Lelis Posted June 1 Member ID: 34,230 Group: Members Topic Count: 16 Content Count: 987 Reputation: 8,934 Achievement Points: 1,075 Days Won: 6 With Us For: 2,662 Days Status: Online Last Seen: 14 min ago Age: 36 Posted June 1 (edited) Παρουσίαση no7 στο forum και χαίρομαι ιδιαίτερα για το συγκεκριμένο καθώς είναι πραγματικά ένα εξαιρετικό κόμικ! Σενάριο Όπως συνηθίζω δεν μου αρέσει να αναφέρω πολλά πράγματα για το καθαρό σενάριο για να μην κάνω κάποιο spoiler. Αντί αυτού, παραθέτω το κειμενάκι από την εκδοτική: Ένας όχι ακριβώς ηθικός αλλά άκρως συμπαθής αλήτης, ο δον Πάμπλος της Σεγόβιας, μας αφηγείται σαν πικαρέσκο μυθιστόρημα τις περιπέτειές του στην Ισπανία του Χρυσού Αιώνα και σε μια Αμερική που τότε ονομαζόταν ακόμα Ινδίες. Οι περιπλανήσεις του θα τον κάνουν πάμφτωχο και πάμπλουτο, λαοπρόβλητο και καταφρονεμένο, οδηγώντας τον από τα μπουντρούμια στα παλάτια και από τις κορυφές της Κορδιλιέρας στους μαιάνδρους του Αμαζονίου, μέχρι εκείνο το μυθικό μέρος που ενσαρκώνει όλα τα όνειρα του Νέου Κόσμου: το Ελντοράντο! Η ιστορία Απόγευμα Σαββάτου και παίρνω αυτό το τούβλο τόμο, κάθομαι στο μπαλκονάκι μου και ξεκινάω την ανάγνωση μου. Τι να πρωτοπώ για το συγκεκριμένο. Απορροφήθηκα πάρα πολύ μέσα στην ανάγνωση. Εξαιρετική ροή και σκηνοθεσία, ενώ το σενάριο έχει ότι χρειάζεται. Πρωταγωνιστή, περιπέτεια, κλασσικό γαλλοβελγικό χιούμορ, ατμόσφαιρα, σενάριο που ξεδιπλώνεται πραγματικά υπέροχα και αφηγείται τα γεγονότα με έξυπνο τρόπο και με διαφορετικές τεχνικές. Αυτό που μου άρεσε είναι η ισορροπία ανάμεσα στην περιπέτεια και το βάθος της αφήγησης. Δεν πρόκειται απλώς για ένα κόμικ περιπέτειας με χιούμορ, έχει αρκετά επίπεδα ανάγνωσης και δίνει τροφή για σκέψη χωρίς να γίνεται βαρύ ή "διδακτικό". Έτοιμο να το κάνεις ταινία όπως είναι. Δεν θέλω και δεν χρειάζεται να πω περισσότερα. Διαβάστε το!! Σχέδιο Αν το σενάριο παίρνει 10 το σχέδιο παίρνει 11 με τόνο. Guarnido εγγύηση για άλλη μια φορά. Αν και ελαφρώς πιο καρτουνίστικο ύφος στις ανθρώπινες μορφές, μιλάμε για ένα υπέροχο σχέδιο με λεπτομέρεια σε πρόσωπα, εκφράσεις, κινήσεις και φυσικά τοπία. Το διάβασα αργά και σταθερά ακριβώς για αυτό το λόγο, για να πάρω τον απαραίτητο χρόνο να χαζέψω και να μπω μέσα στα καρέ. Χρωματισμός στο ίδιο στυλ με εκείνους του Blacksad. Κάθε καρέ, να το κάνεις κορνίζα και να γεμίσεις το σπίτι σου. Αν ο Guarnido, ερχόταν σε κάποιο Con στην Ελλάδα, πιστεύω θα τα έσκαγα, πάρα πολύ χοντρά για ένα του σχέδιο. Έκδοση Τι να πούμε για την έκδοση τα έχουμε πει όλα. Πραγματικά χορταστική και τεράστια, αναδεικνύει το όλο σχέδιο και κάνει την όλη ανάγνωση ξεχωριστή εμπειρία. Από ελληνικές εκδόσεις η δεύτερη πιο μεγάλη που έχω στην κατοχή μου, μικρότερη