Laz33 Posted April 15 Member ID: 31,613 Group: Members Topic Count: 60 Content Count: 5,778 Reputation: 45,719 Achievement Points: 5,974 Days Won: 126 With Us For: 3,634 Days Status: Offline Last Seen: 5 hours ago Age: 42 Posted April 15 Επιστροφή στις παρουσιάσεις μ΄ένα κόμικ που συνδυάζει την αγαπημένη μου σχολή (τη γαλλοβελγική) μ΄ένα απ΄τα αγαπημένα μου genres (το western). To Undertaker, όπως φανερώνει και ο τίτλος του, παρουσιάζει την ιστορία ενός νεκροθάφτη, του Τζόνας Κρόου. Για την ακρίβεια αυτό είναι ένα απ΄τα ονόματά του, καθώς ο πρωταγωνιστής μας κρύβει πολλά μυστικά κι έχει ένα παρελθόν τόσο σκοτεινό όσο και η νεκροφόρα του. Στην 1η ιστορία (τεύχη #1 και #2) ο Τζόνας αναλαμβάνει τη μεταφορά του πτώματος του Τζο Κούσκο, ενός ζάμπλουτου ανθρακωρύχου που πέθανε καταπίνοντας κρυφά όλο του το χρυσάφι, με σκοπό να μην αφήσει κανέναν κάτοικο του Ανόκι Σίτυ να του το κλέψει. Όταν το μυστικό μαθαίνεται, οι εξοργισμένοι εργάτες της πόλης εξαγριώνονται και ζητούν το μερίδιό τους από την περιουσία του Κούσκο, που με τόσο μόχθο βοήθησαν να την αποκτήσει δουλεύοντας στα ορυχεία του. Για μένα το Undertaker είναι ένα απ΄τα δύο καλύτερα σύγχρονα western (το άλλο είναι το Bouncer) και η απτή απόδειξη ότι το είδος δεν έχει πεθάνει. Ο Xavier Dorison στο σενάριο και ο Ralph Meyer στο σχέδιο παρουσιάζουν ένα κόμικ στα χνάρια του θρυλικού Blueberry. Καταιγιστική δράση, καλογραμμένοι διάλογοι, πινελιές (μαύρου κυρίως) χιούμορ, ενδιαφέροντες χαρακτήρες και πρωταγωνιστής ένας γοητευτικός και μυστηριώδης αντιήρωας. Αν και οι θεματολογίες στα κόμικς του είδους δεν μπορούν να έχουν μεγάλη ποικιλία, στο συγκεκριμένο μπορώ να πω ότι συνάντησα κάτι φρέσκο και αυθεντικό. Το σχέδιο του Meyer είναι ρεαλιστικό, αρκετά λεπτομερές (θα μπορούσε και περισσότερο) και εκφραστικό, ενώ απογειώνεται απ΄τον άψογο χρωματισμό της Delabie. Aν είχα να πω κάτι αρνητικό για τη σειρά, αυτό είναι μια φλυαρία του Dorison που παρατηρείται σε κάποια σημεία και λίγο κουράζει (θα το διαπιστώσετε στο 2ο τεύχος και σε κάποια απ΄τα μετέπειτα, αν όλα πάνε καλά και τα δούμε στα ελληνικά). Η έκδοση είναι αξιοπρεπέστατη, πόσο μάλλον για την τιμή της. Θα προτιμούσα ιλουστρασιόν χαρτί εσωτερικά, ώστε να αποτυπώνονταν καλύτερα τα χρώματα. Αλλά δεν με χαλάει κι έτσι. Βγάζει μια νοσταλγία η όλη φάση, θυμίζοντας παλιότερες εποχές (βλ. Μαμούθ δεκαετίας ΄90). Σε μετάφραση και επιμέλεια έγινε πολύ καλή δουλειά. Το Undertaker προτείνεται σε όλους, φανς των western και μη, φανς των γαλλοβελγικών και μη. Κι επειδή παρουσίαση του Laz δεν μπορεί να κλείσει χωρίς βαθμολογία, στο 1ο story arc βάζω ένα γεμάτο (έτοιμο να σκάσει) 8/10 *σημείωση: τα εξώφυλλα και το πινακάκι είναι ευγενική προσφορά του @ hudson οι σελίδες που ανέβασα είναι απ΄την αγγλική ψηφιακή έκδοση της Europe Comics 23 5 9 Quote
Lelis Posted April 16 Member ID: 34,230 Group: Members Topic Count: 14 Content Count: 940 Reputation: 8,355 Achievement Points: 1,027 Days Won: 2 With Us For: 2,608 Days Status: Offline Last Seen: 5 hours ago Age: 36 Posted April 16 Διαβάστηκε και απο μένα. Έχει όλα τα καλά στοιχεία ενός δυνατού κόμικ. Εξαιρετική ροή, δυνατό σενάριο, ενδιαφέρον πρωταγονιστής, καθαρή δράση και western vibes, πανέμορφο σχέδιο και φουλ ατμοσφαιρικό. Το μόνο που με χάλασε είναι ότι κρατάει λίγο και μου φάνηκε μικρό. Στην ουσία στον πρώτο τόμο χτίζεται το σενάριο και είχα την αίσθηση ότι ήθελα να συμβούν περισσότερα πράγματα. Ίσως αν έβγαιναν σε έναν τόμο οι ιστορίες, θα ήταν καλύτερα. Σχέδιο εξαιρετικό. Έκδοση κομπλέ, αν και πράγματι τα χρώματα τα ήθελα ενα τσικ πιο ζωηρά. Παρόλα αυτά δυνατή επιλογή, που προτείνεται σε όλους. Ιδικά αν υπολογίσεις και την τιμή είναι must αγορά για το '26 23 Quote
