Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άνθρωποι, φωτιά και οικογένεια [Ιατρού Γιάννης, efsyn.gr, 24/02/2023]


ramirez

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  2298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1619
  • Content Count:  5055
  • Reputation:   34580
  • Achievement Points:  5063
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6187 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Ξεκίνησε από το διαδίκτυο, σύντομα όμως πέρασε στο χαρτί και κυκλοφόρησε σε δύο πολυτελείς τόμους. Η σειρά Tuki του βετεράνου κομίστα Τζεφ Σμιθ διηγείται μια πολύ παλιά ιστορία.

 

 

01.thumb.jpg.c085f976715910665ce54d9a53593955.jpg

 

 

Ο Τζεφ Σμιθ βρέθηκε στο επίκεντρο μιας καλλιτεχνικής και εκδοτικής επανάστασης στην αμερικανική σκηνή κόμικς κατά το τέλος του προηγούμενου αιώνα. Γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία με το αυτοεκδιδόμενο κόμικς του «Bone» (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Jemma Press), κατέκτησε επάξια μία θέση στο πάνθεον των σύγχρονων δημιουργών κόμικς. Ούσα πρακτικά η πρώτη του δουλειά στο μέσο, απέσπασε δέκα βραβεία Eisner μέχρι την ολοκλήρωση της σειράς. Η επιτυχία όμως είναι δίκοπο μαχαίρι. Η πρόκληση της σύγκρισης με τον εαυτό σου είναι τόσο ενδιαφέρουσα όσο και αφοπλιστική.

 

Η επόμενη δουλειά του ήταν εντελώς διαφορετική. Το «RASL», ένα δαιδαλώδες νουάρ γκράφικ νόβελ δράσης και επιστημονικής φαντασίας, δημοσιεύτηκε σε συνέχειες από το 2008 μέχρι το 2012, για να κυκλοφορήσει αυτοτελώς κατόπιν και να κερδίσει κι αυτό ένα βραβείο Eisner για την καλύτερη συγκεντρωμένη έκδοση, το 2014. Λίγο μετά την ολοκλήρωση του «RASL», ο Τζεφ Σμιθ είχε ήδη αποφασίσει την επόμενη ιστορία που ήθελε να διηγηθεί. Την ιστορία του ανθρώπου.

 

 

02.thumb.jpg.030eed6501a040a7fbf3c83e0a8cb179.jpg

 

 

«Η εξέλιξη, σε αντίθεση με το φίνο αυτοκόλλητο που δείχνει σειρά πρωτευόντων θηλαστικών τα οποία σταδιακά ορθοποδούν, ήταν στην πραγματικότητα πολύ άτακτη και σποραδική. Απομονωμένες ομάδες εξελίσσονταν ξεχωριστά μεταξύ τους σε βάθος εκατοντάδων χιλιάδων ή ακόμη και εκατομμυρίων ετών – 1,8 εκατομμύρια χρόνια πριν, πολλά ανθρώπινα είδη συνυπήρχαν σε μια περίοδο καταστροφικής κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου ταξιδευτή που ξεκίνησε τη φωτιά, του Homo erectus, του προγόνου μας. Κάθε χαρακτήρας στο “Tuki” βασίζεται σε ένα ανθρώπινο είδος που γνωρίζουμε ότι ζούσε εκείνη την εποχή».

 

Με αυτόν τον πρόλογο, ο Τζεφ Σμιθ μάς καλωσορίζει στον μαγικό κόσμο τού «Tuki», ο οποίος στην πραγματικότητα δεν απέχει πολύ από τον προϊστορικό κόσμο που φαντάζονται οι παλαιοντολόγοι – αν εξαιρέσουμε μερικές αναφορές σε μαγεία, πνεύματα, φανταστικά τέρατα και κόσμους που ακροβατούν μεταξύ ρεαλιστικού και υπερβατικού. Σε συνέντευξή του στο «Καρέ Καρέ» πριν από δύο χρόνια (14-11-2020, τεύχος 338) δήλωνε σχετικά: «Υπήρξε μία πραγματική στιγμή στην Ιστορία, 2 εκατομμύρια χρόνια πριν, κατά την οποία περισσότερα από ένα ανθρώπινα είδη, με διαφορετικά μεγέθη και ικανότητες, συνυπήρχαν ταυτόχρονα – 11 για την ακρίβεια.

 

Σταδιακά η εξέλιξη οδήγησε τα πιο αδύναμα σε εξαφάνιση, αλλά η συγκεκριμένη ιδέα, την οποία εμπνεύστηκα όταν επισκέφτηκα το φαράγγι Ολντουβάι στην Τανζανία, την κοιτίδα της ανθρωπότητας, με ιντρίγκαρε πολύ. Κατέληξα λοιπόν να αναμιγνύω στοιχεία παλπ μυθοπλασίας στα πρότυπα του Κόναν του Βάρβαρου και του Ταρζάν, με χαμένους κόσμους, την εξέλιξη και την παλαιοανθρωπολογία. Το ξεκίνησα ως webcomic, αλλά τελικά αποφάσισα να το βγάλω σε ένα βιβλίο 200 σελίδων, το οποίο θα κυκλοφορήσει του χρόνου».

 

 

03.thumb.jpg.e7f724d953c1cf7b64b34365d3610ac0.jpg

 

 

Τελικά αντί για ένα βιβλίο 200 σελίδων, με τη βοήθεια της πλατφόρμας συγχρηματοδότησης από το κοινό Kickstarter.com, κυκλοφόρησαν δύο πολυτελείς τόμοι 160 σελίδων: «Tuki – Fight for Fire» (2021) και «Tuki – Fight for Family» (2022). Κι αυτό είναι μόνο η αρχή αφού, όπως αναφέρει στο πλούσιο συνοδευτικό υλικό που συμπεριλαμβάνει η έκδοση, μεταξύ αδημοσίευτων σελίδων, σημειώσεων και σχολίων του δημιουργού, ο νέος στόχος είναι η κυκλοφορία έξι τόμων συνολικά. Αυστραλοπίθηκοι, Παράνθρωποι, ο Homo habilis με τα εργαλεία του και ο Homo erectus με τη μυστηριακή φωτιά συνυπάρχουν στις ασπρόμαυρες σελίδες της ευφάνταστης ιστορίας τού Σμιθ, εξερευνώντας ενδιαφέροντα μονοπάτια και φωτίζοντας το παρελθόν του ανθρώπινου είδους.

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.