μόνο από το "Οι Περιπετειες Του Λουθερ Αρκραιτ". Επίσης θα σχολιάσω ότι για το μέγεθος της έχει πάρα πολύ δυνατό και στιβαρό δέσιμο. Το εξώφυλλο είναι αρκετά συμπαγές, χοντρό με ωραία υφή. Οι εσωτερικές σελίδες είναι ματ και αρκετά χοντρές και αυτές. Πιθανόν να ταίριαζε και γυαλιστερή σελίδα. Εξτραδάκια απουσιάζουν τελείως,(πάρα μόνο ένα πολύ μικρό σημείωμα στην αρχή από τον εκδότη) πράγμα που θα ήθελα η αλήθεια είναι. Έστω 4-5 σελιδούλες ή ένα κείμενο με λίγες πληροφορίες παραπάνω. Επιμέλεια στα γνωστά επίπεδα της εκδοτικής. Τέλος να πω ότι με αντίστοιχες άλλες πολυτελής εκδόσεις (Κόλαση Δάντη, Δον Κιχώτης κτλπ), έχει και ελαφρώς καλύτερη τιμή. Συμπέρασμα Όλη η εμπειρία ανάγνωσης, απλά ΕΠΟΣ!!!!! Θα τολμήσω να πω από τα πιο ολοκληρωμένα και γεμάτα graphic novels που έχω διαβάσει. Σίγουρη υποψηφιότητα για καλύτερες αναγνώσεις για το 2026. Θα πρότεινα να βρείτε μια μέρα με ελεύθερο χρόνο και να το διαβάσετε όλο με μιας. Προτείνεται αυστηρά σε όλους. Είναι ένα στολίδι για τις ελληνικές εκδόσεις και δεν πρέπει να λείπει από κανενός την βιβλιοθήκη. Πολλά πολλά συγχαρητήρια για την εκδοτική και για την όλη έκδοση!! Εύχομαι κάθε χρόνο να βγαίνει μια τέτοια και σαν ποιότητα ιστορίας και έκδοσης. Άντε μιας και εξαντλείται και η έκδοση του Blacksad, προτείνω η επόμενη έκδοση του, να είναι σε limited κομμάτια, αντίστοιχη με τις Απατηλές Ινδίες! P.S. 1: Μαζί με όλα τα άλλα, ευχαριστούμε τον @ PhantomDuck και για τα εξώφυλλα P.S. 2: Εδώ σχετικό άρθρο με ενδιαφέρον πληροφορίες από τον φίλο @ Theo A , που αφορούν και το συγκεκριμένο P.S. 3: Έστειλα σε 2-3 άτομα σε περίπτωση που ήθελαν εκείνοι να κάνουν την παρουσίαση. Πήρα το οκ από τα παιδιά και την πρωτοβουλία εν τέλη να την κάνω εγώ. Sorry αν ήθελε κάποιο άλλο παιδί Edited June 2 by Lelis 16 6 9 Quote
kaneda Posted June 1 Member ID: 35,207 Group: Members Topic Count: 18 Content Count: 559 Reputation: 4,430 Achievement Points: 564 Days Won: 6 With Us For: 2,463 Days Status: Offline Last Seen: July 7 Age: 30 Posted June 1 (edited) Υπέροχη η παρουσίασή σου φίλε @ Lelis ! Χορταστική και άκρως ενδιαφέρουσα! Πολλά πολλά συγχαρητήρια! Είχα που είχα το πρεσάρισμα του @ Theo A που μας παρότρυνε όλους να πάρουμε τις Ινδίες, τώρα έχω και το δικό σου. Πάει... Με καταστρέψατε για τα καλά! Όταν με το καλό διαβάσω και εγώ το κόμικ, θα επανέλθω για εντυπώσεις. Υγ.1: Η παρουσίασή σου παίρνει 10! Αν μπορέσει και κάποιο παιδί να σου δώσει-σκανάρει και λίγες σελίδες από το εσωτερικό του κόμικ, για να τις προσθέσεις μέσα στην παρουσίαση, τότε αυτή θα πάρει 10 με τόνο! Φαντάζομαι ότι και εσύ ακόμη και σαρωτή να είχες, ότι μάλλον δεν θα σου πήγαινε η καρδιά να βάλεις το κόμικ σου στο σκάνερ, μη τυχόν και το τραυματίσεις. Εναλλακτικά, αν θέλεις, σκέψου να βάλεις έστω δύο-τρεις σελίδες, τραβηγμένες από το κινητό. Υγ.2: Και μην ζητάς συγνώμη καλέ μου. Edited June 1 by kaneda 12 Quote