Gwynplaine Posted April 16 Member ID: 32,699 Group: Members Topic Count: 9 Content Count: 1,101 Reputation: 7,055 Achievement Points: 1,188 Days Won: 55 With Us For: 3,000 Days Status: Offline Last Seen: 2 hours ago Age: 43 Posted April 16 (edited) 1 hour ago, Lelis said: Διαβάστηκε και απο μένα. Έχει όλα τα καλά στοιχεία ενός δυνατού κόμικ. Εξαιρετική ροή, δυνατό σενάριο, ενδιαφέρον πρωταγονιστής, καθαρή δράση και western vibes, πανέμορφο σχέδιο και φουλ ατμοσφαιρικό. Το μόνο που με χάλασε είναι ότι κρατάει λίγο και μου φάνηκε μικρό. Στην ουσία στον πρώτο τόμο χτίζεται το σενάριο και είχα την αίσθηση ότι ήθελα να συμβούν περισσότερα πράγματα. Ίσως αν έβγαιναν σε έναν τόμο οι ιστορίες, θα ήταν καλύτερα. Σχέδιο εξαιρετικό. Έκδοση κομπλέ, αν και πράγματι τα χρώματα τα ήθελα ενα τσικ πιο ζωηρά. Παρόλα αυτά δυνατή επιλογή, που προτείνεται σε όλους. Ιδικά αν υπολογίσεις και την τιμή είναι must αγορά για το '26 Τι extras έχει στο τέλος? @ Laz33 μπορείτε παιδιά να στείλετε καμία φωτό? Ήδη μου φαίνεται σε σχέση με την ξένη έκδοση της Abrams σε θέμα μεγέθους και σε θέμα των extras που δεν έχει καθόλου καθώς και δεν έχει το εξώφυλλο του δεύτερου τόμου. Πιστεύω πρέπει να γίνει και σε αυτά μια αναφορά από την στιγμή που κυκλοφορεί η ξένη έκδοση (που μου φαίνεται το μόνο ατου είναι το σκληρό εξώφυλλο...η ελληνική έχει τα ατού να είναι στην γλώσσα μας, να είναι μεγαλύτερη, να έχει μάλλον extras και καλύτερη τιμή με τους δύο ελληνικούς τόμους μαζι 13 ευρώ χοντρικά εναντίον 20). Edited April 16 by Gwynplaine 15 Quote
ProfPhillipMortimer Posted April 16 Member ID: 31,464 Group: Members Topic Count: 0 Content Count: 987 Reputation: 9,453 Achievement Points: 1,005 Days Won: 2 With Us For: 3,709 Days Status: Offline Last Seen: 14 hours ago Age: 48 Posted April 16 Στο τέλος έχει ένα ωραίο portofolio του καλλιτέχνη, με υπέροχα σχέδια, καθώς δουλεύει τους χαρακτήρες. Και ένα γαμάτο δισέλιδο pin up. Πολύ ωραία παρουσίαση από το φίλο Λαζ. Για μένα 9/10 γιατί έχουμε πήξει στα slice of life BD και ήθελα απεγνωσμένα κάτι άλλο. σε 5-6 πανελς δεν αποτυπώνεται το σχέδιο τέλεια καθώς η απορροφητικότητα του χαρτιού δεν το κάνει να είναι απόλυτα ευκρινές. Η έκδοση για την τιμή της 11/10. Σκεφτόμουν πως μπούκωσαν οι ακριβές πολυτελείς εκδόσεις σε πωλήσεις καθώς δεν είχαμε τις φθηνές regular εκδόσεις να κινούν τα πράγματα. Ας ελπίσουμε ο Undertaker, οι θρυλικοί ήρωες και οι κωλόγεροι να πάνε σούπερ ώστε να συνεχίσουμε να έχουμε πολλά κομικς να διαβάζουμε !!!! 19 Quote
Pavlos_RA Posted April 16 Member ID: 42,778 Group: Members Topic Count: 25 Content Count: 606 Reputation: 3,629 Achievement Points: 632 Days Won: 15 With Us For: 464 Days Status: Offline Last Seen: 5 hours ago Posted April 16 30 min ago , Gwynplaine said: Τι extras έχει στο τέλος? @ Laz33 μπορείτε παιδιά να στείλετε καμία φωτό? Ήδη μου φαίνεται σε σχέση με την ξένη έκδοση της Abrams σε θέμα μεγέθους και σε θέμα των extras που δεν έχει καθόλου καθώς και δεν έχει το εξώφυλλο του δεύτερου τόμου. Πιστεύω πρέπει να γίνει και σε αυτά μια αναφορά από την στιγμή που κυκλοφορεί η ξένη έκδοση (που μου φαίνεται το μόνο ατου είναι το σκληρό εξώφυλλο...η ελληνική έχει τα ατού να είναι στην γλώσσα μας, να είναι μεγαλύτερη, να έχει μάλλον extras και καλύτερη τιμή με τους δύο ελληνικούς τόμους μαζι 13 ευρώ χοντρικά εναντίον 20). Στην έκδοση της Abrams, το μέγεθος των 7 7/8 x 10 1/4 ιντσών ισοδυναμεί με 20 x 26 εκ. Αν εφαρμόζεται και μια περαιτέρω μικρή απώλεια στις διαστάσεις των σελίδων λόγω του σκληρού εξωφύλλου, είναι υπολογίσιμη η διαφορά από τα 21 x 28 εκ της Μ.Η. Για το συνοδευτικό υλικό, αν όντως δεν περιλαμβάνει ούτε το εξώφυλλο του δεύτερου άλμπουμ είναι μείον. Ευελπιστώ σε πιο πιστά χρώματα και σε ανώτερη ποιότητα εκτύπωσης. Η τιμή επίσης ξεφεύγει. Κάτω από 12 € τα δύο άλμπουμ Μ.Η, παίρνοντας υπόψη την αρχική τιμή έκπτωσης και υποθέτοντας διατήρηση της τιμής πώλησης μελλοντικά (πράγμα μη βέβαιο), ενώ το φθηνότερο που εντόπισα της Abrams, από τα 25,99 $, είναι περίπου στα 21 €. 15 Quote
Gwynplaine Posted April 16 Member ID: 32,699 Group: Members Topic Count: 9 Content Count: 1,101 Reputation: 7,055 Achievement Points: 1,188 Days Won: 55 With Us For: 3,000 Days Status: Offline Last Seen: 2 hours ago Age: 43 Posted April 16 12 min ago , Pavlos_RA said: Στην έκδοση της Abrams, το μέγεθος των 7 7/8 x 10 1/4 ιντσών ισοδυναμεί με 20 x 26 εκ. Αν εφαρμόζεται και μια περαιτέρω μικρή απώλεια στις διαστάσεις των σελίδων λόγω του σκληρού εξωφύλλου, είναι υπολογίσιμη η διαφορά από τα 21 x 28 εκ της Μ.Η. Για το συνοδευτικό υλικό, αν όντως δεν περιλαμβάνει ούτε το εξώφυλλο του δεύτερου άλμπουμ είναι μείον. Ευελπιστώ σε πιο πιστά χρώματα και σε ανώτερη ποιότητα εκτύπωσης. Η τιμή επίσης ξεφεύγει. Κάτω από 12 € τα δύο άλμπουμ Μ.Η, παίρνοντας υπόψη την αρχική τιμή έκπτωσης και υποθέτοντας διατήρηση της τιμής πώλησης μελλοντικά (πράγμα μη βέβαιο), ενώ το φθηνότερο που εντόπισα της Abrams, από τα 25,99 $, είναι περίπου στα 21 €. Γενικά σε ματ χαρτί τα χρώματα είναι λίγο πιο μουντά. Το θέμα είναι το linework να ειναι ίδιο για μένα με την αρχική έκδοση. Γενικά gloss και mat χαρτί έχουν θετικά και αρνητικά το καθένα. Με φως έχεις ένα θέμα με το gloss. To ιδανικό είναι το semigloss χαρτί. Γενικά μέχρι στιγμής πάντως η ελληνική έκδοση κερδίζει στα σημεία 13 Quote
