Jump to content
News Ticker
  • Το Greekcomics συμπλήρωσε 13 χρόνια ζωής και το γιορτάζουμε! Σάββατο 28 ΣΕΠ 2019 στις 8μμ @ΛΕΦΙΚ
Sign in to follow this  
sneaker

UFS - Penny Arcade [ Sabertooth Games Inc. (2006) ]

Recommended Posts

Sneaker_UFS_PennyArcade_Logo.JPG

 

Κάπου στο 2005 κυκλοφόρησε ένα card game βασισμένο στο γνωστό videogame Street Fighter. Το παιχνίδι ουσιαστικά έβαζε τους 2 παίκτες (κάθε ένας από τους οποίους ήταν και ένας χαρακτήρας από το παιχνίδι) να παλεύουν μεταξύ τους με τις κάρτες να αντιπροσωπεύουν διάφορες κινήσεις όπως μπουνιές, κλωτσίες, special moves κλπ. Εκτός όμως από το Street Fighter το παιχνίδι είχε και το λογότυπο UFS από το Universal Fighting System. Σκοπός της εταιρείας ήταν να κυκλοφορήσει συλλογές βασισμένες και σε άλλα γνωστά beat'em'up video games όπως το Soulcaliber, το Samurai Shodown και άλλα, πράγμα που έκανε. Όλες οι κάρτες ήταν συμβατές μεταξύ τους και έτσι μπορούσε κάποιος να συνδυάσει πολλές από διάφορα σετ στο παιχνίδι του. Το παιχνίδι ήταν collectible, οι παίκτες δηλαδή αγόραζαν κλειστά φακελάκια με τυχαίες κάρτες μέσα και οι οποίες ήταν διαφορετικής σπανιότητας. Συνήθως για κάθε χαρακτήρα υπήρχε και ένα starter, ένα πακετάκι δηλαδή με κάποιες fixed κάρτες που είχαν να κάνουν με το συγκεκριμένο χαρακτήρα.

 

Τι σχέση έχει τώρα αυτό με μας και τα κόμικ; Στις αρχές του 2006 κυκλοφόρησε και ένα πακέτο βασισμένο στο web-comic Penny Arcade (αφιέρωμα εδώ). Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα σετ αυτό δεν ερχόταν σε κλειστά φακελάκια αλλά σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο. Μέσα στη συσκευασία δηλαδή υπήρχαν 2 έτοιμα decks (ή αλλιώς τράπουλες) μία για κάθε παίκτη, βασισμένες στους 2 χαρακτήρες του κόμικ (Tycho και Gabe). Έξτρα κάρτες βασισμένες στους 2 ήρωες δεν κυκλοφόρησαν σε φακελάκια, παρόλα αυτά μπορούσε κάποιος να εμπλουτίσει τις τράπουλες αυτές με κάρτες από άλλα σετ και το αντίστροφο. Επιπλέον τα 2 decks έρχονταν μέσα σε ειδικές πλαστικές θήκες για εύκολη μεταφορά τους, κάθε μία με σχέδια από τον αντίστοιχο χαρακτήρα (πολύ καλή προσθήκη μια και τα κουτάκια αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άλλα παιχνίδια)

 

Sneaker_UFS_PennyArcade_Boxes.JPG

 

Οι κανόνες του παιχνιδιού δεν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκοι, αν και κάποιος που δεν έχει πείρα από τέτοια παιχνίδια ίσως χρειαστεί να τους διαβάσει πάνω από μία φορά. Η αλήθεια είναι ότι χρησιμοποιεί ένα πρωτότυπο σύστημα. Σε αντίθεση με άλλα παρόμοια παιχνίδια οι παίκτες δεν έχουν resources να διαχειριστούν (πχ μάνα, περιοχές ή χρήματα) και με αυτά να "πληρώσουν" για να παίξουν μια κάρτα. Αντιθέτως μπορούν να παίξουν όσες κάρτες θέλουν. Ο μόνος περιορισμός είναι ότι κάθε κάρτα όταν παίζεται πρέπει να περάσει έναν έλεγχο, που λέγεται control check. Αυτό γίνεται ως εξής: Κάθε κάρτα έχει γραμμένο πάνω της ένα βαθμό δυσκολίας για να παιχτεί και ένα τυχαίο νούμερο (συνήθως απ' το 2 μέχρι το 6). Όταν ο παίχτης θέλει να παίξει μια κάρτα λοιπόν ανοίγει την πρώτη κρυφή κάρτα από το deck και συγκρίνει τη δυσκολία της κάρτας του με τον τυχαίο αριθμό της κάρτας που άνοιξε. Αν ο τυχαίος αριθμός είναι ίσoς ή μεγαλύτερος από τη δυσκολία της κάρτας τότε αυτή παίζεται κανονικά. Αλλιώς η κάρτα ακυρώνεται και τελειώνει ο γύρος του παίκτη. Προφανώς υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι όσο προχωράει το παιχνίδι να ανεβοκατεβάζει κάποιος τα νούμερα αυτά - και εκεί στηρίζεται το παιχνίδι - γιατί αλλιώς θα ήταν τελείως τυχαίο.

 

Το artwork στις κάρτες είναι πολύ καλό. Είναι από τους ίδιους του δημιουργούς του κόμικ, στο ίδιο χιουμοριστικό στυλ. Ακόμα και τα ονόματα των καρτών είναι κωμικά πολλές φορές μια και υπάρχουν κάρτες όπως "Hide behind the couch", "Dramatic Monologue" και "Really big word".