Theo A Posted June 1 Member ID: 38,320 Group: Members Topic Count: 4 Content Count: 299 Reputation: 1,880 Achievement Points: 327 Days Won: 0 With Us For: 1,677 Days Status: Offline Last Seen: 32 min ago Posted June 1 Να προσθέσω εδώ στην πολύ σωστή αναφορά του @ Lelis για το ότι το BD αυτό είναι έτοιμο να το κάνεις ταινία ένα βίντεο του matttt για τον Guarnido και την προϋπηρεσία του στα γαλλικά στούντιο της Disney : 4 4 Quote
Lelis Posted June 1 Member ID: 34,230 Group: Members Topic Count: 16 Content Count: 987 Reputation: 8,934 Achievement Points: 1,075 Days Won: 6 With Us For: 2,662 Days Status: Online Last Seen: 14 min ago Age: 36 Author Posted June 1 14 min ago , kaneda said: Υπέροχη η παρουσίασή σου φίλε @ Lelis ! Χορταστική και άκρως ενδιαφέρουσα! Πολλά πολλά συγχαρητήρια! Είχα που είχα το πρεσάρισμα του @ Theo A που μας παρότρυνε όλους να πάρουμε τις Ινδίες, τώρα έχω και το δικό σου. Πάει... Με καταστρέψατε για τα καλά! Όταν με το καλό διαβάσω και εγώ το κόμικ, θα επανέλθω για εντυπώσεις. Υγ.1: Η παρουσίασή σου παίρνει 10! Αν μπορέσει και κάποιο παιδί να σου δώσει-σκανάρει και λίγες σελίδες από το εσωτερικό του κόμικ, για να τις προσθέσεις μέσα στην παρουσίαση, τότε αυτή θα πάρει 10 με τόνο! Φαντάζομαι ότι και εσύ ακόμη και σαρωτή να είχες, ότι μάλλον δεν θα σου πήγαινε η καρδιά να βάλεις το κόμικ σου στο σκάνερ, μη τυχόν και το τραυματίσεις. Εναλλακτικά, αν θέλεις, σκέψου να βάλεις έστω δύο-τρεις σελίδες, τραβηγμένες από το κινητό. Υγ.2: Και μην ζητάς συγνώμη καλέ μου. Βάλαμε προσωρινά κάποιες εικόνες από το site της εκδοτικής. Αύριο αν είναι θα ψάξω Online να βρω 2-3 αγαπημένες έτσι για να έχουμε ποικιλία 7 Quote
Laz33 Posted June 1 Member ID: 31,613 Group: Members Topic Count: 60 Content Count: 5,857 Reputation: 46,362 Achievement Points: 6,057 Days Won: 129 With Us For: 3,688 Days Status: Offline Last Seen: 10 hours ago Age: 42 Posted June 1 Διάβασα που λες ότι έχει ματ σελίδες και λίγο προβληματίστηκα. Τα χρώματα πως είναι; Δεν πιστεύω να΄ναι σαν του Undertaker 6 Quote
Theo A Posted June 2 Member ID: 38,320 Group: Members Topic Count: 4 Content Count: 299 Reputation: 1,880 Achievement Points: 327 Days Won: 0 With Us For: 1,677 Days Status: Offline Last Seen: 32 min ago Posted June 2 Παράθεση Δεν πιστεύω να΄ναι σαν του Undertaker Όχι καμία σχέση, το Undertaker που μόλις διάβασα φοβάμαι ότι το κατέστρεψε η προσπάθεια να είναι όσο το δυνατόν φτηνότερο. Νομίζω ότι πρέπει να αρχίσουμε να γκρινιάζουμε πάλι όλοι μαζί μήπως και ο δεύτερος τόμος του έστω, βελτιωθεί σε αυτό το θέμα έστω και αν ανέβει η τιμή του. Αφού ο ΜΗ αποδέχτηκε ότι το κοινό του είναι 50 - 60 χρονών (όπως φαίνεται από τα Ποπαυ-Βαβούρα-Δράση) πρέπει να αποδεχτεί ότι σε αυτή την ηλικία έχουμε και προβλήματα όρασης. 8 1 Quote
