Ζάνταφ Posted June 1 Member ID: 41,338 Group: Members Topic Count: 48 Content Count: 853 Reputation: 5,843 Achievement Points: 918 Days Won: 18 With Us For: 517 Days Status: Offline Last Seen: 53 min ago Posted June 1 "Μάτια χωρίς ζωή... Κομμένα κεφάλια... Σωροί από κουφάρια... Τέτοιες λέξεις με ευφραίνουν!" SLAINE: Ο ΚΕΡΑΣΦΟΡΟΣ ΘΕΟΣ Άπο την εκδοτική: Προϊόν της συνεργασίας του Pat Mills (σενάριο) και του Simon Bisley (σχέδιο), το Σλέιν: Ο Κερασφόρος Θεός θεωρείται μια από τις κορυφαίες ιστορίες του χαρακτήρα αλλά και ένα δημιουργικό επίτευγμα της 9ης τέχνης. Η δημοσίευση αυτής της ιστορίας στις σελίδες του 2000 AD αποτέλεσε μια από της λαμπρότερες στιγμές της ιστορίας των κόμικς, ενώ οι εικαστικά εντυπωσιακές σκηνές επικών μαχών που παραπέμπουν στο έργο του Frank Frazetta αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για γενιές καλλιτεχνών. Η επετειακή αυτή έκδοση για τα 35 χρόνια από την κυκλοφορία της πρωτοποριακής ιστορίας, έχει σκαναριστεί εκ νέου από τα πρωτότυπα φιλμ, προσφέροντας ένα εκπληκτικό οπτικό θέαμα της ζωγραφικής του Simon Bisley. Ο τόμος περιέχει έξτρα υλικό, σκίτσα του Bisley, αλλά και τα εξώφυλλα της αρχικής έκδοσης. H ιστορία (περίληψη): Σε μια εποχή που δεν υπάρχει χρόνος, σ' έναν τόπο που δεν είναι τόπος, ο νάνος Ούκκο, γράφει για τα ανδραγαθήματα του σπουδαίου Βασιλιά Σλέιν Μακ Ροθ. Αφού δούμε τα γεγονότα που συνέβησαν πριν την συγκεκριμένη ιστορία στον Σλέιν, κάτι πολύ χρήσιμο για εμάς που δεν έχουμε διαβάσει πολλά από τον χαρακτήρα, ο Ούκκο ξεκινά να γράφει για τον Κερασφόρο Θεό. Ο Σλέιν Μακ Ροθ λοιπόν, πλεόν Βασιλιάς των Σέσσαιρ, δεν μπορεί να ανεχτεί άλλο τους σατανικούς Άρχοντες Ντρουν, που με τις στρατιές τους καταδυναστεύουν τους ανθρώπους του. Έτσι, παρά τις προειδοποιήσεις του Δρυίδη της Φυλής του, υποκινούμενος από την Θεά της Γης Ντάνου, αποφασίζει να προσπαθήσει να ενώσει τα 4 Βασίλεια της Τιρ-Ναν-Ογκ και τα Όπλα της Θεάς, και να γίνει ο εκλεκτός της, ο Κερασφόρος Θεός. Όμως, οι ακόλουθοι του παλιού Κερασφόρου Θεού και αρχηγού των Ντρουν, του υπεραιωνόβιου Σλάου Φεγκ, προσπαθούν να τον εμποδίσουν. Ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος, και οι ανατροπές πληθαίνουν... Σχόλια για σενάριο, σχέδιο και έκδοση: Το σενάριο της συγκεκριμένης ιστορίας με έχει αφήσει με το στόμα ανοιχτό! Μπορώ με απόλυτη βεβαιότητα να πω ότι είναι το πιο επικό Fantasy κόμικ που έχω διαβάσει ποτέ. Η πλοκή και η εξέλιξη της ιστορίας είναι απλά αριστουργηματικές. Ο Mills, που έχει πολλές φορές αποδείξει ότι είναι ένας θρυλικός συγγραφέας χρησιμοποιεί την Βρετανική Μυθολογία και παράδοση, που έχει πλήθος Sword And Sorcery στοιχείων, και στήνει ένα