 

post-29-1217840651_thumb.jpg post-29-1217840681_thumb.jpg

(δείγματα καρτών)

 

Ο λόγος που αναφέρομαι σε αυτό το παιχνίδι είναι γιατί πλέον είναι πολύ εύκολο να το αποκτήσει όποιος ενδιαφέρεται. Αν και παλαιότερα το πακετάκι αυτό έκανε κάπου στα 30€, το έβγαλε πλέον σε προσφορά το κεντρικό Fantasy Shop στην πλατεία Βικτωρίας (3ης Σεπτεμβρίου 65) και το έχει στα 5€. Για ένα αυτόνομο παιχνίδι η τιμή αυτή είναι πάρα πολύ καλή. Μπορεί να μην είναι το πιο στρατηγικό παιχνίδι που θα συναντήσετε αλλά αν μη τι άλλο έχει χαβαλέ και θα βοηθήσει να περάσετε ευχάριστα την ώρα σας.

 

Αν κάποιος ενδιαφέρεται να ασχοληθεί και λίγο παραπάνω, θα πρέπει να έχει ακόμα και starters από Street Fighter, SoulCalibur και άλλα σε εξευτελιστική τιμή (1€ το starter). Κάπου πήρε το μάτι μου και ένα starter που έγραφε Yoshimitsu απ' έξω, λέτε να έχει σχέση με τον μοχθηρό μας global? ( :P )

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στα παρακάτω links:

 

boardgamegeek.com (οι φωτογραφίες είναι από αυτό το site)

UFS official site (έχει πληροφορίες μόνο για τα κανονικά expansions του UFS, όχι για το Penny Arcade)

wikipedia (γενικά για το UFS - λέει και για το Penny Arcade)

fantasyshop.gr

 

Τέλος, μία από τις πρώτες διαφημίσεις του παιχνιδιού:

 

post-29-1217840974_thumb.jpg

  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

παιδιά, έχω ανεβάσει στη σελίδα του Board Game Geek όλες τις κάρτες του Penny Arcade. Όποιος θέλει μπορεί να τις δει, να τις κατεβάσει και γιατί όχι... να τις τυπώσει και να παίξει με αυτές.

 

http://www.boardgamegeek.com/boardgame/19552

 

:beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλή η κίνηση σου φιλε Λεονίδα αλλά εδώ που τα λέμε για 5€, πιο φτηνά σου έρχεται να το αγοράσεις παρά να το εκτυπώσεις (μόνο το μελάνι που θα χρειαστείς, θα πάει πάνω από 5€! - άσε που η κάθε κάρτα έιναι πάνω από μία φορά στο deck)

 

Btw, μια και το έχεις και λογικά θα έχεις παίξει. Τα δύο decks είναι ισορροπημένα; Δυο παιχνίδια έχω παίξει μέχρι στιγμής μόνο αλλά σαν να μου φάνηκε ότι ο Tycho είχε πολύ καλύτερες κάρτες από τον Gabe (μπορεί να έτυχε βέβαια).

 

:beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δε φτάνει που κάνεις αυτό το αφιέρωμα τώρα που είμαι εκτός... Μου πετάς στα μούτρα και ένα Yoshi deck και τις τίμες και με αφήνεις να ψάχνομαι για internet cafe για να ξεσπάσω... Θα τα πούμε εμείς οι δυο από κοντά... Ένα γκλομπάλιτι και τέρμα... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mortal Kombat: Greek Comics Edition! :D

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Έχω πολύ καιρό να παίξω αλλά αν θυμάμαι καλά είναι αρκετά ισοροπημένα. Νομίζω όμως ότι το deck του Tycho έχει ένα δυο κάρτες που είναι πολύ δυνατές και μάλιστα μία έγινε banned από διαγωνισμούς UFS.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πραγματικα παρα πολυ καλη προσφορα.Πηρα και τα δυο για 5 ευρω και δεν το εχω μετανιοσει καθολου.Μονο που θα κοιταξεις της καρτες θα γινεις fan του penny arcade. :xm: Δεν μπορω να πω οτι υπαρχει προβλημα στην ισοροπια των deck,εχουν και τα δυο πολυ καλες καρτες

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δε γνωρίζω αν μπορεί κανείς ακόμα να το βρει στο Fantasy Shop στα 5€, για όποιον όμως ενδιαφέρεται το πήρε το μάτι μου στην κεντρική Κάισσα (Καλλιδρομίου και Ιπποκράτους γωνία) στα 15€.

 

:beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ωπ,τα deck ξαναβγήκαν, χωρίς τους κανόνες UFS.Είναι ακόμα οι ίδιες κάρτες, αλλα έχει αλλάξει το σύστημα μάχης σε κάτι πιο απλό.Τώρα απλά αγοράζεις τα deck και παίζεις :best:

http://www.pennyarcademerch.com/pam09001000.html

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ωπ,τα deck ξαναβγήκαν, χωρίς τους κανόνες UFS.Είναι ακόμα οι ίδιες κάρτες, αλλα έχει αλλάξει το σύστημα μάχης σε κάτι πιο απλό.

Στην ουσία πρόκειται για τελείως διαφορετικό παιχνίδι που απλά χρησιμοποιεί το ίδιο artwork. Αν βρω χρόνο κάποια στιγμή θα κάνω ένα ξεχωριστό thread γι' αυτό.

 

:beer:

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.