Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θέλουμε πολυμήχανο Πρόεδρο [Λοίζου Μικαέλλα, Σημερινή (H), 17/02/2013]


saravakos

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  3299
  • Group:  Members
  • Topic Count:  18
  • Content Count:  535
  • Reputation:   5347
  • Achievement Points:  535
  • Days Won:  0
  • With Us For:  6099 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  38


post-3299-0-46979200-1361105754_thumb.jpg

Τα χαρακτηριστικά του επόμενου Προέδρου σκιαγράφησαν παιδάκια της β’ δημοτικού - Μπορεί τα ονόματα «Φινέας» και «Φερμπ» να μη σημαίνουν τίποτα για τους μεγάλους, αλλά αυτά τα δύο αδέλφια είναι, σύμφωνα με τα επτάχρονα, τα ιδανικά πρόσωπα για ν' αναλάβουν το πηδάλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας
ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ αναζητούν έναν Πρόεδρο καλό, δημιουργικό, που να μπορεί να υλοποιήσει αυτά που σκέφτεται

«Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα», τραγουδά ο Διονύσης Σαββόπουλος και μάλλον συμφωνούν μαζί του όσοι μεγάλοι «όλο φοβούνται τ’ αύριο». Τα μικρά παιδάκια ξέρουν πολύ περισσότερα απ' όσα είμαστε συχνά πρόθυμοι να τους αποδώσουμε. Ξέρουν, κυρίως, να ξεχωρίζουν τι θέλουν και τι δεν θέλουν. Γι’ αυτό και η «Σ» άδραξε την ευκαιρία της επίσκεψης των παιδιών της τάξης Β’ 3 του Έκτου Δημοτικού Σχολείου Αγλαντζιάς, στο Συγκρότημα Δίας κι αποφάσισε να τα ρωτήσει για όλα αυτά που ξέρουν. Και μας άνοιξαν μια πόρτα στον δικό τους κόσμο, φτιαγμένο από παιδικούς ήρωες από καρτούν, βιβλία, κόμιξ και παιδικές σειρές, στον οποίο ο ηγέτης πρέπει να διέπεται, πάνω απ’ όλα, από καλοσύνη και δημιουργικότητα και να μπορεί να υλοποιεί αυτά που σκέφτεται.


Έχουν αντίληψη
Όπως μας διαβεβαίωσε η δασκάλα τους, Άννα Γιανακρίτου, παρόλο που τα παιδάκια αυτά είναι μικρής ηλικίας και δεν τους ενδιαφέρει η ουσία της εκλογικής διαδικασίας, έχουν πλήρη αντίληψη για το τι πρόκειται να συμβεί σήμερα στην Κύπρο. «Απλώς τα παιδιά έχουν διαφορετικά κριτήρια προτίμησης. Βλέπουν, συχνά, την εξωτερική εμφάνιση, αναζητούν ευχάριστα πρόσωπα», προσθέτει. Το πιο σημαντικό, όμως, κατά την ίδια, είναι η ικανότητά τους να ξεχωρίζουν τους καλούς από τους κακούς, αυτούς που βοηθούν απ’ αυτούς που δεν βοηθούν. «Η ζυγαριά γι’ αυτά πάντα γέρνει προς το καλό», τονίζει.


Η διαδικασία
Η διαδικασία είχε ως εξής: Ζητήσαμε από τα παιδάκια να ξεχάσουν για λίγο τους κυρίους Αναστασιάδη, Μαλά, Λιλλήκα και Ούτοπο (στον οποίο κάποιοι έδειξαν ιδιαίτερη προτίμηση) και να επικεντρωθούν σε χαρακτήρες προερχόμενους από παραμύθια και καρτούν. Θα έπρεπε να κατονομάσουν τον καταλληλότερο για το υψηλότερο αξίωμα του κράτους και να εξηγήσουν γιατί ο ήρωας αυτός είχε ικανότητες, αρετές ή χαρακτηριστικά, που τον καθιστούν ιδανικό για ηγέτη. Επίσης θα έπρεπε να δώσουν και μία «αρνητική ψήφο», εξηγώντας ποιον ήρωα δεν θα ήθελαν να εκλεγεί στην Προεδρία και γιατί. Στο τέλος καταμετρήσαμε τις ψήφους, με τους Φινέα και Φερμπ να λαμβάνουν 29%, τον Τζέρι 17%, τους Ζικ και Λούθερ 11% και τους υπόλοιπους «υποψηφίους» να εξασφαλίζουν από μια ψήφο. Τις περισσότερες αρνητικές ψήφους (2) πήρε ο Μπομπ Σφουγγαράκης και, ως επί το πλείστον, διάφοροι κακοί χαρακτήρες.


