Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΕΞΩΦΥΛΛΑ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ & ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ [ Μια ματιά στο αρχείο του κόμικς - ντετέκτιβ ]


gkosk

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  3960
  • Group:  Members
  • Topic Count:  233
  • Content Count:  1123
  • Reputation:   4299
  • Achievement Points:  1125
  • Days Won:  1
  • With Us For:  6044 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  59

Από το ξεκίνημα της Ελληνικής ανάμιξης σ` αυτή την υπέροχη περιπέτεια των εκδόσεων κόμικς, υπήρχε η τάση για αυτονομία και γενικότερα της κατάθεσης μιας προσωπικής πινελιάς, προσδίδοντας κατ` αυτό τον τρόπο μια μοναδικότητα στην όλη υπόθεση. Αναφέρομαι στην δημιουργία εξωφύλλων απ` τα πάνελ(κυρίως τα εσωτερικά καρέ, για να γίνεται πιο κατανοητό), στην μεταφορά και τροποποίηση τους(από εκδόσεις του εξωτερικού, ή άλλες Ελληνικές), αλλά και στις αμιγώς ατομικές συνθέσεις των εικονογράφων που ενεπλάκησαν στην ιστορία αυτή. Μια άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία, όπως θα δείτε παρακάτω, όπου η φαντασία υποβοηθείται και καμιά φορά καθοδηγείται, από την ίδια την περιπέτεια που εσωκλείεται, δίχως αυτό να μειώνει καθόλου το αποτέλεσμα, ή την δουλειά του δημιουργού. Τέλος, η επανάληψη λειτούργησε και στα εξώφυλλα των Ελληνικών εκδόσεων κόμικς, σαν μήτηρ πάσης μαθήσεως! Υπάρχει πλήθος τέτοιων περιπτώσεων, κάποιες απ` τις οποίες θα παρουσιαστούν σε αυτή την έρευνα, που σκοπό της έχει να παρασύρει, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον σας, αρκετούς ακόμη παρατηρητικούς αναγνώστες, ούτως ώστε το δείγμα να είναι μεγαλύτερο και η ποικιλία το ίδιο! Μια δουλειά που ταιριάζει γάντι σε ένα κόμικς - ντετέκτιβ λοιπόν και η οποιά αρχίζει να αποτυπώνει τα αποτελέσματα της πιο κάτω.

 

Είναι γνωστό στους περισσότερους, ότι η φιγούρα του Dr Justice ή επί το Ελληνικότερον Δίκαιου, έδωσε την μορφή της(ελαφρώς τροποποιημένη), στο Ελληνόπουλο που επέβαλε την τάξη στην Άγρια Δύση για αρκετά χρόνια, μέσα από τις σελίδες των εβδομαδιαίων Μικρός Καουμπόι και Μικρός Αρχηγός, αμφότερα των εκδόσεων Ανδρεόπουλου - Ραμπατζή(Μονόκερως). Στο 12ο τεύχος της έκδοσης του από τον κ. Ανεμοδουρά(Δίκαιος - Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 1976 - "Οι Απαγωγείς"), υπάρχει ένα καρέ το οποίο έμελε να δούμε στο εξώφυλλο του τεύχους 405 του Μικρού Καουμπόι("Ο Έλ Καπιτάν δεν ξέχασε"). Βέβαια αλλάζουν αρκετά πράγματα,καθώς ο γιατρός της ΔΟΕ αρχικά παρακολουθεί μια κοκορομαχία, ενώ στην δεύτερη του καουμπόικη version, εικονίζεται με φόντο την έρημο, έναν γύπα και έναν σκελετό!

 

 

Περνάμε στην δεύτερη σημερινή ιστορία εξωφύλλων και καθημερινής εκδοτικής τρέλας, με μια ομοιότητα αρκετά ύποπτη! Εδώ η περίπτωση είναι ιδιάζουσα και ίσως να συνιστά και ρεκόρ, καθώς τα εξώφυλλα των τευχών στα οποία αναφέρομαι, δημοσιεύτηκαν την ίδια χρονιά(1975)! Προηγήθηκε η έκδοση του Μικρού Καουμπόι(τεύχος 493 - "Τυφώνας στην πόλη"), τον δεκαπεντάυγουστο εκείνης της χρονιάς, ενώ τον Δεκέμβρη ακολουθεί ο κ. Ανεμοδουράς(αντιστρέφονται δηλαδή οι ρόλοι της πρώτης περίπτωσης, στην οποία αναφερθήκαμε!), με τον Μπλέκ(τεύχος 338 - "Ο μυστηριώδης καμπούρης")! Εκείνο το διάστημα, επειδή ο φιλοξενούμενος και με αρκετά μεγάλη απήχηση στο αναγνωστικό κοινό Τομ, ήταν εκφραστής της καουμπόικης σχολής κόμικς ηρώων, ο Έλληνας εκδότης προτιμούσε εξώφυλλα του είδους, οπότε και προχώρησε σε αρκετά τέτοιου τύπου "δάνεια", που θα αναλύσουμε τις επόμενες ημέρες. παρεμπιπτόντως, το κοινό στοιχείο των 2 τευχών, είναι ένας καουμπόι που περνάει την πόρτα ενός σαλούν, μάλλον βιαστικά, ενώ οι σφαίρες ίπτανται! Αν κοιτάξουμε δε με λιγάκι επιπλέον παρατηρητικότητα, στην περίπτωση του Μπλέκ είναι βαθμοφόρος!

 

 

Το πρώτο μέρος της έρευνας μας, θα ολοκληρωθεί για σήμερα με μια επανάληψη εξωφύλλου, στην έκδοση του ίδιου τίτλου. Εδώ να πούμε ότι αυτού του τύπου τα κενά που παρατηρήθηκαν στην έμπνευση κυρίως, είναι πάρα πολλά και θα το διαπιστώσουμε όλοι στην πορεία των ερυνών. Η δική μας πρώτη τοποθέτηση, είναι η παρακάτω. Μπλέκ και πάλι. Τεύχη 51("Ο καθηγητής πάει για ψάρια") και 283("Δύο φορές προδότης!"). Η διαφοροποίηση εδώ, είναι στην απόχρωση του φόντου που επιλέχθηκε στην δεύτερη δημοσίευση, όπου το σιέλ αντικατέστησε το κίτρινο!

 

 

Συνεχίζεται, φυσικά...

post-3960-12767523752047_thumb.jpg

post-3960-12767524744128_thumb.jpg

post-3960-12767530586107_thumb.jpg

post-3960-12767531466275_thumb.jpg

post-3960-12767535796828_thumb.jpg

post-3960-12767536486243_thumb.jpg

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.