Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΧΑΡΤΙΝΟΙ ΗΡΩΕΣ Β` ΜΕΡΟΣ - ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΑ [ ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ!!! ]


gkosk

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  3960
  • Group:  Members
  • Topic Count:  233
  • Content Count:  1123
  • Reputation:   4299
  • Achievement Points:  1125
  • Days Won:  1
  • With Us For:  6043 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  59

Σε πρώτη παρουσίαση, ένα μικρό κομμάτι του υλικού που θα βρίσκεται στίς σελίδες του.

 

 

ΧΑΡΤΙΝΟΙ ΗΡΩΕΣ Β` ΜΕΡΟΣ

 

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ 1950-1990

 

ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ.....

 

 

 

Το ενδιαφέρον στις Ελληνικές εκδόσεις κόμικς δεν περιορίζονταν στο εσωτερικό. Εκτός των ιστοριών που μπορούσε κανείς να διαβάσει με χρώμα ή χωρίς, υπήρχε ακόμη το οπισθόφυλλο που σχεδόν πάντα λειτουργούσε αυτόνομα. Εκεί υπήρχε πάντα χρώμα. Τα θέματα τους διέφεραν. Ήταν ιστορίες κόμικς σε συνέχειες, καμία φορά είχαν άμεση σχέση με τις τελευταίες 3-4 σελίδες, άλλες φορές εκεί μπορούσε ο αναγνώστης να θαυμάσει τους αγαπημένους του ποδοσφαιρικούς ήρωες, ατομικά ή μαζί με τους υπόλοιπους παίκτες της ομάδας, άλλοτε η τελευταία αυτή γυαλιστερή σελίδα απεικόνιζε στρατιωτικές στολές χωρών, σημαίες κρατών, μοντέλα αυτοκινήτων, στρατιωτικά οχήματα, τύπους αεροσκαφών, μαθήματα ποδοσφαίρου, άγρια ζώα μέχρι πορτρέτα των πρωταγωνιστών του ίδιου του περιοδικού. Είχε από όλα. Γνώση και διαφήμιση! Γιατί από ένα σημείο και έπειτα, το οπισθόφυλλο προσέφερε πολλά στην έκδοση, με την μορφή περισσότερων εσόδων. Ουσιαστική οικονομική ενίσχυση λοιπόν. Τέλος, κάτι που συχνά έκανε την εμφάνιση του ήταν οι υπόλοιπες καινούργιες ή ήδη υπάρχουσες εκδόσεις του οίκου. Μελλοντικές αλλαγές στην ύλη του περιοδικού και προσφορές που θα έκαναν την εμφάνιση τους σε κάποιο συγκεκριμένο τεύχος. Ήταν η τελευταία γεύση που θα άφηνε στους αναγνώστες, συνεπώς έπρεπε να είναι γλυκιά! Μπορεί να μην είχε ιστορίες και εικονογραφημένες περιπέτειες, το οπισθόφυλλο όμως είχε την δική του ιστορία, πολύ απαραίτητη για να κατανοηθεί και να αποκρυπτογραφηθεί τόσο η έκδοση, όσο και μια ολόκληρη εποχή. Μαζί με το εξώφυλλο, αποτελούσε την βιτρίνα της έκδοσης. Ενώ η δεύτερη σελίδα συνήθως, εκτός της γελοιογραφίας που φιλοξενούσε, είχε όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία που έδιναν την ταυτότητα των εκδοτών και κάποια χρήσιμα μετέπειτα στοιχεία, όπως η ακριβής χρονολογία κυκλοφορίας ή οι συντελεστές της έκδοσης. Η ταυτότητα αυτή συμπληρώνονταν με την χώρα προέλευσης των πνευματικών δικαιωμάτων. Κάπως έτσι αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι τούτο. Δείχνει απλό αλλά δεν είναι. Ο βασικότερος λόγος έχει να κάνει με την τεχνολογία. Το διαδίκτυο εκείνα τα χρόνια, δεν υπήρχε. Τα δικαιώματα άλλαζαν χέρια διαρκώς, ενώ οι παράλληλες εκδόσεις του ίδιου τίτλου από άλλη εκδοτική εταιρεία, είναι μόνον μερικά από τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν.

