Dr Paingiver Posted May 23 Member ID: 3,930 Group: Veterans Topic Count: 766 Content Count: 13,464 Reputation: 108,849 Achievement Points: 13,499 Days Won: 143 With Us For: 6,854 Days Status: Offline Last Seen: 1 hour ago Age: 68 Posted May 23 Ξεκινάω αυτό το θέμα με μία περισσότερο τυπική παρουσίαση, για να συγκεντρωθεί εδώ η κουβέντα που αυτή τη στιγμή γίνεται στο θέμα των εκδόσεων του Μικρού Ήρωα, Αναλυτική κριτική θα γίνει σε επόμενα ποστς. Οι πληροφορίες για τις ιστορίες θα ανέβουν στη βάση, όταν δημιουργηθεί το θέμα και τις αποδελτιώσω. Η πρώτη μου εντύπωση είναι αρκετά θετική. Οι όποιες μου ενστάσεις έχουν να κάνουν με τον τρόπο προώθησης του περιοδικού, παρά με το ίδιο το περιοδικό. Το μόνο που θα γράψω προς το παρόν, είναι ένα μεγάλο μπράβο για το εξαιρετικό οπισθόφυλλο του Σκλαβενίτη. Πραγματικά εξαιρετικό!!!! Έπεται συνέχεια. 26 9 Quote
φλοκ Posted May 23 Member ID: 26,001 Group: Veterans Topic Count: 101 Content Count: 7,237 Reputation: 86,991 Achievement Points: 7,258 Days Won: 165 With Us For: 5,021 Days Status: Offline Last Seen: 16 hours ago Age: 59 Posted May 23 (edited) Το περίμενα να κυκλοφορήσει πως και πως . Το αγόρασα πρωί πρωί και το διάβασα μονορούφι. Το περιοδικό δεν διέψευσε τις προσδοκίες μου το αντίθετο θα έλεγα. Είναι πολύ πολύ καλό και για τα δύο euro που κοστίζει με την εφημερίδα δεν το συζητώ.... Μπράβο στην εκδοτική που μας δίνει ένα πολεμικό (ή αντιπολεμικό όπως θέλει να το ονομάζει η ίδια ) κόμικ ύστερα από πολύ καιρό . Δεν μοιάζει με την παλιά αγαπημένη ΔΡΑΣΙΣ που είχε μεγαλύτερες αυτοτελείς ιστορίες αλλά προσωπικά δεν με χαλάει καθόλου. Σίγουρη αγορά τα επόμενα τεύχη και μακάρι να ναι πολλά . Καλοτάξιδο !!!! Υ.Γ Πόσο χάρηκα που διάβασα ξανά Ταγματάρχη ΗΖΥ ύστερα τόσα χρόνια !!!!! Edited May 23 by φλοκ 30 Quote
Θλιμμένος Μπούφος Posted May 24 Member ID: 19,150 Group: Members Topic Count: 54 Content Count: 2,174 Reputation: 11,822 Achievement Points: 2,184 Days Won: 0 With Us For: 5,488 Days Status: Offline Last Seen: 1 hour ago Age: 30 Posted May 24 Το διάβασα και γω. Εννοείται πως αξίζει για 2€ και με το παραπάνω. Σαν προσπάθεια συνολικά μου άφησε ανάμεικτα συναισθήματα. Μεγάλος πρωταγωνιστής οι ιστορίες του Τσάρλυ οι οποίες ξεχώρισαν σαν τη μύγα μέσα στο γάλα. Θα προτιμούσα ένα τεύχος μόνο με αυτές και σε μεγαλύτερο μέγεθός για να αναπνεύσει το εξαιρετικό σχέδιο. Η αρχική ιστορία ήταν ακριβώς αυτό που περίμενα, ενώ οι ιστορίες των Ελλήνων δεν μου κολλούσαν καθόλου με τα υπόλοιπα. Σίγουρα θα πάρω τα υπόλοιπα για να στηρίξω την προσπάθεια! Συνεχίζω να έχω ενδοιασμούς για το πώς το πλάσαρε η εκδοτική αφού διάβασα και το εισαγωγικό κείμενο. Εκτός του ότι δεν μου αρέσει καθόλου η τρομολαγνεία, το μόνο αντιπολεμικό στοιχείο στο τεύχος ήταν οι ιστορίες του Τσάρλυ. Καλύτερα απλά να το διαφήμιζαν σαν ένα ρετρό πολεμικό πολύ θεματικό. 16 4 Quote
Gwynplaine Posted May 24 Member ID: 32,699 Group: Members Topic Count: 12 Content Count: 1,203 Reputation: 7,813 Achievement Points: 1,296 Days Won: 59 With Us For: 3,055 Days Status: Offline Last Seen: 10 hours ago Age: 43 Posted May 24 1 hour ago, Θλιμμένος Μπούφος said: Το διάβασα και γω. Εννοείται πως αξίζει για 2€ και με το παραπάνω. Σαν προσπάθεια συνολικά μου άφησε ανάμεικτα συναισθήματα. Μεγάλος πρωταγωνιστής οι ιστορίες του Τσάρλυ οι οποίες ξεχώρισαν σαν τη μύγα μέσα στο γάλα. Θα προτιμούσα ένα τεύχος μόνο με αυτές και σε