φλοκ Posted July 11 Member ID: 26,001 Group: Veterans Topic Count: 101 Content Count: 7,249 Reputation: 87,091 Achievement Points: 7,272 Days Won: 165 With Us For: 5,048 Days Status: Online Last Seen: 15 min ago Age: 59 Posted July 11 Κι είμαστε ακόμα ζωντανοί ....(σαν ροκ συγκρότημα) !!!!! Τα αξιαγάπητα παππούδια της εξαιρετικής αυτής ιστορίας (Ο Πιερό, ο Μιμίλ και ο Αντουάν, τρεις εβδομηντάρηδες παιδικοί φίλοι, ) είναι σίγουρα ολοζώντανα ,έτοιμα να μας χαρίσουν μέσα από τις περιπέτειές τους άφθονο γέλιο ,συγκίνηση και μπόλικη τροφή για σκέψη σχετικά με ζητήματα όπως το εργασιακό άγχος, ο καπιταλισμός , οι σχέσεις των γενεών. To στόρι : Η ιστορία ακολουθεί μια παρέα τριών ηλικιωμένων φίλων – συνταξιούχων, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν ποτέ τα ιδανικά τους, που έχουν ρίζες στον Μάη του '68. Η φυγή ενός από αυτούς με σκοπό την ερωτική και όχι μόνο εκδίκηση, ξεκινά ένα ξέφρενο road trip που αναστατώνει τις ζωές όλων. Εικαστικά το album στέκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο καθώς το σκίτσο του Paul Cauuet είναι πανέμορφο, "κινηματογραφικό" και δίνει τέλεια τα συναισθήματα και τις κωμικές εκφράσεις των προσώπων των ηρώων μας . Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει στο χρωματισμό από τον Cauuet με την συμμετοχή του Jérôme Maffré γεμίζοντας τα καρέ με ζωντάνια ,φως και αποδίδοντας εκπληκτικά τα τοπία της Γαλλικής υπαίθρου . Τέλος στο σενάριο ο Wilfrid Lupano δίνει ρέστα φτιάχνοντας μια πολύ δυνατή ευρωπαϊκή κοινωνική κωμωδία που συνδυάζει άψογα το χιούμορ με τη νοσταλγία και την κοινωνική κριτική. Καθόλου τυχαίο που το συγκεκριμένο κόμικ έχει πάρει από το 2014 που κυκλοφόρησε μέχρι σήμερα μια ντουζίνα βραβεία . Η έκδοση είναι στα γνωστά standard της " Μικρός Ήρως " με καλό χαρτί και ωραία χρώματα και σε πολύ καλή τιμή (6,60 αρχική) . Μπράβο στην εκδοτική που συνεχίζει να μας δίνει εξαιρετικές επιλογές της ΓαλλοΒελγικής σχολής και να μας συστήνει δημιουργούς της πέρα από τους συνήθεις . Είναι κατά την γνώμη μου μία must αγορά όχι μόνο για τους φίλους των BD αλλά για όλους όσους γουστάρουν τα καλά κόμικς . Μετά τις Απατηλές Ινδίες είναι το κόμικ που μου άρεσε περισσότερο από τις έως τώρα φετινές κυκλοφορίες . Περιμένω πως και πως την κυκλοφορία του δεύτερου album για να διαβάσω τη συνέχεια . 18 8 Quote
Laz33 Posted July 11 Member ID: 31,613 Group: Members Topic Count: 60 Content Count: 5,893 Reputation: 46,679 Achievement Points: 6,093 Days Won: 129 With Us For: 3,716 Days Status: Offline Last Seen: 10 hours ago Age: 42 Posted July 11 (edited) Το διάβασα κι εγώ πρόσφατα. Ενώ τέτοιες θεματολογίες (τύπου Ταναναρίβη) δεν είναι οι αγαπημένες μου, μού έκανε εντύπωση το πόσο εύκολα κι ευχάριστα κύλησε η ανάγνωση. Είναι καλογραμμένο, με πολύ καλή ροή, ενώ δεν λείπει κι ένα διακριτικό χιούμορ. Περιμένω κι εγώ τη συνέχεια να δω πως θα ολοκληρωθεί η ιστορία, οπότε προς ώρας δεν βάζω βαθμό. Μέχρι στιγμής πάντως αυτά που διάβασα είχαν ενδιαφέρον. Εικαστικά το βρήκα εξίσου καλό. Το σχέδιο είναι λεπτομερές και καρικατουρέ και ταιριάζει με το χιουμοριστικό χαρακτήρα του κόμικ. Η έκδοση πολύ καλή για την τιμή της. Να δώσω επίσης τα εύσημα σε μεταφραστή και επιμελητή. Ούτε ένα λάθος εντόπισα. Μετά το Undertaker, οι Παλιές Καραβάνες είναι η πιο ενδιαφέρουσα φετινή κυκλοφορία για μένα μέχρι στιγμής Edited July 12 by Laz33 13 Quote