Αυτοί οι «χάρτινοι ήρωες» που κρατάτε στα χέρια σας, είναι αλλιώτικοι. Ιλουστρασιόν και έγχρωμοι, λειτούργησαν σαν μαγνήτης για την αγορά των υπόλοιπων. Αυτών που βρίσκονταν στις ασπρόμαυρες σελίδες. Έχει και κάτι από μια άλλη εποχή αυτή η ιστορία. Είναι ένα γύρισμα πίσω στον χρόνο. Οι σελίδες, οι φωτογραφίες, τα κεφάλαια, όλα δείχνουν να έχουν ποτιστεί με αρώματα του χθες. Γειτονιές με γιασεμί και αυλές βαμμένες με ασβέστη, περιτριγυρισμένες από χρώματα λουλουδιών. Ξύλινα παραθυρόφυλλα και στέγες με κεραμίδια. Απλωμένα ρούχα, πλυμένα στο χέρι με σαπούνι. Ο μπακάλης της γειτονιάς με τις οσμές των αλλαντικών και τα τραπεζάκια γεμάτα χαμογελαστά πρόσωπα που απολάμβαναν την μπύρα τους συνοδεία μεζέ. Τάβλι και πειράγματα. Ο κουρέας με τα ψαλίδια του και τις κολόνιες που γέμιζαν τα στενά σοκάκια.

Οι σελίδες που θα γυρίσετε έχουν και αυτή την φορά αγάπη για τα κόμικς, αλλά και εικόνες που χάθηκαν στον χρόνο. Το ταξίδι συνεχίζεται με ίδιο προορισμό και χωρίς τηλεοπτικά παράθυρα! Ούτε από τα κύματα της νοσταλγίας θα κινδυνεύσουμε, ούτε το δρόμο θα χάσουμε. Το σκαρί είναι παλιό, χωρίς ανέσεις, η πυξίδα όμως και το πλήρωμα είναι εγγύηση για την ασφαλή σας επιστροφή σας στην πραγματικότητα!

Welcome aboard!

 

 

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6.

 

ΤΑ.....ΚΑΟΥΜΠΟΙΚΑ

 

 

Η ιστορία σαφέστατα επαναλαμβάνεται και αυτό έχει θετικές και αρνητικές επιπτώσεις. Όπως άλλωστε κάθε τι στη ζωή. Στην παρακάτω περίπτωση, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς πως πρόκειται απλά για ένα είδους τρικ(!) και μάλιστα εκδοτικό. Ένα τέχνασμα που βοήθησε τους εκδότες να κερδίσουν χρόνο και χρήμα, δημοσιεύοντας για 2, 3 ή και 4 ακόμη φορές τόσο τις ίδιες ιστορίες, όσο και τα ίδια οπισθόφυλλα! Βέβαια για να πούμε και το θετικό, πολλοί νεότεροι αναγνώστες δεν θα μάθαιναν όλα τούτα που σας εξιστορώ. Πιστέψτε με όμως, ο σκοπός τους δεν ήταν σε καμία περίπτωση αυτός! Των εκδοτών εννοώ!

Όταν το 1963, οι Ανδρεόπουλος – Στρατίκης εξέδιδαν για πρώτη φορά τις περιπέτειες του πασίγνωστου στο Πανελλήνιο μετέπειτα, Ελληνόπουλου Δημήτρη Αδαμόπουλου, γνωστότερου σαν Τζίμ Άνταμς, στο οπισθόφυλλο δημοσίευαν σε συνέχειες, το εικονογραφημένο «Κομμάντος στον Ειρηνικό». Μια χλιαρότατη πολεμική ιστορία, που δεν είχε καν μπαλονάκια, αλλά τις όποιες σκέψεις και διαλόγους των πρωταγωνιστών, τις διαβάζαμε χύμα πάνω από τα κεφάλια τους!!! Ήταν η πρώτη περίοδος του Μικρού Σερίφη, ενός περιοδικού που έχτισε τον δικό του μύθο. Επτά χρόνια μετά την πρώτη δημοσίευση της πολεμικής αυτής σούπας, ένα άλλο γουέστερν περιοδικό, που γνώρισε και αυτό τεράστια επιτυχία, ο Μικρός Κάουμποι των αδελφών Στρατίκη, μπαίνει στον κόπο να ασχοληθεί με την ιστορία αυτή και αφού τροποποιεί τον τίτλο της σε «Στην κόλαση του Ειρηνικού», προχωράει στην δημοσίευση της, πάντα στο οπισθόφυλλο και φυσικά σε συνέχειες! Θα πρέπει να χρειάστηκαν περίπου 60 τεύχη μέχρι να ολοκληρωθεί, αν κρίνω από την διαφορά σχήματος των δυο περιοδικών. (ο Μικρός Σερίφης είχε μεγάλο σχήμα, ενώ ο Μικρός Κάουμποι…..pocket!) Έχω στην κατοχή μου τα τεύχη 229, 232, 233, 236 και 237, οπότε οι πιο πάνω πληροφορίες βασίζονται κατά κύριο λόγω σε αυτά.