υπέροχο Fantasy σκηνικό, ιδανικό για την ιστορία ενός ολίγον τι τραγικού φιλόδοξου ήρωα. Οι χαρακτήρες έχουν πολύ βάθος και ψυχή, ενώ τα κίνητρά τους και η νοοτροπίες τους είναι αρμόζουσες. Κάτι που κάνει την ιστορία ακόμα πιο ρεαλιστική και πρωτότυπη είναι ότι βλέπουμε πως γίνεται η συγγραφή της από τον Ούκκο. Επίσης, θεωρώ ότι το τέλος είναι επίσης σωστό, και μας αφήνει με μια πικρόγλυκη γεύση. Ο Simon Bisley, περήφανος εκπρόσωπος της painted art, μας χαρίζει μία σχεδιαστική οπτασία! Το σχέδιό αγγίζει τα επίπεδα του αριστουργηματικού με τα φορτωμένα, σουρεαλιστικά Fantasy σκηνικά, τα απολύτως ρεαλιστικά και εκφραστικά πρόσωπα, ενώ φτάνει στο αποκορύφωμά του στην τελική μάχη. Οι χρωματισμοί προσθέτουν πάαααρα πολλά στο μυθικό περιβάλλον και επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα πολύ θετικά. Θαυμάστε! Η Jemma εξέδωσε αυτό το απίστευτο κόμικ στο φετινό Comicdom, όπου έδωσε το παρών και ο ίδιος ο Simon Bisley. Η έκδοση είναι άψογη, με εξαιρετική μετάφραση και αξιόλογη γραφιστική επιμέλεια. Δεν θα διστάσω να την χαρακτηρίσω πολυτελή, καθώς χρησιμοποιείται το καλύτερο κατ' εμέ χαρτί και υπάρχουν πολλά εξτραδάκια. Εν κατακλείδι, το συγκεκριμένο κόμικ είναι το καλύτερο Fantasy που έχω διαβάσει ποτέ, και σίγουρα ένα από τα πιο αξιόλογα έργα που έχουν κυκλοφορήσει στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να είναι τόσο καλό όταν το αγόρασα. Το θέμα μου τώρα είναι, για ποιον λόγο να το προτείνω πρώτα. Για το μοναδικό σενάριο; Για το απίστευτο σχέδιο; Για την υπέροχη έκδοση; Το σίγουρο πάντως είναι ότι προτείνεται ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ! Καλή ανάγνωση σε όλους/ες! 13 2 5 Quote
rythmhawk Posted June 5 Member ID: 36,792 Group: Members Topic Count: 1 Content Count: 65 Reputation: 357 Achievement Points: 66 Days Won: 0 With Us For: 1,674 Days Status: Offline Last Seen: Friday at 04:15 PM Posted June 5 (edited) Το '97 ή '98, μπορεί και '99 (δεν θυμάμαι καλά), ένας φίλος ερχόμενος από Αγγλία που σπούδαζε, έφερε μαζί του όλα τα τότε τεύχη τα οποία είναι σκληρόδετα στην αγγλική έκδοση. Ήταν πάρα πολύ καλές εκδόσεις και ειδικά για τα τότε ελληνικά δεδομένα. Χάρμα οφθαλμού... Φανταστείτε κάτι σαν την έκδοση του ΕΛΡΙΚ από τις εκδόσεις ΑΙΟΛΟΣ. Ιλουστρασιόν χαρτί ως εξώφυλλο και καλό χαρτί από μέσα. Έχω βέβαια να πιάσω χρόνια στα χέρια μου τους συγκεκριμένους τόμους διότι χάθηκα με τον συγκεκριμένο φίλο. Εντωμεταξύ μόλις κατάλαβα ότι έχουν να κάνουν με Ιρλανδική μυθολογία κλπ. του τα δανείστηκα αμέσως. ξεφυλλίζοντας τα ξανά και ξανά και ξανά. χώρια το διάβασμα... Οπότε το μόνο που θα μου λείψει στην συγκεκριμένη έκδοση θα είναι αυτό. Και όχι δεν γκρινιάζω, απλώς είναι συναισθηματικοί οι λόγοι. Η πρώτη και παντοτινή επαφή βλέπετε. Χαίρομαι που ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ κυκλοφορεί σε αυτήν την μορφή και με έξτρα υλικό. Εκτιμώ ιδιαίτερα την Jemma Press τόσο για τις επιλογές που κάνει (Camelot 3000), όσο και για τις εκδόσεις της. Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι το Cretan Comicon στο Ηράκλειο. Εννοείται ότι εγκεφαλικά/νοητικά, το έχω ήδη αγοράσει... Το προτείνω και εγώ με την σειρά μου ΑΝΕΠΙΦΎΛΑΚΤΑ. Πολύ καλό σχέδιο, που όντως έχει μια Frazettική χροιά στην υφή του όπως ανέφερε και ο προλαλήσαντας @ Ζάνταφ . Την ίδια εποχή επίσης στον χώρο του HEAVY METAL εμφανίστηκε η Μπάντα των The Lord Weird Slough Feg με το Concept/θεματικό δεύτερο άλμπουμ τους Twilight of the Idols. Τίτλος επηρεασμένος από Νίτσε φυσικά, αλλά το περιεχόμενο είχε να κάνει με την Ιρλανδική μυθολογία και τον κόσμο του Slaine. Καθόλου τυχαίος τίτλος δηλαδή. Ώς προς το περιεχόμενο είναι ένα πολύ καλό άλμπουμ αμερικανικού Heavy Metal το οποίο περιλαμβάνει γκάιντες, ακουστικό κομμάτι, με ρίζες από Thin Lizzy, θυμίζοντας ακόμα και παλιούς Omen, αλλά και πρώιμους Black Sabbath. Σας παροτρύνω να τον ακούσετε ενώ διαβάζετε το συγκεκριμένο Κόμικ. Ιδού ένα πολύ μικρό δείγμα : Καλό διάβασμα σε όλους... Edited June 5 by rythmhawk 7 1 Quote
Dr Paingiver Posted June 6 Member ID: 3,930 Group: Veterans Topic Count: 740 Content Count: 13,246 Reputation: 106,693 Achievement Points: 13,276 Days Won: 138 With Us For: 6,467 Days Status: Offline Last Seen: 7 hours ago Age: 67 Posted June 6 (edited) Ωραία ιστορία. Να υπενθυμίσω απλά ότι το 2000 η ιστορία αυτή κυκλοφόρησε σε 4 συνέχειες από την H2O, Θα βρείτε την παρουσίασή της εδώ σε μικρότερο όμως φορμάτ. Edited June 6 by Dr Paingiver 7 2 Quote
Kurdy Malloy Posted June 9 Member ID: 31,428 Group: Moderator Topic Count: 60 Content Count: 3,432 Reputation: 26,061 Achievement Points: 2,541 Days Won: 14 With Us For: 3,394 Days Status: Offline Last Seen: 14 hours ago Age: 54 Posted June 9 On 6/6/2025 στο 3:42 ΜΜ, Dr Paingiver είπε: το 2000 η ιστορία αυτή κυκλοφόρησε σε 4 συνέχειες από την H2O Ο2Η 5 2 Quote
JohnnyMZ Posted June 10 Member ID: 9,146 Group: Veterans Topic Count: 117 Content Count: 1,746 Reputation: 12,785 Achievement Points: 1,746 Days Won: 14 With Us For: 5,942 Days Status: Offline Last Seen: 20 min ago Age: 29 Posted June 10 On 6/6/2025 στο 12:41 ΠΜ, rythmhawk είπε: Εκτιμώ ιδιαίτερα την Jemma Press τόσο για τις επιλογές που κάνει (Camelot 3000), όσο και για τις εκδόσεις της. Μια διόρθωση για το τυπικό, το Camelot3000 βγήκε από τις εκδόσεις Μικρός Ήρως - εξαιρετική επιλογή πράγματι, αμφότερες οι εκδοτικές βγάζουν αξιόλογους τίτλους και καλά επιμελημένες εκδόσεις. 5 3 Quote