Lelis Posted July 11 Member ID: 34,230 Group: Members Topic Count: 18 Content Count: 1,004 Reputation: 9,099 Achievement Points: 1,092 Days Won: 6 With Us For: 2,690 Days Status: Offline Last Seen: 8 hours ago Age: 36 Posted July 11 (edited) Διαβάστηκε και από εμένα. Με το που ήρθε η παραγγελία δεν κρατήθηκα και το διάβασα αμέσως. Έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ καλογραμμένο slice of life κόμικ, με εξαιρετική ροή, με το κλασσικό γαλλικό χιούμορ, με τους πρωταγωνιστές να είναι ένας και ένας. Παρόλο που είχαμε περίπου 50+ σελίδες κόμικ, ένιωσα ότι έγιναν πολλά, χωρίς το κόμικ να είναι πυκνογραμμένο, ενώ υπήρχαν οι κατάλληλες σελίδες ώστε και να γίνει σωστό character development, να δώσει όση πληροφορία πρέπει για το παρελθόν των ηρώων και παράλληλα να αφήσει να χτιστεί και το απαραίτητο μυστήριο γύρω από αυτό. Σεναριακά θύμισε η αλήθεια είναι λίγο Ταναναρίβη, όχι μόνο στους πρωταγωνιστές που είναι μεγάλης ηλικίας, αλλά και σε κάποια σημεία στο σενάριο και την γενική δομή της υπόθεσης. Πρώτος τόμος αφήνει αρκετά πράγματα για την συνέχεια, ενώ υπάρχει και το απαραίτητο υπόβαθρο ανάγνωσης με διάφορα κοινωνικά έως ταξικά θέματα που ακουμπάει το κόμικ. Σχέδιο αρκετό καλό και τεριαστο με την όλη υπόθεση. Έχει αυτή την καθαρή και πιο "στρογγυλεμένη" γραμμή, ενώ και οι χρωματισμοί είναι πολύ όμορφοι. Μέχρι στιγμής συμφωνώ και εγώ με τον φίλο Φλοκ και νομίζω είναι το δεύτερο αγαπημένο μου μετά το Ινδίες. Must αγορά και για μένα από όλους Edited July 11 by Lelis 13 Quote
Kurdy Malloy Posted July 13 Member ID: 31,428 Group: Moderator Topic Count: 67 Content Count: 3,674 Reputation: 27,635 Achievement Points: 2,541 Days Won: 14 With Us For: 3,808 Days Status: Offline Last Seen: Friday at 10:28 PM Age: 55 Posted July 13 On 12/7/2026 στο 1:40 ΠΜ, Laz33 είπε: Περιμένω κι εγώ τη συνέχεια να δω πως θα ολοκληρωθεί η ιστορία, οπότε προς ώρας δεν βάζω βαθμό. Βάλε, δε θα ολοκληρωθεί καμία ιστορία. Το τεύχος 2 έχει άσχετο θέμα 5 1 Quote
Laz33 Posted July 13 Member ID: 31,613 Group: Members Topic Count: 60 Content Count: 5,893 Reputation: 46,679 Achievement Points: 6,093 Days Won: 129 With Us For: 3,716 Days Status: Offline Last Seen: 10 hours ago Age: 42 Posted July 13 Πριν από 1 ώρα, Kurdy Malloy είπε: Βάλε, δε θα ολοκληρωθεί καμία ιστορία. Το τεύχος 2 έχει άσχετο θέμα Όντως; Μα αφήνει ανοιχτά μέτωπα το 1ο τεύχος. Πότε θα κλείσουν αυτά; Μήπως στα παρακάτω τεύχη; 6 1 Quote
Kurdy Malloy Posted July 14 Member ID: 31,428 Group: Moderator Topic Count: 67 Content Count: 3,674 Reputation: 27,635 Achievement Points: 2,541 Days Won: 14 With Us For: 3,808 Days Status: Offline Last Seen: Friday at 10:28 PM Age: 55 Posted July 14 Δεν μπορώ να καταλάβω τι εννοείς, η υπόθεση του πρώτου τεύχους ήταν Spoiler η συνάντηση του Αντουάν με τον βιομήχανο και η αντιπαράθεσή τους. Αυτό λήγει εκεί. Μετά τα επόμενα τεύχη είναι αυτοτελή μεν, αλλά είναι σαν House, Grace Anatomy, NCIS υπάρχει και μία ελαφριά υπόθεση που εξελίσσεται από πίσω. Σε βοηθάει να τα διαβάσεις με τη σειρά αλλά το 90% είναι αυτοτελή. 6 1 Quote
