Jump to content

“Αθέατη” ομορφιά με Μαφάλντα και Σνούπι [Λυβιάκης Γιάννης, haniotika-nea.gr, 7/7/2024]


Recommended Posts


 • Member ID:  33,354
 • Group:  Moderator
 • Topic Count:  449
 • Content Count:  4,119
 • Reputation:   37,212
 • Achievement Points:  2,310
 • Days Won:  267
 • With Us For:  2,140 Days
 • Status:  Online
 • Last Seen:  
 • Age:  28

2-mathites.webp

 

Με ήρωες κόµικς όπως η Μαφάλντα και ο Σνούπι αλλά και µε λουλούδια, οµόρφυνε ο άσπρος τοίχος σε ολίγον… αθέατο σηµείο του Εµπορικού Κέντρου “Ερµής” στην οδό Μπουνιαλή, στο κέντρο των Χανίων, χάρη σε µαθητές του Λυκείου Κολυµπαρίου. Οι έφηβοι ανταποκρίθηκαν σε πρόταση της καθηγήτριάς τους, Μαρίας Φρονιµάκη, να δώσουν χρώµα σε τοίχο του καφέ “Αθέατον” στο ηµιυπόγειο του “Ερµής”, όπως κι έγινε.

 

1-me-k-mairi.webp

 

Έτσι, βρέθηκαν στο “Αθέατον” µε πινέλα και χρώµατα, σκέφτηκαν, συζήτησαν και στη συνέχεια σχεδίασαν και ζωγράφισαν: Πρώτα τη Μαφάλντα και λουλούδια κι έπειτα τον Σνούπι.


Άλλωστε, είχαν εµπειρία από ζωγραφική καθώς έχουν ζωγραφίσει και τοίχους του σχολείου τους κάνοντας πιο ευχάριστη την παραµονή στο κτήριο.


Πώς όµως αποφάσισαν στη ζωγραφική τους να συµπεριλάβουν τη Μαφάλντα και τον Σνούπι;


Η έµπνευση ήρθε από τραπέζια του καφέ που δείχνουν τους δύο αυτούς ήρωες κόµικ.


Από την παρέα των µαθητών, η Φανουρία Μπλαζιάκη, µιλώντας στο “Μολύβι – µελάνι” τόνισε:


«Ήρθαµε εδώ µετά από παρότρυνση της κας Φρονιµάκη. Μας είπε ότι υπάρχει ένας χώρος στον οποίο µπορούµε να ζωγραφίσουµε για να οµορφύνουµε λίγο το περιβάλλον.

 

3-mathitria.webp


Θεωρούµε ότι µε λίγο χρώµα µπορούν να γίνουν πάρα πολλά πράγµατα. Ζωγραφίσαµε λουλούδια και κάποια σχέδια καρτούν, όπως η Μαφάλντα και ο Σνούπυ».


Η Φανουρία είχε γνωρίσει τη Μαφάλντα µέσα από dvd που έβλεπε στο σπίτι της, µε την συγκεκριµένη ηρωίδα κόµικ και καρτούν.
Η ίδια παρέα παιδιών µαζί µε άλλους µαθητές, στο σχολείο είχαν ζωγραφίσει τους τοίχους όλων των τάξεων, µαζί µε τα υπόλοιπα παιδιά.


«Βάζουµε χρώµα στη ζωή µας. Εδώ, είµαστε µια παρέα που µας αρέσει να ζωγραφίζουµε. Υπάρχουν και άλλα παιδιά που ζωγραφίζουν από το σχολείο µας», µας είπε.


Για τη χθεσινή δράση τους σηµείωσε: «Συµπληρώνει το πρόγραµµα που κάνουµε στο σχολείο, το πρόγραµµα: “ζωγραφίζουµε τους τοίχους µας και οµορφαίνουµε τη ζωή µας µέσα από τα χρώµατα”. Είναι καλό να γίνονται τέτοιες δράσεις και να προσθέτουµε χρώµα στη ζωή µας».


Ο µαθητής Απόστολος Βρουβάκης, σηµειώνει ότι «η ζωγραφική µπορεί να δώσει χρώµα στη ζωή και να την κάνει πιο όµορφη, ακόµα και να εµπνεύσει ανθρώπους που συζητάνε ιδέες».