rythmhawk Posted June 10 Member ID: 36,792 Group: Members Topic Count: 1 Content Count: 65 Reputation: 357 Achievement Points: 66 Days Won: 0 With Us For: 1,674 Days Status: Offline Last Seen: Friday at 04:15 PM Posted June 10 (edited) 3 ώρες πριν, JohnnyMZ είπε: Μια διόρθωση για το τυπικό, το Camelot3000 βγήκε από τις εκδόσεις Μικρός Ήρως - εξαιρετική επιλογή πράγματι, αμφότερες οι εκδοτικές βγάζουν αξιόλογους τίτλους και καλά επιμελημένες εκδόσεις. Έχεις δίκιο, γράψτε λάθος. Παρόλα αυτά βγάζει όντως ωραία κόμικς όπως το Hard Rock, Μυστήρια πράματα, Στην σκιά του Ολύμπου, Βαλκυρία κ.α. Edited June 10 by rythmhawk 6 Quote
Θοδωρής Καραπάνος Posted June 10 Member ID: 36,975 Group: Moderator Topic Count: 117 Content Count: 3,912 Reputation: 23,056 Achievement Points: 3,030 Days Won: 115 With Us For: 1,635 Days Status: Online Last Seen: 7 min ago Age: 16 Posted June 10 49 λεπτά πριν, rythmhawk είπε: Έχεις δίκιο, γράψτε λάθος. Παρόλα αυτά βγάζει όντως ωραία κόμικς όπως το Hard Rock, Μυστήρια πράματα, Στην σκιά του Ολύμπου, Βαλκυρία κ.α. Και με αφορμή αυτό, διάβασε την ακόλουθη συνέντευξη εδώ! Ενδεικτικά σταχυολογώ για τα κριτήρια/ παράγοντες που επηρεάζουν την κρίση του Σταυριανού όσον αφορά τις εκδόσεις της Jemma: Παράθεση Στο παρελθόν έχετε εκδώσει Jeff Smith, Milo Manara, Bryan Talbot και τόσους ακόμα σπουδαίους ξένους δημιουργούς. Τα τελευταία χρόνια γιατί επιμένετε στην έκδοση βιβλίων σχεδόν αποκλειστικά από Ελληνες δημιουργούς; Για δύο λόγους: γιατί στην περίπτωση των μεταφρασμένων έργων τα κόστη εκτινάσσονται, με τις προκαταβολές των δικαιωμάτων, τα έξοδα μετάφρασης κ.λπ. και λόγω της τεράστιας, ποιοτικά και ποσοτικά, εγχώριας προσφοράς σε όλα τα επίπεδα. Παράθεση Πριν από αρκετά χρόνια, όταν κυκλοφόρησε το δίτομο Eternauta από τις εκδόσεις σας, ένα αριστουργηματικό έργο αλλά όχι ιδιαίτερα δημοφιλές και σίγουρα όχι προορισμένο για υψηλές πωλήσεις, είχατε δηλώσει ότι το πράξατε γιατί θέλατε να μάθετε το τέλος καθώς κατά την πρώτη του δημοσίευση σε ελληνικά περιοδικά τη δεκαετία του 1970, η ιστορία είχε διακοπεί πριν από την ολοκλήρωσή της. Είναι επαγγελματική στάση αυτή; Οχι, δεν είναι. Σε πολλές περιπτώσεις λειτουργώ παρορμητικά και μερικές φορές μού έχει βγει σε καλό. Η περίπτωση του Eternauta είναι μία από αυτές, μια και πήγε αρκετά καλά εμπορικά. Πρέπει μάλλον να ήταν αρκετοί αυτοί που ήθελαν, σαν εμένα, να μάθουν το τέλος. Ανήκετε στη γενιά αναγνωστών που γνώρισαν τα ενήλικα κόμικς και κυρίως τα ευρωπαϊκά από τη «Βαβέλ». Είστε επίσης βαθύτατος γνώστης των αμερικανικών