Μετάβαση στο περιεχόμενο

Indian

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις

Τίτλος:
ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΝΟΤΟΥΡΝΟ
Σενάριο/Kείμενα:
Περικλής Κουλιφέτης
Σχέδιο:
Περικλής Κουλιφέτης
Σχέδιο εξωφύλλου:
Περικλής Κουλιφέτης
Εκδοτική:
ΑΥΤΟΕΚΔΟΣΗ Λίστα εκδόσεων
Hμερ. έκδοσης:
14-10-2022
Εξώφυλλα:
1 + 1 Οπισθόφυλλα ΕΔΩ ΛΙΣΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Τεύχη:
1
Κατηγορία:
Αυτοτελές
Είδος εντύπου:
Κόμικ
Βιβλιοδεσία:
Καρφίτσα
Περιεχόμενο:
Κοινωνικό,Περιπέτεια
Μέγεθος:
17.0 x 24.0
Σελίδες:
28
Χρώμα:
Ασπρόμαυρο (ΑΜ)
Lettering:
Περικλής Κουλιφέτης
Χρωματισμός:
Περικλής Κουλιφέτης
Επιμέλεια:
Περικλής Κουλιφέτης
Προέλευση:
Ελληνική
Ονομαστική τιμή:
5€

  • Member ID:  20685
  • Group:  Administrator
  • Topic Count:  754
  • Content Count:  12905
  • Reputation:   94405
  • Achievement Points:  9268
  • Days Won:  427
  • With Us For:  4624 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  42

REMPETIKONOTOYRNO_0001.jpg  REMPETIKONOTOYRNO_0001z.jpg

 

Με την νέα του αυτοέκδοση, η οποία κυκλοφόρησε το 2022, ο Περικλής Κουλιφέτης αποπειράται να μας βγάλει σεργιάνι πίσω στο 1929 και συγκεκριμένα στα καταγώγια και τα ρεμπετάδικα του Πειραιά της εποχής. 

 

Εσ01.jpg

 

Η όμορφη Ρίτα, το αηδόνι του τραγουδιού, όπως την αποκαλούσαν οι θαμώνες, τραγουδάει στην ταβέρνα του Νικόλα για τους μάγκες του λιμανιού. Κάθε βράδυ, σε ένα τραπέζι, ήσυχος, τα πίνει ο Μπάμπης, μία παλιά της σχέση, που όμως εκείνος δεν την έχει ξεπεράσει ακόμα. Εκείνο το μοιραίο βράδυ, λοιπόν, το κατώφλι της ταβέρνας το περνά κι ο Μανώλης, ο οποίος μόλις έχει αποφυλακισθεί και είναι το αγόρι της Ρίτας. Τα αίματα δεν αργούν να ανάψουν, λοιπόν. Ο Μανώλης, στέκεται μπροστά από το τραπέζι του Μπάμπη και τον ρωτά, γεμάτος νταηλίκι, αν τον πρόδωσε αυτός στους… σταυρωτήδες, τους αστυνομικούς. Ο Μπάμπης αντιδρά σχετικά ψύχραιμα στην αρχή, αλλά το κακό δεν αργεί να γίνει. Οι δύο τους θα έρθουν σε σύγκρουση, τα μαχαίρια θα τραβηχτούν και η μοίρα θα έχει τον τελευταίο λόγο… 

 

Εσ03.jpg

 

Ο Περικλής, λοιπόν, επινοεί ένα κόμικ, το οποίο στηρίζεται σε μία και μοναδική σκηνή δράσης, ενώ το τοπικό πλαίσιο δεν είναι άλλο από μία ταβέρνα. Αν νομίζει κάποιος, όμως, ότι αυτό είναι λίγο για να υπάρξει μία πλήρης αφήγηση, πλανάται. Μέσα στις ελάχιστες σελίδες έχουμε μία καλογραμμένη πλοκή χωρίς να κάνει κάποια “κοιλιά”, οι χαρακτήρες προλαβαίνουν να στηθούν κι ο καθένας έχει την δική του ξεχωριστή προσωπικότητα, ενώ παράλληλα ο δημιουργός πετυχαίνει αξιόλογα την ατμόσφαιρα της εποχής και του τόπου, μία ατμόσφαιρα που φέρνει λίγο στο “Ρεμπέτικο – Το κακό βοτάνι” και το “Τετράς: Η ξακουστή του Πειραιώς”. Και σαν να μην ήταν αρκετά όλα αυτά, ο Περικλής μάς τρατάρει κι ένα πανέξυπνο plot twist στα τελευταία δευτερόλεπτα πριν το φινάλε, το οποίο κλείνει την ιστορία με τραγικό, αλλά υποδειγματικό τρόπο. 