Επίσης, αναφέρει ότι το µάθηµα γίνεται πιο ευχάριστο µέσα από τους ζωγραφισµένους τοίχους στις σχολικές αίθουσες.
Η µαθήτρια, Μαρία Πετράκη, αναφέρει ότι πάντα της άρεσε η ζωγραφική: «Μου άρεσε ο τρόπος που εκφραζόµουν µε αυτήν αλλά και από το σχολείο».

 

IMG_2533.webp


Η ίδια τώρα ανακαλύπτει τώρα τον κόσµο των κόµικ, ενώ συµφωνεί πως µε τη δράση να ζωγραφιστούν οι τοίχοι στις σχολικές αίθουσες, το µάθηµα γίνεται πιο ευχάριστο και όµορφο.


Η µαθήτρια, Ζωή Σαριδάκη, αναφέρει ότι η δράση ζωγραφικής για την ίδια σηµαίνει αναµνήσεις.


Η καθηγήτρια τους, Μαρία Φρονιµάκη, εξηγεί: «Επειδή τυγχάνει να έρχοµαι για καφέ εδώ και είδα ότι δηµιουργήθηκε ένας λευκός τοίχος, πρότεινα στα παιδιά αν θέλουν να έρθουν για να δώσουν λίγο χρώµα. Χαίροµαι που ήρθαν και µε χαρά ανέλαβαν αυτή τη διαδικασία».


«Κάπου “αθέατα” κάτι όµορφο γίνεται…», σχολίασε η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της ∆ιεύθυνσης ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Χανίων, Αρετή Μαρµατάκη.


«Και στο γυµνάσιο αλλά κυρίως στο λύκειο Κολυµβαρίου, χρόνια τώρα κάνουν εµπνευσµένες παρεµβάσεις στις τάξεις, στους διαδρόµους, για να οµορφύνουν το περιβάλλον, να δώσουν µια άλλη εικόνα στο χώρο που καθηµερινά αγωνίζονται για τη γνώση. Αυτό που εµπνευσµένα τα δύο τελευταία χρόνια κάνουν µέσα στο χώρο του σχολείου τους, τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του Λυκείου Κολυµπαρίου, τώρα βγήκε σε ένα όµορφο χώρο, έξω από το σχολείο, στο Εµπορικό Κέντρο και έδωσε άλλη οµορφιά µέσα στο κέντρο των Χανίων».

 

Η Μαφάλντα

 

4-mafalnta.webp


Μαφάλντα είναι το όνοµα της πρωταγωνίστριας της οµώνυµης µακράς σειράς σχεδίων κόµικ του Αργεντίνου σκιτσογράφου Χοακίν Σαλβαδόρ Λαβάδο, ο οποίος ήταν γνωστός µε το ψευδώνυµο Κίνο (Quino).
Στις ιστορίες κόµικ, οι οποίες είναι γραµµένες το 1960-70 (περίοδοι Ψυχρού Πολέµου και πολέµου Βιετνάµ), η Μαφάλντα συχνά αναρωτιέται και προβληµατίζεται για µεγάλα προβλήµατα του κόσµου όπως ο πόλεµος και η πείνα, ενώ σαν παιδί, προσπαθεί να βρει τρόπο να αποφύγει να φάει… την σούπα που συνεχώς φτιάχνει η µητέρα της. Οι ιστορίες της συνδυάζουν το χιούµορ και το κοινωνικό σχόλιο.

 

Ο Σνούπι


Ο Σνούπι είναι ο πιο διάσηµος σκύλος καρτούν του κόσµου. Πρώτη φορά εµφανίστηκε τον Οκτώβριο του 1950 µέσα από το δηµοφιλές κόµικ “Πίνατς” του σπουδαίου σκιτσογράφου Τσαρλς Σουλτς. Είναι ο πιο ναρκισσιστής και ονειροπόλος σκύλος που έχει εµφανιστεί στον κόσµο των κόµικς. Βαριέται την ζωή του, δεν είναι ευχαριστηµένος που είναι ένα απλό αγγλικό λαγωνικό και υποδύεται µε τη φαντασία του διάφορες προσωπικότητες. Το 1969, οι αστροναύτες της αποστολής Απόλλων 10, έδωσαν στα διαστηµικά οχήµατά τους, τα ονόµατα Σνούπι και Τσάρλι Μπράουν. Το ελληνικό κοινό γνώρισε τον Σνούπι τη δεκαετία του ’70, χάρη στο περιοδικό “Ταχυδρόµος”.

 

Πηγή

 • Like 2
 • Respect 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.