Το 1971, ενώ ο Μικρός Σερίφης βρίσκεται στην δεύτερη περίοδο κυκλοφορίας του, με μικρό πλέον σχήμα και στο τιμόνι του τους αδελφούς Στρατίκη, ξεκινάει η δημοσίευση στα οπισθόφυλλα του «Άτλα του Φαρ Ουέστ». Αυτό που θα αντίκριζε στο τέλος, όποιος συγκέντρωνε όλα τα μέρη του χάρτη αυτού, ήταν μια εικόνα της Αμερικής του 1780, όταν υπήρχαν ακόμη ινδιάνοι, παράνομοι, κοπάδια από βίσωνες και ρυάκια γεμάτα καθαρό νερό! Μιλάμε για ιστορία πραγματικά! Όλες οι πολιτείες(και το Μεξικό!)και πολύ χρώμα(κάθε πολιτεία είχε το δικό της!).

Πρόκειται για μια από τις προσφορές προς στους αναγνώστες, η οποία έμελε να επαναληφθεί στα οπισθόφυλλα ενός άλλου περιοδικού, αρκετά χρόνια έπειτα. Το περιοδικό αυτό δεν ήταν άλλο από τον Μικρό Κάουμποι του 1986!!!

Άλλαξε κάπως προς το καλύτερο η όλη σχεδίαση, προστέθηκαν νέες γραμματοσειρές, ένα απαραίτητο ρετουσάρισμα δηλαδή και…έτοιμος ο χάρτης! Το αναγνωστικό κοινό ανταποκρίθηκε κάνοντας ανάρπαστα τα τεύχη αυτά! Ακόμη και αν δεν αρέσκονταν να διαβάζουν μη εικονογραφημένες ιστορίες και μάλιστα γουέστερν, μπήκαν εύκολα σχετικά στον πειρασμό να συμπληρώσουν τον «Άτλα». Ήταν 13 Μαρτίου του 1986,όταν ξεκίνησε η δημοσίευση στο τεύχος 1045. Συνολικά χρειάστηκαν 24 κομμάτια προκειμένου να ολοκληρωθεί. Για να μπορέσει κάποιος να έχει ολόκληρη την σειρά, ώστε να ενώσει μεταξύ τους τα τμήματα, εκτός του ότι δεν έπρεπε να χάσει κανένα τεύχος, χρειάζονταν να σκίσει τα ίδια τα οπισθόφυλλα! Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, πόσο δύσκολο είναι στις μέρες μας να βρεθούν τεύχη εκείνης της περιόδου, που να είναι άρτια.(με το οπισθόφυλλο!)

Το 1972, στα οπισθόφυλλα του Μικρού Κάουμποι(τεύχος 325), κάνει την εμφάνιση της η δημοφιλέστερη ίσως σειρά που δημοσίευσε το περιοδικό. Πρόκειται για το πρώτο μέρος της «Παρέλασης των ηρώων του Άγριου Ουέστ». Μια σειρά από έγχρωμες προσωπογραφίες σημαντικών ανθρώπων και πρωταγωνιστών εκείνης της εποχής. Μαζί και κάποια βιογραφικά – ιστορικά στοιχεία, τα οποία συναντούσαν οι αναγνώστες 1, 2 ή 3 σελίδες πριν! Ο σοφός ινδιάνος αρχηγός Πιτσιλωτή Ουρά, η πρώτη γυναίκα παράνομος Ροζ Σίμαρον, μέχρι και ο παππούς του Παπίτο Γκονζάλες, ο Φερνάντεθ!!! Από όλα είχε η παρέλαση! Άλλωστε τι σόι παρέλαση θα ήταν!