Theo A Posted July 14 Member ID: 38,320 Group: Members Topic Count: 5 Content Count: 330 Reputation: 2,069 Achievement Points: 358 Days Won: 0 With Us For: 1,705 Days Status: Online Last Seen: 7 min ago Posted July 14 Αφού πω προκαταβολικά ότι συμφωνώ με τις απορίες του @ Laz33 για το τέλος του επεισοδίου που αφήνει αρκετά κενά θα ήθελα και να γράψω κάποιες σκέψεις κυρίως γύρω από το σενάριο. Ποιο πάνω παραλληλίστηκαν οι παλιές καραβάνες με την συγκινητική Ταναναρίβη κάτι που ισχύει μερικώς. Εγώ είχα πει τότε ότι ο γέρος συμβολαιογράφος της Ταναναρίβης θα μπορούσε να είναι ένας γερασμένος Τεν Τεν. Με την λογική αυτή οι τρεις γέροι θα μπορούσαν να είναι σύγχρονοι διάδοχοι του Αστερίξ και του Οβελίξ. Όπως οι δύο γαλάτες αγωνίζονταν ενάντια στον ιμπεριαλισμό του ...Ιούλιου έτσι και οι τρεις γέροι αγωνίζονται ενάντια στον ...καπιταλισμό. Δυστυχώς πέρα από αυτήν την ομοιότητα οι διαφορές είναι πολλές με κυριότερη το θεϊκό χιούμορ του Goscinny που απουσιάζει παντελώς από τους νεώτερους γάλλους κομίστες. Σχετικά με την απορία του Laz για το τέλος που και εμένα μου άφησε την εντύπωση ότι θα υπάρχει συνέχεια στο επόμενο επεισόδιο θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε. Πάντως το κλείσιμο ήταν το κλασσικό για το ...Αστερίξ ένα μεγάλο εκλεκτό δείπνο με θαλασσινά και όχι με αγριογούρουνα στο χωριό που πλέον δεν υπάρχει (δέστε την σελίδα 55). Σχετικά με την απόδοση του γαλλικού τίτλου από τον μεταφραστή του ΜΗ φοβάμαι ότι θα έχουν αντιρρήσεις ...οι τρεις γέροι, γιατί ο όρος παλιές καραβάνες προέρχεται από την στρατιωτική ορολογία (καραβανάς κλπ) που μάλλον με το αναρχικό - συνδικαλιστικό παρελθόν τους δεν θα ενέκριναν (πιθανότατα θα ήταν αντιρρησίες συνείδησης στα νιάτα τους). Ο όρος καταστασιακή τρομοκρατία που χρησιμοποιεί ο Πιερό μου έκανε εντύπωση και σκεφτόμουνα αν στην χώρα μας έχουμε δει κάτι που θα μπορούσε να περιγραφεί με αυτόν. Τελικά θυμήθηκα την Αθήνη (με το περιβόητο χαστούκι της) που πέθανε πρόσφατα. Βέβαια όσοι είναι κάτω από τα πενήντα και ενδιαφέρονται (που πολύ αμφιβάλλω) ας ψάξουν στο Google βάζοντας "χαστούκι Αθήνη" για να καταλάβουν σε τι αναφέρομαι . Τέλος σχετικά με τις συγκρίσεις των μεταφράσεων του ΜΗ από την Γαλλία, δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ολοκληρωμένα BD των 30 ευρώ με επεισόδια των έξι. Για αυτά περιμένουμε να δούμε πως συνεχίζονται. 11 Quote
Kurdy Malloy Posted July 14 Member ID: 31,428 Group: Moderator Topic Count: 67 Content Count: 3,674 Reputation: 27,635 Achievement Points: 2,541 Days Won: 14 With Us For: 3,808 Days Status: Offline Last Seen: Friday at 10:28 PM Age: 55 Posted July 14 Είναι απολύτως δεδομένο ότι η Ταναναρίβη επηρεάστηκε από το Les Vieux Fourneaux, αυτό για μένα είναι δεδομένο. Μην κοιτάτε που εδώ τα μάθαμε ανάποδα, τα γεροντοκόμικς έγιναν μόδα στη Γαλλία από αυτό το κόμικ πίσω το 2014. Δεν το έχω διαβάσει ακόμα και δεν ξέρω πως μεταφράστηκε η συγκεκριμένη φράση αλλά ο τίτλος έρχεται από μία φράση που λέει ο Πιερό στον Αντουάν αν δεν κάνω λάθος "υπάρχει ακόμα φωτιά μέσα σε αυτόν τον γέρικο φούρνο". Δε νομίζω να υπήρχε αυτή η έκφραση στα γαλλικά παλιότερα. Επίσης να πω ότι είναι από τα BD που με δυσκόλεψαν περισσότερο γιατί έχει πάρα πολλές εκφράσεις αγροτικές του νότου της Γαλλίας, ήμουν συνέχεια online να καταλάβω ακριβώς. Το wordreference δεν έφτανε ούτε για πλάκα. Και αφού το διαβάσατε πολλοί ας βάλω την κριτική μου από το τότε (που έγραφα κριτική γιατί διάβαζα λιγότερα - μετά χάθηκε η μπάλα). Σε σπόιλερ γιατί έχει και σπόιλερς μέσα Spoiler