Laz33 Posted April 16 Member ID: 31,613 Group: Members Topic Count: 60 Content Count: 5,778 Reputation: 45,719 Achievement Points: 5,974 Days Won: 126 With Us For: 3,634 Days Status: Offline Last Seen: 5 hours ago Age: 42 Author Posted April 16 Όποτε μπορέσει ένας διαχειριστής να ανεβάσει τα στοιχεία που έχει γραμμένα το πινακάκι. Και γενικά, αν χρειάζεται κάτι άλλο πείτε μου να το κάνω. Την έκανα λίγο κόμπακτ την παρουσίαση, θα μπορούσα να γράψω πολλά περισσότερα, αλλά στο χρόνο που είχα αυτό μπόρεσα να κάνω. Πάει και πολύς καιρός απ΄την τελευταία φορά που παρουσίασα κάτι κι έχασα λίγο το touch. @ ProfPhillipMortimer ήμουν πολύ κοντά στο να βάλω 8.5/10, αλλά το κρατάω για τα επόμενα άλμπουμ που είναι ένα τσικ καλύτερα. 9 σίγουρα δεν θα έβαζα και ούτε θα βάλω σε κάποιο Undertaker, γιατί τόσο δίνω στα Μπλούμπερυ (στα καλά άλμπουμ μάλιστα). Και είπαμε, μπορεί να βαδίζει στα χνάρια του Μπλούμπερυ αλλά Μπλούμπερυ δεν είναι. Αυτό που λέτε να βελτιώσουν το χαρτί και την εκτύπωση στα επόμενα δεν είναι και τόσο λειτουργικό. Καταρχάς θα πρέπει να αυξήσουν την τιμή (με όποιο αντίκτυπο έχει αυτό στις πωλήσεις) και κατά δεύτερο θα δημιουργηθεί μια ανομοιομορφία. Το 1ο τεύχος θα ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες στο γάλα. Θεωρώ για 6€ το χαρτί και γενικότερα η έκδοση είναι μια χαρά, ας μην έχουμε επιπλέον απαιτήσεις. 15 1 Quote
ProfPhillipMortimer Posted April 16 Member ID: 31,464 Group: Members Topic Count: 0 Content Count: 987 Reputation: 9,453 Achievement Points: 1,005 Days Won: 2 With Us For: 3,709 Days Status: Offline Last Seen: 14 hours ago Age: 48 Posted April 16 ο βαθμός μου 9/10 είναι για όλο το story arc έως το 4, που έχει δύο ιστορίες 1-2 και 3-4. στο Μπλουμπέρυ που μου αρέσει πολύ βάζω 8/10 γιατί αν και σούπερ κλασσικό είναι λίγο παρωχημένο για το γούστο μου. γενικά συμφωνούμε στις λεπτομέρειες είναι λογικό να υπάρχουν προτιμήσεις 14 Quote
Kurdy Malloy Posted April 16 Member ID: 31,428 Group: Moderator Topic Count: 60 Content Count: 3,623 Reputation: 27,326 Achievement Points: 2,541 Days Won: 14 With Us For: 3,726 Days Status: Offline Last Seen: 7 hours ago Age: 55 Posted April 16 Από μνήμης θα έβαζα 8,5 στο 1ο story, 9+ στο δεύτερο, 7 στο τρίτο (το τεύχος 5 είναι μέτριο, σώζεται στο 6) και πάλι 8,5 με 9 στο 4ο story arc. Να διευκρινίσω ότι το τεύχος 5 έχει την καλύτερη βαθμολογία στο bedetheque, εκφράζω προσωπική εκτίμηση. Επίσης το 4ο arc άπτεται θρησκευτικών πρακτικών άρα είναι πιο αμφιλεγόμενο. Γενικά η βαθμολογία είναι αντιστρόφως ανάλογη με την πάρλα. Το 5 έχει την περισσότερη. 15 Quote
Gwynplaine Posted April 16 Member ID: 32,699 Group: Members Topic Count: 9 Content Count: 1,101 Reputation: 7,055 Achievement Points: 1,188 Days Won: 55 With Us For: 3,000 Days Status: Offline Last Seen: 2 hours ago Age: 43 Posted April 16 Μόλις το πήρα...θα κάνω στο σπίτι μια σύγκριση με τα ψηφιακά αρχεία της Europe comics τα οποία χρησιμοποίησε η Abrams. Τα ψηφιακά αρχεία που χρησιμοποιήθηκαν είναι ακριβώς τα ίδια (προφανώς) ...το linework καθαρό. Σε σκοτεινά σημεία είναι πιο μουντό το χρώμα καθώς και γενικά είναι μουντό αλλά του ταιριάζει... γουέστερν είναι στην τελική και φυσικό τα ψηφιακά αρχεία να είναι πιο saturated. H καλύτερη σύγκριση θα είναι με την αυθεντική έκδοση. Σκαναρισμενο πιστεύω δύσκολα θα βρω... επίσης η φωτεινότητα του scanner θα αλλάξει την απόδοση του χρώματος. Η λογική λύση είναι μία παρουσίαση της γαλλικής έκδοσης στο youtube page by page σε δυνατή ανάλυση... τουλάχιστον 1440p. On 16/4/2026 στο 12:39 ΜΜ, Laz33 είπε: Όποτε μπορέσει ένας διαχειριστής να ανεβάσει τα στοιχεία που έχει γραμμένα το πινακάκι. Και γενικά, αν χρειάζεται κάτι άλλο πείτε μου να το κάνω. Την έκανα λίγο κόμπακτ την παρουσίαση, θα μπορούσα να γράψω πολλά περισσότερα, αλλά στο χρόνο που είχα αυτό μπόρεσα να κάνω. Πάει και πολύς καιρός απ΄την τελευταία φορά που παρουσίασα κάτι κι έχασα λίγο το touch. @ ProfPhillipMortimer ήμουν πολύ κοντά στο να βάλω 8.5/10, αλλά το κρατάω για τα επόμενα άλμπουμ που είναι ένα τσικ καλύτερα. 