Μετάβαση στο περιεχόμενο

40 καλοκαιρινές παραστάσεις Καραγκιόζη στο Δημοτικό Θέατρο Σκιών του Π.Φαλήρου (Παρασκευή-Κυριακή στις 20.30)


vintaz

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  6467
  • Group:  Members
  • Topic Count:  32
  • Content Count:  510
  • Reputation:   4403
  • Achievement Points:  513
  • Days Won:  3
  • With Us For:  5726 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Ο "Καραγκιόζης" του Τάσου Κώνστα πάει… Φλοίσβο


post-6467-0-60635200-1371914589_thumb.jpg

 

Είναι ετοιμόλογος, αστείος, καλόκαρδος, αλλά και γεμάτος διάθεση ν' ανακατεύεται σε όλα…

Ο λόγος για τον αγαπημένο μικρών και μεγάλων, τον Καραγκιόζη, ο οποίος υποδέχεται τους φίλους του για δεύτερη χρονιά στο Δημοτικό Θέατρο Σκιών Π. Φαλήρου κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, από το Θέατρο Σκιών του Τάσου Κώντσα.

Ο "μπερντές θα ανάψει" για όλο το καλοκαίρι, με έναν Καραγκιόζη έτοιμο να χαρίσει πολλές ώρες άφθονου γέλιου σε καλοκαιρινές, δροσερές περιπέτειες.

"Το ρεπερτόριο αφορά 40 παραδοσιακές κωμωδίες του Ελληνικού θεάτρου σκιών, εμπλουτισμένες με χιούμορ και σάτιρα των ημερών μας. Πρόκειται για παραστάσεις προσαρμοσμένες για κάθε ηλικία, ενώ κάθε βράδυ θα παρουσιάζουμε νέο έργο. Δεν πρόκειται να πλήξει κανείς ακόμη κι αν έρθει και στις σαράντα παραστάσεις", εξηγεί ο καραγκιοζοπαίχτης-ιδρυτής του θεάτρου "Φιγούρες και Κούκλες" στην Πλάκα, Τάσος Κώνστας.

 

                                                                                                  post-6467-0-13769600-1371914599_thumb.jpg


Μιλώντας για την πηγή της έμπνευσής του, αλλά και για τη "μυστική" συνταγή μιας επιτυχημένης παράστασης, αναφέρει: "Έχοντας ως θεμέλια τη γνώση του παραδοσιακού ρεπερτορίου, και την ανάγκη και υποχρέωση απέναντι στην συγκεκριμένη τέχνη για διασκευή και προσαρμογή των έργων στο σήμερα, με σκοπό τη συνεχή ανανέωση της ώστε να μείνει ζωντανή και όχι μουσειακό είδος, εμπνέομαι από καμβάδες παραδοσιακών έργων, αλλά και από την καθημερινότητα και κάθε μορφής σημερινό ερέθισμα".

Και όπως εξηγεί, "έτσι διανθίζονται οι παλιές αυτές παραστάσεις με σάτιρα από το σήμερα. Η επικαιροποίηση αυτή απαιτεί μεγάλη προσοχή όμως ως προς τη δοσολογία. Η συνταγή πρέπει να είναι ακριβής και ο αυτοσχεδιασμός -σημαντικό εργαλείο στη δουλειά μας- πετυχημένος".

Τη μεγάλη ευθύνη που φέρουν οι καραγκιοζοπαίχτες ως προς τη σωστή συνέχιση του ιστορικού θεάτρου σκιών, τονίζει ο Τάσος Κώνστας, λέγοντας: "Όταν υπηρετεί ο καραγκιοζοπαίχτης σωστά την τέχνη του και ο Καραγκιόζης του τα λέει σωστά, τότε πάντα θα είναι διαχρονικός. Μην ξεχνάμε, ότι αναφερόμαστε σ΄ ένα θέατρο λόγου που πάντα ψυχαγωγούσε, αφύπνιζε συνειδήσεις και σατίριζε τα κακώς κείμενα της κάθε εποχής. Όσο συνεχίζει να τα κάνει αυτά με έντεχνο τρόπο θα είναι διαχρονικός ο Καρα-γκιόζης μας. Εδώ έχουμε μεγάλη ευθύνη οι καραγκιοζοπαίχτες".
 

