Μετάβαση στο περιεχόμενο

«Εκεί όπου τελειώνει ο αστός, αρχίζει ο παράδεισος!» [Αντωνόπουλος Γιάννης, efsyn.gr, 18/02/2023]


ramirez

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  2298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1596
  • Content Count:  5019
  • Reputation:   34448
  • Achievement Points:  5027
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6160 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Ο «Βασιλιάς των Πλανόβιων» μας ταξιδεύει στην ταραγμένη περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης για να μας αφηγηθεί την αντισυμβατική ζωή του Γκρέγκορ Γκογκ.

 

 

01.thumb.jpg.59bc293a52de61b23a4ca32226d7eaf9.jpg

 

 

Προτού επιδοθούν στις διώξεις των Εβραίων και των πολιτικών αντιφρονούντων, οι ναζί, από την επομένη της αναρρίχησής τους στην εξουσία, έβαλαν στο στόχαστρο τα πλέον ευάλωτα μέλη της κοινωνίας: τους περιθωριοποιημένους των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων, τις ιερόδουλες, τους επαίτες, τους άστεγους, τους άεργους, τους αλήτες. Όσους, με λίγα λόγια, δεν ανταποκρίνονταν στο ναζιστικό ιδεώδες του αρειμάνιου άνδρα και της γόνιμης γυναίκας, επομένως όσους έπρεπε να εκ βληθούν από τη «Volksgemeinschaft» ώστε να εκμηδενιστούν ηθικά και βιολογικά ως «φυγόπονοι του Ράιχ», «σαβούρα» και «αντικοινωνικά παράσιτα».

 

 

02.thumb.jpg.2f3851c419c4ecf4b748eab5ef17c062.jpg

 

 

Τη λησμονημένη ιστορία εκείνων, τους οποίους κάποιος άλλος, κάποτε, αποκάλεσε «ελάχιστους αδελφούς» και ταυτίστηκε μαζί τους, αφηγείται το εξαιρετικό γερμανικό κόμικς (σε σενάριο του Πάτρικ Σπετ και σχέδια της Μπέα Ντέιβις), που μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά με τον τίτλο «Ο Βασιλιάς των Πλανόβιων» από τις εκδόσεις ΚΨΜ (μτφρ. Μαριάννας Χάλαρη). Ο όρος «πλανόβιοι» μεταφράζει εύστοχα τη λέξη «Vagabunden», που σημαίνει τους περιπλανώμενους ανθρώπους, τους μη έχοντες μόνιμη κατοικία. Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια να αποδοθεί, όσο πληρέστερα γίνεται, η βιογραφία του Γκρέγκορ Γκογκ (Gregor Gog, 1891-1945), ναυτικού, κηπουρού και συγγραφέα, εστιάζοντας στην περίοδο κατά την οποία εκείνος, μεσούσης της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, ίδρυσε τη «Διεθνή Αδελφότητα των Πλανόβιων». Ήταν τότε που έγινε γνωστός σε όλη τη Γερμανία ως «Βασιλιάς των Πλανόβιων».

 

 

03.thumb.jpg.b011bb441dcfc2be45cdc5086834304a.jpg

 

 

Ο Γκρέγκορ Γκογκ γεννήθηκε το 1891 στην πρωσική πόλη Σβερίν (σήμερα πολωνική επικράτεια) και ήταν το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά μιας υπηρέτριας και ενός ξυλουργού. Το 1910 μπάρκαρε στα καράβια. Εκεί ήρθε σε επαφή με τα αναρχικά κείμενα του Τολστόι, του Κροπότκιν, του Μπακούνιν και του Λαντάουερ. Το 1914, με το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, επιστρατεύτηκε. Το 1917 φυλακίστηκε λόγω συμμετοχής του σε αντιπολεμική ανταρσία. Μετά την αποφυλάκισή του εργάστηκε ως κηπουρός σε Πφόρτσχαϊμ, Μόναχο και Στουτγάρδη. Το 1918 έλαβε μέρος στη Νοεμβριανή Επανάσταση των ναυτών και την ίδια περίοδο ίδρυσε μαζί με άλλους αναρχικούς την «Κομούνα του Πράσινου Δρόμου». Τότε γνώρισε και την πρώτη του γυναίκα, με την οποία έφεραν στον κόσμο έναν γιο.