μεγαλύτερο μέγεθός για να αναπνεύσει το εξαιρετικό σχέδιο. Η αρχική ιστορία ήταν ακριβώς αυτό που περίμενα, ενώ οι ιστορίες των Ελλήνων δεν μου κολλούσαν καθόλου με τα υπόλοιπα. Σίγουρα θα πάρω τα υπόλοιπα για να στηρίξω την προσπάθεια! Συνεχίζω να έχω ενδοιασμούς για το πώς το πλάσαρε η εκδοτική αφού διάβασα και το εισαγωγικό κείμενο. Εκτός του ότι δεν μου αρέσει καθόλου η τρομολαγνεία, το μόνο αντιπολεμικό στοιχείο στο τεύχος ήταν οι ιστορίες του Τσάρλυ. Καλύτερα απλά να το διαφήμιζαν σαν ένα ρετρό πολεμικό πολύ θεματικό. Προσωπικά δεν το πήρα λόγω αφραγκιων. Το major easy είναι χαβαλετζιδικο πιο πολύ από ότι θυμάμαι...του Ηugo Pratt πιο καθαρό πολεμικό. Ο χαρακτηρισμός βασίστηκε κυρίως δηλαδή πάνω στο Charley's War. To σχέδιο του Joe Colquhoun είναι όντως πραγματικά εξαιρετικό. Και τα σενάρια του Pat mills καταπληκτικά. Πολύ υποτιμημενος συγγραφέας. 16 Quote
albertus magnus Posted May 24 Member ID: 11,226 Group: Members Topic Count: 150 Content Count: 3,555 Reputation: 22,533 Achievement Points: 3,631 Days Won: 20 With Us For: 6,153 Days Status: Offline Last Seen: 9 hours ago Age: 158 Posted May 24 Διαβάστηκε σήμερα. Για 2 ευρώ σίγουρα αξίζει για 52 σελίδες για την ποιότητα που έχει σαν ποιότητα έκδοσης (εννοώ χαρτί , ασπρόμαυρο κτλ). Στα συν ήταν για εμένα που είχε μια ολόκληρη ιστοριουλα του Μπριτον οπότε χορταινες αρκετά και δεν σε άφηνε σε εκκρεμότητα. Τώρα η ιστορία καθαυτή ήταν οκ , τυπική της εποχής της με περιπέτεια, ηρωισμούς κτλ από τον πρωταγωνιστή μας. Αντιπολεμικό δεν το λες βέβαια. Ο ταγματάρχης Ηζυ ήταν χαβαλες και έδειχνε τραβηγμένα πράγματα αλλά για αυτό αγαπήθηκε προφανώς από το κοινό λόγω του ήταν αντισυμβατικός αξιωματικός. Επίσης όποιος έχει δει το spinoff του δικαστή dredd με πρωταγωνιστή τον δικαστή koburn που είναι σερίφης στην cursed earth θα παρατηρήσει ότι είναι ολόιδιος. Ο carlos ezquera προφανώς ανακυκλωσε τον ήρωα αυτό με μερικές αλλαγες στην στολή (αλλά όχι στο καπέλο ή στον χαρακτήρα) και μας τον πήγε στην εποχή του dredd. Ο πόλεμος του Τσάρλυ είναι εξαιρετικο κόμικ και μακάρι να το βλέπαμε ολόκληρο στα ελληνικά κάποια στιγμή. Όταν το είχα διαβάσει στα αγγλικά το είχα απολαύσει πάρα πολύ και ουσιαστικά είναι ο ορισμός του αντιπολεμικού έργου. Μακάρι στα επομενα τεύχη να έχει παραπάνω 4-σελιδα. Και εννοείται συμφωνώ απολύτως με τον @ Θλιμμένος Μπούφος ότι θα γουσταρα πιο πολυ Τσάρλυ και πιο μεγάλο μέγεθος. Και σε σενάριο και σχέδιο είναι ένα πολυ δυνατό κόμικ. Το δισέλιδο του Θανάση Πέτρου ήταν πολύ πολύ λίγο για να βγάλω κάποιο συμπέρασμα. Τον γουστάρω πολύ σαν δημιουργό και είμαι σίγουρος οτι κάτι θα έχει να πει η ιστορία αλλά ήταν πραγματικά πολύ λίγο. Μακάρι να το αυξήσουν λίγο σε σελίδες στα επόμενα τεύχη μήπως δουμε λίγο που το πάει. Του Δερβενιώτη πάλι μου άρεσε πάρα πάρα πολύ και ήταν πολύ χιουμοριστικό και καυστικό μονοσελιδο. 17 2 Quote
MARIELOS Posted May 24 Member ID: 32,941 Group: Members Topic Count: 7 Content Count: 540 Reputation: 4,352 Achievement Points: 603 Days Won: 2 With Us For: 2,973 Days Status: Offline Last Seen: 37 min ago Age: 48 Posted May 24 Το καλύτερο είναι ότι δίνει και εφημερίδα δώρο! 1 14 1 Quote