9 σίγουρα δεν θα έβαζα και ούτε θα βάλω σε κάποιο Undertaker, γιατί τόσο δίνω στα Μπλούμπερυ (στα καλά άλμπουμ μάλιστα). Και είπαμε, μπορεί να βαδίζει στα χνάρια του Μπλούμπερυ αλλά Μπλούμπερυ δεν είναι. Αυτό που λέτε να βελτιώσουν το χαρτί και την εκτύπωση στα επόμενα δεν είναι και τόσο λειτουργικό. Καταρχάς θα πρέπει να αυξήσουν την τιμή (με όποιο αντίκτυπο έχει αυτό στις πωλήσεις) και κατά δεύτερο θα δημιουργηθεί μια ανομοιομορφία. Το 1ο τεύχος θα ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες στο γάλα. Θεωρώ για 6€ το χαρτί και γενικότερα η έκδοση είναι μια χαρά, ας μην έχουμε επιπλέον απαιτήσεις. To χαρτί ωραίο....μου θυμίζει παλιές εποχές μαμούθ... μέχρι και η μυρωδιά ίδια ειναι. 13 Quote
Theo A Posted April 16 Member ID: 38,320 Group: Members Topic Count: 3 Content Count: 233 Reputation: 1,381 Achievement Points: 261 Days Won: 0 With Us For: 1,623 Days Status: Offline Last Seen: 55 min ago Posted April 16 Παράθεση Ας ελπίσουμε ο Undertaker, οι θρυλικοί ήρωες και οι κωλόγεροι να πάνε σούπερ ώστε να συνεχίσουμε να έχουμε πολλά κομικς να διαβάζουμε !!!! Καθηγητά μου δεν βλέπω να προσέχετε τις εκφράσεις σας! Ένα από τα προβλήματα που έχουν οι ...κωλόγεροι είναι ότι ξεχνάνε εύκολα. Έτσι θα προβληματιστούν για το πότε θα αγοράσουν ένα τεύχος, όταν θα το έχουν ξεχάσει μέχρι να βγει η συνέχειά του! 5 Quote
Gwynplaine Posted April 16 Member ID: 32,699 Group: Members Topic Count: 9 Content Count: 1,101 Reputation: 7,055 Achievement Points: 1,188 Days Won: 55 With Us For: 3,000 Days Status: Offline Last Seen: 2 hours ago Age: 43 Posted April 16 Γενικά πάντως διυλιζω τον κωνωπα...μια χαρά είναι η έκδοση. Κανόνας στην συλλογή κόμικ είναι ότι δεν υπάρχει η τέλεια έκδοση. Αυτό έχω μάθει τόσα χρόνια συλλογής. Πάντα υπάρχουν όρια βελτίωσης. Εδώ όλα είναι σε μια ισορροπία 7 Quote
ProfPhillipMortimer Posted April 16 Member ID: 31,464 Group: Members Topic Count: 0 Content Count: 987 Reputation: 9,453 Achievement Points: 1,005 Days Won: 2 With Us For: 3,709 Days Status: Offline Last Seen: 14 hours ago Age: 48 Posted April 16 χαχαχαχαχαχ κωλόγεροι εννοώ το old geezers το επόμενο BD στην έκδοση αλά undertaker μην παρεξηγηθώ ... 6 Quote
Laz33 Posted April 16 Member ID: 31,613 Group: Members Topic Count: 60 Content Count: 5,778 Reputation: 45,719 Achievement Points: 5,974 Days Won: 126 With Us For: 3,634 Days Status: Offline Last Seen: 5 hours ago Age: 42 Author Posted April 16 2 λεπτά πριν, Gwynplaine είπε: Κανόνας στην συλλογή κόμικ είναι ότι δεν υπάρχει η τέλεια έκδοση. Αυτό έχω μάθει τόσα χρόνια συλλογής. Πάντα υπάρχουν όρια βελτίωσης. Για μένα αυτό είναι κανόνας γενικά στα κόμικς (και την τέχνη γενικότερα). Δεν υπάρχει το τέλειο κόμικ, πάντα υπάρχει κάπου (είτε στο σενάριο, είτε στο σχέδιο) περιθώριο βελτίωσης. Γι΄αυτό δεν βάζω ποτέ 10/10 σε βαθμολογία. Το 9.5 για μένα είναι το άριστα (που κι εκείνο πολύ δύσκολα το δίνω) 5 Quote
Gwynplaine Posted April 16 Member ID: 32,699 Group: Members Topic Count: 9 Content Count: 1,101 Reputation: 7,055 Achievement Points: 1,188 Days Won: 55 With Us For: 3,000 Days Status: Offline Last Seen: 2 hours ago Age: 43 Posted April 16 On 16/4/2026 στο 2:27 ΜΜ, ProfPhillipMortimer είπε: χαχαχαχαχαχ κωλόγεροι εννοώ το old geezers το επόμενο BD στην έκδοση αλά undertaker μην παρεξηγηθώ ... Οι αριστεροί παππουλετοι σίγουρη αγορά για μένα...πολύ γέλιο και ωραίο σχέδιο. Άλλο ένα καταπληκτικό BD. On 16/4/2026 στο 2:28 ΜΜ, Laz33 είπε: Για μένα αυτό είναι κανόνας γενικά στα κόμικς (και την τέχνη γενικότερα). Δεν υπάρχει το τέλειο κόμικ, πάντα υπάρχει κάπου (είτε στο σενάριο, είτε στο σχέδιο) περιθώριο βελτίωσης. Γι΄αυτό δεν βάζω ποτέ 10/10 σε βαθμολογία. Το 9.5 για μένα είναι το άριστα (που κι εκείνο πολύ δύσκολα το δίνω) To χειρότερο είναι διαφορετικές εκδόσεις που πρέπει να εξετάσεις τα υπέρ και τα κατά κάθε μίας και πρέπει να διαλέξεις. Για αυτό που λες έχεις δίκιο πάντως...