To Ceux qui restent (Αυτοί που μένουν) είναι η πρώτη ιστορία της σειράς Les vieux fourneaux (Οι γέρικοι φούρνοι) των Lupano & Cauuet που ασχολείται με περιπέτειες τριών παιδικών φίλων στην τρίτη ηλικία. Δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο 2014. ΥΠΟΘΕΣΗ Μετά το θάνατο της Λυσέτ, γυναίκας του Αντουάν, οι παιδικοί του φίλοι Μιμίλ και Πιερό, επιστρέφουν στο χωριό που μεγάλωσαν για την κηδεία και για να δούνε το φίλο τους. Εκεί γνωρίζουν και τη Σοφί την αγαπημένη εγγονή της Λυσέτ η οποία της μοιάζει κιόλας. Την επόμενη της κηδείας ο Αντουάν επισκέπτεται τον συμβολαιογράφο και επιστρέφει έξαλλος. Αρπάζει μία καραμπίνα και εξαφανίζεται. Η εγγονή του Σοφί, ξέροντας από τη γιαγιά της τι έγινε, παίρνει τον Πιερό και τον Μιμίλ και πάνε να τον σταματήσουν γιατί έμαθε ότι πριν από πολλές δεκαετίες η Λυσέτ είχε σχέση με το αφεντικό τους, τον βιομήχανο Γκαράν-Σερβιέ. Όλοι φτάνουν στο εξοχικό του στην Τοσκάνη, όπου ο Αντουάν αποτυγχάνει να εκδικηθεί, ο Γκαράν-Σερβιέ έχει πάθει αλτσχάιμερ και το μόνο που θυμάται είναι η περιπέτεια που είχε με τη Λυσέτ. Οι γέροι αντιλαμβάνονται το γελοίο της υπόθεσης, ενώ η Σοφί γίνεται δέκτης της περιουσίας του Γκαράν-Σερβιέ ο οποίος την πέρασε για τη γιαγιά της. ΣΕΝΑΡΙΟ (Lupano) Το σενάριο είναι ένα κλασσικό «πρώτο» επεισόδιο σειράς. Μεγάλο κομμάτι της ιστορίας καταναλώνεται στη γνωριμία μας με τους χαρακτήρες, στις σχέσεις τους μεταξύ τους, το παρελθόν τους και για το λόγο αυτό έχει επιλεγεί έξυπνα, μία υπόθεση άμεσα σχετιζόμενη με το παρελθόν. Έτσι τα φλας μπακ δεν έρχονται ξεκάρφωτα, είναι δεμένα με την υπόθεση, ενώ αν σκεφτούμε ότι τα πάντα εξελίσσονται με αφορμή μία κηδεία τα κάνει να έχουν και μία πολύ γλυκιά γεύση. Σαφώς βέβαια το σενάριο έχει συγκεκριμένη οπτική. Οι ήρωες ανήκουν στον αριστερό ή και αναρχικό χώρο και το παρελθόν τους αντιμετωπίζεται θετικά, σε αντίθεση με το αφεντικό που είναι δεξιός, παραδόπιστος, κατάστρεψε το περιβάλλον. Φυσικά στην πορεία αυτά ανατρέπονται, αλλά μόνο εν μέρει, δείχνοντας ότι τα αισθήματα ξεπερνάνε ιδεολογίες και χρήματα. Τέλος αξίζει να σημειωθεί η σχετική δυσκολία κατανόησης για όσους δεν έχουν μητρική γλώσσα τα γαλλικά, με την εκτεταμένη χρήση της αργκό ή εκφράσεων και διαλέκτων της Νότιας Γαλλίας (Πυρηναία) όπου εξελίσσεται η υπόθεση. Όλα αυτά δίνονται με πάρα πολύ χιούμορ, άλλωστε η σειρά κατά βάση είναι χιουμοριστική. Και χωρίς να έχει παραπάνω από 3 ή 4 ξεκαρδιστικά σημεία, το χαμόγελο είναι μόνιμο. ΕΞΕΛΙΞΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ Εδώ δε μιλάμε για «εξέλιξη» χαρακτήρων, όσο για εισαγωγή τους και γνωριμία τους με τον αναγνώστη. Οι βασικοί χαρακτήρες στο συγκεκριμένο (και με σειρά εμφάνισης): - Σοφί. Εγγονή του Αντουάν και της Λυσέτ στην οποία μοιάζει. Δείχνει να έχει αντικρουόμενες απόψεις ενδεχομένως και λόγω της εγκυμοσύνης της. Έχει αδυναμία στους παππούδες της και ιδιαίτερα στη γιαγιά, αλλά και αντιπάθεια στη γενιά τους εν γένει. Έγκυος αγνώστου πατρός, εγκαταλείπει τα πάντα για να ζήσει στο χωριό των παππούδων. - Πιερό. Αναρχικός ακόμα και στην ηλικία του, με ακτιβιστική δράση από τότε που ζούσε στο χωριό και δούλευε στο εργοστάσιο. Ανέμελος, πλακατζής, ξέγνοιαστος. - Μιμίλ (Εμίλ). Σοβαρός, κοντόχοντρος και μετρημένος. Δίνει εικόνα συντηρητική, αλλά συναρπάζεται από το κουκλοθέατρο της Λυσέτ και κρύβει μία