Dr Paingiver Posted May 24 Member ID: 3,930 Group: Veterans Topic Count: 766 Content Count: 13,464 Reputation: 108,849 Achievement Points: 13,499 Days Won: 143 With Us For: 6,854 Days Status: Offline Last Seen: 1 hour ago Age: 68 Author Posted May 24 (edited) Μιά συμπλήρωση γιατί δεν είδα να αναφέρεται πουθενά (διορθώστε με αν κάνω λάθος). Το εξώφυλλο είναι από το Battle Picture Library Holiday Special του 1984 και σχεδιαστής ο Graham Coton (ενημέρωσα και την παρουσίαση). Edited May 24 by Dr Paingiver 12 2 6 Quote
Lelis Posted May 24 Member ID: 34,230 Group: Members Topic Count: 16 Content Count: 987 Reputation: 8,935 Achievement Points: 1,075 Days Won: 6 With Us For: 2,663 Days Status: Offline Last Seen: 19 min ago Age: 36 Posted May 24 Διαβάστηκε σήμερα και από εμένα. Ότι είπαν και οι περισσότεροι. Για 2 ευρώ αξίζει φουλ. Συμπαθητικές ιστορίες και γενικά για 2 ευρώ καλό περιεχόμενο Από όλα τα ένθετα των εφημερίδων , μακράν η καλύτερη επιλογή για μένα. Το Ποπαυ οκ αντικειμενικά να το δεις, σαν ποιότητα οι ιστορίες του είναι πολύ απλές, ενώ και η Βαβούρα έχει την πλάκα της, αλλά οκ, έχουμε μια επαναληψιμότητα. Οπότε ναι Δραση από μένα. Πάντως και οι 3 επιλογές από Μ.Η. δείχνει σαν μια επίκληση στο παλιό νοσταλγικό κοινό, που πιθανόν να έχουν καιρό να πιάσουν κόμικς. Πιστεύω θα φέρει κάποια αποτέλεσμα σαν κίνηση 18 Quote
jimakoszs97 Posted May 24 Member ID: 31,217 Group: Members Topic Count: 41 Content Count: 1,481 Reputation: 10,967 Achievement Points: 1,502 Days Won: 1 With Us For: 3,892 Days Status: Offline Last Seen: July 5 Age: 1 Posted May 24 (edited) Το αγόρασα αλλά δεν το έχω διαβάσει ακόμα. Ο Πόλεμος του Τσάρλυ πραγματικά ξεχωρίζει, το είχα διαβάσει στα αγγλικά πριν μερικά χρόνια. Μία έκδοση μεγαλύτερων διαστάσεων θα αναδείκνυε ακόμη καλύτερα το υπέροχο σχέδιο του Colquhoun. Δεν έχω παράπονο πάντως, χαίρομαι που βγαίνει και στα ελληνικά και εύχομαι να πάει καλά γιατί έχει πολλές σελίδες στο σύνολο του. Η έκδοση σε 3 τόμους από την Rebellion έχει συνολικά λίγο παραπάνω από 1.000 σελίδες (μαζί με τα έξτρα εξώφυλλα, σχολιασμό κτλ). Επίσης στο πρωτότυπο τα γράμματα που γράφει ο Charley στην οικογένεια του, είναι γραμμένα με καλλιτεχνικά γράμματα που είναι λίγο δυσκολότερο να τα διαβάσεις και επίσης κάνει και ορθογραφικά λάθη (ή σβήνει λέξεις και τις ξαναγράφει). Edited May 24 by jimakoszs97 12 5 4 Quote
ProfPhillipMortimer Posted May 25 Member ID: 31,464 Group: Members Topic Count: 0 Content Count: 1,016 Reputation: 9,745 Achievement Points: 1,034 Days Won: 2 With Us For: 3,764 Days Status: Offline Last Seen: 17 hours ago Age: 48 Posted May 25 Η Δράση γενικά μου άφησε πολύ θετική εντύπωση. Το κεντρικό και μεγαλύτερο σε έκταση μέρος του τεύχους είναι η ολόκληρη ιστορία του μαέστρου Πρατ. Δύο επεισόδια από πόλεμο του Τσάρλι και 1 επεισόδιο ήζυ. Αυτά τα δύο στριπ είναι φτιαγμένα για μεγαλύτερο μέγεθος σελίδας και λόγω και ηλικίας (δηλαδή πρεσβυωπίας) με δυσκόλεψαν στο διάβασμα. Ωραίες οι πινελιές από Έλληνες καλλιτέχνες και ιδιαίτερα το οπισθόφυλλο ! 18 Quote
theforce Posted May 28 Member ID: 6,323 Group: Members Topic Count: 7 Content Count: 1,140 Reputation: 10,845 Achievement Points: 1,261 Days Won: 14 With Us For: 6,555 Days Status: Offline Last Seen: 20 hours ago Age: 56 Posted May 28 On 24/5/2026 στο 10:36 ΜΜ, jimakoszs97 είπε: Το αγόρασα αλλά δεν το έχω διαβάσει ακόμα. Ο Πόλεμος του Τσάρλυ πραγματικά ξεχωρίζει, το είχα διαβάσει στα αγγλικά πριν μερικά χρόνια. Μία έκδοση μεγαλύτερων διαστάσεων θα αναδείκνυε ακόμη καλύτερα το υπέροχο σχέδιο του Colquhoun. Δεν έχω παράπονο πάντως, χαίρομαι που βγαίνει και στα ελληνικά και εύχομαι να πάει καλά