είναι αρνητική. Ωστόσο, η δύναμη του σκίτσου είναι άλλη. Μπορεί να συνομιλεί με το θεατή χωρίς μετάφραση,με ευθύτητα και κυρίως με χιούμορ.

Επεξεργασία από lunatic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.