Καλός, δυνατός και άντρας
Από τις απαντήσεις των παιδιών μπορεί να εξαχθεί, ως γενικό συμπέρασμα, πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να διέπεται από καλοσύνη. Τα παιδιά, μη αναγνωρίζοντας πως η πολιτική δεν είναι ονειρικός κόσμος, πιστεύουν ότι η καλοσύνη είναι η πιο σημαντική αρετή, που μπορεί να έχει ένας Πρόεδρος. Αυτό ήταν το βασικό, κοινό χαρακτηριστικό, όλων των απαντήσεων. Ότι πρέπει να νικήσει ο καλός και να χάσει ο κακός.


Τα περισσότερα παιδιά ψήφισαν αντρικούς χαρακτήρες, τάση που ίσως να οφείλεται στο γεγονός πως οι δημιουργοί των κινουμένων σχεδίων τείνουν να προάγουν περισσότερο αντρικά πρότυπα. Άλλη μια κοινή συνισταμένη αρκετών απαντήσεων είναι πως η ηγετική ικανότητα αποτυπώνεται μέσα από τη δυνατότητα κάποιου να κάνει την υπέρβαση. Αρκετά παιδιά αναφέρθηκαν σε μικρούς σε μέγεθος ήρωες, που κερδίζουν συστηματικά μεγάλους, κάτι που δεν διαφέρει από τη συχνή απαίτηση του λαού της μικρής Κύπρου να αντιστέκεται στους σχεδιασμούς των μεγάλων κέντρων λήψης αποφάσεων.


Έργα υποδομής
Αν μεταφράσουμε σε καθαρά προεκλογικούς όρους την «εκλογή» των Φινέα και Φερμπ στην Προεδρία, τα παιδιά φαίνεται να πιστεύουν πως ένας Πρόεδρος πρέπει να είναι σε θέση να προωθήσει πολλά… έργα υποδομής! Πρόκειται για δύο πολυμήχανα αδέλφια, με τεράστια φαντασία και δημιουργικότητα, τα οποία καταφέρνουν να φτιάξουν ό,τι βάλουν στο νου. Από το πιο πάνω, μπορούμε να εξάγουμε το συμπέρασμα πως τα παιδιά αναζητούν από έναν ηγέτη χειροπιαστά αποτελέσματα, κάτι μετρήσιμο, που ο κόσμος μπορεί να δει και να θαυμάσει. Να μπορεί, δηλαδή, να υλοποιήσει αυτά που σκέφτεται. Και πρέπει να έχει φαντασία, δημιουργικότητα και να μη φοβάται να προωθήσει τις ιδέες του.

Η Έλενα, η οποία είναι και η Πρόεδρος της τάξης, επιλέγει για Πρόεδρο τής Δημοκρατίας τον Μπομπ Σφουγγαράκη. Ο λόγος που πιστεύει ότι έχει όλα τα φόντα να ηγηθεί ενός κράτους είναι αρκετά απλός: Όλοι τον αγαπούν! Όπως εξηγεί, θα την φόβιζε το ενδεχόμενο να αναρριχηθεί σ’ ένα τέτοιο αξίωμα ο Δρακουμέλ, καθώς είναι επικίνδυνος. «Ο Πρόεδρος πρέπει να είναι σοβαρός και να ξέρει ότι εμείς θέλουμε το καλό και όχι το κακό», τονίζει.


Η Σεμέλη αναφέρει πως θα ήθελε να ηγείται της Κύπρου ο Τζέρι, το ποντικάκι από το γνωστό καρτούν, που πάντα το κυνηγά ο γάτος Τομ αλλά ποτέ δεν καταφέρνει να τον πιάσει. «Είναι καλός και πολύ έξυπνος», εξηγεί, χαρακτηριστικά τα οποία θεωρεί απαραίτητα για την εκλογή κάποιου στο ανώτατο αξίωμα του κράτους. Αντιτίθεται, παράλληλα, έντονα στην ιδέα να εκλεγεί Πρόεδρος η κακιά μητριά της Σταχτοπούτας, για ένα πολύ απλό λόγο: Είναι κακιά και δεν κάνει για τη δουλειά.