απόλυτα ταραχώδη και περιπετειώδη ζωή - Αντουάν. Μόλις έχασε τη γυναίκα του και δίνει εικόνα αυστηρού ανθρώπου. Και από τα φλασμπακ φαίνεται για έναν σκληρό συνδικαλιστή. Ουσιαστικά είναι η κεντρική φιγούρα γιατί όλη η υπόθεση γυρίζει γύρω από το πως έχτισε τη ζωή του (συναισθηματικά και κυριολεκτικά) γύρω από τη γυναίκα του και η αντίδραση όταν έμαθε την προ 45 ετών απιστία της. Περιγράφεται η μετάβαση από την οργή και τη ζηλόφθονα αντίδραση στην αποδοχή και τη συνέχεια. Από τους άλλους χαρακτήρες σημαντικό ρόλο παίζει η Λυσέτ έστω και ως αναφορά ή φλασμπακ, ενώ ο Γκαράν-Σερβιέ τόσο ως αναφορά, όσο και ως χαρακτήρας στο τέλος. Η Λυσέτ εξωστρεφής καλλονή επηρέασε όσους ήταν γύρω της όταν ήταν νέα, αλλά και μέχρι το τέλος αποτελούσε δημοφιλή προσωπικότητα του χωριού. Ο Γκαράν-Σερβιέ είναι ο σκληρός βιομήχανος που έχτισε αυτοκρατορία, αλλά τελικά το μόνο που μένει όταν το Αλτσχάιμερ του στερεί το μυαλό, είναι η περιπέτεια με μία εργάτρια μισό αιώνα πριν. ΣΧΕΔΙΟ (Cauuet) Το σχέδιο είναι δύο επιπέδων. Τα τοπία είναι ρεαλιστικά και η «φωτογραφία» της ιστορίας είναι κατά περιπτώσεις εντυπωσιακή, κινηματογραφικού επιπέδου. Ειδικά με τοπία όπως η Τοσκάνη (αγαπημένο των κινηματογραφιστών) ή ηλιοβασιλέματα. Τα πρόσωπα από την άλλη έχουν καρτουνίστικη αισθητική αλλά αρκετά πειστική. Η μετάβαση σε διάφορες ηλικίες μέσω των φλασμπακ είναι πάρα πολύ πειστική και υψηλού επιπέδου. Γενικότερα τα φλασμπακ είναι το δυνατό σημείο της ιστορίας, δίνουν με μερικές βουβές σελίδες πάρα πολλές πληροφορίες που δε θα γινόταν με λόγια. Η ουσία της τέχνης των κόμικ δηλαδή. ΑΝΑΦΟΡΕΣ - Cinq fruits et legumes par jour. Το γαλλικό ένα μήλο την ημέρα. - Sara perque ti amo ΚΡΙΤΙΚΗ Μία πολύ όμορφη ιστορία που πετυχαίνει σε κάθε επίπεδο. Σε βάση σε μία παρέα γερόντων και στο τέλος σε έχει κάνει να θες να παρακολουθήσεις τα επόμενα από ότι κάνουν. Έχει εξαιρετικό σκίτσο και μόνο η χρήση πολλών βουβών σελίδων δείχνει τη δύναμη του σχεδίου. Και τέλος έχει κωμική υπόθεση τόσο σε επίπεδο πλοκής, σε επίπεδο σκίτσου αλλά και σε επίπεδο ατάκας. Μία συνολικά εξαιρετική δουλειά. Δεν ξέρω αν θα έγραφα τα ίδια τώρα, θα το διαβάσω και στα ελληνικά και θα σας πω 9 1 Quote
Laz33 Posted July 14 Member ID: 31,613 Group: Members Topic Count: 60 Content Count: 5,893 Reputation: 46,679 Achievement Points: 6,093 Days Won: 129 With Us For: 3,716 Days Status: Offline Last Seen: 10 hours ago Age: 42 Posted July 14 (edited) Το ρώτησα στο AI (έγραψα και τις συγκεκριμένες απορίες που είχα) και μου απάντησε το εξής: << Ναι, αυτά που εντόπισες είναι από τα βασικά στοιχεία που δεν κλείνουν στον πρώτο τόμο. Ο Lupano έχει επιλέξει μια μορφή αφήγησης όπου κάθε άλμπουμ έχει τη δική του κεντρική ιστορία, αλλά αφήνει ορισμένα νήματα να εξελιχθούν στα επόμενα. Συγκεκριμένα: Spoiler Η κληρονομιά της Sophie δεν εξαντλείται στον πρώτο τόμο. Το τι θα κάνει με τα χρήματα και πώς αυτά επηρεάζουν τη ζωή της και των υπόλοιπων αποτελεί θέμα που επανέρχεται αργότερα. Ο "θησαυρός" που είχαν κρύψει οι τρεις φίλοι όταν ήταν παιδιά επίσης δεν αποκαλύπτεται πλήρως στον πρώτο τόμο. Είναι ένα από τα επαναλαμβανόμενα μυστήρια της σειράς και αποκτά μεγαλύτερη σημασία σε επόμενα άλμπουμ. Αυτό είναι χαρακτηριστικό των Les Vieux Fourneaux: δεν είναι μια σειρά με έντονα cliffhangers τύπου «πρέπει να διαβάσεις αμέσως το επόμενο για να μάθεις τι έγινε», αλλά ούτε και εντελώς αυτοτελείς ιστορίες. Θα έλεγα ότι βρίσκεται κάπου στη μέση: κάθε τόμος ολοκληρώνει τη βασική του περιπέτεια, ενώ παράλληλα εξελίσσει τη συνολική ζωή των χαρακτήρων και κρατά ανοιχτά μερικά μυστήρια. >> Άρα ήταν σωστή η αίσθηση που είχαμε ότι δεν ολοκληρώνεται πλήρως η ιστορία. Όντως δεν είναι εντελώς αυτοτελή τα άλμπουμ. Edited July 14 by Laz33 5 3 Quote
