CarlBarksFan Posted June 21 Member ID: 43,468 Group: New Members Topic Count: 2 Content Count: 15 Reputation: 32 Achievement Points: 16 Days Won: 0 With Us For: 341 Days Status: Offline Last Seen: Friday at 05:40 PM Posted June 21 Έπειτα από πολλές προβολές όλων των ταινιών του Christopher Nolan (έχοντας δει τουλάχιστον δύο φορές την κάθε ταινία και τέσσερις με πέντε φορές τις περισσότερες) και με αφορμή την επερχόμενη ταινία του «The Odyssey», αποφάσισα να κάνω το προσωπικό μου ranking από των δώδεκα ταινιών που μας έχει χαρίσει μέχρι σήμερα. Να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι η λίστα αυτή δεν έχει να κάνει με το ποιες θεωρώ αντικειμενικά τις καλύτερες ή τις χειρότερες ταινίες του. Μιλάμε για έναν σκηνοθέτη με μια τρομερά δυνατή φιλμογραφία και πραγματικά θεωρώ ότι δεν έχει κάνει κακή ταινία. Η κατάταξη βασίζεται καθαρά στο προσωπικό μου γούστο, στο πόσο με άγγιξε η κάθε ταινία, πόσο με έκανε να σκεφτώ, πόσο συνδέθηκα με τους χαρακτήρες και κυρίως στο πόσο συχνά νιώθω την ανάγκη να την ξαναδώ. Γι’ αυτό και μια ταινία που βρίσκεται χαμηλά στη λίστα μπορεί κάλλιστα να είναι αριστούργημα και να βρίσκεται πολύ ψηλά σε κάποιον άλλον. 12. Dunkirk (2017) Πολύ δύσκολη επιλογή να βρεθεί στην τελευταία θέση, γιατί σκηνοθετικά είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Ο τρόπος που χτίζει την ένταση, η χρήση του ήχου, η μουσική του Hans Zimmer, το μοντάζ και η δομή με τις τρεις διαφορετικές χρονικές γραμμές δείχνουν έναν σκηνοθέτη στην κορυφή της τέχνης του. Παρόλα αυτά, προσωπικά δεν με άγγιξε τόσο όσο οι υπόλοιπες ταινίες του. Η επιλογή να εστιάσει περισσότερο στην εμπειρία της επιβίωσης παρά στους ίδιους τους χαρακτήρες είχε ως αποτέλεσμα να μην δεθώ ιδιαίτερα μαζί τους και να μου λείψει το συναισθηματικό βάρος που βρίσκω σε άλλες ταινίες του. Είναι μια καταπληκτική κινηματογραφική εμπειρία, απλώς όχι από αυτές που νιώθω την ανάγκη να ξαναβλέπω συχνά. 11. Insomnia (2002) Η μοναδική ταινία του Nolan στην οποία δεν έγραψε ο ίδιος το σενάριο, καθώς πρόκειται για διασκευή της νορβηγικής ταινίας του 1997. Ένα πολύ δυνατό ψυχολογικό θρίλερ, με εξαιρετικές ερμηνείες από τον Al Pacino και τον Robin Williams και μια πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Παρότι τη θεωρώ μια πάρα πολύ καλή ταινία, είναι ίσως η λιγότερο «Nolan» ταινία του. Δεν έχει την πολύπλοκη αφηγηματική δομή ή τις μεγάλες θεματικές ιδέες που συναντάμε στα υπόλοιπα έργα του και δεν είναι από τις ταινίες που θα βάλω ξανά και ξανά με την ίδια ανυπομονησία. 