hudson Posted June 2 Member ID: 32,406 Group: Members Topic Count: 106 Content Count: 3,926 Reputation: 39,458 Achievement Points: 3,974 Days Won: 172 With Us For: 3,160 Days Status: Online Last Seen: 3 min ago Age: 45 Posted June 2 Υπέροχη παρουσίαση @ Lelis για ένα υπέροχο κόμικ από όλες τις απόψεις Πιστεύω στο πινακάκι θα πρέπει να μπουν και οι συντελεστές της ελληνικής έκδοσης. Στον τίτλο δεν θα έπρεπε να μπει και το μακρινάρι "Ή το Δεύτερο Μέρος της Ιστορίας..." ή έστω σαν υπότιτλος 5 Quote
Lelis Posted June 2 Member ID: 34,230 Group: Members Topic Count: 16 Content Count: 987 Reputation: 8,934 Achievement Points: 1,075 Days Won: 6 With Us For: 2,662 Days Status: Online Last Seen: 14 min ago Age: 36 Author Posted June 2 On 2/6/2026 στο 12:57 ΠΜ, Laz33 είπε: Διάβασα που λες ότι έχει ματ σελίδες και λίγο προβληματίστηκα. Τα χρώματα πως είναι; Δεν πιστεύω να΄ναι σαν του Undertaker Κοίτα όταν το διάβασα σε φυσικό φως μια χαρά έδειχναν δεν πρόσεξα κάτι. Τώρα που το ειδα στο δωμάτιο, ίσως μπορούσε να πάει και ένα τσακ πιο φωτεινά βλέποντας και την ξένη έκδοση. Δεν είναι κάτι έντονο πάντως θεωρώ. Γενικά τα χρώματα του Guarnido, θεωρώ ότι δεν είναι και τα πιο έντονα και ζωντανά, αλλά σίγουρα το ματ χαρτί κάτι κόβει σε σχέση με το γυαλιστερό 8 Quote
Manitou Posted June 2 Member ID: 2,322 Group: Members Topic Count: 25 Content Count: 5,342 Reputation: 42,079 Achievement Points: 5,416 Days Won: 109 With Us For: 6,994 Days Status: Offline Last Seen: 16 hours ago Age: 47 Posted June 2 Γενικά είναι άψογο σε όλα. Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο. Είναι ένα έργο τέχνης σε έκδοση σε σχέδιο σε σενάριο. Ότι καλύτερο έχω διαβάσει φέτος. 8 Quote
albertus magnus Posted June 2 Member ID: 11,226 Group: Members Topic Count: 150 Content Count: 3,555 Reputation: 22,532 Achievement Points: 3,631 Days Won: 20 With Us For: 6,152 Days Status: Offline Last Seen: 10 hours ago Age: 158 Posted June 2 @ Lelis πολύ δυνατή παρουσίαση! Μπράβο! Για εμένα είναι σίγουρη αγορά ήδη από την ανακοίνωση του το κόμικ αυτό και ελπίζω μέσα στο καλοκαίρι να το πάρω και να ξαναγράψω εδώ αφού θα το έχω διαβάσει κιολας. 9 Quote