Σύμφωνα με την Ελεάνα, ο καταλληλότερος χαρακτήρας για Πρόεδρος είναι ο Τουίτι. Όπως εξηγεί, είναι πολύ μικρότερος από τον Σιλβέστερ, ο οποίος συνεχώς τον κυνηγά, αλλά πάντα καταφέρνει να τον ξεγελάσει, ιδιότητα που θα πρέπει να έχει και ένας Πρόεδρος. «Τα βάζει με πιο μεγάλους και πιο δυνατούς και δεν φοβάται να νικήσει», τονίζει. Παράλληλα απορρίπτει την ιδέα της αλεπούς από την Ντόρα, γιατί δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της και είναι κακιά.


Ο Σάββας εξηγεί πως ο Ζικ και ο Λούθερ, δύο αγόρια που ασχολούνται κυρίως με τα σκέιτ μπορντ τους, είναι κατάλληλα για την Προεδρία, επειδή είναι διασκεδαστικά. Αναφέρει πως ο Πρόεδρος πρέπει να έχει λίγη πονηράδα. Από την άλλη δεν θα ήθελε με τίποτα να δει στο αξίωμα αυτό τον γείτονά τους, επειδή τους πετά νερό, γεγονός που υποδηλοί πως είναι κακός.


Η Μαρία ψηφίζει γυναίκα. Θέλει για Πρόεδρο την Ντέιζι, επειδή «είναι ωραία, έξυπνη και πολύ υπομονετική», αρετές τις οποίες αναζητά σ’ έναν ηγέτη. Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε στον λόφο του Προεδρικού κάποιον σαν τον κακό λύκο από τα τρία γουρουνάκια, επειδή δεν σέβεται, όπως αναφέρει, τα γουρουνάκια και ο Πρόεδρος πρέπει να σέβεται τον κόσμο.


Τον Ασλάν από τα «Χρονικά της Νάρνιας» επιλέγει ο Παύλος, γιατί είναι ένα λιοντάρι, στο οποίο εντοπίζει καλοσύνη αντίστοιχη με αυτήν του Χριστού, την οποία θεωρεί πάρα πολύ σημαντική. Απορρίπτει, ταυτόχρονα, τον λύκο από το ίδιο παραμύθι, γιατί είναι «κακός όπως οι Τούρκοι».
Ο Αντιπρόεδρος της τάξης, Σοφοκλής, επιλέγει τους Ζικ και ο Λούθερ, επειδή «κάνουν ωραία κόλπα με τα σκέιτ μπορντ» και ένας Πρόεδρος πρέπει να είναι σε θέση να κάνει κόλπα. Δεν θα ήθελε για Πρόεδρο κάποιο κινούμενο σχέδιο που κάνει συνέχεια «πελλάρες», γιατί ένας ηγέτης πρέπει να είναι καλός, να μην κοροϊδεύει τον κόσμο και να σέβεται τους ανθρώπους που τον αγαπούν.


Όπως αναφέρει η Χάρις, καταλληλότεροι για τη θέση είναι οι Φινέας και Φερμπ. Πρόκειται για δύο αδέλφια που κάνουν καλές κατασκευές και ό,τι βάλουν στο μυαλό τους καταφέρνουν να το επιτύχουν, κάτι που πρέπει να κάνει και ένας Πρόεδρος. Διαφωνεί με το ενδεχόμενο να εκλεγεί η αδελφή τους, επειδή τους καταγγέλλει, κάτι που, κατά τη γνώμη της, δεν έπρεπε να πράττει.


Η μία Μαριάννα της τάξης δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον Τζέρι. Όπως εξηγεί, είναι πιο κοντός από τον Τομ αλλά πάντα καταφέρνει να τον κερδίζει, άρα το γεγονός πως είναι μικρός δεν περιορίζει τη δύναμή του. Ταυτόχρονα δεν θα ήθελε να δει στην εξουσία τον Ρόμποτνικ, επειδή είναι πολύ κακός, όπως λέει, «και από την κακία του δεν καταφέρνει τίποτα».