γιατί έχει πολλές σελίδες στο σύνολο του. Η έκδοση σε 3 τόμους από την Rebellion έχει συνολικά λίγο παραπάνω από 1.000 σελίδες (μαζί με τα έξτρα εξώφυλλα, σχολιασμό κτλ). Επίσης στο πρωτότυπο τα γράμματα που γράφει ο Charley στην οικογένεια του, είναι γραμμένα με καλλιτεχνικά γράμματα που είναι λίγο δυσκολότερο να τα διαβάσεις και επίσης κάνει και ορθογραφικά λάθη (ή σβήνει λέξεις και τις ξαναγράφει). Λόγω μεγέθους, βλέπω πως έχουν αναγκαστεί να κόψουν και κείμενο, και στα μπαλονάκια να γράφουν περιλήψεις των αυθεντικών διαλόγων. 11 3 2 Quote
ProfPhillipMortimer Posted May 28 Member ID: 31,464 Group: Members Topic Count: 0 Content Count: 1,016 Reputation: 9,745 Achievement Points: 1,034 Days Won: 2 With Us For: 3,764 Days Status: Offline Last Seen: 17 hours ago Age: 48 Posted May 28 τα πολεμικά τύπου commande και battle picture είναι φτιαγμένα για μικρό μέγεθος με 2-4 πάνελς, όπως η παλιά Δρασις, τα πολεμικά τύπου πόλεμος του Τσαρλι είναι φτιαγμένα για μέγεθος 2000ad περίπου Α4 ο μικρός ήρως τα έβαλε σε ένα μέγεθος ενδιάμεσο πολύ κοντά στο πρώτο ήταν λογικό αυτά που είναι φτιαγμένα για άλλο μέγεθος, μεγάλοσχήμα με πολλά κείμενα και επεισόδια λίγων σελίδων να χάσουν στο φορματ που επιλέχθηκε, όμως εγώ βλέπω τη Δράση σαν κάτι θετικό την επιστροφή μετά από πολλά χρόνια τν πολεμικών κομικς στην ελληνική αγορά. για αυτό πρότεινα τις σειρές του Ennis War stories & Battlefields που συνδυάζουν τα καλά των παλιών βρετανικών πολεμικών με το σύγχρονο storytelling και επειδή δεν κρατιέμαι θέλω να πω για το αγαπημένο μου σύγχρονο πολεμικό, το Enemy Ace που ο Garth με Weston και Heath κεντάνε .... 10 Quote
albertus magnus Posted May 28 Member ID: 11,226 Group: Members Topic Count: 150 Content Count: 3,555 Reputation: 22,533 Achievement Points: 3,631 Days Won: 20 With Us For: 6,153 Days Status: Offline Last Seen: 9 hours ago Age: 158 Posted May 28 23 min ago , ProfPhillipMortimer said: για αυτό πρότεινα τις σειρές του Ennis War stories & Battlefields που συνδυάζουν τα καλά των παλιών βρετανικών πολεμικών με το σύγχρονο storytelling Πολυ καλα και τα δυο που τα εχω διαβασει. Το War Stories μαλιστα το εχω παρουσιασει εδω μεσα πριν χρονια. Και ειναι ακριβως αυτο που λες οτι συνδυαζουν τα καλα των πολεμικων με συγχρονο τροπο αφηγησης. 10 Quote
Gwynplaine Posted May 28 Member ID: 32,699 Group: Members Topic Count: 12 Content Count: 1,203 Reputation: 7,813 Achievement Points: 1,296 Days Won: 59 With Us For: 3,055 Days Status: Offline Last Seen: 10 hours ago Age: 43 Posted May 28 (edited) 1 hour ago, ProfPhillipMortimer said: τα πολεμικά τύπου commande και battle picture είναι φτιαγμένα για μικρό μέγεθος με 2-4 πάνελς, όπως η παλιά Δρασις, τα πολεμικά τύπου πόλεμος του Τσαρλι είναι φτιαγμένα για μέγεθος 2000ad περίπου Α4 ο μικρός ήρως τα έβαλε σε ένα μέγεθος ενδιάμεσο πολύ κοντά στο πρώτο ήταν λογικό αυτά που είναι φτιαγμένα για άλλο μέγεθος, μεγάλοσχήμα με πολλά κείμενα και επεισόδια λίγων σελίδων να χάσουν στο φορματ που επιλέχθηκε, όμως εγώ βλέπω τη Δράση σαν κάτι θετικό την επιστροφή μετά από πολλά χρόνια τν πολεμικών κομικς στην ελληνική αγορά. για αυτό πρότεινα τις σειρές του Ennis War stories & Battlefields που συνδυάζουν τα καλά των παλιών βρετανικών πολεμικών με το σύγχρονο storytelling και επειδή δεν κρατιέμαι θέλω να πω για το αγαπημένο μου σύγχρονο πολεμικό, το Enemy Ace που ο Garth με Weston και Heath κεντάνε .... Επίσης και μένα το αγαπημένο μου του Ennis!!! Μόλις είδε ο Von Hammer τις φρικαλεότητες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης τα βροντηξε... ανατίναξε τα πιο σύγχρονα αεροπλάνα και παραδόθηκε στον Sgt Rock. Μετά είναι το Fury my war gone by και το punisher Max (σε μεγάλο ποσοστό είναι πολεμική -κατασκοπικη ιστορία τα καθαρά πολεμικά είναι το Born και το platoon) Edited May 28 by Gwynplaine 7 Quote
