Jump to content

Recommended Posts


  • Member ID:  2,298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  2,305
  • Content Count:  6,078
  • Reputation:   38,508
  • Achievement Points:  6,088
  • Days Won:  15
  • With Us For:  7,026 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Posted

Η 41η περιπέτεια των Αστερίξ και Οβελίξ εκτυλίσσεται στο δυτικό άκρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, στη σημερινή Πορτογαλία, με τους δύο φίλους να μάχονται για τη δικαιοσύνη και να προσφέρουν άφθονο γέλιο μέσω απολαυστικών αναχρονισμών και έξυπνων πολιτικών αιχμών.

 

 

01.thumb.jpg.8a9e1f37342d076025aba9a066d88dee.jpg

 

 

Από την πρώτη τους περιπέτεια το μακρινό 1959 μέχρι σήμερα, οι Αστερίξ και Οβελίξ δεν έχουν σταματήσει να ταξιδεύουν για να βοηθήσουν λαούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα, φίλους που απειλούνται, ακόμα και αγνώστους που έπεσαν θύματα της εξουσίας. Με τη μαγική πένα του Rene Goscinny (1926-1977) και τα υπέροχα σχέδια του Albert Uderzo (1927-2020) αλλά και στις δουλειές των διαδόχων τους, οι δύο Γαλάτες γύρισαν όλη την Ευρώπη, από την Ελλάδα μέχρι τη Βρετανία κι από την Κορσική μέχρι τη Γερμανία, πήγαν στην Αίγυπτο, τη Μεσοποταμία, την Ινδία, την Αμερική. Αλλά ποτέ δεν επισκέφθηκαν την Πορτογαλία κι ας ήταν τόσο κοντά στο γαλατικό χωριό.

 

 

02.thumb.jpg.829a94584f8e2a43d0aa914b4c01edb1.jpg

 

 

Αυτή την «ιστορική αδικία» διορθώνουν οι Fabcaro (σενάριο) και Didier Conrad (σχέδια) με τη νέα περιπέτεια «Ο Αστερίξ στη Λουζιτανία» στην οποία οι Αστερίξ και Οβελίξ, αφού συναντήσουν τους γνωστούς, άτυχους πειρατές και βυθίσουν το πλοίο τους, ταξιδεύουν μαζί με τον Ωτοασπίδες, παλιό γνώριμο από την «Κατοικία των Θεών», στη φιλόξενη, θερμή, υγρή αλλά και μελαγχολική χώρα των ψαράδων και των φάντος. Στόχος τους να ελευθερώσουν τον Στραβομάρες που κατηγορείται άδικα ότι προσπάθησε να δηλητηριάσει τον Καίσαρα και είναι κλεισμένος στις φυλακές του Ολισίπο, της σημερινής Λισαβόνας.

 

 

03.thumb.jpg.6ef7de59d354e7d3f5e72097ef2f5188.jpg

 

 

Εκεί θα φάνε αρκετό μπακαλιάρο αντί για τα συνηθισμένα αγριογούρουνα, θα χαθούν σε γραφικά σοκάκια και θα επισκεφθούν εργαστήρια κεραμικής, ο Οβελίξ θα ερωτευτεί την όμορφη Οξάλα και θα δείξει στους Λουζιτανούς λιθοξόους πώς φτιάχνονται τα μενίρ με μικρά πέτρινα κυβάκια. Θα θαυμάσουν την περίφημη «Γραμμή 28» σε ιππήλατο όχημα, ίσως την πιο δημοφιλή τουριστική διαδρομή τραμ της σύγχρονης εποχής, σε έναν δρόμο που παίζει μπάλα ένα παιδάκι με ρούχα στα χρώματα της Εθνικής Πορτογαλίας και το «VII» στη φανέλα του παραπέμποντας στον Κριστιάνο Ρονάλντο, θα αποκαλύψουν ένα σκάνδαλο διαπλοκής μεταξύ πολιτικής και επιχειρηματικού κόσμου και, τέλος, θα ξεσηκώσουν τον πορτογαλικό λαό με μπροστάρισσα τη σερβιτόρα Βασκονταγκάμα στο στιλ της Ελευθερίας του Ντελακρουά.

 

 

04.thumb.jpg.2a5921c59a38a924592255202958427b.jpg

 

 

Οι λεγεωνάριοι φυσικά θα ηττηθούν μπροστά στα μάτια του εμβρόντητου αλλά δίκαιου Καίσαρα («Η Ρώμη δεν επιβραβεύει τους προδότες») και ο αθώος φυλακισμένος θα απελευθερωθεί για να ακολουθήσει το πατροπαράδοτο τσιμπούσι με τον Κακοφωνίξ δεμένο και φιμωμένο. Σε μια ιστορία με έντονο το πολιτικό στοιχείο και έξυπνες αναφορές στη διαφθορά των πολιτικών και την εξάρτησή τους από το κεφάλαιο, την εργατική εκμετάλλευση, τις ολέθριες συνέπειες της παγκοσμιοποίησης στις τοπικές οικονομίες, το βαρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα του εμπορίου κ.λ.π. Μα πάνω απ’ όλα με το γνωστό χιούμορ των ιστοριών των ανυπότακτων Γαλατών σε κάθε εξουσία, όσο ισχυρή κι αν είναι.

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

 

  • Like 3

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.