10. Following (1998) Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Christopher Nolan και ίσως το καλύτερο παράδειγμα του πόσο μεγάλο ταλέντο είχε από την αρχή. Γυρισμένη ασπρόμαυρη, με φίλους του ως ηθοποιούς και με ένα απίστευτα μικρό budget περίπου 6.000 δολαρίων, κατάφερε να δημιουργήσει ένα φιλμ που δείχνει ήδη σχεδόν όλα τα στοιχεία που θα χαρακτήριζαν αργότερα τη δουλειά του. Το μη γραμμικό μοντάζ, οι ανατροπές, το παιχνίδι με την αντίληψη του θεατή και το πανέξυπνο σενάριο κάνουν το Following εντυπωσιακό επίτευγμα για πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη. 9. Memento (2000) Η ταινία που ουσιαστικά σύστησε τον Nolan στο ευρύ κοινό και η πρώτη μεγάλη του επιτυχία. Ένα από τα πιο πρωτότυπα θρίλερ όλων των εποχών, με μια αφηγηματική δομή που άλλαξε τα δεδομένα. Το γεγονός ότι η ιστορία ξετυλίγεται αντίστροφα βάζει τον θεατή ακριβώς στην κατάσταση του πρωταγωνιστή, που πάσχει από απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης. Δεν είναι απλά ένα έξυπνο κόλπο, η ίδια η φόρμα της ταινίας υπηρετεί το θέμα της. Ένα εξαιρετικό σενάριο που απέδειξε από νωρίς ότι ο Nolan σκέφτεται διαφορετικά από τους περισσότερους δημιουργούς. 8. The Dark Knight Rises (2012) Η πιο αμφιλεγόμενη ταινία της τριλογίας, αλλά μια ταινία που προσωπικά εκτιμώ πολύ περισσότερο από όσο συνηθίζεται. Έχει ίσως κάποια σεναριακά προβλήματα και δεν φτάνει το επίπεδο του προκατόχου της, όμως παραμένει ένα τεράστιο κινηματογραφικό γεγονός. Το μέγεθος της παραγωγής, η μουσική, η αίσθηση του επικού φινάλε και κυρίως η ολοκλήρωση της πορείας του Bruce Wayne κάνουν την ταινία ιδιαίτερα συγκινητική. Το τέλος της τριλογίας είναι από τα πιο ικανοποιητικά που έχουν δοθεί ποτέ σε υπερηρωική ιστορία. 7. Tenet (2020) Ίσως η πιο παρεξηγημένη ταινία του Nolan. Είναι μια ταινία που απαιτεί από τον θεατή απόλυτη προσοχή και πιθανώς περισσότερες από μία προβολές για να την κατανοήσει πλήρως. Η ιδέα της χρονικής αναστροφής είναι από τις πιο φιλόδοξες που έχει παρουσιάσει ποτέ και οι πρακτικές σκηνές δράσης είναι πραγματικά απίστευτες. Ίσως η συναισθηματική της πλευρά να μην είναι τόσο δυνατή όσο άλλων έργων του, όμως σαν κινηματογραφικός γρίφος και τεχνικό επίτευγμα είναι μοναδική. 6. Oppenheimer (2023) Η πιο ώριμη και ίσως πιο ανθρώπινη ταινία του Nolan. Ένα τεράστιο ιστορικό δράμα που δεν στηρίζεται στις μεγάλες σκηνές δράσης αλλά στους χαρακτήρες, τους διαλόγους και την εσωτερική σύγκρουση του πρωταγωνιστή. Η οσκαρική ερμηνεία του Cillian Murphy είναι συγκλονιστική, η σκηνοθεσία καθηλωτική και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται το βάρος της δημιουργίας της ατομικής βόμβας είναι πραγματικά ανατριχιαστικός. Μια ταινία που αποδεικνύει ότι ο Nolan μπορεί να κάνει αριστουργήματα ακόμα και έξω από το συνηθισμένο είδος του. Μάλιστα, είναι η ταινία που του έδωσε για πρώτη φορά Όσκαρ καλύτερου σκηνοθέτη και Όσκαρ καλύτερης ταινίας! 