μόνο για μια έκδοση μπορώ να πω ότι αγγίζει το τέλειο. Η gallery έκδοση του Weapon X όπου έκανε πλήρη αποκατάσταση ο Cory Sedlemeier...τα χρώματα όπως εκτυπώθηκαν στην αρχή... καμία σχέση με τα oversaturated colors προηγούμενων εκδόσεων που σου έκαιγαν τα μάτια, σε ωραίο ματ χαρτί (θα μπορούσε να ήταν ένα τσικ παχύτερο) και πολλά extras με original artwork...στην ουσία εν μέρει είναι artist's edition...το τεύχος Χ men 205 και αυτό στην ίδια τέλεια κατάσταση αποκατάστασης και το build, εκτός του χαρτιού που θα ήθελα να ήταν ένα τσικ παχύτερο, πάρα πολύ καλό παρόλο που εκτυπώθηκε σε τούρκικο εργοστάσιο. Βέβαια υπάρχει και πιο τέλειο...να υπήρχαν όλες όλες οι ορίτζιναλ σελίδες σκαναρισμενες. 9 Quote
Theo A Posted April 16 Member ID: 38,320 Group: Members Topic Count: 3 Content Count: 233 Reputation: 1,381 Achievement Points: 261 Days Won: 0 With Us For: 1,623 Days Status: Offline Last Seen: 55 min ago Posted April 16 Καθηγητά μου το κατάλαβα ότι αναφερόσουν στο BD old geezers αλλά θεώρησα ότι ήταν μια ευκαιρία να επισημάνω ότι ασχέτως της ηλικίας που γράφει η ταυτότητα μας για τους εκδότες εκείνοι που έχουν μπόλικο διαθέσιμο χρόνο να σχολιάζουν, να ζυγίζουν, να μετράνε με παχύμετρα και να υπεραναλύουν τις εκδόσεις τους μάλλον χαρακτηρίζονται κ@@@@@@ Μεταξύ μας μπορούμε να χαρακτηριζόμαστε ποιο κομψά Statler και Waldorf Spoiler 7 Quote
CarpiMan Posted April 16 Member ID: 39,094 Group: Members Topic Count: 0 Content Count: 456 Reputation: 3,786 Achievement Points: 466 Days Won: 4 With Us For: 1,426 Days Status: Offline Last Seen: 19 hours ago Posted April 16 Πριν από 1 ώρα, Theo A είπε: Καθηγητά μου το κατάλαβα ότι αναφερόσουν στο BD old geezers αλλά θεώρησα ότι ήταν μια ευκαιρία να επισημάνω ότι ασχέτως της ηλικίας που γράφει η ταυτότητα μας για τους εκδότες εκείνοι που έχουν μπόλικο διαθέσιμο χρόνο να σχολιάζουν, να ζυγίζουν, να μετράνε με παχύμετρα και να υπεραναλύουν τις εκδόσεις τους μάλλον χαρακτηρίζονται κ@@@@@@ Μεταξύ μας μπορούμε να χαρακτηριζόμαστε ποιο κομψά Statler και Waldorf Αποκαλύψτε τα κρυμμένα περιεχόμενα Κάνουν λάθος οι εκδότες αν νομίζουν ότι έχουμε μπόλικο διαθέσιμο χρόνο όσοι έχουμε παχύμετρα και ζυγαριές, μιλώντας για το εαυτό μου έχω διαθέσιμο χρόνο για σκότωμα μετά αναλαμβάνει ο Undertaker για τα περαιτέρω τον νεκρό μου χρόνο. Θα μου πείτε overkill (αδιάφορο για τον Undertaker) αλλά έχετε δει χαρτί κάτω από ηλεκτρονικό μικροσκόπιο ; ... σε πρώτη φάση, μετά θα μάθουμε ποιας εκδοτικής το χαρτί έχει τα περισσότερα μικρόβια ! Αντιπαρέρχομαι τα περί κ©£©¥€®©ν κλπ ως νεαρός που σέβεται και τιμά τους ηλικιωμένους. 6 1 Quote
Guts Posted April 16 Member ID: 38,081 Group: Members Topic Count: 1 Content Count: 997 Reputation: 8,809 Achievement Points: 1,004 Days Won: 9 With Us For: 1,685 Days Status: Offline Last Seen: 10 hours ago Posted April 16 Έχοντας πάρει απλά μια μικρή γεύση απ'το κόμικ, διαβάζοντας το πρώτο τεύχος, μου φαίνονται λίγο υπερβολικές οι βαθμολογίες απο 8/10 και πάνω. Το ύφος της γραφής και το σενάριο δεν είχαν κάτι το ιδιαίτερο, πιο πολύ μου θύμισαν αμερικανικό στυλ παρά BD. Αυτό που με κέρδισε σαν αναγνώστη είναι ο αφιλόξενος west κόσμος που δημιουργεί το σχέδιο και ο σκοτεινός - μυστηριώδης πρωταγωνιστής. Δεν έχω ακόμα ολοκληρωμένη άποψη οπότε θα περιμένω και το δεύτερο τεύχος για να βγάλω τα συμπεράσματά μου. Η ατμόσφαιρα πάντως και η σκηνοθεσία βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Η χρωματική παλέτα που επιλέγει ο καλλιτέχνης είναι εξαιρετική, όμως το τελικό αποτέλεσμα της εκτύπωσης δεν είναι και τόσο πετυχημένο. Τα σκοτεινά πάνελ και οι πορτοκαλί αποχρώσεις δεν αποδίδονται όπως θα έπρεπε, ακόμα και το εξώφυλλο μου φαίνεται λίγο σαν να είναι χαμηλής ευκρίνειας εκτύπωση. Σαν ποιότητα έκδοσης δεν είναι κακή αλλά θα προτιμούσα να δώ μια έκδοση στα πρότυπα του ΤενΤεν. Περιμένουμε λοιπόν την συνέχεια της ιστορίας και ελπίζω σεναριακά να ανέβει λίγο το καλλιτεχνικό επίπεδο. 10 1 Quote
