Jump to content
Comics Fan

O Σκρουτζ Μακ Ντακ και ο Διαστημικός Σταθμός [Καρασαρίνης Μάρκος, tovima.gr, 07/06/2011]

Recommended Posts

Ένα περσινό (αλλά ενδιαφέρον) άρθρο από το Βήμα. Οι σύνδεσμοι προς το Inducks και τη Wikipedia, που υπάρχουν σποραδικά στο κείμενο, είναι τοποθετημένοι από τον αρθρογράφο (ο οποίος δείχνει να γνωρίζει καλά το θέμα του :cool:).
___________________________________________

Το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού ετοιμάζεται να πειραματιστεί με αγροτικές καλλιέργειες. Άλλοι το έκαναν πολύ πιο νωρίς.

8EB2C5D5520687B63318600655D74E15.jpg
- Καλύτερα να βάλεις μπρόκολα (REUTERS/Sergei Remezov)

Ο αγαπητός Σατόσι Φουρουκάβα, ο ιάπωνας αστροναύτης που αναχωρεί στις 8 Ιουνίου με το επόμενο Σογιούζ για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό φιλοδοξώντας να είναι ο πρώτος που θα καλλιεργήσει αγγουράκια σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας ως πιθανά τρόφιμα για μελλοντικές αποστολές, θα στενοχωρηθεί αν μάθει ότι έρχεται δεύτερος και καταϊδρωμένος. Τον έχει προλάβει εδώ και 30 χρόνια ο Σκρουτζ Μακ Ντακ.

scrooge1.jpg
Σε αντίθεση με το αμερικανικό, το ιταλικής προέλευσης υλικό του Μίκυ Μάους που αναδημοσιευόταν στα ελληνικάυπήρξε πάντα πολύ κοντύτερα στην κοινωνική πραγματικότητα. Εκεί που η Λιμνούπολη του κλασικού Καρλ Μπαρκς και του εμπνευσμένου συνεχιστή του, Ντον Ρόσα, έχει ως απαράβατο χρονολογικό όριο τα τέλη της δεκαετίας του ’50, εκείνη των Ρομάνο Σκάρπα, Γκουΐντο Μαρτίνα, Τζιόρτζιο Πετσίν είναι θεμελιωμένη στη σύγχρονη της εποχής της ευρωπαϊκή καθημερινότητα.

Στο Διαστημικό Αγρόκτημα του Πετσίν (Μίκυ Μάους 789, εκδ. Τερζόπουλος, 14/8/1981) ο πρωθυπουργός της ακαθόριστης παπιοχώρας, μητρόπολη της οποίας αποτελεί η Λιμνούπολη, προβαίνει σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμα τονίζοντας τη δραματική κατάσταση του ισοζυγίου πληρωμών. Ως αποτέλεσμά της είναι υποχρεωμένος να επιβάλει ακραία λιτότητα που συνίσταται στην κατάργηση της κατανάλωσης κρέατος: εν μία νυκτί οι Λιμνουπολίτες οφείλουν να γίνουν χορτοφάγοι.

Μετά τις αρχικές διαμαρτυρίες, ο Ντόναλντ Ντακ και τα ανιψάκια αποφασίζουν να επιτελέσουν το πατριωτικό τους καθήκον, πλην όμως τα καταστήματα έχουν ήδη λεηλατηθεί από αφιονισμένους οπαδούς λαχανικών. Καταφεύγοντας, όπως είθισται σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, στην εμπορική αυτοκρατορία του Θείου Σκρουτζ τον βρίσκουν να κλαίει και να οδύρεται για τις καιρικές αντιξοότητες που κατέστρεψαν τις σοδειές του την πιο ακατάλληλη στιγμή. Πρόβλημα, πρόβλημα – πες μου πώς το λύνεις.

Για να ξεπεράσει την αγροτική παραγωγή του Τζον Ρόμπαξ και να επωφεληθεί από τις νέες πραγματικότητες της οικονομίας ο εφευρετικός μεγιστάνας θα καταφύγει στη λύση ενός τροχιακού αγροκτήματος, από όπου πύραυλοι με κολοκυθάκια, καρότα, αγγούρια και λοιπά ζαρζαβατικά θα προσγειώνονται με αλεξίπτωτα εν είδει διαστημικών λεωφορείων στις πόρτες των μανάβικών του. Στην πορεία της ιστορίας ο Θείος Σκρουτζ θα αναμετρηθεί με μετεωρίτες, θα συναντήσει εξωγήινους, θα βγάλει χρήμα με ουρά και θα αναδειχθεί νικητής στην καθιερωμένη μέτρηση περιουσιών με τον Ρόμπαξ.

Η προβληματική κατάσταση της ιταλικής οικονομίας, οι ευρωπαϊκοί πανικοί των σούπερ-μάρκετ, η έκδηλη ανησυχία για την ποιότητα της διατροφής, η ακρίβεια και ο πληθωρισμός (όπως και ο απόηχος των διαστημικών προγραμμάτων των υπερδυνάμεων) περνούν αριστοτεχνικά στο background των 34 σελίδων του story ως ρεαλιστικό αλατοπίπερο του φαντασιακού στοιχείου.

Η ιταλική σχολή των δεκαετιών του ’70 και του ’80 δεν παραλείπει να σχολιάσει υπαινικτικά τον Ψυχρό Πόλεμο (δια της απαγωγής ενός καθηγητή από το παπιοαντίστοιχο του «σιδηρού παραπετάσματος» – Το Μυστήριο των Παστών Γαρίδων, Κόμιξ 211, Ιανουάριος 2006) ή την ενεργειακή κρίση (δια της εφεύρεσης ενός αυτοκινήτου που κινείται με ουράνιο – Ο χιλιομετροφάγος, Μίκυ Μάους 736, 8/8/1980). Εξ ου και 30 χρόνια μετά, εκτός από το να κάνει τον Ρόμπαξ να φάει το καπέλο του, ο Σκρουτζ Μακ Ντακ μπορεί άνετα να αναγκάσει τον Φουρουκάβα να ροκανίσει το σκάφανδρό του.

post-13632-0-14482600-1329403240.png Πηγή: www.tovima.gr

Edited by leonidio
  • Like 11

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.