5. Batman Begins (2005) Η ταινία που αναγέννησε τις ταινίες υπερηρώων και έδειξε ότι το είδος μπορεί να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και ρεαλισμό. Αυτό που την κάνει τόσο καλή είναι ότι στην πραγματικότητα δεν είναι απλά μια ταινία Batman αλλά μια ιστορία για τον φόβο, το τραύμα, την εκπαίδευση και την μεταμόρφωση ενός ανθρώπου σε σύμβολο. Η δημιουργία του Batman, η ατμόσφαιρα της Gotham και η μουσική του Hans Zimmer και του James Newton Howard την κάνουν μια από τις καλύτερες origin ιστορίες που έχουν γυριστεί. Για τις τέσσερις πρώτες ταινίες ήταν ιδιαίτερα δύσκολη η κατάταξή τους, καθώς είναι όλες τους 10/10 για εμένα, και αλλάζουν πολύ εύκολα σειρά: 4. The Prestige (2006) Ίσως η πιο υποτιμημένη ταινία του Nolan και για πολλούς η καλύτερή του. Ένα σκοτεινό, ατμοσφαιρικό και απόλυτα καλοδουλεμένο θρίλερ γύρω από την εμμονή, τη θυσία και το τίμημα της τελειότητας. Αυτό που την κάνει ξεχωριστή είναι το γεγονός ότι λειτουργεί σαν ένα πραγματικό μαγικό κόλπο, σου δείχνει τα πάντα μπροστά στα μάτια σου και παρόλα αυτά καταφέρνει να σε ξεγελάσει. Με κάθε νέα προβολή ανακαλύπτεις καινούργιες λεπτομέρειες, κάτι που είναι χαρακτηριστικό των καλύτερων έργων του Nolan. 3. Inception (2010) Μία από τις πιο ευφυείς και πρωτότυπες blockbuster ταινίες που έχουν γυριστεί ποτέ. Ο Nolan κατάφερε να πάρει μια εξαιρετικά περίπλοκη ιδέα όπως τα επίπεδα των ονείρων και να την μετατρέψει σε μια τεράστια περιπέτεια γεμάτη δράση και συναίσθημα. Η σκηνή του διαδρόμου, η μουσική του Zimmer, τα πρακτικά εφέ και η δομή της ιστορίας είναι ήδη εμβληματικά. Πίσω όμως από όλη την πολυπλοκότητα κρύβεται μια πολύ ανθρώπινη ιστορία για την ενοχή, την απώλεια και την ανάγκη να αφήσεις το παρελθόν πίσω σου. 2. The Dark Knight (2008) Για πολλούς η κορυφαία υπερηρωική ταινία όλων των εποχών και δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί. Δεν λειτουργεί μόνο ως ταινία Batman αλλά ως ένα εξαιρετικό αστυνομικό δράμα που εξερευνά το χάος, την ηθική και τα όρια της δικαιοσύνης. Η ερμηνεία του Heath Ledger ως Joker έχει μείνει στην ιστορία, η ένταση δεν πέφτει σχεδόν ποτέ και η ταινία διαθέτει μερικές από τις πιο αξέχαστες σκηνές του σύγχρονου κινηματογράφου. Μια σχεδόν τέλεια ταινία. 1. Interstellar (2014) Προσωπικά, η αγαπημένη μου ταινία του Christopher Nolan. Είναι ένας μοναδικός συνδυασμός επιστημονικής φαντασίας, φιλοσοφίας και μιας βαθιά ανθρώπινης ιστορίας για την αγάπη, τον χρόνο και τη σχέση γονιού και παιδιού. Η μουσική του Hans Zimmer, οι εικόνες του διαστήματος, οι επιστημονικές ιδέες γύρω από τη σχετικότητα του χρόνου και οι συναισθηματικές στιγμές συνθέτουν μια εμπειρία που κάθε φορά που τη βλέπω με συγκινεί το ίδιο. Για μένα είναι η ταινία που αντιπροσωπεύει καλύτερα όλα όσα αγαπώ στον Nolan: τεράστιες ιδέες, τεχνική αρτιότητα, φιλοδοξία, συναίσθημα και μια ιστορία που μένει μαζί σου πολύ μετά το τέλος της. Αυτό είναι λοιπόν το δικό μου ranking, το οποίο αλλάζει από τη μία στιγμή στην άλλη! Το ωραίο με τον Nolan είναι ότι οι ταινίες του είναι τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, που δύσκολα θα βρεις δύο ίδιες λίστες από δύο διαφορετικούς θεατές. Προσωπικά αγαπώ το γεγονός ότι ακόμα και οι ταινίες που έβαλα στις τελευταίες θέσεις έχουν στοιχεία που θαυμάζω και στιγμές που μου έχουν μείνει. Απλά οι ταινίες που βρίσκονται πιο πάνω είναι εκείνες με τις οποίες έχω μεγαλύτερη συναισθηματική σύνδεση και που επιστρέφω πιο συχνά. Περιμένω να δω και τις δικές σας λίστες και κυρίως τους λόγους πίσω από τις επιλογές σας. Έχει πάντα ενδιαφέρον να βλέπεις πόσο διαφορετικά μπορεί να βιώσει ο καθένας το έργο ενός τόσο ξεχωριστού δημιουργού. 5 Quote
