Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μια εικόνα, 310 λέξεις [Κουκουλάς Γιάννης, efsyn.gr, 18/02/2023]


ramirez

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  2298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1596
  • Content Count:  5019
  • Reputation:   34448
  • Achievement Points:  5027
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6159 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Τη σχέση των «Simpsons» με τα μαθηματικά και τη δουλειά των καταπληκτικών σεναριογράφων περιγράφει το εξαιρετικό βιβλίο του Simon Singh.

 

 

simpson.thumb.jpg.2433548994ddfa6e6e30600430d700f1.jpg

 

 

Η Lisa Simpson κάθεται στο εστιατόριο του σχολείου, βγάζει το συσκευασμένο γεύμα της και ακουμπά το περιτύλιγμα στο τραπέζι. Απέναντί της βρίσκεται ο Martin, συμμαθητής της και μαθηματική ιδιοφυΐα. Στο πίσω μέρος του πακέτου υπάρχει η εικόνα του «Professor Provolone» που θέτει ένα «Picto-puzzle» στα παιδιά. Δίνει μια ακολουθία σχημάτων και ζητά από τα παιδιά να βρουν το επόμενο σχήμα. Ο Martin λύνει το κουίζ ακαριαία. Η Lisa δεν τα καταφέρνει και απογοητεύεται. Πάνω σ’ αυτήν την απογοήτευση βασίζεται το 17ο επεισόδιο της 9ης σεζόν της σειράς «The Simpsons» που προβλήθηκε το 1998. Κι ήταν ένα από τα αμέτρητα επεισόδια της σειράς με τα μαθηματικά στο επίκεντρο. Από το 1987 μέχρι σήμερα, στους βασικούς σεναριογράφους, συμβούλους και γεννήτορες ιδεών της σειράς περιλαμβάνονταν πάντα μαθηματικοί και φυσικοί. Από τα καλύτερα Πανεπιστήμια, με μεταπτυχιακά, διδακτορικά και εμπειρία.

 

Τη σχέση των «Simpsons» με τα μαθηματικά και τη δουλειά των καταπληκτικών σεναριογράφων περιγράφει το εξαιρετικό βιβλίο του Simon Singh με τίτλο «Τα Μυστικά Μαθηματικά των Simpsons» (μετάφραση Νίκος Αποστολόπουλος, εκδόσεις Τραυλός, 2014). Ο David Cohen, απόφοιτος Φυσικής του Χάρβαρντ με μεταπτυχιακά στο Μπέρκλεϊ και σεναριογράφος των «Simpsons», του «Futurama» και άλλων σειρών, το εξηγεί: Η διαδικασία της απόδειξης έχει κάποιες ομοιότητες με τη διαδικασία της συγγραφής μιας κωμωδίας, δεδομένου πως δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα καταλήξεις κάπου. Όταν προσπαθείς να σκεφτείς κάτι αστείο από το πουθενά (το οποίο πρέπει συγχρόνως να σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο θέμα ή να αφηγείται μια συγκεκριμένη ιστορία), δεν είναι βέβαιο ότι υπάρχει κάποιο αστείο που πληροί όλα όσα θέλεις να πεις… και να εξακολουθεί να βγάζει γέλιο. Αντιστοίχως, αν προσπαθείς να αποδείξεις κάτι στα μαθηματικά, μπορεί να μην υπάρχει απόδειξη. Και είναι σίγουρα πολύ πιθανό να μην υπάρχει απόδειξη προσβάσιμη από τον ανθρώπινο νου. Και στις δύο περιπτώσεις – στην εύρεση ενός αστείου και στην απόδειξη ενός θεωρήματος – η διαίσθηση θα σου πει αν επενδύεις επωφελώς τον χρόνο σου».

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.