Guts Posted July 14 Member ID: 38,081 Group: Members Topic Count: 1 Content Count: 1,000 Reputation: 8,844 Achievement Points: 1,007 Days Won: 9 With Us For: 1,767 Days Status: Offline Last Seen: Yesterday at 08:04 AM Posted July 14 On 7/12/2026 at 1:40 AM, Laz33 said: Μετά το Undertaker, οι Παλιές Καραβάνες είναι η πιο ενδιαφέρουσα φετινή κυκλοφορία για μένα μέχρι στιγμής Ξέχασες το Λάργκο!... 8 Quote
Kurdy Malloy Posted July 14 Member ID: 31,428 Group: Moderator Topic Count: 67 Content Count: 3,674 Reputation: 27,635 Achievement Points: 2,541 Days Won: 14 With Us For: 3,808 Days Status: Offline Last Seen: Friday at 10:28 PM Age: 55 Posted July 14 H ιστορία ολοκληρώνεται. Δε μας ενδιαφέρει πρακτικά τι θα γίνει το πρώτο ερώτημα. Μπορούσε να είναι one shot και να μην υπάρχει κάποια εξήγηση. Προφανώς και θα επανέλθουν αυτά τα ζητήματα και με έντονο τρόπο αλλά αυτό είναι επιλογή των δημιουργών. Εγώ πιστεύω ότι θα μπορούσαν και να το αφήσουν να αιωρείται. 5 Quote
Laz33 Posted July 14 Member ID: 31,613 Group: Members Topic Count: 60 Content Count: 5,893 Reputation: 46,679 Achievement Points: 6,093 Days Won: 129 With Us For: 3,716 Days Status: Offline Last Seen: 10 hours ago Age: 42 Posted July 14 Αν ήταν one-shot θα ξενέρωνα και θα έβαζα ένα 7άρι με το ζόρι. Αφήνει έντονα την αίσθηση του ανολοκλήρωτου. Δεν είναι τυχαίο ότι 4 άτομα (από τα 5 που σχολιάσαμε) θεωρήσαμε ότι η ιστορία συνεχίζεται στο επόμενο τεύχος. 3 Quote
Manitou Posted July 17 Member ID: 2,322 Group: Members Topic Count: 25 Content Count: 5,355 Reputation: 42,200 Achievement Points: 5,429 Days Won: 109 With Us For: 7,022 Days Status: Offline Last Seen: 2 hours ago Age: 47 Posted July 17 Εξαιρετικό κόμικ και δεν το περίμενα τόσο καλό. Σχέδιο και σεναριο από το πάνω ράφι. Διάβασα με προσοχή τα παραπάνω πολύ χρήσιμα που γράψατε. Και εγώ από όταν τελείωσε έχω την αίσθηση ότι συνεχίζεται, αφού όλο αυτό μου φάνηκε σαν ιντρο μιας μεγάλης ιστορίας. Αυτό που έγραψε το ΑΙ στον @ Laz33 ήταν και η δικιά μου αίσθηση. Κάναμε εισαγωγή τους χαρακτήρες, τους δώσαμε την πρώτη βασική περιπέτεια με τον εργοστασιάρχη και στο τέλος το απαραίτητο ορεκτικό για την συνέχεια. Όπως και να έχει πραγματικά εξαιρετική ιστορία. Ανυπομονώ για τη συνέχεια 11 Quote
Gwynplaine Posted July 17 Member ID: 32,699 Group: Members Topic Count: 14 Content Count: 1,238 Reputation: 8,056 Achievement Points: 1,331 Days Won: 60 With Us For: 3,082 Days Status: Offline Last Seen: 18 min ago Age: 43 Posted July 17 (edited) Τελείωσα χθες το βραδάκι τον τομο. Καταπληκτικά τα παππουδια. Πέρασα φοβερά! Πολύ ωραίο χιούμορ (συνήθως δεν μου αρέσουν τα χιουμοριστικά κόμικ)... πολύ γέλιο με την οργάνωση τυφλών. Το σχέδιο πολύ ωραίο (για κάποιο λόγο τα ηχητικά εφέ με παρέπεμψαν σε Αστερίξ και Οβελίξ...θα μου πεις γαλλοβελγικο). Οι χαρακτήρες έχουν αναπτυχθεί πολύ καλά (προσωπικά είναι του γούστου μου) και ανυπομονώ για την συνέχεια. Ελπίζω να την βγάλουν πιο νωρίς όπως και το δεύτερο Undertaker... πάντως για μένα το συγκεκριμένο είναι κι αυτό BD από το πάνω ράφι. Edited July 17 by Gwynplaine 12 Quote