 

Ο Γκογκ ήταν βαθύτατα θρήσκος, απέρριπτε όμως τον εκκλησιαστικό θεσμό. Ενδιαφερόταν για τον ταοϊσμό και έδειχνε συμπάθεια για τους λεγόμενους «αγίους του πληθωρισμού» – περιπλανώμενους κήρυκες με χριστιανικό προσανατολισμό. Το 1924 ταξίδεψε για λίγους μήνες με την οικογένειά του στη Βραζιλία, με σκοπό την ίδρυση αποικίας βασισμένης στις αναρχο-χριστιανικές ιδέες του Λέοντος Τολστόι, αλλά το εγχείρημα απέτυχε. Το 1928 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Πρελούδιο μιας φιλοσοφίας των δρόμων» και μότο: «Καλύτερα μια ζωή καταδικασμένος σε θεοκατάρατη ζωή στον βούρκο, παρά έστω και για μία μόνο μέρα αστός!».

 

 

04.thumb.jpg.6f6a956c0521f8324f62b4c2528c8db4.jpg

 

 

Το κοινωνικό πλαίσιο στη Γερμανία για την ίδρυση της «Αδελφότητας των Πλανόβιων» ήταν η έλλειψη τουλάχιστον 1.200.000 κατοικιών και η ύπαρξη αστέγων, των οποίων ο αριθμός ξεπερνούσε τις 70.000. Ελάχιστοι κατάφερναν να ξεφύγουν από τη μοίρα της φτώχειας. 20% εξ αυτών είχε συνειδητά επιλέξει αυτόν τον τρόπο ζωής, σπάζοντας τους δεσμούς με την αστική κοινωνία. Οι αστοί και οι αντιδραστικοί πολιτικοί είχαν πανικοβληθεί μπροστά σε αυτή την «καταχθόνια μάστιγα της χώρας». Δηλωμένος στόχος της Αδελφότητας ήταν ένα δίκτυο αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της και η υπονόμευση – μέχρι ανατροπής – του καπιταλιστικού κράτους. Για τα μέλη της, όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως καταγωγής ή σεξουαλικού προσανατολισμού, θεωρούνταν μεταξύ τους αδελφές και αδελφοί.

 

Η απόρριψη εκ μέρους τους των κρατικών συνόρων, του πολέμου και κάθε αυταρχικής ιεραρχίας ερχόταν σε αντίθεση τόσο με την αστική δημοκρατία όσο και, πολύ περισσότερο, με τη ναζιστική δικτατορία. Η κατοπινή επίσκεψη του Γκογκ στη Σοβιετική Ένωση τον έκανε να μεταβάλει τις αναρχικές του ιδέες σε κομμουνιστικές και να προσχωρήσει μαχητικά, από το 1930, στο KPD. Έβλεπε σε αυτό τη μοναδική δύναμη που θα μπορούσε να αντιπαρατεθεί στο εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα, ωστόσο η επιλογή του αυτή τον αποξένωσε από τους συνοδοιπόρους του που απεχθάνονταν την ατσάλινη κομματική πειθαρχία.

 

 

05.thumb.jpg.01b7027faef3f037f3b87ddd1c10c465.jpg

 

 

Η σύλληψή του από τους ναζί τον Απρίλιο του 1933 και η κινηματογραφική απόδρασή του από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Χόιμπεργκ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους είναι το χρονικό πλαίσιο που μας εισάγει στην ιστορία του κόμικς, βασισμένο, σε μεγάλο βαθμό, σε πρωτογενείς πηγές. Από την πολυτάραχη ζωή του Γκρέγκορ Γκογκ αξίζει να κρατήσουμε το παρακάτω απόσπασμα από το ημερολόγιό του, πολύτιμη υπόμνηση και για τους δικούς μας ζοφερούς καιρούς: «Ο δρόμος που τραβούσαν οι αλήτες χάθηκε μες στη ζούγκλα της φασιστικής βαρβαρότητας. Αντί για εργασία, ζωή και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης – άνθρωποι-υποζύγια και πρόβατα επί σφαγήν, στρατόπεδα συγκέντρωσης, κάτεργα και ξυλοφόρτωμα: αυτή ήταν ανέκαθεν η επιθυμία της γερμανικής μπουρζουαζίας για εμάς».

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.