Indian Posted June 1 Member ID: 20,685 Group: Administrator Topic Count: 867 Content Count: 15,455 Reputation: 111,434 Achievement Points: 9,268 Days Won: 552 With Us For: 5,462 Days Status: Offline Last Seen: July 2 Age: 44 Posted June 1 Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω μεγάλη εμπειρία με πολεμικά κόμικς (έχω γύρω στα δέκα συνολικά στην συλλογή μου κι αυτά απλά για να πάρω μια ιδέα περί τίνος πρόκειται) κι επομένως είχα την περιέργεια να δω πώς θα είναι ο νέος τίτλος που λανσάρει ο Μικρός Ηρώς. Μετά την ανάγνωση μπορώ να πω ότι έμεινα ικανοποιημένος σε μεγάλο βαθμό, αλλά σίγουρα όχι τελείως ενθουσιασμένος. Νομίζω ότι τέτοιου είδους ιστορίες είναι αρκετά παροχημένες για την εποχή μας κι ακόμα κι εγώ τις θεωρώ κάπως παλιακές ακόμα και για εμένα. Δυσκολεύομαι, λοιπόν, να αντιληφθώ πώς θα κερδίσουν το νεανικό κοινό σε βάθος χρόνου. Παρόλα αυτά η κεντρική ιστορία είναι κι εκείνη που διεκδικεί τις περισσότερες δάφνες, καθώς εκτείνεται σχεδόν στα 2/3 του εντύπου. Το σενάριο είναι καλογραμμένο και βρίσκουμε μια πλοκή με ένταση, ηρωισμούς και το σωστό κλίμα που (εικάζω) θα είχε μία αντίστοιχη μάχη. Και το σχέδιο ήταν άξιο της προσοχής μας (λόγω Pratt), αν και τα έδειχνε τα χρονάκια του. Η δεύτερη ιστορία, που εκτυλίσσεται στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι και η πιο συγκινητική του τεύχους, καθώς χτυπάει ευαίσθητες χορδές τόσο με τον τρόπο που συμπεριφέρονται στον πρωταγωνιστή, όσο και στην σχέση εκείνου με τα ζώα και την αγάπη προς τους γονείς του. Παρόλα αυτά κι εδώ δεν λείπει η περιγραφή της φρίκης του πολέμου. Το σχέδιο δεν απογοητεύει και το ασπρόμαυρο χρώμα βοηθάει. Για την τρίτη ιστορία δεν μπορώ να πω ότι αποκόμισα κάτι. Ένας Ταγματάρχης ηρωικός, αλλά με ένα στυλ που δεν αρμόζει σε τέτοιες περιόδους. Εκτός αυτού, έχουμε και μια πλοκή γρήγορη κι επίπεδη. Όσον αφορά τις ελληνικές συμμετοχές, δεν ξέρω το κατά πόσο ταιριάζουν στο έντυπο. Ο Πέτρου μάς χαριζει μία ιστορία που φαίνεται ότι θα οδηγήσει σε κάτι θλιβερό, αλλά με δύο μόνο σελίδες που έχει αυτό το μέρος, δεν προλαβαίνει να χτίσει κάτι, την ώρα που ο Δερβενιώτης μάς χαριζει μόνο μία χιουμοριστική - καυστική σελίδα που μας αφήνει στην γλύκα. Όλο αυτό νομίζω ότι φανερώνει ότι μπήκαν αυτές οι ιστορίες απλά για να κλείσει η ύλη του τεύχους. Εν κατακλείδι, μπορεί στο editorial να γίνεται μία απόπειρα να περάσει το αντιπολεμικό πνεύμα, για να γίνει πιο ελκυστικό και στις νεότερες γενιές αναγνωστών, αλλά νομίζω ότι πρωτίστως θα το τιμήσουν εκείνοι που διάβαζαν τις παλαιότερες, αντίστοιχες σειρές. Προσωπικά, επειδή το γενικό πρόσημο είναι θετικό, θα την ακολουθήσω την σειρά. Τέλος, μιλώντας για την έκδοση, δεν έχει την πολυτέλεια, αλλά για την τιμή που διατίθεται, είναι η ιδανική. Βλέπουμε καλό ματ χαρτί με τίμια εκτύπωση, ενώ κι από το εξώφυλλο δεν έχω κάποιο παράπονο. 12 2 Quote