Ο Εμμανουήλ πιστεύει πως θα πρέπει να εκλεγούν ο Φινέας και ο Φερμπ, γιατί φτιάχνουν τόσα πολλά πράγματα, που η δημιουργικότητά τους είναι αδιαμφισβήτητη. Μάλιστα, πιστεύει ότι μπορούν να προσφέρουν πολλά, όπως π.χ. να μας φτιάξουν τσουλήθρες για να κατεβαίνουμε από τις πολυκατοικίες. Αντιδρά στην ιδέα του Μπομπ Σφογγαράκη, επειδή «είναι μόνο για παιδιά και δεν κάνει για μεγάλους». Τα σφουγγάρια, προσθέτει, δεν κάνουν για ηγέτες.


Τον Φινέα και τον Φερμπ ψηφίζει και η Νικολέττα, καθώς ξέρουν να φτιάχνουν τεράστια παιγνίδια και μηχανές. «Ο Πρόεδρος πρέπει να μπορεί να φτιάξει πράγματα για εμάς», εξήγησε. Απορρίπτει ασυζητητί τον Μπομπ Σφουγγαράκη, επειδή δεν μιλά, κατά τη γνώμη της, καλά. Όπως εξηγεί, τα σφουγγάρια δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις για να αναλάβουν την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Ο Κυριάκος θέλει να δει στην Προεδρία τα αδέλφια Φινέα και Φερμπ, επειδή φτιάχνουν πολλά πράγματα και είναι αστείοι. «Είναι μικροί αλλά φτιάχνουν μεγάλα πράγματα», επισημαίνει. Αντιθέτως, δεν θα ήθελε με τίποτα να καταλάβει τη θέση ο πράσινος αντίπαλος του Σπάιντερμαν, επειδή είναι πολύ κακός. Ως εκ τούτου, όπως τονίζει, δεν τον εμπιστεύεται.


Άλλη μια ψήφος προς τον Φινέα και τον Φερμπ έρχεται από τη Σωτηρούλα, η οποία θαυμάζει το γεγονός πως μπορούν να φτιάξουν τόσα πολλά πράγματα και έχουν την ικανότητα να κάνουν κάτι διαφορετικό. Από την άλλη, εναντιώνεται στην ιδέα εκλογής ενός καρτούν που είναι κακό και κυνηγά τους καλούς.


Ο Χρίστος θα ήθελε να δει στην Προεδρία τον Μπεν Τεν, επειδή αλλάζει μορφές και η αλλαγή είναι αναγκαίο χαρακτηριστικό για τον Πρόεδρο. Μπορεί, επίσης, να χτυπά τους κακούς, σημειώνει. Δεν θα ήθελε για Πρόεδρο κάποιον που να ηγείται των κακών, αναφέρει παράλληλα.
Ο Τάσσος επιθυμεί τις εκλογές να κερδίσει το κουνέλι Ρέγκι. Είναι αστείος, εξηγεί, κάνει ωραία πράγματα και μας κάνει να γελούμε. «Ο Πρόεδρος πρέπει να κάνει μαγικά», κατά τη γνώμη του. Διαφωνεί με την εκλογή τού Ροζ Πάνθηρα στο αξίωμα, επειδή είναι ενοχλητικός.
Και η άλλη Μαριάννα της τάξης επιθυμεί για Πρόεδρο τον Τζέρι, επειδή συνεχώς νικάει και ο Πρόεδρος πρέπει να είναι νικητής. Τον εχθρό του τον Τομ, από την άλλη, δεν θα ήθελε με τίποτα να τον δει να καταλαμβάνει την εξουσία «διότι θέλει να φάει τον Τζέρι και αυτό είναι πολύ κακό».
Ψήφο εμπιστοσύνης στον Μπάτμαν δίνει ο Γιώργος. Είναι καλός και σκοτώνει τους κακούς, εξηγεί, χαρακτηριστικά που τον καθιστούν κατάλληλο για Πρόεδρο. Ο Γιώργος δεν ήθελε να δώσει «αρνητική ψήφο», κατονομάζοντας κάποιον παιδικό ήρωα που δεν θα ήθελε να εκλεγεί στην εξουσία.


Ποιον παιδικό ήρωα θέλετε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Φινίας και Φερμπ 29%
Τζέρι 17%
Ζικ και Λούθερ 11%
Άλλα καρτούν 43%

Επεξεργασία από leonidio
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.