Jump to content
 • entry
  1
 • comments
  0
 • views
  702

Περί ελληνικών εκδόσεων


Valtasar

401 views

 Share

Κατ' αρχάς να πώ ότι εύχομαι σε όλους και όλες μια καλή χρονιά, μακριά από γιατρούς και δικηγόρους, με δουλειά, δημιουργία και πάρα πολλά χαμόγελα :cheers3:

 

Σήμερα θέλω να μιλήσω για τις εκδόσεις στη χώρα μας. :)

Τα τελευταία 20 χρόνια έτυχε λόγω θέσης, να μιλήσω με το σύνολο σχεδόν των εκδοτών/δημιουργών/κριτικών και μεγάλο αριθμό αναγνωστών πάνω στα κόμικς. Θα ήθελα λοιπόν να κάνω μια προσπάθεια να συγκεντρώσω τα συμπεράσματά μου εδώ.

 

Ξεκινάω με μερικά γεγονότα :

 1. Είμαστε μικρή χώρα με μικρό πληθυσμό. Η Ελληνική γλώσσα είναι για μικρό αριθμό ανθρώπων.
 2. Το αναγνωστικό κοινό των κόμικ είναι πολύ μικρό... δυστυχώς όταν τα κόμικ είχαν διασπορά σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, όλοι όσοι είχαν συμμετοχή τα αντιμετώπισαν σαν προιόν σε τουριστικό μαγαζί και όχι σαν κάτι που μπορεί να έχει συνέχεια και συνέπεια. Όσο ήταν εύκολες οι πωλήσεις, μνηστήρες πολλοί, όταν δυσκόλεψαν οι συνθήκες, κανείς δεν είχε την βάση να συνεχίσει.
 3. Οι εκδότες συμπεριφέρονται στα κόμικς λες και είναι φτωχοί συγγενείς .... με λίγα λόγια ούτε οι ίδιοι πιστεύουν στην αξία τους. Όταν λοιπόν αυτοί που βάζουν τα χρήματά τους δεν πιστεύουν στο προιόν τους, πως θα πιστέψει ο πελάτης ; Υπάρχουν βέβαια εξαιρέσεις αλλά και αυτοί συμπεριφέρθηκαν σαν Καμπανάς, Modern Times και Τερζόπουλος με αποτέλεσμα να βαλτώσουν και να παραπαίουν...

 

Το ερώτημα που γυροφέρνει το μυαλό μου είναι ένα.... υπάρχει κάποιος σε αυτή τη χώρα που πιστεύει και θέλει να επενδύσει στα κόμικ στην Ελλάδα ;

Βέβαια τίθεται και το ανάλογο ερώτημα : θα αποδώσει η επένδυση ή απλά θα χάσει τα λεφτά του ;

 

Πιστεύω ότι με τις ανάλογες κινήσεις, θα έχει κέρδος. Στην αρχή μικρό αλλά σε βάθος χρόνου μεγαλύτερο. Αρκεί να μην φερθεί μπακαλίστικα και να κινηθεί έξυπνα. Να επενδύσει σε βάθος χρόνου και όχι μια ζαριά και ότι πιάσει. Να έχει πλάνο και τα φόντα να το υλοποιήσει. Να έχει υπομονή και σχέδιο. (μα τι λέω χειμωνιάτικα; )

 

 

Τι εννοώ έξυπνα ; :)

 

Πρώτα απ' όλα, εμπόριο χωρίς έρευνα αγοράς δεν νοείται. Οι περισσότεροι εκδότες εκδίδουν ότι τους κατέβει..... βλέπουν τι πωλήσεις έχει κάποιος τίτλος στη Γαλλία/Αμερική κ.λ.π. και εκδίδουν και εδώ. Συγγνώμη .....έρευνα αγοράς στην Ελλάδα, όχι στην υφήλιο :) Είτε μας αρέσει είτε όχι, μπορεί να έχουμε μια ξενομανία, αλλά δεν παύουμε να είμαστε ιδιαίτερος λαός.

 

Κατά δεύτερον, που ακούστηκε να πηγαίνει καλά ένα προϊόν χωρίς διαφήμιση ; έχετε δει ποτέ διαφήμιση για κόμικ ; μερικά σκόρπια άρθρα σε blogs και αυτό ήταν. Οκ, η Καθημερινή διαφημίζει μέσα στις εφημερίδες. Τίποτα άλλο ; πως θα φέρουμε κόσμο στα κόμικ αν δεν φανεί ότι βγαίνουν κόμικς ; πως θα μάθει κάποιος για τις νέες εκδόσεις αν δεν μπει στο GC ?

 

Κατά τρίτον, πάρτε ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο για να διαλέγουν τις εκδόσεις. Ρίξτε μια ματιά στο Club Ντίσνευ για να καταλάβετε τι λέω..... πρέπει να κερδίσετε πρώτα την μικρή μαγιά των ¨καμμένων" για να έχετε τη βάση να επεκταθείτε και στους "άσχετους". Δείτε τις κινήσεις των εκδόσεων Οξύ στα υπερηρωικά, του Μικρού Ήρωα με το νέο Κόρτο. Δημιουργούν fan club και στο μικρό ελληνικό κοινό αυτό είναι μια πολύ καλή βάση για συνέχεια....

 

Κατά τέταρτον, ρίξτε μια ματιά τι βγαίνει και τι δεν βγαίνει.... που είναι τα χιουμοριστικά κόμικ ; που είναι τα ερωτικά ; τουλάχιστον BD κάτι γίνεται τελευταία, εύχομαι να υπάρξει συνέχεια :) 

 

Δεν λέω ότι αυτά είναι λύσεις για όλα τα προβλήματα του κλάδου....υπάρχει το πρόβλημα της διανομής (μέγα αγκάθι) όπως και άλλα.... πιστεύω όμως ότι μπορούν να λυθούν άμα υπάρχει πίστη και διάθεση.

 

Ίσως κάποιοι πουν "έξω από το χορό πολλά τραγούδια ξέρεις" :)  Ίσως, αλλά τα blogs γι' αυτό φτιάχτηκαν, για να λέμε ανοιχτά τις σκέψεις μας :)

 

Just my 2cents :valt:

 

:cheers3:

 

 • Like 29
 • Respect 3
 • Thanks 1
 Share

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.