Captain Cooper Posted June 21 Member ID: 32,676 Group: Members Topic Count: 210 Content Count: 1,884 Reputation: 12,301 Achievement Points: 1,965 Days Won: 20 With Us For: 3,063 Days Status: Offline Last Seen: 10 hours ago Age: 40 Posted June 21 Το σκέφτηκα πολύ πριν αγοράσω τη Δράση και αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος το ότι τα πολεμικά κόμικ δεν ήταν ποτέ του γούστου μου. Ζήτημα αν έχω στη συλλογή μου 10 τεύχη από δαύτα. Και ο δεύτερος η στοίβα ή μάλλον οι στοίβες με τα αδιάβαστα που όλο και ψηλώνουν. Τελικά όμως προκειμένου να στηρίξω την προσπάθεια το αγόρασα. Από θέμα ιστοριών ξεχώρισα σίγουρα τον «Πόλεμο του Τσάρλυ». 11 Quote
AARDVARK Posted July 7 Member ID: 694 Group: Members Topic Count: 69 Content Count: 771 Reputation: 3,814 Achievement Points: 785 Days Won: 2 With Us For: 7,132 Days Status: Offline Last Seen: 20 hours ago Posted July 7 Αυτο το Σαββατο κυκλοφορει το 2ο τευχος με τα ΝΕΑ. 10 1 Quote
MARIELOS Posted July 7 Member ID: 32,941 Group: Members Topic Count: 7 Content Count: 540 Reputation: 4,352 Achievement Points: 603 Days Won: 2 With Us For: 2,973 Days Status: Offline Last Seen: 37 min ago Age: 48 Posted July 7 Habemus exofilum! 10 Quote
Dr Paingiver Posted July 7 Member ID: 3,930 Group: Veterans Topic Count: 766 Content Count: 13,464 Reputation: 108,849 Achievement Points: 13,499 Days Won: 143 With Us For: 6,854 Days Status: Offline Last Seen: 1 hour ago Age: 68 Author Posted July 7 Habemus, habenus, Από το Air Ace Picture Library #30, του Allesandro Biffignandi 10 1 1 Quote
hudson Posted July 8 Member ID: 32,406 Group: Members Topic Count: 106 Content Count: 3,926 Reputation: 39,463 Achievement Points: 3,974 Days Won: 172 With Us For: 3,161 Days Status: Offline Last Seen: 1 hour ago Age: 45 Posted July 8 Δράση #2 αυτό το Σαββατοκύριακο με ΤΑ ΝΕΑ! Το πολεμικό περιοδικό επιστρέφει και κάνει μια νέα αρχή! Στα 70s τα πολεμικά περιοδικά κόμικς είχαν κατακλύσει την αγορά. Το πιο φημισμένο απ’ όλα ήταν το Δράσις. Κυκλοφόρησε πρώτη φορά τον Μάιο του 1969 και συνεχίστηκε μέχρι που έφτασε το μυθικό νούμερο των 1170 τευχών. Πρόκειται για ένα περιοδικό που είχε ισχυρό αντιπολεμικό περιεχόμενο στη πλειονότητα των ιστοριών που φιλοξενήθηκαν, με μεγάλους δημιουργούς – όπως ο Hugo Pratt (Κόρτο Μαλτέζε) να περνάνε από τις σελίδες του. Πλέον Δράση και όχι Δράσις, το νέο μας περιοδικό δεν αποτελεί μια ακόμα αναβίωση, αφού παίρνει μια περισσότερο πολυθεματική προσέγγιση, με διάφορα πολεμικά κόμικς μεγάλων προσωπικοτήτων της Ένατης Τέχνης. Στις σελίδες του νέου τεύχους, οι αναγνώστες θα βρουν ακόμη μία συναρπαστική ιστορία υψηλής αφηγηματικής και καλλιτεχνικής ποιότητας, από δημιουργούς που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στα πολεμικά κόμικς, όπως οι Άλαν Χέμπντεν, Ίαν Κένεντι και Ούγκο Πραττ. Στο 2ο τεύχος της σειράς επιστρέφουν όλα τα κόμικς που γνωρίσαμε από το #1, με την προσθήκη του φημισμένου βρετανικού πολεμικού κόμικς, Ο Λοχίας, που ήταν από τα κεντρικά κόμικς του φημισμένου περιοδικού Battle. Πιο συγκεκριμένα θα βρείτε τις ιστορίες κόμικς: * Ο Μπάτλερ Μπρίτον και οι Πύραυλοι της Εκδίκησης των V.A.L. Holding & Hugo Pratt * Αντίδωρο του Θανάση Πέτρου * Ο Πόλεμος του Τσάρλυ των Pat Mills & Joe Colquhoun * Ταγματάρχης Ήζη των Alan Hebden & Carlos Ezquerra * Ο Λοχίας των Herry Finley-Day & Mike Western * Ράδιο Αρβύλα του Σπύρου Δερβενιώτη Το εξώφυλλο είναι του Allesandro Biffignandi, ενώ το οπισθόφυλλο φιλοτεχνήθηκε από τον Κωνσταντίνο Σκλαβενίτη. Μια έκδοση που φέρνει ξανά στο προσκήνιο έναν θρύλο των ελληνικών κόμικς και μια ολόκληρη εποχή γεμάτη αξέχαστες ιστορίες. Ετοιμαστείτε να μπείτε και εσείς ξανά στον κόσμο της Δράσης με το νέο περιοδικό που θα κυκλοφορεί ως ένθετο με ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο! Το #2 κυκλοφορεί το Σαββατοκύριακο 11-12 Ιουλίου! https://www.mikrosiros.gr/blog/drasi-2-auto-to-savvatokyriako-me-ta-nea 9 3 Quote