Gwynplaine Posted April 16 Member ID: 32,699 Group: Members Topic Count: 9 Content Count: 1,101 Reputation: 7,055 Achievement Points: 1,188 Days Won: 55 With Us For: 3,000 Days Status: Offline Last Seen: 2 hours ago Age: 43 Posted April 16 (edited) Λίγο άσχετο παιδιά αλλά όποιος έχει υπομονή για οφθαλμολουτρο ας ρίξει μια ματιά εδώ. On 16/4/2026 στο 6:32 ΜΜ, Guts είπε: Έχοντας πάρει απλά μια μικρή γεύση απ'το κόμικ, διαβάζοντας το πρώτο τεύχος, μου φαίνονται λίγο υπερβολικές οι βαθμολογίες απο 8/10 και πάνω. Το ύφος της γραφής και το σενάριο δεν είχαν κάτι το ιδιαίτερο, πιο πολύ μου θύμισαν αμερικανικό στυλ παρά BD. Αυτό που με κέρδισε σαν αναγνώστη είναι ο αφιλόξενος west κόσμος που δημιουργεί το σχέδιο και ο σκοτεινός - μυστηριώδης πρωταγωνιστής. Δεν έχω ακόμα ολοκληρωμένη άποψη οπότε θα περιμένω και το δεύτερο τεύχος για να βγάλω τα συμπεράσματά μου. Η ατμόσφαιρα πάντως και η σκηνοθεσία βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Η χρωματική παλέτα που επιλέγει ο καλλιτέχνης είναι εξαιρετική, όμως το τελικό αποτέλεσμα της εκτύπωσης δεν είναι και τόσο πετυχημένο. Τα σκοτεινά πάνελ και οι πορτοκαλί αποχρώσεις δεν αποδίδονται όπως θα έπρεπε, ακόμα και το εξώφυλλο μου φαίνεται λίγο σαν να είναι χαμηλής ευκρίνειας εκτύπωση. Σαν ποιότητα έκδοσης δεν είναι κακή αλλά θα προτιμούσα να δώ μια έκδοση στα πρότυπα του ΤενΤεν. Περιμένουμε λοιπόν την συνέχεια της ιστορίας και ελπίζω σεναριακά να ανέβει λίγο το καλλιτεχνικό επίπεδο. Φταίει το χαρτί που τα κάνει λίγο μουντά τα χρώματα. Ίσως στην δεύτερη ιστορία να γίνει μια διαφορετική επιλογή χαρτιού. Δεν είναι κακης ποιότητας απλά αποδίδει διαφορετικά τα χρώματα. Θεωρώ ένα semigloss χαρτί θα διορθώσει την κατάσταση. Η δεύτερη ιστορία θα σε αποζημιώσει σίγουρα πιστεύω. Γενικά οι ιστορίες του Undertaker πρέπει να βαθμολογούνται ανά ζεύγη. Edited April 16 by Gwynplaine 11 Quote
Guts Posted April 16 Member ID: 38,081 Group: Members Topic Count: 1 Content Count: 997 Reputation: 8,809 Achievement Points: 1,004 Days Won: 9 With Us For: 1,685 Days Status: Offline Last Seen: 10 hours ago Posted April 16 42 min ago , Gwynplaine said: Φταίει το χαρτί που τα κάνει λίγο μουντά τα χρώματα. Ίσως στην δεύτερη ιστορία να γίνει μια διαφορετική επιλογή χαρτιού. Δεν είναι κακης ποιότητας απλά αποδίδει διαφορετικά τα χρώματα. Θεωρώ ένα semigloss χαρτί θα διορθώσει την κατάσταση. Η δεύτερη ιστορία θα σε αποζημιώσει σίγουρα πιστεύω. Γενικά οι ιστορίες του Undertaker πρέπει να βαθμολογούνται ανά ζεύγη. Εκτιμώ πολύ τις προτάσεις και τις απόψεις των φίλων που σχολίασαν παραπάνω, όπως και την δική σου καλλιτεχνική αισθητική. Απλά αποφεύγω τις βαθμολογίες γιατί δεν βγάζουν δίκαια συμπεράσματα... Είμαι σίγουρος πάντως οτι είναι ποιοτική δουλειά το κόμικ και έχει καλλιτεχνική αξία, το πιθανότερο είναι να πάρω όλα τα τεύχη, η τιμή είναι πολύ καλή και χαίρομαι που βλέπουμε μια τέτοιου είδους σειρά στα Ελληνικά. 9 Quote
Gwynplaine Posted April 16 Member ID: 32,699 Group: Members Topic Count: 9 Content Count: 1,101 Reputation: 7,055 Achievement Points: 1,188 Days Won: 55 With Us For: 3,000 Days Status: Offline Last Seen: 2 hours ago Age: 43 Posted April 16 (edited) 39 min ago , Guts said: Εκτιμώ πολύ τις προτάσεις και τις απόψεις των φίλων που σχολίασαν παραπάνω, όπως και την δική σου καλλιτεχνική αισθητική. Απλά αποφεύγω τις βαθμολογίες γιατί δεν βγάζουν δίκαια συμπεράσματα... Είμαι σίγουρος πάντως οτι είναι ποιοτική δουλειά το κόμικ και έχει καλλιτεχνική αξία, το πιθανότερο είναι να πάρω όλα τα τεύχη, η τιμή είναι πολύ καλή και χαίρομαι που βλέπουμε μια τέτοιου είδους σειρά στα Ελληνικά. Τι θέμα είναι εσένα να σου αρέσει... μπορεί να σου πω διάβασε το Watchmen που είναι το τοπ των τοπ και να σου φανεί μπαλαφα. Το κριτήριο που έχω πλέον είναι το να έχω κατι στην συλλογή που μου αρέσει πραγματικά και να νιώθεις γενικά καλά που το έχεις. Πάντως γενικά τα γουέστερν είναι λίγο acquired taste. Πάντως ναι... είμαστε τυχεροί προς το παρών από όταν σταμάτησε η μαμούθ να βγάζει σε μεγάλη συχνότητα και βαρεσε κανονι η καθημερινή βλέπαμε σπανίως ευρωπαϊκά Edited April 16 by Gwynplaine 7 1 Quote