Σε ποιους τελικά απευθύνεται ο Καραγκιόζης και ποιους εκφράζει, 
απαντά με μεγάλο ενθουσιασμό ο καλλιτέχνης.

 

"Τα παιδιά ταυτίζονται με την σκανδαλιά του Καραγκιόζη. Ο μεγάλος όμως ταυτίζεται με τον λόγο της σκανδαλιάς και με το τι κρύβεται πίσω από αυτήν. Τα παιδιά ενθουσιάζονται με την αμεσότητα που έχει το θέαμα, ο μεγάλος ξαφνιάζεται με την αμεσότητα αυτή, απολαμβάνει το συμβολισμό των ηρώων και ταυτίζεται με αυτόν",

 

                                                                                                      post-6467-0-87939800-1371914610_thumb.jpg

Ωστόσο, δεν παραλείπει να αναφέρει πως "μια σωστή παράσταση Καραγκιόζη τους αφορά όλους. Και τους μεγάλους και τους μικρούς. Μη ξεχνάμε ότι τις μεγάλες του δόξες τις γνώρισε ως οικογενειακό θέατρο".

"Παράλληλα ξυπνάνε μνήμες. Είναι εκπληκτικό ότι την ίδια παράσταση την παρακολουθούν τρεις γενιές θεατών: παππούδες, παιδιά και εγγόνια. Αλλού γελάει ο παππούς, αλλού ο μπαμπάς, αλλού το παιδί. Οι μεγάλοι αρχικά έχουν μια συστολή, ίσως γιατί έχουν ταυτίσει το θέατρο σκιών με την παιδική τους ηλικία, στη συνέχεια ξαφνιάζονται με την αμεσότητα που λαμβάνουν", συμπληρώνει χαρακτηριστικά.

"Είναι εύκολο" όπως ο ίδιος λέει "να χρησιμοποιούν τα παιδιά ως άλλοθι, δηλαδή ότι ένα πιτσιρίκι το φέρνουν τέσσερις-πέντε μεγάλοι! Εδώ πάλι όμως θα χρειαστεί μεγάλη μαεστρία για να τους ικανοποιήσεις όλους. Και τα μικρά και τα μεγάλα παιδιά! Όσο ο Καραγκιόζης μιλάει στο σήμερα, τότε το ενδιαφέρον των ενήλικων θεατών θα παραμένει αμείωτο".

Μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις, "ο κόσμος έχει ανάγκη από αλήθεια, από πράγματα που μιλάνε στην ψυχή μας έντιμα. Έχουμε ανάγκη από στιγμιαίες αποδράσεις απ΄ την καθημερινότητα, από 'ταξίδια', από ψυχαγωγία παρά από διασκέδαση".

Καθώς όπως ο ίδιος εξηγεί: "Όσο πιο ψεύτικα αποδεικνύονται όλα γύρω μας και ουτοπικά, τόσο πιο πολύ έχουμε την ανάγκη για μια φλόγα αλήθειας, για ένα αληθινό φως, που ναι μπορεί να προέρχεται και από τα φώτα της λυχναρόταβλας του μπερντέ".

Οι παραστάσεις του θεάτρου σκιών του Τάσου Κώνστα θα διαρκέσουν μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου, με μια μικρή διακοπή τον Δεκαπενταύγουστο.

Από τις 26 Ιουνίου και μέχρι 17 Ιουλίου, τα βράδια της Τετάρτης, "θα ανάβει μπερντέ" στην όμορφη αυλή του "Ακαδήμεια", στην Ακαδημία Πλάτωνος, ενώ τις ημέρες που οι παραστάσεις δεν θα πραγματοποιούνται στο όμορφο στέκι του Π.Φαλήρου, ο Καραγκιόζης θα ταξιδέψει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας για να διασκεδάσει τον κόσμο με το δικό του μοναδικό τρόπο.
 

Πηγές: nooz, ΑΜΠΕ, athinorama

 

Υ.Γ: Ίσως να μην ταιριάζει απόλυτα σε αυτή την κατηγορία, αλλά μιας και είναι εκδήλωση-παράσταση και περιλαμβάνει χάρτινους ήρωες που ίσως ενδιαφέρει κάποιους σκέφτηκα να το τοποθετήσω εδώ. Αν δεν ταιριάζει ας μεταφερθεί. :)

Επεξεργασία από G.I.DJO
Μεταφέρθηκε στη Γενική.
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.