Dr Paingiver Posted Saturday at 05:21 AM Member ID: 3,930 Group: Veterans Topic Count: 766 Content Count: 13,464 Reputation: 108,849 Achievement Points: 13,499 Days Won: 143 With Us For: 6,854 Days Status: Offline Last Seen: 1 hour ago Age: 68 Author Posted Saturday at 05:21 AM Τεύχος 2 Μεταφέρθηκαν στη βάση 10 5 Quote
constantinople Posted Saturday at 10:39 AM Member ID: 11,736 Group: Moderator Topic Count: 122 Content Count: 6,450 Reputation: 67,812 Achievement Points: 5,501 Days Won: 329 With Us For: 6,045 Days Status: Offline Last Seen: Monday at 08:37 PM Age: 109 Posted Saturday at 10:39 AM Ελπίζω πάλι η πρώτη ιστορία να είναι μεγάλου μήκους όπως και στο προηγούμενο! 5 Quote
Dr Paingiver Posted Saturday at 10:52 AM Member ID: 3,930 Group: Veterans Topic Count: 766 Content Count: 13,464 Reputation: 108,849 Achievement Points: 13,499 Days Won: 143 With Us For: 6,854 Days Status: Offline Last Seen: 1 hour ago Age: 68 Author Posted Saturday at 10:52 AM @ constantinople Ναι είναι. 5 1 Quote
Comichunter Posted Saturday at 02:12 PM Member ID: 35,513 Group: Members Topic Count: 7 Content Count: 1,362 Reputation: 6,676 Achievement Points: 1,431 Days Won: 14 With Us For: 2,393 Days Status: Offline Last Seen: 2 hours ago Age: 43 Posted Saturday at 02:12 PM η πρώτη ιστορία του δεύτερου τεύχους έχει σχέδιο του Hugo Pratt 4 Quote
constantinople Posted Saturday at 03:36 PM Member ID: 11,736 Group: Moderator Topic Count: 122 Content Count: 6,450 Reputation: 67,812 Achievement Points: 5,501 Days Won: 329 With Us For: 6,045 Days Status: Offline Last Seen: Monday at 08:37 PM Age: 109 Posted Saturday at 03:36 PM Μόλις το πήρα κι εγώ! Κάθησα και στο πάρκο να το διαβάσω και έκατσα πάνω στην εφημερίδα για να μη λερωθώ. Μα όλα πια τα έχει σκεφθεί η Μικρός Ηρως!! 13 1 Quote
Nikos Nikolaidis Posted Sunday at 09:09 PM Member ID: 33,495 Group: Members Topic Count: 71 Content Count: 435 Reputation: 2,329 Achievement Points: 455 Days Won: 3 With Us For: 2,833 Days Status: Online Last Seen: 12 min ago Age: 61 Posted Sunday at 09:09 PM Δράση #2 Μόλις επέστρεψα από διακοπές, έχοντας κατά νου να συντάξω μία κριτική για το περιοδικό Δράση (#2) των εκδόσεων ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ που πρόλαβα να αγοράσω στο νησί που βρισκόμουν, ήταν μάλιστα το προτελευταίο φύλλο των ΝΕΩΝ Σαββατοκύριακου (11-12 Ιουλίου) που είχε απομείνει στο σταντ ενός Μίνι Μάρκετ (ευτυχώς). Έχουμε λοιπόν και λέμε: Διαστάσεις μεσαίες (23 Χ 17 εκ), σελίδες 52, έγχρωμα εξώφυλλο και οπισθόφυλλο, ασπρόμαυρη εκτύπωση και δέσιμο «καρφίτσας». Τιμή πώλησης (ανεξάρτητα) 4,20 ευρώ (Ομολογώ ότι τα 2 ευρώ που έδωσα για ολόκληρη την εφημερίδα είναι ένα μάλλον ευτελές τίμημα). Η γενική μου εντύπωση, μετά και από το δεύτερο αυτό τεύχος είναι πως πρόκειται για μία αξιοπρεπή προσπάθεια που καλό είναι να στηριχθεί από όλους και όλες. Οι εποχές είναι δύσκολες, οι πολεμικές σειρές πλέον σπανίζουν, τα γούστα των νεαρών αναγνωστών διαφέρουν σε σημαντικό βαθμό από εκείνα της δικής