κόμικς. Τι σας συγκινεί περισσότερο σήμερα; Αν είχατε τη δυνατότητα, τι θα προτιμούσατε να εκδίδετε; Με καλύπτει πλήρως που ασχολούμαι σχεδόν αποκλειστικά με την ελληνική σκηνή. Οχι μόνο δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις άλλες, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις έχει νεύρο, συναισθηματική φόρτιση και μια εκφραστική δεινότητα που την καθιστά μοναδική. Επιτέλους ξεφύγαμε από αυτή την αηδία «Ε, για ελληνικό καλό είναι» και μπορούμε να κοιτάμε ακόμα και προς τα έξω. Και κατά τη γνώμη μου η Jemma, μαζί με τον Μικρό Ήρωα κι ίσως την Anubis στα πιο mainstream, αποτελούν τους κορυφαίους εκδοτικούς οίκους κόμικς στην Ελλάδα! Και τη Jemma την παραδέχομαι, επειδή επί πολλά χρόνια( πάνω από 20, από το 2003 για την ακρίβεια), έχουν επιβιώσει εκδίδοντας αποκλειστικά κόμικς που εκφράζουν τους ίδιους, πράγμα κατά τη γνώμη μου αξιοθαύμαστο! 6 Quote
Dr Paingiver Posted June 11 Member ID: 3,930 Group: Veterans Topic Count: 740 Content Count: 13,246 Reputation: 106,693 Achievement Points: 13,276 Days Won: 138 With Us For: 6,467 Days Status: Offline Last Seen: 7 hours ago Age: 67 Posted June 11 On 6/9/2025 at 7:07 PM, Kurdy Malloy said: Ο2Η Ποτέ δεν τα είχα καλά με τη Χημεία, με το ζόρι την πέρναγα. 4 3 Quote
rythmhawk Posted June 11 Member ID: 36,792 Group: Members Topic Count: 1 Content Count: 65 Reputation: 357 Achievement Points: 66 Days Won: 0 With Us For: 1,674 Days Status: Offline Last Seen: Friday at 04:15 PM Posted June 11 18 ώρες πριν, Θοδωρής Καραπάνος είπε: Και με αφορμή αυτό, διάβασε την ακόλουθη συνέντευξη εδώ! Ενδεικτικά σταχυολογώ για τα κριτήρια/ παράγοντες που επηρεάζουν την κρίση του Σταυριανού όσον αφορά τις εκδόσεις της Jemma: Και κατά τη γνώμη μου η Jemma, μαζί με τον Μικρό Ήρωα κι ίσως την Anubis στα πιο mainstream, αποτελούν τους κορυφαίους εκδοτικούς οίκους κόμικς στην Ελλάδα! Και τη Jemma την παραδέχομαι, επειδή επί πολλά χρόνια( πάνω από 20, από το 2003 για την ακρίβεια), έχουν επιβιώσει εκδίδοντας αποκλειστικά κόμικς που εκφράζουν τους ίδιους, πράγμα κατά τη γνώμη μου αξιοθαύμαστο! Η συνέντευξη ήταν σούπερ... Απαντήσεις επί της ουσίας. Ειδικά εκεί που αναφέρεται στα περί μόδας/geek. Το κοινό στην Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον στη φάση τής συλλήβδην θεώρησης των κόμικς ως παραλογοτεχνικών προϊόντων μιας μαζικής υποκουλτούρας, δεν τα αποκαλεί πια «μικιμάου». Τι πιστεύετε ότι συνετέλεσε σε αυτή την πρόοδο; Μπορεί να μην τα αποκαλεί «μικιμάου», αλλά ο περισσότερος κόσμος ακόμα εξακολουθεί να τα θεωρεί «ιδιαιτερότητα». Το γεγονός ότι πλέον αναγνωρίζεται πως υπάρχουν, δεν σημαίνει πως το ευρύτερο κοινό τα έχει