Theo A Posted April 16 Member ID: 38,320 Group: Members Topic Count: 3 Content Count: 233 Reputation: 1,381 Achievement Points: 261 Days Won: 0 With Us For: 1,623 Days Status: Offline Last Seen: 55 min ago Posted April 16 Νίκο έχεις απόλυτο δίκιο. Θυμάμαι πρόπερσι το καλοκαίρι διάβασα έναν Batman του F. Miller και αμέσως μετά την Ταναναρίβη του ΜΗ και μου άρεσε περισσότερο η δεύτερη. Τα γουέστερν BD όμως όσο και αν είναι περίεργο, στην Ευρώπη τα αγαπάμε όλοι, περισσότερο από τους Αμερικάνους. Μόνο στο τέλος σε έχασα λίγο, τι εννοείς με το βάρεσε κανόνι η Καθημερινή μήπως ότι σταμάτησε να δίνει τα τομάκια Disney παρά το ότι έχει την "αντιπροσωπεία" γιατί βρήκε άλλη φτηνότερη προσφορά; 8 Quote
Gwynplaine Posted April 16 Member ID: 32,699 Group: Members Topic Count: 9 Content Count: 1,101 Reputation: 7,055 Achievement Points: 1,188 Days Won: 55 With Us For: 3,000 Days Status: Offline Last Seen: 2 hours ago Age: 43 Posted April 16 (edited) 8 min ago , Theo A said: Νίκο έχεις απόλυτο δίκιο. Θυμάμαι πρόπερσι το καλοκαίρι διάβασα έναν Batman του F. Miller και αμέσως μετά την Ταναναρίβη του ΜΗ και μου άρεσε περισσότερο η δεύτερη. Τα γουέστερν BD όμως όσο και αν είναι περίεργο, στην Ευρώπη τα αγαπάμε όλοι, περισσότερο από τους Αμερικάνους. Μόνο στο τέλος σε έχασα λίγο, τι εννοείς με το βάρεσε κανόνι η Καθημερινή μήπως ότι σταμάτησε να δίνει τα τομάκια Disney παρά το ότι έχει την "αντιπροσωπεία" γιατί βρήκε άλλη φτηνότερη προσφορά; Έχω χαζέψει...την Ελευθεροτυπία εννοούσα..είχε βγάλει σε μεγάλα τομακια...blacksad, Χρυσή πόλη, μεταβαρωνους, sky doll και αρπακτικά τα οποία έμειναν μισά... γενικά αρκετά πραματακια. Edited April 16 by Gwynplaine 6 1 1 Quote
Laz33 Posted April 16 Member ID: 31,613 Group: Members Topic Count: 60 Content Count: 5,778 Reputation: 45,719 Achievement Points: 5,974 Days Won: 126 With Us For: 3,634 Days Status: Offline Last Seen: 5 hours ago Age: 42 Author Posted April 16 5 ώρες πριν, Guts είπε: Έχοντας πάρει απλά μια μικρή γεύση απ'το κόμικ, διαβάζοντας το πρώτο τεύχος, μου φαίνονται λίγο υπερβολικές οι βαθμολογίες απο 8/10 και πάνω. Το ύφος της γραφής και το σενάριο δεν είχαν κάτι το ιδιαίτερο, πιο πολύ μου θύμισαν αμερικανικό στυλ παρά BD. Αυτό που με κέρδισε σαν αναγνώστη είναι ο αφιλόξενος west κόσμος που δημιουργεί το σχέδιο και ο σκοτεινός - μυστηριώδης πρωταγωνιστής. Δεν έχω ακόμα ολοκληρωμένη άποψη οπότε θα περιμένω και το δεύτερο τεύχος για να βγάλω τα συμπεράσματά μου. Η ατμόσφαιρα πάντως και η σκηνοθεσία βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Η χρωματική παλέτα που επιλέγει ο καλλιτέχνης είναι εξαιρετική, όμως το τελικό αποτέλεσμα της εκτύπωσης δεν είναι και τόσο πετυχημένο. Τα σκοτεινά πάνελ και οι πορτοκαλί αποχρώσεις δεν αποδίδονται όπως θα έπρεπε, ακόμα και το εξώφυλλο μου φαίνεται λίγο σαν να είναι χαμηλής ευκρίνειας εκτύπωση. Σαν ποιότητα έκδοσης δεν είναι κακή αλλά θα προτιμούσα να δώ μια έκδοση στα πρότυπα του ΤενΤεν. Περιμένουμε λοιπόν την συνέχεια της ιστορίας και ελπίζω σεναριακά να ανέβει λίγο το καλλιτεχνικό επίπεδο. Πίστευα θα σου άρεζε, μιας και σ΄αρέσουν τα BD. Σ΄αρέσουν τα western; Πχ ο Μπλούμπερυ σ΄αρέσει ή ο Τεξ; 6 Quote
Guts Posted April 16 Member ID: 38,081 Group: Members Topic Count: 1 Content Count: 997 Reputation: 8,809 Achievement Points: 1,004 Days Won: 9 With Us For: 1,685 Days Status: Offline Last Seen: 10 hours ago Posted April 16 22 min ago , Laz33 said: Πίστευα θα σου άρεζε, μιας και σ΄αρέσουν τα BD. Σ΄αρέσουν τα western; Πχ ο Μπλούμπερυ σ΄αρέσει ή ο Τεξ; Δεν είμαι πολύ φαν των western , αλλά το συγκεκριμένο μου άρεσε για το σκοτεινό του ύφος και το όμορφο σχέδιο. Μπλούμπερυ και Τεξ δεν έχω διαβάσει καθόλου, αν και θα ήθελα να έχω κανά τεύχος Μπλούμπερυ στη συλλογή μου. Πέρασα καλά με αυτό που διάβασα, απλά το πρώτο τεύχος μου φάνηκε λίγο σύντομο και περίμενα κάτι παραπάνω απ'την αναγνωστική εμπειρία. 7 1 Quote
Laz33 Posted April 16 Member ID: 31,613 Group: Members Topic Count: 60 Content Count: 5,778 Reputation: 45,719 Achievement Points: 5,974 Days Won: 126 With Us For: 3,634 Days Status: Offline Last Seen: 5 hours ago Age: 42 Author Posted April 16 1 ώρα πριν, Guts είπε: Δεν είμαι πολύ φαν των western , αλλά το συγκεκριμένο μου άρεσε για το σκοτεινό του ύφος και το όμορφο σχέδιο. Μπλούμπερυ και Τεξ δεν έχω διαβάσει καθόλου, αν και θα ήθελα να έχω κανά τεύχος Μπλούμπερυ στη συλλογή μου. Πέρασα καλά με αυτό που διάβασα, απλά το πρώτο τεύχος μου φάνηκε λίγο σύντομο και περίμενα κάτι παραπάνω απ'την αναγνωστική εμπειρία. A ok, τώρα εξηγείται γιατί δεν τρελάθηκες. Πίστευα επειδή σ΄αρέσουν τα Λούκυ Λουκ θα σ΄αρέσουν και τα western, αλλά δεν πάει πάντα έτσι απ΄ό,τι φαίνεται 8 Quote