Dimitris1408 Posted July 18 Member ID: 40,925 Group: Members Topic Count: 1 Content Count: 128 Reputation: 916 Achievement Points: 141 Days Won: 0 With Us For: 1,039 Days Status: Online Last Seen: 15 min ago Age: 37 Posted July 18 Το διάβασα και γω μόλις, και μπορώ να πω ότι το ευχαριστήθηκα πολύ περισσότερο από όσο το περίμενα. Το πήρα λόγω των κριτικών που γράψατε όλοι καθώς σαν θεματολογία δεν με είχε τραβήξει και νομίζω ότι είναι η καλύτερη φετινή έκδοση μέχρι στιγμής ( καλύτερο και από το undertaker, όπου βέβαια εκεί η ιστορία έμεινε στην μέση και δεν έχω ακόμα διαβάσει το 2ο). Σχέδιο εξαιρετικό, χρώματα επίσης και σκηνοθεσία φουλ. Ακόμα και στην αρχή όπου διαδραματίζεται σχεδόν όλο στο αγρόκτημα βγάζει μια νότα ταξιδιάρικου κομικ. Όπως έγραψε και ο @ Lelis γίνονται ενώ σωρό πράγματα αλλά δεν νοιώθει μπουκωμενο καθόλου. Πολύ καλή ροή, δεν βαριέσαι καθόλου. Έχει και χιούμορ και ωραία μπινελικια. Γενικά ενώ γίνονται "μη φυσιολογικά πράγματα" οι διάλογοι είναι φουλ καλογραμμένοι και φυσικοί. Μοναδική εξαίρεση το ξέσπασμα της Σόφι που ήταν φουλ στον διδακτισμο και έμοιαζε παράταιρο (όχι νοηματικά αλλά υφολογικά). Συμφωνώ με @ Kurdy Malloy ότι η αίσθηση που μου άφησε είναι μιας ολοκληρωμένης ιστορίας. Όσα θέματα άφησε ανοιχτά μπορεί να τα δούμε σε επόμενο τεύχος ή και όχι. Αλλά δεν είναι ότι σκας ή μειώνεται η εμπειρία της ανάγνωσης. Αν το βαθμολογούσα θα ήταν 8+ και θα το προτείνω και σε φίλους που επίσης λόγω θεματολογίας - δηλαδή γεροντοιστοριες- το αποφεύγουν. Ειδικά με αυτόν τον συνδυασμό ποιότητας - τιμής. 10 Quote
Laz33 Posted July 22 Member ID: 31,613 Group: Members Topic Count: 60 Content Count: 5,893 Reputation: 46,679 Achievement Points: 6,093 Days Won: 129 With Us For: 3,716 Days Status: Offline Last Seen: 10 hours ago Age: 42 Posted July 22 On 14/7/2026 στο 6:01 ΜΜ, Guts είπε: Ξέχασες το Λάργκο!... Iσχύει, νόμιζα είχε βγει πέρυσι. Πρώτα Λάργκο, μετά Undertaker και μετά Παλιές Καραβάνες. 3 Quote
Θλιμμένος Μπούφος Posted July 23 Member ID: 19,150 Group: Members Topic Count: 55 Content Count: 2,189 Reputation: 11,960 Achievement Points: 2,199 Days Won: 0 With Us For: 5,515 Days Status: Offline Last Seen: 52 min ago Age: 30 Posted July 23 Το αγόρασα και γω μετά τα πολύ καλά σχόλια που διάβασα εδώ. Πέρασα πολύ καλά διαβάζοντας το, κάτι που δεν πήρε πολλή ώρα λόγω της ωραίας ροής και του σεναρίου. Δεν έχω να πω κάτι πάνω στο σχέδιο ή την έκδοση γενικότερα γιατί με κάλυψαν οι προηγούμενοι. Θα πω ένα μπράβο στον ΜΗ για την εξαιρετική επιλογή και εννοείται περιμένω και τα επόμενα 8 Quote
Ubergorn Posted July 31 Member ID: 38,058 Group: Members Topic Count: 6 Content Count: 2,125 Reputation: 13,589 Achievement Points: 2,160 Days Won: 71 With Us For: 1,773 Days Status: Online Last Seen: Just now Age: 44 Posted July 31 (edited) Αγοράστηκε σήμερα και από μένα . Αραγμα για καφέ λοιπόν και διάβασμα . Δεν περίμενα να περάσω τόσο καλά παρέα με τους ηλικιωμένους! Εξαιρετικό χιούμορ και σενάριο και μια πολύ καλή κυκλοφορία τις φέτος !! Αν δεν ήταν η αγαπημένη ψυχολόγος θα είχαν κλέψει την παράσταση ! Υ.Γ : Τελειώνοντας το δεν μου άφησε κάποια αίσθηση ότι δεν ολοκληρώθηκε η ιστορία όπως ειπώθηκε παραπάνω . Μια χαρά κύλησε και τελείωσε η ιστορία . Αναμένω λοιπόν στο μέλλον και άλλες παππουδοιστορίες !! Edited July 31 by Ubergorn 8 Quote