μου γενιάς (σε λίγες μέρες γίνομαι 62 ετών) αλλά όλους μας ενώνει η αγάπη για την «9η Τέχνη» και αυτό είναι ένα δυνατό επιχείρημα. Στα επί μέρους του τεύχους, τη «μερίδα του λέοντος» (σελ. 4-24) καταλαμβάνει η ιστορία με τίτλο Οι Πύραυλοι της Εκδίκησης, με πρωταγωνιστή το Βρετανό αεροπόρο Ρόμπερτ «Μπάτλερ» Μπρίτον (που η μορφή του κυριαρχεί στο εξώφυλλο, φιλοτεχνημένη από τον Ian Kennedy[*]) σε σενάριο του βετεράνου του Β’ ΠΠ V.A.L. Holding και σχέδια του τεράστιου Hugo Pratt. Οι δύο τους, άλλωστε, έχουν συνεργαστεί αρκετές φορές, στο πλαίσιο της σειράς War Pictures [*]Κατά άλλους είναι έργο του Alessandro Biffignanti (1935-2017) Η ιστορία που επέλεξε (και μετέφρασε άριστα) ο εκλεκτός φίλος μου Γαβριήλ Τομπαλίδης είναι πολύ ενδιαφέρουσα, αλλά γνώμη μου είναι πως η ψηφιοποίηση πρέπει να προσεχθεί περισσότερο. Περνάμε τώρα στον Πόλεμο του Τσάρλυ, το «δυνατό χαρτί» της έκδοσης, που καταλαμβάνει τις επόμενες σελίδες (25-33): Η μεταφορά στα καρέ του σπουδαίου βιβλίου Ουδέν Νεώτερο από το Δυτικό Μέτωπο (1929) του Έριχ Μαρία Ρεμάρκ εδώ βρίσκει τη… βρετανική της εκδοχή. Το σενάριο του αναβιωτή των βρετανικών κόμικς Pat Mills είναι πολύ δυνατό (και συχνά, ρεαλιστικά ωμό) αλλά είναι κυρίως οι εικόνες του εξαίρετου Joe Colquhoun (1926-1987), που λες και σε μεταφέρουν απευθείας στην κόλαση του «Μεγάλου Πολέμου» (1914-1918) των χαρακωμάτων και των δηλητηριωδών αερίων! Ο Colquhoun μας έχει δώσει παραδείγματα της εκφραστικής του δεινότητας, στις πάμπολλες σειρές που εικονογράφησε (Roy of the Rovers, Runaways, Johnny Red κλπ) και δίκαια το Charlie’s War θεωρείται ο Κολοφών του. Το Αντίδωρο (σελ. 34-35) του Θανάση Πέτρου, ο οποίος έχει καταπιαστεί με την ελληνική πραγματικότητα του 20ου αιώνα και μας προσφέρει σπουδαία graphic novel (το ένα καλύτερο από το άλλο) εδώ παραθέτει ένα πολύ μικρό δείγμα και κατά την ταπεινή μου άποψη δεν μπορεί να κριθεί, αν η ιστορία δεν ολοκληρωθεί. Ακολουθεί ο ασυμβίβαστος Ταγματάρχης Ήζυ (σελ. 43), μία στρατιωτική μορφή – καρικατούρα του Β’ ΠΠ (1939-1945) που ξεπηδάει από τη φαντασία του ταλαντούχου συγγραφέα Alan Hebden και αποκτάει υπόσταση χάρις στα σχέδια του αείμνηστου Ισπανού καλλιτέχνη Carlos Ezquerra (1947-2018). Μετά τον αμείλικτο Δικαστή Ντρεντ της Mega City 1 και τον επιβλητικό πρώην σκλάβο του Αμερικανικού Εμφυλίου (1861-1865) El Mestizo, του ίδιου δημιουργού, ο Ήζυ αποτελεί έναν ακόμη «ιδιαίτερο» χαρακτήρα, που δρα στα άκρα και γι’ αυτό μας αρέσει! Ο Λοχίας, που έπεται (σελ. 44-50) σε σενάριο του ευφάνταστου Σκωτσέζου συγγραφέα Gerry Finley-Day είναι μία ακόμη σχεδιαστική δημιουργία του απαράμιλλου Mike Western (1925-2008) και βέβαια όχι η μοναδική με θέμα τον πόλεμο (Darkie’s Mob, The Team that went to War κλπ) Κλείνουμε με τη σελίδα (51) του Σπύρου Δερβενιώτη (Ράδιο Αρβύλα) και τον αντιπολεμικό διάλογο μίας στρατιωτικής αρβύλας με ένα πυρηνικό «μανιτάρι» σε μία πραγματικά Συνέντευξη-Βόμβα! που αποτελεί γροθιά στο στομάχι! Τέλος, στο οπισθόφυλλο υπάρχουν τρία σχέδια (καρέ) του Κώστα Σκλαβενίτη, τα οποία συμπληρώνουν την εικόνα του περιοδικού. Αν θα έπρεπε να βαθμολογήσω και αυτή την έκδοση του αγαπητού μου Λεωκράτη Ανεμοδουρά, με άριστα το 10 θα έβαζα ένα 8+ καθώς θεωρώ πως υπάρχουν τα περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης, κάτι που ολόθερμα ελπίζω να συμβεί στη συνέχεια. Πάμε για άλλα… ΔΡΑΣΗ #2 (εξώφυλλο).bmp Οπισθόφυλλο.bmp 8 1 Quote
Recommended Posts