Το 1975, η ίδια σειρά εμφανίζεται για δεύτερη φορά στα οπισθόφυλλα του περιοδικού, ενώ το 1988, στο τεύχος 1180, έχουμε μια ακόμη επανάληψη!!!

Ο Geo Buixade, σχεδίασε και επιμελήθηκε μια πολύ αξιόλογη σειρά, που απέσπασε πολλά βραβεία Παγκοσμίως. Ο τίτλος της ήταν The Wild West Show. Σχετικά γρήγορα(με καθυστέρηση μόλις 3 χρόνων!), οι Ανδρεόπουλος – Ραμπατζής ξεκινούν να δημοσιεύουν την σειρά, αφού πρώτα την χώρισαν σε 4 ενότητες! 1974 λοιπόν και στον Μικρό Κάουμποι φιγουράρει στο οπισθόφυλλο(τεύχος 530) το κύριο τμήμα της σειράς που ήταν αφιερωμένο στα επαγγέλματα και τα εργαλεία επιβίωσης των ανθρώπων της Άγριας Δύσης. Ολοκληρώθηκε 20 τεύχη μετά, ενώ στο τεύχος 950 επαναλαμβάνεται με την ίδια επιτυχία.

Η σειρά είχε αρχικά ξεκινήσει να δημοσιεύεται στον Μικρό Αρχηγό, επί ημερών Ραμπατζή, το 1979, στο τεύχος 309, όμως σταμάτησε περίπου στη μέση.

Ένα άλλο κομμάτι του Wild West Show, με τίτλο «Κοιτάζοντας τον κόσμο», το 1975. Το περιοδικό είναι το ίδιο. Το περιεχόμενο είναι όμως πολύ διαφορετικό. Η σειρά είχε καθαρά επιστημονικό περιεχόμενο και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ίσως και εκτός θέματος! Καταπιάνονταν με εφευρέσεις, διαστημικές ανησυχίες και την εξέλιξη της τεχνολογίας γενικότερα! Παραδόξως αν και μεγάλη(36 ολόκληρα τεύχη!!!), τα πήγε αρκετά καλά. Το τελευταίο της επεισόδιο ήταν στο τεύχος 505.

Το 1975, ο Μικρός Κάουμποι δημοσιεύει και το τρίτο μέρος του Wild West Show. Είναι το «Από τα βάθη των αιώνων», που αναφέρεται στο παρελθόν και το οποίο καταφέρνει να ενώσει με τα χρόνια της Άγριας Δύσης. (Π.χ. η ιστορία του ιππικού)

Πολύ αξιόλογο τμήμα, που διάρκεσε για 12 μόλις τεύχη και δεν γνωρίζω αν ολοκληρώθηκε! Την ίδια απορία έχω και για την δεύτερη φορά που εμφανίστηκε, το 1987, στο ίδιο περιοδικό, στο τεύχος 1125.

Τέλος με το δεύτερο κομμάτι της παρέλασης των ηρώων, αυτό που αναφέρονταν αποκλειστικά στους ινδιάνους και τον τρόπος ζωής και επιβίωσης τους. Στο οπισθόφυλλο είχαμε τα έγχρωμα σκίτσα και σε κάποια εσωτερική σελίδα τα ιστορικά στοιχεία. Η σειρά αυτή ξεκίνησε το 1976 στον Μικρό Κάουμποι και επαναλήφθηκε το 1988(!!!) στο τεύχος 1140. Συνολικά αποτελούνταν από 24 συνέχειες. Εδώ να προσθέσω πως εμφανίστηκε και στον Μικρό Αρχηγό στο τεύχος 272 του 1980!

 

 

Ελπίζω να σας φάνηκε ενδιαφέρον.

 

:beer: :beer: :beer: :beer:

  • Like 1
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.