 

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα κόμικ που σίγουρα θα το ήθελα περισσότερο σε έκταση και σε λεπτομέρειες, αν κι έτσι καταφέρνει να κάνει την δουλειά του απόλυτα. Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε εκείνους που αρέσκονται σε αυτή την εποχή κι έχουν αυτές τις μουσικές προτιμήσεις, χωρίς βέβαια να αποκλείονται οι υπόλοιποι αναγνώστες, οι οποίοι θεωρούν αυτή την εποχή κι αυτή την στάση ζωής, σαν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής ιστορίας. :) 

 

Φτάνοντας στην ανάλυση του εικαστικού τομέα, αυτό που θα πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι παρατίθεται ένα σχέδιο που έχει πολλές ομοιότητες τεχνικά με τους “Έγκλειστους”. Διαθέτει λεπτομέρειες και μία καλή αποτύπωση του χώρου, αλλά πιστεύω ότι χωλαίνει αρκετά στην απόδοση των χαρακτήρων, οι οποίοι βγαίνουν στο χαρτί εξαιρετικά λεπτοκαμωμένοι και με τεράστια κεφάλια. Επίσης και τα χαρακτηριστικά των προσώπων είναι αρκετά άγρια και δεν αποτυπώνουν τον ρεαλισμό που θα έπρεπε να υπάρχει, λόγω του συγκεκριμένου σεναρίου. Στον αντίποδα, έχουμε ένα τίμιο κι άκρως εύστοχο ασπρόμαυρο χρώμα, με ένα εξίσου πολύ καλό μελάνωμα. Συμπερασματικά, λοιπόν, το σχέδιο το βρήκα μέτριο προς καλό, πάντα σε σχέση με το σενάριο. 

 

Εσ02.jpg

 

Η έκδοση έχει μέτριο μέγεθος και είναι δεμένη με καρφίτσα. Το χαρτί στο εσωτερικό είναι ματ, αλλά καλοτυπωμένο, ενώ το εξώφυλλο έχει χαρτονένια υφή και τίμιο πάχος. Στο έξτρα υλικό μπορούμε να συμπεριλάβουμε έναν επίλογο (μάλλον) από τον δημιουργό, καθώς και σημειώσεις για το κόμικ. Τέλος βρίσκουμε μία σελίδα με μία σύντομη βιογραφία του δημιουργού, ενώ υπάρχουν και προσχέδια των πρωταγωνιστών στο πίσω μέρος του εξώφυλλου και του οπισθόφυλλου. 

 

Πολλές ευχαριστίες στον φίλο @ nikos99  για την διάθεση του τεύχους. :thanks:

 

 

:beer: 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  36975
  • Group:  Members
  • Topic Count:  40
  • Content Count:  2201
  • Reputation:   14114
  • Achievement Points:  2558
  • Days Won:  48
  • With Us For:  1184 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  15

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ

Ο @ Πέρικλες Κουλιφέτενμπεργκ , εξέδωσε μια νέα δική του δουλειά, το "Ρεμπετικο Νοτούρνο", το οποίο κυκλοφόρησε πρώτη φορά στις 14/10/2022 την πρώτη ημέρα του Comic 'n' beer Festival 2022. Εικοσιδύο σελίδες το καθαρό κόμικ, δύο σελίδες εξτραδάκια( μία σελίδα με πληροφορίες για τον Περικλή και τα έργα του και μία άλλη που αφορά την παρούσα έκδοση) και τέσσερις σελίδες εξώφυλλο- οπισθόφυλλο . Ασπρόμαυρο εννοείται, αφού ανήκει κιόλας στη φιλοσοφία του noir, μ' ένα ιδιαίτερο χαρτί- ποιοτικό αλλά με παράξενη υφή. Σε κουβέντα μου με τον Περικλή, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, μου είπε ότι αυτός είναι κι ο λόγος που κυκλοφόρησαν μόνο πενήντα αντίτυπα. Ήθελε να πειραματιστεί μ' έναν καινούριο τύπο χαρτιού, αλλά επειδή δεν ήταν σίγουρος για το αποτέλεσμα, προτίμησε να τυπώσει λίγα κομμάτια. Η βιβλιοδεσία, εννοείται πως είναι καρφίτσα( σιγά μην είχε έκδοση εικοσιτεσσάρων σελίδων ράχη), ενώ κοστολογείται 5 ευρώ. Στο εσώφυλλο υπάρχουν κάποια εντυπωσιακά σχέδια του δημιουργού!