Gwynplaine Posted April 17 Member ID: 32,699 Group: Members Topic Count: 9 Content Count: 1,101 Reputation: 7,055 Achievement Points: 1,188 Days Won: 55 With Us For: 3,000 Days Status: Offline Last Seen: 2 hours ago Age: 43 Posted April 17 (edited) Πάλι ψιλοάσχετο παιδιά!!! Κοιτάξτε ένα ωραίο αγαλματίδιο που έχει βγει!!! https://www.lamarquezone.fr/products/figurine-de-collection-undertaker-jonas-crow-et-jed-le-vautour-lmz-collectibles-2023?srsltid=AfmBOoq46muy4fAh_aoHpPR8cToZYUdkYLMQBXfwgG4a_poaG4FnHEHS https://www.lamarquezone.fr/products/figurine-de-collection-undertaker-rose-prairie-lmz-collectibles-2025 Edited April 17 by Gwynplaine 11 Quote
Guts Posted April 17 Member ID: 38,081 Group: Members Topic Count: 1 Content Count: 997 Reputation: 8,809 Achievement Points: 1,004 Days Won: 9 With Us For: 1,685 Days Status: Offline Last Seen: 10 hours ago Posted April 17 (edited) 16 hours ago, Laz33 said: A ok, τώρα εξηγείται γιατί δεν τρελάθηκες. Πίστευα επειδή σ΄αρέσουν τα Λούκυ Λουκ θα σ΄αρέσουν και τα western, αλλά δεν πάει πάντα έτσι απ΄ό,τι φαίνεται Τα ΛΛ είναι απο άλλο πλανήτη σαν δημιούργημα της ένατης τέχνης, γενικά είμαι ανοιχτός σε πολλές θεματολογίες όσον αφορά τα κόμικς, μου αρέσει όμως όπως έχω ξαναπεί να ασχολούμαι με τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες του είδους. Βέβαια όταν η θεματολογία είναι πολύ κοντά στην αισθητική μου ( όπως Spider man, Batman, Αστερίξ, Disney, Μπλεικ κ Μόρτιμερ κλπ ) με ψυχαγωγούν και κερδίζουν το ενδιαφέρον μου ακόμα και τα πιο αδύναμα τεύχη. Για το Undertaker διάβασα τόσες πολλές καλές κριτικές που περίμενα η γραφή να είναι στο επίπεδο του Βαν Αμ η του Ούγκο Πρατ για παράδειγμα, ίσως είχα παραπάνω προσδοκίες απ'όσο θα έπρεπε, παρ'όλα αυτά μου άρεσε η ιστορία και περιμένω να διαβάσω τη συνέχεια. Edited April 17 by Guts 6 1 Quote
Gwynplaine Posted April 17 Member ID: 32,699 Group: Members Topic Count: 9 Content Count: 1,101 Reputation: 7,055 Achievement Points: 1,188 Days Won: 55 With Us For: 3,000 Days Status: Offline Last Seen: 2 hours ago Age: 43 Posted April 17 13 min ago , Guts said: Τα ΛΛ είναι απο άλλο πλανήτη σαν δημιούργημα της ένατης τέχνης, γενικά είμαι ανοιχτός σε πολλές θεματολογίες όσον αφορά τα κόμικς, μου αρέσει όμως όπως έχω ξαναπεί να ασχολούμαι με τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες του είδους. Βέβαια όταν η θεματολογία είναι πολύ κοντά στην αισθητική μου ( όπως Spider man, Batman, Αστερίξ, Disney, Μπλεικ κ Μόρτιμερ κλπ ) με ψυχαγωγούν και κερδίζουν το ενδιαφέρον μου ακόμα και τα πιο αδύναμα τεύχη. Για το Undertaker διάβασα τόσες πολλές καλές κριτικές που περίμενα η γραφή να είναι στο επίπεδο του Βαν Αμ η του Ούγκο Πρατ για παράδειγμα, ίσως είχα παραπάνω προσδοκίες απ'όσο θα έπρεπε, παρ'όλα αυτά μου άρεσε η ιστορία και περιμένω να διαβάσω τη συνέχεια. Kοιτα δεν χρειάζεται όλα τα κόμικ να είναι αριστουργήματα... χρειάζονται και απλές, με ποιότητα πάντα εννοείται ( ας έχει και τα κλισέ του ανάλογου είδους που υπηρετεί) ιστορίες για να περάσεις όμορφα και διασκεδαστικά την ώρα σου. Βέβαια προσωπικά κοιτάω πάντα το σχέδιο να μου κάνει κλικ (βέβαια υπάρχουν και αντίστροφες περιπτώσεις όπως το from Hell που το σενάριο είναι αριστούργημα αλλά δεν είμαι φαν του Eddie Campbell πλην όμως υπηρετεί αρκουντως το όραμα του Άλαν Μουρ και του δίνει τον ατμοσφαιρισμο που χρειάζεται της βικτοριανής εποχής και της παρακμής του East end.... έχει γράψει ένα ενδιαφέρον βιβλίο ο Τζακ Λόντον για το east end...οι άνθρωποι της αβύσσου) 7 Quote
Indian Posted April 17 Member ID: 20,685 Group: Administrator Topic Count: 860 Content Count: 15,359 Reputation: 110,853 Achievement Points: 9,268 Days Won: 548 With Us For: 5,407 Days Status: Offline Last Seen: 4 hours ago Age: 44 Posted April 17 @ Laz33 Πολύ όμορφη η παρουσίασή σου. Αν υπήρχε κάποιος που θα έπρεπε να παρουσιάσει αυτόν τον τίτλο, αυτός θα ήσουν εσύ. Άραγε έχει κυκλοφορήσει και στα περίπτερα ή όχι? Γιατί δεν το είδα σήμερα. 10 Quote
Recommended Posts