αγκαλιάσει και τα έχει αποδεχτεί ως αυτό που ακριβώς είναι, ως μια αυτόνομη αφηγηματική τέχνη δηλαδή. Σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί ως «hype», είναι κάτι πολύ «cool» και «ωραία φάση» και «ουάου, κόμικς! Δεν διαβάζω εγώ, αλλά η κολλητή μου είναι μεγάλη geek!». Στην πραγματικότητα το κοινό που διαβάζει είναι πολύ μικρό. Οι υπόλοιποι προτιμούν να αγοράσουν κάποιο t-shirt με έναν χαρακτήρα που πιθανόν να μην έχουν διαβάσει ποτέ, ούτε μια ιστορία του. Ισως ακούγομαι κυνικός αλλά πιστέψτε με, είναι η πικρή αλήθεια. 4 1 Quote
Θοδωρής Καραπάνος Posted June 11 Member ID: 36,975 Group: Moderator Topic Count: 117 Content Count: 3,912 Reputation: 23,056 Achievement Points: 3,030 Days Won: 115 With Us For: 1,635 Days Status: Online Last Seen: 7 min ago Age: 16 Posted June 11 On 11/6/2025 στο 7:54 ΜΜ, rythmhawk είπε: Η συνέντευξη ήταν σούπερ... Απαντήσεις επί της ουσίας. Ειδικά εκεί που αναφέρεται στα περί μόδας/geek. Με κίνδυνο να παρεκκλίνω αρκετά από το θέμα... Ο Σταυριανός κατά τη γνώμη μου είναι απλά ΚΟΡΥΦΗ! Γενικά ψάξε να βρεις κι άλλες συνεντεύξεις που έχει δώσει, και τις αποδελτιωμένες στο φόρουμ, που είναι σε μορφή άρθρου και στο comicstreetlive που είχε μιλήσει πριν κανά χρόνο( αν δεν με απατά η μνήμη μου) και γενικά...παντού! Θα με θυμηθείς! 3 Quote
Lelis Posted June 14 Member ID: 34,230 Group: Members Topic Count: 10 Content Count: 626 Reputation: 5,481 Achievement Points: 703 Days Won: 1 With Us For: 2,276 Days Status: Offline Last Seen: 23 min ago Age: 35 Posted June 14 (edited) Διαβάστηκε το συγκεκριμένο. Θα είμαι ειλικρινής αν και το βρήκα πιο καλό από τους θησαυρούς της Βρετανίας και πάλι δεν ξέρω δεν τρελάθηκα. Νομίζω τα Slaine δεν είναι εν τέλη για τα γούστα μου. Ίσως δεν βοηθάει ότι δεν ξέρω πολλά για τον ήρωα. Αναφέρει κάποια πράγματα στην αρχή, αλλά και πάλι θεωρώ ότι η δομή και ίσως και η θεματολογία του δεν με ενθουσιάζει τόσο. Το βρίσκω υπερβολικά fantasy & trippy για τα γούστα μου που κάνει το Storm να μοιάζει Μίκυ Μαους μπροστά του. Θέλει προσοχή για να το παρακολουθήσεις και έχει αρκετούς για μένα περιττούς διαλόγους που δεν βοηθάνε στην ροή. Σχέδιο είναι πολύ ιδιαίτερο και από τα δυνατά σημεία του κόμικ. Προσωπικά μου αρέσει αλλά ακούω και κάποιον ο οποίος θα πει ότι τον κουράζει. Η έκδοση αρκετή καλή και ίδια με την προηγούμενη με καλό χοντρό γυαλιστερό χαρτί. Θεωρώ ότι για νέους αναγνώστες, θέλει προσοχή σαν επιλογή, τουλάχιστον οι 2 ιστορίες που έχει εκδοσει η Jemma. Ίσως θέλει πιο εξοικειωμένους αναγνώστες Από πλευράς μου πάντως αν ξαναβγεί κάτι από Slaine , νομίζω ότι κάπου εδώ σταματάω. Edited June 14 by Lelis 4 1 Quote
Recommended Posts