 

                                                                                                                                         ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Βρισκόμαστε το 1929 στον Πειραιά. Μόλις εφτά χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Το Ρεμπέτικο γνωρίζει μεγάλη άνθιση. Προσέξτε, όχι μόνο το Ρεμπέτικο τραγούδι, αλλά το Ρεμπέτικο ως τρόπος ζωής.  Ο πρωταγωνιστής, ο Μπάμπης, έχει μεγάλα σεκλέτια. Αγαπάει τη Ρίτα, μια τραγουδίστρια σ' ένα ρεμπετάδικο. Αυτή τον είχε παρατήσει για το Νότη, έναν βαρύμαγκα, που φυλακίστηκε γιατί:" Σπρώχνει πρέζα". Κάθε βράδυ λοιπόν, ο Μπάμπης, βρίσκεται εκεί, πρώτο τραπέζι πίστα και την παρακολουθεί να τραγουδάει. Ο Νότης, μόλις αποφυλακίστηκε και μπουκάρει ξάφνου στο μαγαζί, φιλάει τη Ρίτα παθιασμένα και στρέφει το βλέμμα του στο Μπάμπη. Τον βρίζει, το αποκαλεί ρουφιάνο, πιστεύει ότι εκείνος τον κάρφωσε για να μπει στη φυλακή και να μείνει εκείνος με τη Ρίτα. Πετάει το ποτήρι με το κρασί του κάτω και τον απειλεί με το λεπίδι του. Όπως καταλαβαίνετε, αυτές οι ενέργειες, δε θα μπορούσαν να μείνουν αναπάντητες κι έτσι ο Μπάμπης σηκώνεται, βγάζει το λεπίδι του κι αρχίζει μια εντυπωσιακή μονομαχία( την οποία παρακολουθούσα με κομμένη την ανάσα) από την οποία νικητής θα βγει ο... Τι περιμένατε να σας το αποκαλύψω:notalk:; Πρέπει να διαβάσετε το κόμικ για να μάθετε. Θα πω μόνο ότι το τέλος είναι πικρό. Το σενάριο συνολικά 9/10

 

                                                                                                                                                             ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

Σχεδιαστικά, το κόμικ κινείται σε αφαιρετικά επίπεδα. Εντυπωσιάστηκα από τις σκιάσεις, εντυπωσιάστηκα από το παρακάτω δισέλιδο, εντυπωσιάστηκα από τους χώρους που περιέβαλαν τους χαρακτήρες( κοινώς φόντο). Δε με τρέλαναν τα πρόσωπα και οι εκφράσεις των ηρώων σε ορισμένα καρέ. Επίσης, το σχέδιο του εξωφύλλου, θεωρώ ότι είναι εντελώς λάθος και δεν εξυπηρετεί καθόλου τον σκοπό του, δηλαδή την προώθηση του κόμικ, καθώς επίσης και να προϊδεάσει θετικά κάποιον. Θα το ήθελα διαφορετικό. Το σχέδιο συνολικά 8/10.

clean.thumb.jpg.377705e3c40c63f5005864968c49738c.jpgviber_image_2022-10-20_16-34-20-787.thumb.jpg.b7a972f462054531098158d17efac45e.jpg

(Δείγμα από το σχέδιο)

 

Τέτοια κόμικς μου αρέσουν. Ευσύνοπτα, εύκολα στην ανάγνωση, αλλά να έχουν και κάτι να σου πουν, να έχουν και κάτι να σου ανεβάσει- έστω και λίγο- την αδρεναλίνη. Ο δημιουργός, όντως έχει σε μεγάλο βαθμό επηρεαστεί από το πνεύμα των noir κόμικς. Μακάρι να βλέπαμε κι άλλα τέτοια κόμικς Ελλήνων δημιουργών. Άξιζε πάρα πολύ η αγορά του. Εντάξει, τα πέντε ευρώ, είναι λίγο τσιμπημένη τιμή, αλλά δεν παύει να αποτελεί ένα τρομερό κόμικ! Παιδιά, όσοι δε το αποκτήσατε ακόμη, ΤΡΕΞΤΕ λιγότερα από πενήντα αντίτυπα υπάρχουν( αν κι έχει γίνει reprint σίγουρα)!:beer:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.