petran79 Posted June 22 Member ID: 2,415 Group: Members Topic Count: 17 Content Count: 396 Reputation: 1,466 Achievement Points: 403 Days Won: 0 With Us For: 6,986 Days Status: Offline Last Seen: Saturday at 05:03 PM Age: 47 Posted June 22 Δεν έχω δει και πολλές ταινίες του. Πέτυχα στην τηλεόραση κάποια Μπάτμαν του, αλλά γενικά θεωρώ τις δύο πρώτες ταινίες του Μπάρτον ως τις κορυφαίες και τη δεύτερη με την καλύτερη ατμόσφαιρα. Είδα την Inception και αν και το όλο σκηνικό ήταν ενδιαφέρον, την χάλασε η υπερβολική δράση σε κάποια σημεία ώστε να σε καθηλώσει 1 Quote
hardivic Posted June 23 Member ID: 29,562 Group: Members Topic Count: 2 Content Count: 666 Reputation: 4,033 Achievement Points: 674 Days Won: 0 With Us For: 4,697 Days Status: Offline Last Seen: 17 min ago Age: 44 Posted June 23 Ωραίο το Inception αλλά χάνεσαι και καις εγκεφαλικά κύτταρα, πλέον όταν κάθομαι να δω ταινία θέλω να χαλαρώνω κι όχι να νιώθω ότι λύνω διαφορικές. Τα Dunkirk, Interstellar, Oppenheimer, Prestige ήταν ωραίες ταινίες, δε θα έβαζα να τις ξαναδώ όμως. Τα Batman επίσης, ωραία δράση, ωραία πλοκή αλλά too polished for me. Το Tenet ούτε που το θυμαμαι. Το Following δεν το έχω δει. To Insomnia θυμάμαι ότι μου άρεσε. Ήταν η 2η ταινία του που είδα. Μου άφησε μια μικρή απογοήτευση σε σχέση με την πρώτη, αλλά μου άρεσε. Ξεκάθαρο νο1 μου και η μονη ταινία που έχω δει αρκετές φορές και την ξαναβλέπω όποτε την πετυχαίνω κι έχω όρεξη είναι η 1η του ταινία που είδα, το Memento. Top 3 λοιπον: 1.Memento 2.Insomnia 3.Inception 2 Quote
ProfPhillipMortimer Posted June 23 Member ID: 31,464 Group: Members Topic Count: 0 Content Count: 1,016 Reputation: 9,745 Achievement Points: 1,034 Days Won: 2 With Us For: 3,764 Days Status: Online Last Seen: Just now Age: 48 Posted June 23 εμένα οι αγαπημένες μου ταινίες του Νόλαν είναι 1. Inception 2. Prestige 3. Interstellar μου αρέσουν και οι άλλες αρκετά απλά αυτές τις 3 τις θεωρώ τοπ 2 Quote
nikolas12 Posted July 8 Member ID: 33,354 Group: Moderator Topic Count: 910 Content Count: 5,599 Reputation: 47,213 Achievement Points: 2,310 Days Won: 295 With Us For: 2,862 Days Status: Offline Last Seen: 16 hours ago Age: 30 Posted July 8 Πριν τρία χρόνια τις είδα όλες ξανά προκειμένου να φτιάξω ένα αφιέρωμα οπότε το προσωπικό μου Ranking είναι το εξής (μπορείτε να το βρείτε στο Letterboxd εδώ και το προαναφερθέν αφιέρωμα που αιτιολογώ για κάθε επιλογή εδώ): 12, Following 11. TENET 10. Insomnia 9. The Dark Knight Rises 8. Batman Begins 7. Dunkirk 6. Oppenheimer 5. Interstellar 4. The Prestige 3. Inception 2. Memento 1. The Dark Knight 1 Quote
Recommended Posts