Επιθεωρητής Le Pit Posted June 3 Member ID: 18,683 Group: Honored Topic Count: 21 Content Count: 1,676 Reputation: 13,715 Achievement Points: 1,676 Days Won: 4 With Us For: 5,502 Days Status: Offline Last Seen: 20 hours ago Age: 105 Posted June 3 (edited) Καλησπέρα, να σχολιάσω και εγώ ότι αυτό το μπουκ ήταν η πρώτη μου προτεραιότητα στο φετινό comicdom από αγορές και αμέσως μετά το Caravazzio, φέτος δυστυχώς με αυτές τις καταπληκτικές εκδόσεις έμειναν πολύ λίγα χρήματα ώστε να στηρίξουμε και εγχώριους καλλιτέχνες, ενώ δεν μπόρεσα να πάρω και το weekly, το undertaken και αρκετά άλλα που είχα στο μυαλό μου! Oι πειρασμοί πολλοί πλέον εν σχέση με την αγοραστική δύναμη του μέσου αναγνώστη! Ο Μ.Η ειδικά έχει πολύ μεγάλη ετήσια παραγωγή με όλα τα ήδη, αλλά ειδικά στο απατηλές Ινδίες έδωσε ρέστα! Πολύ καλή ποιότητα έκδοσης και φορμάτ, καθώς ο Guarnido δουλεύει τα πρωτότυπα σε πολύ μεγάλο φορμάτ, γι αυτό και η σμίκρυνση δεν είναι ότι καλύτερο. Δεν ξέρω κατά πόσον βγαίνουν πολλά τέτοια τεχνουργήματα στην ξένη αγορά και εμείς εδώ μέσα τα χάνουμε (έχω βρει κάποια συγκλονιστικά ξενόγλωσσα τομάκια κατά καιρούς που δεν έχουν εκδοθεί στα ελληνικά), αλλά λίγες ελληνικές εκδόσεις έχω δει σε τόσο υψηλό επίπεδο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα όπως ειπώθηκε και σε προηγούμενο ποστ, τις περιπέτειες του Λούθερ Ακράιτ από Jemma. To απατηλές Ι. είναι και κοντά στην εποχή σε ένα δικό μου πρότζεκτ που φτιάχνω εδώ και κάποια χρόνια, οπότε θα με βοηθήσει να μάθω περισσότερα για τη σκηνογραφία της εποχής καθώς η συγκεκριμένη χρονική περίοδος με αφορά πολύ... το σχέδιο αν και λίγο πιο καρτουνίστικο από ότι θα περίμενα για το συγκεκριμένο θέμα, είναι πολύ όμορφο με εξαιρετικες αναπαραστάσεις των φόντων ( κτηρίων ,των καραβιών κτλπ), φαίνεται ότι έχουν μελετήσει οι συντελεστές και έχει ιστορική ακρίβεια αυτό που δείχνουν! Αυτό μου αρέσει πολύ σε δουλειές καθώς είναι πολύ δυσκολότερο από το fantasy και βέβαια ένα ποσοστό των αναγνωστών έχει τις γνώσεις να το εκτιμήσει! Το σενάριο επίσης εξαιρετικό. Νομίζω ότι είναι ένα εξαιρετικό δείγμα της ένατης τέχνης που δεν πρέπει να λείπει από την βιβλιοθήκη ενός ταγμένου αναγνώστη κόμικ. Στερηθείτε από αλλού για να το πάρετε παιδιά, αξίζει. Υ.Γ. Συγχαρητήρια για την παρουσίαση, ξέχασα να το πω και γι αυτό το έκανα edit, πολύ καλή. Edited June 3 by Επιθεωρητής Le Pit 10 1 Quote
φλοκ Posted June 3 Member ID: 26,001 Group: Veterans Topic Count: 101 Content Count: 7,237 Reputation: 86,988 Achievement Points: 7,258 Days Won: 165 With Us For: 5,020 Days Status: Offline Last Seen: 11 hours ago Age: 59 Posted June 3 Πρόκειται για ένα απίστευτα καλό κόμικ σε μια εξαιρετική έκδοση . Θεωρώ πως είναι η κυκλοφορία της χρονιάς για το 2026 με το Caravazzio να ακολουθεί κατά πόδας . Οπως γράφει και ο φίλος @ Επιθεωρητής Le Pit από πάνω αξίζει να το πάρετε έστω κι αν χρειαστεί να κόψετε από κάπου αλλού . 10 1 Quote
Recommended Posts