ProfPhillipMortimer Posted Thursday at 10:19 AM Member ID: 31,464 Group: Members Topic Count: 0 Content Count: 1,020 Reputation: 9,792 Achievement Points: 1,038 Days Won: 2 With Us For: 3,791 Days Status: Offline Last Seen: Thursday at 01:46 PM Age: 48 Posted Thursday at 10:19 AM το διάβασα και εγώ, εξαιρετικό σενάριο και σχέδιο σε πλήρη αρμονία ! πολύ καλή επιλογή από την εκδοτική πάμε για τα επόμενα άλμπουμ με το καλό ! 7 Quote
Theo A Posted Thursday at 01:04 PM Member ID: 38,320 Group: Members Topic Count: 5 Content Count: 330 Reputation: 2,069 Achievement Points: 358 Days Won: 0 With Us For: 1,705 Days Status: Online Last Seen: 7 min ago Posted Thursday at 01:04 PM (edited) Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον @ Kurdy Malloy που αρκετά post πριν μας έδωσε αρκετές πληροφορίες για την γαλλική έκδοση. Επειδή πιο πάνω έγραψα ότι οι παλιές καραβάνες παραλλάσουν την κλασσική ιδέα του Αστερίξ βάζοντας στη θέση του εχθρού του χωριού των Γαλατών τον καπιταλισμό και όχι τον ιμπεριαλισμό του Ιούλιου Καίσαρα, θα ήθελα να θυμίσω τον κλασσικό χάρτη που υπήρχε σε όλα τα Αστερίξ: και τον αντίστοιχο χάρτη από τις παλιές καραβάνες: Βέβαια η εικόνα του "χωριού" έχει πια αλλάξει. Γι' αυτό τον λόγο και το παραδοσιακό τσιμπούσι που ένωνε όλο το χωριό έχει αντικατασταθεί από ένα ακριβό δείπνο δίπλα στη θάλασσα, με αστακούς και λοιπά θαλασσινά συνοδευόμενα από λευκό κρασί σε σαμπανιέρα για τους ήρωες μόνο. Το διάβασμα του πρώτου επεισοδίου με την σύντομη επίσκεψη στην βόρεια Ιταλία, μου γέννησε την ανάγκη να ξαναδιαβάσω τις "δάφνες του Καίσαρα" με τους δύο γαλάτες να φτάνουν ως την Ρώμη και την όσφρηση του Ιούλιου να μπερδεύεται ανάλογα με την ελληνική μετάφραση! Edited Saturday at 11:54 AM by Theo A 6 Quote
Θλιμμένος Μπούφος Posted Thursday at 01:18 PM Member ID: 19,150 Group: Members Topic Count: 55 Content Count: 2,189 Reputation: 11,960 Achievement Points: 2,199 Days Won: 0 With Us For: 5,515 Days Status: Offline Last Seen: 52 min ago Age: 30 Posted Thursday at 01:18 PM 5 min ago , Theo A said: Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον @ Kurdy Malloy που αρκετά post πριν μας έδωσε αρκετές πληροφορίες για την γαλλική έκδοση. Επειδή πιο πάνω έγραψα ότι οι παλιές καραβάνες παραλλάσουν την κλασσική ιδέα του Αστερίξ βάζοντας στη θέση του εχθρού του χωριού των Γαλατών τον καπιταλισμό και όχι τον ιμπεριαλισμό του Ιούλιου Καίσαρα θα ήθελα να θυμίσω τον κλασσικό χάρτη που υπήρχε σε όλα τα Αστερίξ Να πούμε βέβαια ότι η συγκεκριμένη αφηγηματική τεχνική είναι από τις πιο διάσημες και αρχαίες, όπου ένας αδύναμος αντιστέκεται σε έναν δυνατό. Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα από την κλασική λογοτεχνία π.χ. Ρομπέν των δασών και Άρχοντας την Δαχτυλιδιών. Ακόμα και από την Παλαιά διαθήκη. Επομένως δεν θα έλεγα ότι παραλλάσσει τον Αστερίξ αλλά ότι και τα δύο έργα χρησιμοποιούν το ίδιο μοτίβο. Και είναι και ένα μοτίβο που είναι αρκετά γοητευτικό θα έλεγα, αν σκεφτεί κανείς πόσες ταινίες βιβλία κτλ βασίζονται σε ιστορία γεγονότα που περιγράφουν ακριβώς αυτό (έξοδος Μεσολογγίου, Θερμοπύλες, Δουνκέρκη κ.α.). 8 Quote
Recommended Posts